Odpověď na příspěvek od bayt:
@radim2015 Já našla norem několik a podle jedné, … @bayt Ale rekuperácia sa dá vypnúť, alebo nastaviť na minimum, keby bol problém s vlhkosťou alebo by tam zrovna nikto nebol. Ak to reguluje podľa čidla CO2, tak to výkon stiahne automaticky a väčšinou to skutočne bude vetrať výrazne menej, ako hovorí norma. Aj tak je to 100x lepšie ako oknami, pretože to proste funguje vždy, keď ja chcem, čo s oknami proste nefunguje. Už pár dní s tým v byte zápasím, proste to oknami nevetrá, akurát je pri okne zima, v noci už ventilačku otvorenú nemám, pod oknom je posteľ a už je na to príliš zima. Od kedy deti spia celú noc a v noci sa nevetrá, tak ma ráno z toho vzduchu až bolí hlava.Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
Vyměnit téměr 900m3 údajně 8x denně by se velice … @vladimir_sacha to právě není jedno. Rekuperace vrátí zpět cca 80% tepla.Odpověď na příspěvek od bayt:
@radim2015 Já našla norem několik a podle jedné, … @bayt sorry, ale jen popřeju všem hezký den a plodnou debatu. Nemyslím to nijak zle, ale debatovat na téma moderní těsný dům a větrání okny už nebudu. Pokud někdo nechápe souvislosti, tak je to marné. Každý jsme jinak citlivý na kvalitu vzduchu a množství CO2, jeden je v pohodě, druhý se cítí např. unaveně. Normy jsou mě osobně u pozadí...Odpověď na příspěvek od honzik75:
@bayt sorry, ale jen popřeju všem hezký den a plo… @honzik75 Přesně, je to naprosto individuální. 🙃Odpověď na příspěvek od radim2015:
@soppo A to s rekuperací větrat okny nemůžeš ? Ji… @radim2015 Můžeš, ale mnoho lidí argumentuje právě tím, že díky rekuperaci jsou od tohoto osvobozeni, jako kdyby to bylo nevím co. Také si můžeš pořídit ty síťky na okna, to přece není taková položka.Odpověď na příspěvek od zden77:
Kdo na to má, ať si ji pořídí, kdo ne, ať si řeší… @zden77 No jako radši otevřu okno na pár minut denně, než aby mi 24/7 vycucával ventilátor sice s tím že 3/4 tepla vratí zpátky, ale přesto... Pustí víc než oknem a dveřmaOdpověď na příspěvek od zubr487:
@vladimir_sacha to právě není jedno. Rekuperace v… @zubr487 Dobře tak rekuperace vytáhne denně z domu 900m3 krát 8 výměn denně je 7 200 000 litrů vzduchu z našeho domu, 4/5 když se vrátí tak přesto je to ztráta 1 400 000 litrů +- denně teplého vzduchu, který se vytopil za draho a pustí se jen tak ven? To asi není moc ekonomickéOdpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
@zubr487 Dobře tak rekuperace vytáhne denně z do… My tedy rekuperaci v novostavbě máme. Technicky tomu příliš nerozumím, to si hlídal a řešil partner. Ale pokud @vladimir_sacha otevřete okna, abyste vyvětral - neuteče vám to teplo také ven? 🤔 I kdyby jen část, tak si do původní teploty budete muset dotopit. A to by pak bylo podobné jako s vrácením "jen" 4/5 tepla rekuperací. Zajímalo by mě, zda jen z principu rekuperaci odmítáte, nebo jste si k problematice i něco důkladně nastudoval, abyste měl regulérní srovnání. V poslední době totiž poměrně dost stavitelů rekuperaci zahrnuje do svých staveb. Takže to asi nebude takový "neekonomický průšvih" jak říkáte.Odpověď na příspěvek od m2s:
My tedy rekuperaci v novostavbě máme. Technicky t… @m2s Mnoho ich zahrnuje lebo su donuteni, aby splnili PENB. Otazka je, kolko z nich by si reku dala ak by nemuseli... Tym netvrdim, ze reku je zla, ale ak tvrdime A, pozrime sa aj na B ;)Odpověď na příspěvek od m2s:
My tedy rekuperaci v novostavbě máme. Technicky t… @m2s Mne je vcelku jedno to teplo, z ekonomickeho hlediska si stejne nejsem jista, ze se to vyplati (naklady vs. navratnost). Rekla bych, ze v idealnim pripade provoz zaplati pocatecni naklady a je to sul nul. Zbyva komfort a jako nerikam, ze v zime neni prijemne mit cerstvy vzduch v loznici, ani zvednu pozadi. V lete mame stejne vsude otevreno cely den a vetsinou i noc. Ja se ale proste regulerne bojim trubek a co v tom muze byt za svinstva, zejmena po x letech.Odpověď na příspěvek od deto_oesya:
@m2s Mnoho ich zahrnuje lebo su donuteni, aby sp… @deto_oesya PENB papír snese všechno a fyzicky tam ani nemusí být. Byl jsem u 3 kolaudací a z toho dvě prošli i bez venkovního zábradlí. O technické zázamí se absolutně nikdo nezajímal a bylo jim úplně jedno co je v techniké místnosti a zda má i dům nainstalované tepelné čerpadlo. Požární hlásiče byli pro ně vyloženě magnetem.Odpověď na příspěvek od bayt:
@m2s Mne je vcelku jedno to teplo, z ekonomickeho… @bayt Po 30 ti minutách se zavřenými okny máte horší vzduch jak z ventilace o které píšete jaká tam budou svinstva... P.s. Proč tu rekuperační jednotku prostě někomu za cca 70% ceny neprodáte a vlastně tím ještě vyděláte když teda větráte okny a to i v létě když je venku přes den na zdechnutí.Odpověď na příspěvek od bayt:
@m2s Mne je vcelku jedno to teplo, z ekonomickeho… @bayt Bez urážky, řešíte blbosti. U rozvodů vody a následně kanalizace se toho taky nebojíte a nechodíte s vědrem k pumpě. Je ekvivalentní situace k přívodu a odtahu vzduchu. U obojeho může být problém, když voda/vzduch neproudí a co jde z baráku (kanalizace či odtah vzduchu) budete řešit, až se sníží odtok. Na fotce je rouno z předfiltru po čtvrt roce a přívodní ventilátor po čtyrech letech provozu. Po šestnácti letech v bytě spaní v nezavírané ložnici, aby jsme se tam vůbec vyspali, jsem měl jasno, že rekuperačku do baráku chci. Podle mě benefity převažují, odfiltruje většinu prachu zvenčí, mouchy i komáry a je vyvětráno se zpětným vrácením tepla v zimě a chladu v létě. Negativa jsou výmněna filtrů a provoz stojí něco málo elektriky.Odpověď na příspěvek od kofejn:
@bayt Bez urážky, řešíte blbosti. U rozvodů vody … @kofejn Tak rozvody vody snad maji zajistovat kvalitu vody ve kvalite, ktera defacto odpovida kojenecke vode. Taky je na to testovana. Pisete bez urazky, ale prispevek je ponekud urazlivy a moc nestojim o osobni narazky typu, ze "resim blbosti". Jiste nejsem jedina a tuhle problematiku resi i odbornici. Jak vypadaji filtry vim dobre, vsak uz jsme je 3x menili, ale o tom muj prispevek nebyl. Respektuju, ze vy rekuperaci chcete, a ocekavam respekt i k jinemu nazoru. A dokud nekdo neprovede rozbor bakterii a plisni v rozvodech rekuperace po 5 letech uzivani, tak jsme stale jen na poli názorů.Odpověď na příspěvek od bayt:
@kofejn Tak rozvody vody snad maji zajistovat kva… @bayt Dobře, slovo blbosti měním za marginality. Vzduch, který proběhne trubkama je stejný, jako je venku, jen je zbavený prachu. Za podmínky, že vzduchnu nevypínáte na delší čas, nemají se tam jak nějaké breberky usadit. Pozinkované trubky jsem ze své podstaty antibakteriální a plastové kogurované hadice by měly mít taky antibakteriální povrch. Navíc proudění vzduchu vysušuje. VHS ručí za vodu po vaší přípojku a u nás dělají proplachy. Řešíte sterilizaci vody kvůli legionele včetně rozvodů až k jednotlivým bateriím? To za vás vodáci neudělají.Odpověď na příspěvek od kofejn:
@bayt Dobře, slovo blbosti měním za marginality. … @kofejn Kvuli legionele se ma primarne udrzovat vysoka teplota vody treba v bojleru, a to jsme vzdy delali. Ono to zni jako fakt, ze prece proudeni vzduchu vysusuje a povrch je antibakterialni (k tomu se mimochodem doslo jak?), ale muzu vam dat deset prikladu, kdy plisen vznikla i v dobre odvetravanych prostorach. Nikde jsem nenasla nejaky prokazatelny rozbor.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Koukám, jsou tu dva tábory. Stejně jako v jiných … @p_sava s většinou souhlasím a dává smysl, rozhodně lepší se připravit, pokud aspoň uvažuju, že bych to mohl používat. Rekuperace je otázka cca 200 tisíc, to dle mého názoru je už třeba na "nové" auto... My jsme si rekuperaci dávali v podstatě z donucení kvůli stavebnímu povolení (z toho finančního důvodu), ale ve finále jsem za ni rád.Odpověď na příspěvek od bayt:
@kofejn Kvuli legionele se ma primarne udrzovat v… @bayt Legionela se množí při 25-45°C, přežívá ve větším rozsahu. V boileru 1x týdně 70°C zajistíte relativně v pohodě, horší je to rozvodech, pokud nemáte cirkulaci. To byste pak měla odpouštět těch 70°C teplou vody. V drtivé většině se nic nestane, ale je to větší problém než imaginární kolonie bakterií a rostoucí plísně ve vzt potrubí, kterým proudí vzduch. V proudícím vzduchu v podstatě není mezní vrstva, která by bránila odparu vody z povrchu. Proto je dobré se v zimě do fujavice namazat a proto je možné klobásky i jerky maso sušit jen v průvanu.Odpověď na příspěvek od mxm1919:
@p_sava s většinou souhlasím a dává smysl, rozhod… @mxm1919 Můžu se zeptat, jak docházíte k částce 200k za rekuperaci? Přeš firmu? Protože svépomocí se budete motat na polovině a nějvětší položkou bude samotná jednotka.Odpověď na příspěvek od rumcajk:
@mxm1919 Můžu se zeptat, jak docházíte k částce 2… @rumcajk ano, já jsem administrativní pracovník, co si neumí / nechce / nemá čas tahat rozvody a instalovat jednotku sám, proto mi rekuperaci dodává odborná firma, stejně jako kuchyni, rozvody vody, elektřiny, podlahovku, obklady a spoustu jiných věcí na domě. :) Ale pokud máte znalosti, zkušenosti, nářadí a vše okolo toho, určitě můžete odečíst dost peněz, stejně jako u spousty jiných věcí na domě :)Odpověď na příspěvek od m2s:
My tedy rekuperaci v novostavbě máme. Technicky t… @m2s Nevětráme nějak často, některé místnosti prakticky vůbec, takže neuteče nic. Dokořán okno nemáme nikdy v zimě ani v přechodném období, jedině když se tahá dřevo do obýváku přes balkonové dveře nebo francouzské okno, tak to maximalně, jinak jen ventilačka na 20 minut v obýváku nebo kuchyni 1x denně navečer a to je vše. Doma je různě od 19 do 22 stupňů, když bude venku zase mínus 5 a víc, tak třeba jen 17C někde, vlhkost okolo 60% někdy 70%. Špatně ze vzduchu není, dělám v těžkém průmyslu, kde je celý den smrad z olejů a horko z hydraulik, takže mi to nepřijde. Ani jsem nepoznal v jednom objektu unikající plyn, protože jsem v tom prostředí byl od začátku. A když se někde otevře okno a místnost má dveře, tak se zavřou, aby nešel průvan jinde.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Koukám, jsou tu dva tábory. Stejně jako v jiných … @p_sava Pokud jste přidal rekuperaci do projektu a PENB a nechcete celý dům na dotaci, tak už dotaci na rekuperaci nedostanete. V opačném případě můžete po kolaudaci požádat o dotaci na rekuperaci. Co mám zkušenost, tak rekuperace smrad příliš nevyvětrá, beztak se musí větrat okny. Co ale rekuperace zajistí je hladina CO2 pod 1000 ppm, což je důležité z hlediska únavy. Nízkou koncentraci CO2 lze dosáhnout rekuperací nebo pokud budete pravidelně větrat nebo pokud máte tak velké prostrory v domě, že je problém je zadýchat - například pokud ve velkém domě bydlíte jen ve dvou - ještě nemáte děti nebo děti už jsou z baráku. Každopádně si dům navrhněte tak, aby šla do budoucna rekuperace přidat pro všechny případy.Odpověď na příspěvek od p_sava:
Koukám, jsou tu dva tábory. Stejně jako v jiných … @p_sava Já bych řekl že 200 000 je docela dost v ceně domu, zbytečně další rok hypotéky například.... Nebo jinak řečeno, obávám se že ekonomické hledisko je mimo, sice to momentálně ušetří nějaké malé procento tepla, ale zase než uteče okny za 200 000 tepla, tak nevím kdy se to stane, spíš nestane. A jestli jo, tak už ta daná rekuperace bude 2x překonaná a vyměněná. Dobrá, my to doma nemáme, protože v roce 98 -2007 kdy probíhaly největší zákroky, kdy v roce 2006 -7 se už dávala vata do stropu a veškeré příčky byly vyzděné nikdo do domů žádné rekuperace nedával. Ale stejně je to jen další jak z lidí vytáhnout peníze, protože na to tlačí jako povinnost téměř u všech novostaveb, tak jak FVE, aby vycházely PENB, které jsou schválně takto nastavené, aby bez některé z těchto technologií nevyšly.Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:
@p_sava Já bych řekl že 200 000 je docela dost v… @vladimir_sacha Vy máte ale oproti bežným domom obrovský dom, takže chvíľu trvá, kým sa vydýcha. Plus teda celkom pochybujem podľa Vašich príspevkov, že je urobený vzduchotesne. Takže vlatne vetráte, ani o tom neviete. A čo sa týka návratnosti? Aj keby to nevracalo teplo, tak si to dám kvôli prívodu čerstvého vzduchu. @bayt V zime to vracia teplo do domu, keby nevrátilo, musíte dotopiť, čo je pomerne jednoduché. Ale v lete? Tam to práve vracia teplo von a vnútri je stále príjemne bez nutnosti klimatizácie a to je ten benefit, ktorý je na tom super. Na rozdiel od klimatizácie, ktorá žerie kilowaty, tak rekuperácia žerie waty. Plus žiadnu klimatizáciu vlastne nepotrebujem, takže ďalšie ušetrené prachy.