Prosím vás, vyznáte se v tomto někdo?
Jak to bude s těmi kolaudacemi po novém roce?
Jaké dokumenty budou potřeba? Četla jsem, že nebude ani chodit kolaudační komise? To jim jako pošleme fotky a nazdar? :)
Pro koho tedy kolaudace platí a pro koho ne? Uměl by to nám smrtelníkům někdo pěkně vysvětlit? díky!
Jak již bylo uvedeno, vzhledem k tomu, že došlo ke změně v oblasti povolování staveb do užívání, (kolaudace staveb), budou stavebníci, kteří dokončí stavbu RD až po 1.1.2018, moci užívat RD bez dalšího ověření ze strany stavebního úřadu, byť jejich oprávnění k realizaci vznikla před nabytím účinnosti novely. V dalších aspektech by neměly být novelou dotčeni.
Snad nejdiskutovanější změnou v oblasti výstavby RD je fakt, že od 1. 1. 2018 už nebude fungovat institut oznámení záměru užívat dokončenou stavbu upravený v § 120 SZ, který byl bez náhrady zrušen. Stavebník tak do budoucna zpravidla u RD nebude potřebovat ze strany SU žádné povolení o užívání stavby, resp. ani ho nebude moci ale získat, což se mnohým stavebníkům může jevit jako problematické zejména v závislosti na již uzavřených smlouvách (hypotéky, smlouvy o smlouvě budoucí kupní smlouvy apod.) Navíc tato právní úprava se bude aplikovat na všechny stavby RD, které stavebník dokončí po 31. 12. 2017. U staveb RD tak stavební úřad již nebude ani vykonávat závěrečnou kontrolní prohlídku stavby. Zákon rovněž nestanovuje stavebníku ani povinnost oznámit SU, že stavbu dokončil a započal s jejím užíváním, což z mého pohledu úplně v pořádku z podstaty logiky věci a účelu stavebního zákona není. Bude tedy na samotném stavebníku, odkdy se rozhodne stavbu užívat. Kolaudaci by RD mohli podléhat pouze za předpokladu, kdyby u nich byla naplněna podmínka, že se jedná stavbu, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit, což se u RD nepředpokládá. Navíc, na rozdíl od stávající úpravy (§122), již stavební zákon ve znění od 1. 1. 2018 přiblížení termínu stavba, jejichž vlastnosti nemohou budoucí uživatelé ovlivnit ani neobsahuje, čímž celou oblast kolaudace ještě více komplikuje pro novou aplikační praxi.
V souvislosti s dokončením stavby tak stavebník bude moci získat ze strany Stavebního úřadu pouze osvědčení, že stavba existuje, nikoliv však, že byla povolena do užívání. Co se týče přidělení popisného či evidenčního čísla nové stavbě, tam se bude aplikovat stávající § 121/2, který stanoví, že pokud stavbou vzniká nová budova, které se přiděluje číslo popisné nebo evidenční, stavební úřad po předložení podkladů uvedených v odstavci 1 (§121/1 SZ) vyzve písemně příslušnou obec o přidělení čísla popisného nebo evidenčního případně orientačního. Jedná se zpravidla o předložení dokumentace skutečného provedení stavby, pokud došlo při realizaci k odchylkám od původně schválené dokumentace a doložení geometrického plánu.
Takže je to přesně tak jak psali na ESTAV.cz už před několika dny ;-) (odkazy jsem psal již výše) jen někteří úředníci budou aktivnější než by museli a procházku na stavbu si udělají :-) OU kéj...
Ta paní z MMR (Marcela Pavlová) co mluvila v Událostech měla v Praze v prosinci seminář. Známý tam byl a potvrdil, tam říkala přesně to co je napsáno na estav a co říkali v reportáži na ČT - kolaudace pro RD prostě NENÍ - s tím se smiřte, ať si úředník říká co chce: Pošlete mu článek, když si neumí přečíst pokyny z MMR :D
A vůbec nezáleží, kdy jste začali stavět, neplatí to co tu někteří tvrdí, že když začali za starého zákona tak to dle jeho podmínek i zkolaudují. Zrušení u RD platí pro všechny s okamžitou platností.
Metodiku, jak by se mělo postupovat pro zápis do KN a získání ČP - aneb přesně tu metodiku o které mluvila paní Pavlová v reportáži, jsem sem také dával v odkazu výše (jak získat číslo popisné a zápis do KN...) a je již zpracovaná a vydaná 10. ledna - ano měla být hned 1. ledna ale teď je venku.
To že jsou úředníci na nižších SÚ lemplové a nepřečetli si jí, je jiná věc. To že úředníci někdy neznají zákon, neumí ho číst se občas stane. To že postupují třeba na zakázku někoho jiného (např. známého z obce, z obecní rady...) často šikanózně, je již na žalobu. Ale to je jiná pohádka a nemá co dělat s rozborem zákona ale s kompetentností člověka v úřadě. Pokud na nekompetentního narazíte, přeji pevné nervy.
Prostě mám radost, že na estavu nezklamali a že se to ověřilo i z dalšího zdroje. :-)
Tak my jsme včera podávali "kolaudaci". A paní po nás chtěla jen vyplnit žádost o číslo popisné a k ní doložit geometrák a výkres skutečného provedení stavby. Něco jsme měnili (orientace schodiště, zvětšení stavebních otvorů, snížení výšky v 2.NP). Měla jsem pro ní připravené všechny revize, prohlášení dozoru a další věci, ale nic z toho nechtěla. Takže u nás jen geometrák a kdybychom dodrželi projekt, tak nic jiného. Jsem zvědavá, za jak dlouho se vyřídí to číslo popisné, paní říkala, že to bude trvat určitě méně než měsíc. Jo a povolení (ohlášení stavby) máme rok 2012.
@keila Nám bylo po telefonu tedy řečeno to samé -> Geometrák + prohlášení, že je "vše tak jak má být" :) Jen dodám, že nejsme novostavba, ale rekonstrukce s přístavbou a nějakýma dispozičníma změnama (takže na stavební povolení)..
@geodett To stejne u nas. Ze maji kontrolni povinnost jako dohledovy organ. Pritom kontrolni prohlidka se dela ve fazich vystavby (ne po jejim dokonceni).
@puhelin u mne to zduvodnili ze mam stavbu provadenou dodavatelsky a ze tam se kolaudace musi normalne provest, takze si prijdou popovidat (osobne mne pan z SU rekl ze stejne prijde sam ze se sem nikomu nechce :))
@puhelin ne mam to normalne na ohlasku :-) vyjadreni od hasicu jsem nepotreboval ani pred stavbou, jen na ohlasce mne projektant rekl napiste tam dodavatelsky je to jednodussi :-) - je pravda ze skelet baraku firma delala, ja pak dodelaval ty zbytky (strecha a cely vnitrek)
@geodett Když jsem se dotazoval v půlce ledna tak mě to odůvodnili úplně stejně. A to mě na SÚ "přemluvili" ať dám dodavatelsky, že nebudu potřebovat razítko dozora.
Geodett: To je zbytečná aktivita uredniku, jen si hledají obezlicku v zákone, aby nebyli vyautovani a neztratili moc nad stavebnikem☺ Spravne je to jak je popsano několikrát výše. Naštěstí nas SU čte metodiku MMR, takže se nekolauduje ani nedela prohlídka atd. Je ale pravdou, ze z menších obci k nim volaji a ptají se na postup, protože nevi jak na to. Kdyby si pokyny z Ministerstva, tak v tom není žádný bordel. Bohužel někteří se snazi byt papeztejsi nez papež.
@wries Humpolec zas tak mala obec neni :-) nehodlam se s nima hadat dotazoval jsem se a pan nebyl uplnbe silny v kramflecich :) kazdopadne jsem odeslal zadost o prideleni c.p. dle metodiky MMR + prohlaseni + GP a prislo mne ze na zaklade zadosti o kolaudaci :-)
@geodett Kdyz to bylo na ohlasku, zavazne stanovisko hasičů byt nemuselo. Ale kdyz to je dodavatelsky, nezaručuje se za stavbu stavebnikuv dozor / stavbyvedouci (slovickareni kvuli nepresne formulaci v §), ale firma s autorizovanym stavbyvedoucim. To mi jako ulehceni neprijde :)
@puhelin kdyz jsem podaval ohlasku nemel jsem zdaleka ani firmu vybranou, ale nemel jsem zrovna pri ruce nikoho kdo by to orazil tak mne projektant poradil toto
z MMR mne napsali ze dodavatelsky nedodavatelsky ze je to jedno, ze proste kolaudace se nedela, ale ze na kontrolni prohlidku SU prijit muze, ale nema se tomu rikat zaverecna - zkratka bordel :-)
z baraku mne nedostanou, max. budou delat prutahy s pridelenim c.p. protoze to zabradli na schody fakt do pristiho tydne nedam :-)
@roman_stavitel Dobře ses rozohnil na adresu "lemplů úředníků na nižších SÚ" :-D Ale ono to je zdá se trochu jinak. Paní Pavlovou jsem osobně slyšela říkat, že "se nekolauduje". SÚ začaly dělat kontrolní prohlídky podle jiného paragrafu, který zrušen nebyl a jsou označovány za "horlivce" nebo "lemply". A ejhle, toto je poslední výklad MMR. Vypadá to, že problém je někde výše, než na SÚ.
Dotaz:
Kolikrát se na kontrolní prohlídce stalo, že na stavbě byly bezpečnostní vady, které bránily užívání - například z požárního hlediska. Taktéž stavba nebyla vůbec dokončena, byla hotova jedna místnost s WC a umyvadlem, provizorní schodiště do podkroví apod. Stavebníka pochopitelně tlačí k užívání banka. Dle zákona byla možnost užívání takové stavby zakázat. Dle nového pokud půjdu třeba i na kontrolní prohlídku a zjistím tyto skutečnosti, stavba bude provedena dle schválené PD. Vlastník ji může užívat?
Odpověď:
Skutečnost, že se po 1. 1. 2018 nebudou některé stavby kolaudovat, nemění nic na tom, že ustanovení § 132 stavebního zákona zavazuje stavební úřady k provádění soustavného dozoru cíleného na ochranu veřejných zájmů, práv a oprávněných zájmů právnických a fyzických osob, a dále na kontrolu plnění jejich povinností vyplývajících ze stavebního zákona a jeho prováděcích předpisů. Za tím účelem jsou stavebním úřadům svěřeny významné nástroje a oprávnění, kterými mohou ve veřejném zájmu přímo i nepřímo zasahovat do práv fyzických a právnických osob.
Stejně jako před novelou, tak po novele stavebního zákona, ve smyslu ustanovení § 132 odst. 3 písm. a) a c) stavebního zákona platí, že je veřejným zájmem, aby byla stavba prováděna v souladu s rozhodnutím nebo jiným opatřením stavebního úřadu a aby stavba neohrožovala život a zdraví osob nebo zvířat, bezpečnost, životní prostředí, zájmy státní památkové péče, archeologické nálezy a sousední stavby, popřípadě nezpůsobovala jiné škody či ztráty. Pokud toto není dodržováno, pak k zajištění naplnění tohoto veřejného zájmu slouží institut kontrolní prohlídky tak, jak je zakotveno v ustanovení § 134 odst. 2 a 3 stavebního zákona. Kontrolní prohlídky jsou základním institutem pro výkon státního dozoru nad prováděním a užíváním staveb a stavební úřad je provádí kdykoli, kdy je to pro plnění úkolů stavebního řádu potřebné.
Pokud budou na prováděné nebo již užívané stavbě zjištěny závady, bude stavební úřad postupovat podle § 134 odst. 2 stavebního zákona, neboť podle § 132 odst. 3 písm. c) stavebního zákona je veřejným zájmem, aby byly odstraněny stavebně bezpečnostní, požární, hygienické, zdravotní nebo provozní závady na stavbě.
Pokud stavební úřad při kontrolní prohlídce zjistí, že je stavba prováděna v rozporu s povolením, postupuje dále podle § 129 stavebního zákona.
@jitulkaka uvidime ono to nejak dopadne vratim se domu stejny den jako prijde urednik SU, takze bud to prekousne a bude ochoten to napsat do zavad k odstraneni a nebo holt ne :-)
jinak k tomu vasemu predchozimu dlouhemu prispevku, potvrzuji, dostal jsem totiz od MMR jeste jednu odpoved kde bylo strucneji napsano presne to co pisete, tedy kolaudace sice na urcite typy objektu nejsou ale §132 stale plati a proto se vetsinou postupuje podle nej
Info z banky KB - podepsali jsme dodatek, že nebudeme dokládat doklat o kolaudaci a vše se řeší jen záverečným odhadem. Tak snad vše dopadne dobře....aktuálně čekáme na přidělení čísla popisného...a až bude alou na stavební úřad s čestným prohlášením a geodeťákem. ;-) vidím to tak na začátek března...
tak "kolaudace" OK, ziskal jsem normalni kolaudacni souhlas
s urednikem jsem dal rec na tema noveho zakona, tak mimo jine rikal ze meli asi 3 skoleni a na kazdem se dozvedel trochu neco jineho, takze si vyrazili vlastni cestu a vsechno delaji formou souhlasu s predlozenim revizi, jinak povrzeni na prideleni c.p. na obec neposlou
nijak zvlast ale barak nekontroloval, prosel si jestli mam pudorys dle projektu a pak rekl dejte mne co mate (takze napr. na mereni radonu po stavbe nedoslo, na zkousky kanalizace a vodovodu si vzpomnel az mezi dverma :)), zabradli rikal ze si mam dodelat ale ze uz sem znova nepojede, tedy nakonec vse v pohode
Taky trošku přispěju...nečetla jsem předchozí, tak pardon, pokud se opakuju:) my máme ze stavebního tyto formuláře http://www.mmr.cz/getmedia/c342784f-f... a http://www.mmr.cz/getmedia/6d262fad-c... To jim nějak pošlu, pak se sem přijedou kouknout coby na "závěrečnou kontrolní prohlídku" jelikož tu za celou dobu nebyli:) tam budu mít nachystaný dokumenty dle jejich seznamu, co mi taky dali....no a pak doufám bude hotovo :) Alespoň co jsem se tak ptala....
@geodett myslím, že normální lidé na obou stranách a stavba v dobrém stavu prostě nebude generovat problémy..., i když je to trošku nepřehledný systém pro všechny 😂.
Jinak gratuluji 😎! Ať se dobře bydlí.
@geodett U nás je to právě zase jinak. My nejdříve na obci žádáme č.p. a pak až teprve jdeme na stavební úřad.... teď čekáme na jeho přidělení a až bude jdeme s geodeťákem, prohlášením a č.p. na stavební úřad.....podle mě je to špatně nicméně u nás to tak je...