Prosím vás, vyznáte se v tomto někdo?
Jak to bude s těmi kolaudacemi po novém roce?
Jaké dokumenty budou potřeba? Četla jsem, že nebude ani chodit kolaudační komise? To jim jako pošleme fotky a nazdar? :)
Pro koho tedy kolaudace platí a pro koho ne? Uměl by to nám smrtelníkům někdo pěkně vysvětlit? díky!
Jak již bylo uvedeno, vzhledem k tomu, že došlo ke změně v oblasti povolování staveb do užívání, (kolaudace staveb), budou stavebníci, kteří dokončí stavbu RD až po 1.1.2018, moci užívat RD bez dalšího ověření ze strany stavebního úřadu, byť jejich oprávnění k realizaci vznikla před nabytím účinnosti novely. V dalších aspektech by neměly být novelou dotčeni.
Snad nejdiskutovanější změnou v oblasti výstavby RD je fakt, že od 1. 1. 2018 už nebude fungovat institut oznámení záměru užívat dokončenou stavbu upravený v § 120 SZ, který byl bez náhrady zrušen. Stavebník tak do budoucna zpravidla u RD nebude potřebovat ze strany SU žádné povolení o užívání stavby, resp. ani ho nebude moci ale získat, což se mnohým stavebníkům může jevit jako problematické zejména v závislosti na již uzavřených smlouvách (hypotéky, smlouvy o smlouvě budoucí kupní smlouvy apod.) Navíc tato právní úprava se bude aplikovat na všechny stavby RD, které stavebník dokončí po 31. 12. 2017. U staveb RD tak stavební úřad již nebude ani vykonávat závěrečnou kontrolní prohlídku stavby. Zákon rovněž nestanovuje stavebníku ani povinnost oznámit SU, že stavbu dokončil a započal s jejím užíváním, což z mého pohledu úplně v pořádku z podstaty logiky věci a účelu stavebního zákona není. Bude tedy na samotném stavebníku, odkdy se rozhodne stavbu užívat. Kolaudaci by RD mohli podléhat pouze za předpokladu, kdyby u nich byla naplněna podmínka, že se jedná stavbu, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit, což se u RD nepředpokládá. Navíc, na rozdíl od stávající úpravy (§122), již stavební zákon ve znění od 1. 1. 2018 přiblížení termínu stavba, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit ani neobsahuje, čímž celou oblast kolaudace ještě více komplikuje pro novou aplikační praxi.
V souvislosti s dokončením stavby tak stavebník bude moci získat ze strany Stavebního úřadu pouze osvědčení, že stavba existuje, nikoliv však, že byla povolena do užívání. Co se týče přidělení popisného či evidenčního čísla nové stavbě, tam se bude aplikovat stávající § 121/2, který stanoví, že pokud stavbou vzniká nová budova, které se přiděluje číslo popisné nebo evidenční, stavební úřad po předložení podkladů uvedených v odstavci 1 (§121/1 SZ) vyzve písemně příslušnou obec o přidělení čísla popisného nebo evidenčního případně orientačního. Jedná se zpravidla o předložení dokumentace skutečného provedení stavby, pokud došlo při realizaci k odchylkám od původně schválené dokumentace a doložení geometrického plánu.
..pořád mi není jasný, proč se furt každej bojí prohlídky, to stavíte podle sebe a ne podle projektu, nebo čeho se bojíte? ...z toho jen usuzuje, že zrušit prohlídky je blbost, protože si každej bude stavět co se mu zachce, ať je v projektu, co tam je ...no sem zvědavej, jestli se to pak bude aspoň bourat, když to praskne.. ne jako teď, že se to pak prostě dodatečně nějak pošolíchá...
@plaintruth nevím jak obecně, ale konkrétně u nás jsme nepostavili jednu zeď a do ní dveře, které být teoreticky musí (kuchyň - wc). Což bych na nové podlaze opravdu nerada řešila nějakým dostavováním pro spokojenost úřadu. Líbí se mi věta o užívání stavby dle vlastní zodpovědnosti stavebníka - protože buzerace s tím jak co má být podle předpisu mě štve od začátku. Bydlet tam budu já, nepotřebuju, aby byl za mě zodpovědný SÚ ani nikdo jiný.
Dále si dokážu představit docela pohodlně užívat stavbu bez dveří, zábradlí, fasád a jinejch nutností. Dodám revize, zkoušky, radon, geodeta a nazdarbazar, kam mi budou padat děti (které nemám) není starost státu ani obce ani nikoho. Kontroly obecně nesnášim.
@plaintruth ja myslim ze se moc nezmeni, kdo to chce cesticku si vzdy najde, nektere veci jsou vsak na hlavu co ma clovek dodavat za papiry - tim nerikam ze je na vine SU, on vzdy jen aplikuje zakon do praxe a byrokracie vesele buji, takze pocitam ze soucasny stav s kolaudacemi nebude moc dlouho trvat
@plaintruth o to nejde, kolaudace se nebojím, ale pokud nemá být prohlídka vykonána, tak nemá být vykonána. Podle mého by se zákony ze strany úředníků ohýbat neměly a v celé zemi by měla být stejná praxe.
Pro mě to bude možná i složitější - změnu okna prý stačí při kolaudaci poznamenat úřednicí v projektu (její slova), zatím co nyní bude muset asi nechat změny zakreslit projektanta a SÚ předat. Ale to na tom nic nemění.
@wwwdancer to je úžasný, že si to tady odsouhlasíte, ale ten úřad a ti lidi co o tom rozhodují, jsou ze zákona odpovědní, že to bude v pořádku, a až se stane nějakej průser, tak se vsadím, že to budete i vy, co se po nich nakonec na doporučerní právníků budete vozit...
@plaintruth jde to ruku v ruce s osobni odpovednosti, tohle by samozrejme nastat nemelo, kdyz bude pruser mel by si to zodpovedet stavebnik kdyz to cestne podepsal
Jak postupovat když nám zrušili kolaudaci při přidělení č.p. a zápisu do katastru už na zmíněných stránkách taky řeší - zrovna dneska tam vyšel článek: https://www.estav.cz/cz/6008.uzivani-...
@zuzekk souhlasím, zábradlí na terase si dodělám až naposledy a čekat kvůli němu půl roku na čp a trvalé bydlíště apod. kvůli nezkoulaudování se mi fakt nechce, takže já nenávštěvu komise vítám. ]-(
Tak náš SÚ už také nekolauduje (ani pokud byla stavba povolena přes Stavební povolení) . Stačí podat již zmíněné 4 dokumenty: Oznámení o dokončení stavby, Žádost o přidělení č.p., Čestné prohlášení stavebního dozoru a Geometrický plán. Samozřejmě se moc těší na první průšvih a jak se to bude poté řešit. Ale o nás se prý nebojí, protože my jsme pod přímým dozorem souseda:)
Docela se nám ulevilo, protože se blíží termín doložení kolaudace pro banku a my se můžeme zaměřit na věci, na kterých bazíruje banka a ne SÚ.
Od banky (KB) už také máme vyjádření, jak bude postupovat, když kolaudace neproběhne:
Dobrý den,
o novelizaci zákona víme, a pokavaď Vám stavební úřad kolaudaci nevydá, bude s Vámi sepsán dodatek k úvěrové smlouvě (dodatek samozřejmě bez poplatku), kde se vypustí podmínka ohledně doložení tohoto dokumentu.
U nás po Oznámení dokončení stavby proběhla závěrečná kontrolní prohlídka SÚ, doložili jsme revize, změny projektu, dodali zaměření skutečného provedení stavby včetně sítí a geometrický plán. SÚ nám vystavil Souhlas s užíváním stavby.
Tak už i my víme, jak to bude. Na obci si máme zařídit číslo popisné. Pak na SÚ doložit geometrák, čestné prohlášení, ohlášení o dokončení stavby a číslo popisné.....a na základě toho nás zapíší a katastr zanese do evidence..... Žádná kontrola osobní nebude a ani revize je nezajímají.....prý si za všechno ručíme my sami.... Jen tu banku zatím nevím.....KB...
@janina1111 tak opět postupují úřady špatně.Č.P. Vám vydají na základě ohlášení ze stavebního úřadu.Správný postup je takový.Stavebník dá na stavební úřad Ohlášení dokončení stavby a jako přílohu geometrak a prohlášení že je stavba dokončena podle projektu,nebo doloží skutečný stav.Na základě toho zašle stavební úřad obci žádost o přidělení č.p. Po přidělení č.p. zašle obecní úřad na stavební úřad potvrzení o přidělení č.p. Toto se děje vše datovou zprávou.Stavební úřad má potom tři dni na to aby stavbu zapsal do Ruianu.Tento postup dejte na váš stavební úřad.Protože Vám obec nemůže vydat č.p.podívejte se na moje přidělení čp.Bylo to na základě výzvy stavebního úřadu http://www.modrastrecha.cz/blog/dream...
@dreambox u nás se sešli starostka a SU v domě, předali si info o čp a bylo... NiKdo nikam nic neposilal, přece není potřeba za každou cenu trvat na úředním postupu
@dreambox Na základě žádosti o přidělení čísla.
Vcelku srozumitelný odkaz zde:https://www.estav.cz/cz/6008.uzivani-rodinneho-domu-a-zapis-do-katastru-nemovitosti-po-1-1-2018-bez-kolaudace
No je to bordel silenej... nicmene jsem rada, ze uz konecne vime co a jak se po nas chce...dam vedet ke konci unora,jaka byla praxe.... ;-) Je fakt k placi, jak je to ted nesjednocene...
Po přidělení č.p.a zapsání do RUIANU nezapomeňte donést geometrák na katastrální úřad.Jinak nic nezapíšou.Já myslel že je to automaticky předáno ze SU.Bohužel tomu tak není.Já jsem se to dověděl náhodně,tak jsem tam zašel a bylo to tak.
@dreambox to je tusim tento formular
https://www.cuzk.cz/Je-dobre-vedet/Fo... + geometrak
jinak jsem do datove schranky uradu odeslal zadost o cp, cestne prohlaseni a geometrak tak uvidime jaky bude postup dal :)
@dreambox Prosím, kdo u vás podepisoval čestné prohlášení? Paní na SÚ mluvila o stavením dozoru, ale ve všech papírech, co nám dala je jako příloha uvedeno prohlášení stavebníka. Na vlastním čestném prohlášení to není definováno, ale na konci má být podpis plus razítko (to běžný stavebník asi nemá). Už v tom mám pěkný hokej.