Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@jakuda nemáme ten jsme.meli jen v paneláku...
Odpovědět
Profilova fotka
@prcek91 tech 50-60 tak nejak tusim.i to se nam zda dost.sto bychom proste nedali.chorvatsko taky neni pro me,ale zas nepotrebuju ostrov.ty sou predrazene vseobecne @jirkonson tak autem chorvatsko a ubytovani v soukromi je asi jina liga nez ai letecky do jine destinace.no radi bychom obcas nekam.ale budeme hodne vybirat
Odpovědět
Profilova fotka
@casmaria pokud je rec o desitce za najem, tak to beru tak, ze se nejedna i o energie.vetsinou se plati cast majiteli a cast rovnou dodavatelum sluzeb, ne? Ale beru, ze majitel nema celou castku.ze mmj. To take ma danit. Nic to ale nemeni na tom, ze clovek haze penize cizim a sam bude mit na stari holy zadek a doufat, ze se postaraji deti nebo stat.a kolik rodinu stoji voda snad zavisi na poctu clenu a jejich hospodarnosti.nevim, proc by to za vodu muselo byt nutne vice nez 1000
Odpovědět
@hajglish ja bych mela jeste dotaz, tech 34 bylo mysleno hruby nebo cisty prijem? Ja jsem myslela cisty, ale tady nekteri operovali s hrubym...
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw Představme si, že by například všichni budoucí učitelé místo pedagogiky vyrazili studovat něco perspektivnějšího? Kdo by po nějaké době učil naše děti? deti by se ucily samy a usetrilo by se hromada penez za statni skolstvi :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote take sem pocitala, ze jde o cisty
Odpovědět
@blahova_andrea Já mám to štěstí a bydlím ve vlastním bytě, na SIPO mi chodí položka nazvaná nájem. Nájem je společná položka pro veškeré energie + bytový fond oprav (kromě plynu). Nechápu jak všichni vidí v majitelích bytu ty špatný, kterým se cpou peníze. Podle vás mají pronajímatelé tolik peněz z nájmů, že je asi přehazují vidlema nebo co? Nikdo vás přeci nenutí bydlet tam a tam, pokud to někomu nevyhovuje tak může jít jinam nebo si vzít hypotéku na vlastní byt...
Odpovědět
@casmaria myslím, že tu všichni chtějí říct něco jiného - nikdo tu neřekl, že pronajímatelé jsou ti špatní a neměli by si vydělat na nájmu - jen se tu konstatovalo, že mnozí lidé raději volí hypotéku, kde peníze jdou do budoucna na vlastní. však nikdo neříká, že pronajímatelé přehazují peníze vidlemi a ždímou z lidí horentní sumy - ano, nájmy jsou v tuto chvíli předražené, to je holý fakt - a chápu, proč by nebyly - když na trhu takové podmínky jsou a můžete pronájmem svého bytu vydělat více než před lety, proč ne. někomu nájem vydělá, jinému ne, v závislosti na jeho investicích, které do bytu vložil. to tu nikdo neřeší ale. a většinou se opravdu dnes udává cena za nájem bez energií, ty jsou ještě zvlášť.
Odpovědět
@casmaria vy sem ale pletete furt jen jeden byt ale naši majitele vlastni dalších 15 bytu v domě a tři nebytove prostory v přízemí. . Takže jim nejde 10000 tisíc od nás ale krat 16 mesicne.. plus to co plati za nájem nebytovky.. to co si brali na rekonstrukci domu apod. Už mají splaceno.. O tom ze nás někdo okrádá nepadlo ani slovo to je běžný nájem tady.. ale kam ted Teda podle vás jdou ty peníze z nájmu jinam než majitelům...? Je jasný že to musí zdanit jenze příjem se daní každému...
Odpovědět
podmínky pro většinu lidí na to, aby si pořídili vlastní bydlení, jsou dneska tristní. ceny jsou bohužel přemrštěné. ale co já hlavně vídám ve svém okolí, že lidé, kteří peníze našetřené nemají, příjmy kdovíjak vysoké taky ne, chtějí ideálně velké pozemky, velké domy - zkrátka mají celkem drahou vizi, a to kolikrát mladí lidé, teprv v začátcích - to si myslím, že rozumné není. člověk se má vždy zařídit tak nějak adekvátně ke své situaci a začít např. s menším bytem, který vyjde na poloviční cenu, něco došetřit a pak si vzít hypotéku.
Odpovědět
@prcek91 A vy jim to hrozně závidíte asi, nebo co vám vadí na tom že někomu platíte nájem za to, že tam bydlíte? Stále nechápu kam tím míříte, nebo jste si chtěla jen postěžovat jak vás majitelé vysávají? Běžte do té hypotéky, když vám to nevyhovuje.
Odpovědět
@pucifal Ano ceny bytů jsou přemrštěné, stejně tak jako ceny domů. Dřív jste za nájem platili 8 000,- a bylo to i s energiemi, stejně tak jsme dům pořídili za 1mil. - 1,5mil a hypotéky byli někde jinde... To je prostě ekonomika, ceny byly někde jinde.
Odpovědět
Článek se načítá
@casmaria ano,presne to jsem napsala Jinak myslim,ze stale nechapete,ze @prcek91 nevadi,kolik majitele bytu,kde bydli,vydelaji. Dokola jen konstatuje,ze si vydelaji a tudiz tvrzeni,ze pronajmy nejsou tak vydelecne,se na tento pripad nevztahuje
Odpovědět
Profilova fotka
@casmaria jj je to des, rohlik byval za 30 hal, plnotucny mliko za 3,10 Kcs :-D
Odpovědět
@pucifal tak přesné me je jedno kolik vydělávají.. spis jsem tim chtěla říct že když se rozhoduju tak půjdu radši do hypotéky když vyjde na stejnou jako nájem protoze AZ se splatí budeme mit dum a když už na něj nebudeme mit silu my zdědí ho deti..... @casmaria ne nezávidím jim.nic..Když s nima o tom.mluvime tak by mě takovýhle podnikání mohlo... a hypotéku už máme...Kdyby jste nečetla jen to co chcete ani by jste to nezačala resit.
Odpovědět
Profilova fotka
@casmaria no a o tom je tu rec.ne o tom, kolik z toho majitele maji.majitele jsou ruzni a jejich vydelek taky.diskuse je o tom, ze i mene prijmovy touzi po vlastnim.nechteji platit nekomu a nemit nic a byt odkazani na rozmary majitele, kdyz tedy prozatim projdou sitem banky a za stejne penize mohou splacet neco, co bude jednou jejich a deti.to nevzniklo tak, ze si tu chceme primarne stezovat na pronajimatele.nekterym nam tu vadi vyroky na tema, ze na vlastni nemame ani pomyslet, kdyz nejsme z hornich deseti tisic.ze mame byt dal v najmech.a my nevidime duvody a vyhody;-) tak to neberte jako utok na sebe;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@pucifal souhlasim.hodne lidi chce vsechno a hned.neumi posoudit sve moznosti.neumi se na cas uskromnit s vidinou toho, ze je to cesta za tim snem...
Odpovědět
@geodett to by nás čekala zajímavá budoucnost :D :-)
Odpovědět
@pucifal "člověk se má vždy zařídit tak nějak adekvátně ke své situaci a začít např. s menším bytem, který vyjde na poloviční cenu, něco došetřit a pak si vzít hypotéku." Ne, že by to nebyla pěkná myšlenka, se kterou bych nesouhlasila, ale myslím, že ve většině republiky je dneska nerealizovatelná... Za co by asi pořídili ten menší byt, když hypotéku by si měli brát až poté na větší ... ? U nás takový menší byt dneska stojí tak 1,5 mega v původním stavu, pokud se budeme bavit o nějakém dvoupokojáku ... Navíc, i kdyby třeba třetinu, než bych ji našetřila, tak budu 5 let platit nájem místo toho, abych už splácela vlastní dluh ... ? O tolik víc mě pak vlastně to bydlení bude stát... Neříkám, že je správně brát si hypotéku a nemít nic naspořeno, to rozhodně ne, sama bych do toho nešla, ale jakmile našetřím nějakou částku, se kterou si už budu připadat jistější pro nějaké nečekané situace, jsem pro to risknout a pořídit klidně rovnou rodinné bydlení, než něco menšího a za pár let znovu balit kufry a stěhovat se - buď už s miminkem, což není asi ideální situace pro získání vyšší hypotéky a nebo s ním kvůli tomu čekat..? Podle mě taky špatně... My jsme se rozhodli, že máme našetřeno dost a jdeme do toho asi před rokem a půl, než jsme našli vhodnou nemovitost, trvalo to rok a teď zase čekáme, až se nám bydlení postaví... Ani předtím, ani teď není zrovna ideální čas na to, si děti pořídit a nebude to zrovna ideální ani až se nastěhujeme, protože budeme muset zařizovat atd... :D Ale to nejhorší bude za námi... Bohužel v té době mi bude už pomalu třicet a to jsem chtěla původně děti tak kolem pětadvaceti :-) Jenže já jsem prostě posera, kterej si prcka bez zázemí pořídit nechtěl ... Prostě dneska, pokud člověk vydělává průměrně nebo lehce nadprůměrně, tak si z úspor ve většině měst nepořídí nic ... Je to naprd, ale je to tak ... Před dvaceti lety to bylo o dost jednodušší :D
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote samozrejme,ze v cistem a je to ta nejspodnejsi cast kterou si vydelame kdyz je kratky mesic nebo tak
Odpovědět
@kataw ne, já jsem nemyslela nebrat si hypotéku vůbec v začátku - samozřejmě to bez ní nejde, pokud nemá mladý člověk základ od rodičů apod. - myslela jsem to tak, že pak je dobré vzít si menší hypotéku třeba na 1.5 na menší byt a ne rovnou 4 mil na barák s velkou zahradou :-)
Odpovědět
@pucifal Tak záleží, kolik člověku je, no :-) ve dvaceti bych to takhle udělala :-) dneska se blížíme spíš k té druhé možnosti :D Ale jak říkám, máme nasysleno, myslím, dost na to, abychom v případě problémů měli dost času na řešení ..
Odpovědět
@kataw jasné, no já psala hlavně o mladých, co začínají s bydlením
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw ja to beru, ze holt ne kazdy by mel nebo muze mit velky dum.nekdo dosahne jen na maly a pro nekoho je lepsi ci realnejsi byt i s rodinou v byte.kdyz vidim jaka sidla se ted stavi...nechapu, kde na to lidi berou a prijde mi to silene zbytecny a naddimenzovany, kdyz pak maji jedinacka.nemluve o uklidu :-p :-D Jsou i lide, kteri zacnou brzy a koupi si maly byt.az casem prijde partner, rodina a vetsi byt nebo dum.ja se stehovala mockrat.i s detmi.a v ramci vlastniho by to asi bylo prijemnejsi nez dalsi nejisty najem.
Odpovědět
Profilova fotka
Myslím, že každý rozpočet zatížených hypo by si zasloužil dlouhodobé plánování, já plánuji takovéto věci na cca 10-15 let dopředu, zahrnují vždy i zvýšení nákladů (ten první zahrnoval i svatbu, ale rozvod tam tedy nemám ;)), snížení příjmů, rezervu a krizové řešení. Máme vysokou hypotéku z doby, kdy se ještě dával 5% úrok a na ten počítám i hypo na dům v dlouhodobém horizontu + máme kam jít v případě megakrize. To že se náklady mohou i snížit už teď v úvahu brát nelze, ale nám to ještě pomohlo a snížili jsme si o 5 let délku splácení. Teď sleduji na katastru svůj vklad změny (okresní město blízko Prahy) a těch exekucí co tam každý den přibývá je alarmující... K mé jednoduché změně nemají šanci se dostat :). Teď je nájem s hypo za běžnou hypo kolem 2mega ve městech srovnatelný, ale za 10 let to tak být nemusí, náklady na hypo mohou vzrůst v řádu tisíců. A dle mého je potřeba s tím počítat.
Odpovědět
@hajglish ja jsem to brala jako cistou, ale ptam se skrz to, ze tu nekteri operovali s tim, ze je to hruba :-) diky za upresneni
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 já si třeba ale nemyslím, že exekuce by tolik přibývaly právě hypotékami. spíš je to nebankovními půjčkami, kreditními kartami, neřešením pokut z mládí, dluhy pojišťovnám...já jsem vždy byla proti dluhům. nikdy bych si nepůjčila na televizi nebo dovolenou, vánoční dárky! ale bydlení je něco jiného. to bez dluhu většina lidí nemá šanci mít. hypo je jediný dluh, který jsem ochotna nést
Odpovědět
@blahova_andrea exekuce pribivaji blbosti lidi a ne diky hypotekam.... mama advokatka rikala, ze k exekuci dochazi jen kdyz lide nechaji neco vyhnit, neprebiraji postu, nereaguji na upominky, nekomunikuji...pak dojde na exekuci... ale ze pokud ma clovek cokoli problem splatit a ihned reaguje na banku nebo jineho veritele, kazdy se radeji domluvi na nejakem splatkovem kalendari, posunuti splatek atd nez na exekuci... a spoustu exekuci maji fakt ichtylove u dopravnich podniku, kteri nechaji vyhnit pokutu za 5 stovek a naroste jim do par set tisic... ono totiz majetek v exekuci neni take zadna hitparada, veritele jsou v urcitem poradi, na nektere se nemusi vubec dostat po prodeji, vyvolavaci ceny jsou nizke a vubec nemusi dluh umorit, z toho jeste balik schrabne exekutor a celkove se to vse tahne pekne dlouho... takze pro veritele jsou exekuce az ta posledni moznost dostat se ke svym penezum...
Odpovědět
@blahova_andrea před malým jsem dělala v AK mimo jiného insolvence.. a opravdu spousta z nich vůbec nebyla kvůli hypotece.. ale třeba kvůli tomu ze neplatili telefon.. nebo leasing..většinou šlo i o spotřebitelský půjčky u homecredit atp.. ale my třeba koupili dum v insolvencnim řízením a díky tomu byl za polovinu tržní ceny.. a je to přesné jak píše @mitote....
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote no ne vždy je to takto černobílé. občas k tomu lidé přijdou jak slepí k houslím. ale to jsou výjimky, to je fakt. občas si to zaviní oklikou. nehlásí všude poctivě změny adres a pobytů a pak prostě o ničem neví a ne proto, že by se tomu vědomě vyhýbali. sama jsem se stěhovala mockrát, vždy vše poctivě hlásím úplně všude a stejně mi kolikrát posílají poštu na staré adresy a měním to 3x než to zadají do systému tak, aby se to uložilo 8-( spousta lidí o ničem neví dokud nedojde opravdu na exekuci a to už je docela pozdě. teda neví...no jako jet v nácti na černo, zatajit to před rodiči, pak zapomenout a po x letech vás to dožene...nebo neznalost zákona neomlouvá a hned dluh u vzp pár korun za jeden či dva měsíce je na světě a vesele narůstá. nemluvě o pokoutných prodejcích a chudácích důchodcích nebo ženách platících z mateřské dluhy exmanžela třeba za hazard... :-p ano, exekuce není žádná hitparáda, pro žádnou stranu. kromě exekutora :-D ani pro oprávněného ani pro povinného. mě děsí, že by se mi to někdy stalo. vlastní vinou by to fakt nebylo. jsem poctivka. ale stát se může cokoliv díky jiným, co něco špatně spočítají, neuloží novou adresu a pak už těžko dohledávají. exekutor si pak člověka už najde
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?