Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@blahova_andrea Mne sa ohrieva voda 20 hodin pocas dna. Levnu elektrinu nemas len na TC ;) Nicmene, vodu budes musiet dohrievat patronami tak ci tak, TC to nepokryje.
Odpovědět
@tulda27 Nějaký přehled o cenách mám, loni jsme platili 50 tisíc za m2 podkrovního bytu bez balkonu se šikminami v každé místnosti na kraji Prahy (pro mě skoro hodina do práce), a jak jsme byli šťastní, že jsme ho sehnali. Nepochybuji o tom, že pro rodinu byt za 3 miliony jen tak neseženete - reagovala jsem jen na ten příklad jednoho člověka, který si nebude v Praze kupovat 3 + kk, pokud nemá na rozhazování. 30 m byt by musel stát víc než 100 tisíc za m2, aby překročil 3 miliony, a za to se teď pořizují novostavby ve slušných (ne tedy úplně luxusních) lokalitách.
Odpovědět
Profilova fotka
@h_jiz_mor jasně, to jsme si jen nerozuměly, já to zrovna hledala kvůli fin. poradci, abychom si po roce zaktualizovali finanční rozvahu, a zase jsem valila oči... právě by mě zajímalo, z akolik se ty byty pak skutečně prodají, kdykoliv se kouknu, něco se tam u ná sprodává, ale nesleduju to pravidelně a hlavně nevíš, jeslti šli pak s cenou dolů nebo. Vy jste koupili za to, za co se byt inzeroval? Jinak mě až překvapuje, že u mamky v domě (taky praha 4., dům 12 let starý) se prodává už měsíc byt 60 m2 za 4 mil. a prý neměli jediného zájemce. Tak uvidíme co my až dojde na lámání chleba.
Odpovědět
Abych se vrátila k tématu, pokud zakladatelka ještě vlákno sleduje - jak vám řekla většina, máte to dost těsné. Je tu dost faktorů, které neznáme a s některými vám ani nikdo neporadí. Podle částek bych řekla, že nejste z Prahy. V tom případě není nepravděpodobné, že ceny nemovitostí půjdou dolů. Za jak dlouho a o kolik, to nevíme, stejně tak jestli máte zaměstnání jisté i v případě krize. Jestli můžete počkat nebo je to pro vás třeba poslední šance dosáhnout na hypotéku. Jak ponesete, pokud teď koupíte a za rok bude mít byt o 10% nižší hodnotu. Jestli je pro vás zůstat v nájmu možnost - hodně lidí považuje hypotéku za zátěž, já bych osobně dlouhodobě psychicky neunesla bydlet v nájmu a to i bez dětí, i hypotéka na krev by pro mě byla lepší. Raději bych ale snížila nároky - loni jsme při prohlídkách malých bytů zjistli, že tam často bydlelo víc lidí, než jsme čekali. Sami bychom v garsonce bydlet nechtěli, ale dá se to zjevně přežít pár let (tedy podle majitelů - museli jsme se dívat i po těch garsonkách, protože hrozilo, že dvoupokojový neseženeme) a ta se dá i v Praze sehnat pod 2 miliony. Takže možnosti jsou. Neříkám, že je to pro vás přijatelné, ale alespoň bych zvážila všechny možnosti.
Odpovědět
@vineta A rozdíl je tedy kde? Hrozí mi buď azylák s dluhem nebo bez, dobře. Hrozí Vám to, že až se zvýší úroky, řekněme na cca 4%, tak nebudete splácet 7tis na úrocích, ale 14 + anuita. Například. Takže se Vám splátky zvýší o 1/3, po konci fixace a je vymalováno. To je právě ten rozdíl v dlouhodobém horizontu, nevíte co bude za pár let. A ono tvrdit, že k tomu nedojde - mno, moc dobře si pamatuji dobu před pár lety, kdy mi jeden známý z banky tvrdil, že úroky nikdy nebudou nižší - no a za 2 měsíce přišla hypokrize a šly rapidně dolů. Ono každý typ má své výhody a nevýhody. Neříkám, že jedno je lepší než druhé, to není, ale pokud mám finance již teď na hraně tak určitě bych nešel do hypotéky na 30let když nevím, kdy začne recese a když jsem nízkopříjmová skupina tak jsem první ohrožen. A když vidím, že byt na P4 stojí najednou o 1/2 více než před pár lety - každý se chce svést na vlně. Ale za tyto peníze s nutnými investicemi je to dražší než mnohé novostavby, třeba v sousední ulici. Právě proto je tady možnost nájmu, neboť staré byty za tyto ceny jsou dlouhodobě neprodejné a kdo si to za tuto cenu koupí??? Btw včera jsem viděl v metru - Amazon, práce ve skladu, mzda 27.900,- (včetně přesčasů apod.), takže pokud jsou 2, je to celkem 55.000,- hrubý příjem. Něříkám, že je to terno, ale je to víc jak uváděných 35. Je to jen příklad, že nabídky práce opravdu jsou.
Odpovědět
@tulda27 Ano, za to co inzerovali. Naštěstí byl malinký, takže jsme se vešli. (Ono vůbec najít 2+1 je problém, natožpak 40m2, když i 2+kk začínají většinou na 54 m2). Co sleduji jsou ceny v Uhříněvsi a vidím tam už dlouho tytéž byty za stejnou cenu, některé drahé, u dalších bych čekala, že se hned prodají. Na první pohled s nimi není nic v nepořádku, ale je možná, že jsou moc blízko rušné silnice. (Byt, kde jsme předtím bydleli, se prodal za to, co majitelé inzerovali. Podle mě hrozné peníze za panelákový byt v původním stavu 45 minut od centra).
Odpovědět
@tulda27 . právě by mě zajímalo, z akolik se ty byty pak skutečně prodají, kdykoliv se kouknu, něco se tam u ná sprodává, ale nesleduju to pravidelně a hlavně nevíš, jeslti šli pak s cenou dolů nebo. Vy jste koupili za to, za co se byt inzeroval? // za poslední rok to šlo přinejmenším v Praze jednoznačně nahoru. Staré menší 2+kk šlo loni sehnat za cca 2 - 2,5 mil., dneska se s tím člověk pod 3 mil. nedostane a ve většině případech to stejně bude ruina. Novostavby vylítly zase o kus výš, ale to už dávno, nicméně už to dotáhly i starší paneláky.
Odpovědět
@mstrecha To je sice pravda, ale ceny nájmu většinou reagují též, takže se dá očekávat, že vzrostou-li nějak výrazněji úroky, půjde nahoru i hladina cen nájmů. Já nejsem zastánce toho, mít hypotéku za každou cenu, my máme příjmovou rezervu vcelku slušnou a ani výhledově snad moc dolů nepůjdeme (až ev. na mateřskou) ale i tak se může stát cokoliv. Nemám pražádnou radost z takovýho závazku na 30 let, ale než to sypat do cizího... Nemyslím, že by bydlení mělo být luxusem pro horních deset tisíc. Stačí se podívat na to, kolik těch bytů v Praze je obydlených... Jasný, že s 35 tis příjmem nebudu brát hypotéku 4 mega, ale 2 mega mi nepřijde jako něco nezvládnutelnýho.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime u nás je to dlouho 8 let, ale jo koupili jsme za inzerovanou cenu, nicméně to byl byt po částečné rekonstrukci bylo by stačilo jen vymalovat, umýt okna a bydlet, Hledali jsme tenkrát 3 měsíce a tohle byl první byt, co se dal koupit. Jediná nevýhoda bylaa, že je malý na m2, ale jinak je super i dispozičně, takže zas tolik ta velikost nevadí (60 m2 ale 4+1 :) ). A já už byla těhotná nebylo moc na co čekat! Museli jsem stihnout požádat o hypo než se to dozví v práci ;). Všechny ostatní desítky bytů co jsme tu v lokalitě tenkrát viděli byly strašné a většinou i dražší za m2. Teď to podle nabídek stouplo o víc jak 50% a to mi je právě divné. Ale zda jsou dnes inzerované ceny u starších bytů i ty, za které se to skutečně obchoduje kdo ví...
Odpovědět
Profilova fotka
@h_jiz_mor jinak tady se právě ty byty střídají, vždycky když cca 1x za čtvrt roku juknu jsou tu jiné a dražší :), před 2 lety tu jeden "visel" déle ale pak inzerát z okna zmizel takže se prodal, tady je totiž moc hezké sídliště, hodně zelené, malé, všechna dostupnost tu je, kolem vily, lesy, do centra 30min, jižní spojka kousek, stejně tak D1, ale přitom klid. Kdybych měla na větší byt s předzahrádkou tady nikam jinam nejdu :).
Odpovědět
@atilius tak my treba mame inteligetni dum, protoze je to proste manzeluv konicek, zamereni, prace... studoval automatizaci, ve firme krom klasiky vyviji roboauto, takze bylo jasne, ze chce i automatiku doma... nicmene nekupujeme zadny drahy hotovy system, ale mame od beFasteru, coz je spise pro ty nadsence, kteri jsou schopni a ochotni si to vse sami udelat, poskladat, naprogramovat... navic to jeste mohl koupit na firmu, takze nas inteligence domu vysla opravdu na par supu...mame na to napojene veskere vypinace a dale na tom pojedou zaluzie, okenni kontakty, prostorova cidla, svetla... mozna neco dalsiho, nevim co vse ma manzel v planu :-) Zvazoval i jine systemy jako Loxone a dalsi, ale na kazdem mu neco chybelo/vadilo... ani ten beFaster asi ma nejakou mouchu, ale asi je nejvic podle jeho predstav :-D
Odpovědět
@tulda27 60m2 4+1? =-) něco přes 50m2 máme pro 2 dospělé (2+kk) a je to tak akorát. To si moc nedovedu představit :-| ale tak hlavně že vám to vyhovuje :)
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Ale zda jsou dnes inzerované ceny u starších bytů i ty, za které se to skutečně obchoduje kdo ví... // ty skutečně ceny budou mírně nižší, ale o dost podobné procento jako byli předtím. Skutečně je to hodně vysoko (bavíme-li se o Praze), protože byty nejsou. Ono je to vidět i na nájmech kam se vyšplihali, není výjimkou platit 20 tis. za menší 3+kk.
Odpovědět
@atilius my teda taky zvažujeme zapojení prvků inteligentní domácnosti, ale to není o tom, že by to byl koníček, ale protože zvlášť u pasivních apod. domků pak dochází k dost podstatné úspoře času (pokud nepočítám komfort).
Odpovědět
@ookami_hime

protože zvlášť u pasivních apod. domků pak dochází k dost podstatné úspoře času

Jak dochází k úspoře času? Čím?

Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime začínáme stavět dům ;) jako dalo by se to je to fakt dobrá dispozice, bývali bychom koupili větši, kdyby ty ceny nevyletěli tak strašně, ale při ceně bytu co bych chtěla 5,5 mil. si radši postavím dům za Prahou se zahradou za méně. JInak když my kupovali byt za 40 tis./m2 byly i nabídky o cca 10-20% vyšší, jak jsem psala, z našeho bytu už sleva nebyla žádná, ale počítám, že i dneska se pak snižuje v řádu 10 %. NO napíšu za 3 roky jak jsme to prodali my :).
Odpovědět
@mitote Já se taky živím technikou...a pro mě je to o důvod víc, mít věci jednoduché ;)
Odpovědět
@tulda27 my kazdy rok nejaky byt v Praze koupime a i prodame,ani jednou jsme nesli z cenou dolu ale je to hlavne lokalitou.Jinak si nedovedu predstavit 4+1 60m2,nam je ve dvou 65m2 male a tesime se na vetsi.
Odpovědět
@atilius tak k tomu jsme jeste nedospeli 😁 Naopak auto uz mame se samocinnym parkovanim 😁 Treba k tomu take casem dozrajem... A nebo ne 😁
Odpovědět
@atilius tím, že nemusím obcházet celý dům a zavírat bezpečnostní žaluzie, nemusím nastavovat teploty a když chci nestandardní změnu, tak dojít, jedno vypnout, druhé zapnout, stačí si navolit mod nebo nechat reagovat celý systém podle čidel. Garáž, ovládání zahradní techniky, apod.
Odpovědět
Profilova fotka
@tometa určitě se neslevuje u každé nemovitosti a lokalitě, ale ty "hrůzy"co jsem teď viděla si vážně neumímm představit, že to někdo koupí, jsou to velikostí naše byty 60 m2 + 7 lodžie ve strašném stavu za 3,25 mil. My máme to +1 navíc tam, kde je v jiných bytech větší chodba a koupelna ale je to prostě kuchyňka jako klícka 6m2, všechno je tu malinkaté ale dá se to, máme tu vše co potřebujeme, děti prostor na hraní včetně modelového kolejiště, manžel velikou rohovou vanu a já pracovnu s postelí pro hosta. Teď stavíme dům 160 m2 tak se trochu děsím, že se tam ztratíme :).
Odpovědět
@ookami_hime No, tak to není nic pro mě :) Měl bych pocit, že dům kontroluje mě, místo já jeho :D
Odpovědět
@atilius proč, systémy přeci nastavuješ sám ;) netvrdím, že to musí vyhovovat všem, ale většinou je to tak, že dokud nezkusíš, tak to neoceníš. Je to podobné jako s centrálem u auta, někdo radši bude obíhat všechny dveře po jednom a někdo na to použije jedno univerzální ovládání. Samozřejmě všechno má své limity, taky by se mi nelíbilo, kdyby ty systémy všechno určovali za mě, ale jinak... :)
Odpovědět
@tulda27 V bytech nemam uplne prehled, ale dva roky jsme shaneli v Praze dum a v podstate vsechny, co jsme videli, se nakonec prodali za pomerne podstatne mene, nez byla puvodni pozadovana cena...
Odpovědět
Profilova fotka
@xmarg04 díky, to jsou sice jiné cenové relace, ale i tak dobré vědět, mě prostě zaráží, že kdykoliv se kouknu je zase ta "vyvolávací" cena výš než minule :).
Odpovědět
@tulda27 Hlavne vubec nevidim efekt, kdyz se to stejne neprodava...:-/ Levnejsi nemovitosti se toci, ale u tech drazsich se trh hybe minimalne a jeste to komplikuji nesmysny ceny, ktery stejne nikdo, kdo o nemvitostech aspon neco malo vi, nezaplati...
Odpovědět
@atilius jo hele, to muj muz chce... aby rano prisel do koupelny a dum poznal, ze v 6h chodi do koupelny on, rozsvitila se mu svetla, zaplo v koupelne radio, otevrela zaluzie... :-D no jsem na realitu fakt zvedava... a cidla na svetla pri instaluje kvuli me, ze neumim zhasinat :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote tvl 😂 tak aby ses nedivila, až tam jednou v 6 ráno dorazíš ty a z radia ti začne hrát nějaká manzelova oblíbená vypalovačka 😂
Odpovědět
@ookami_hime @mitote Tak pro me je to jednoducha rovnice, cim vic dilu, ktere se mohou rozbit, tim vic problemu a za to mi takovehle srandicky nestoji, tolik casu zase nemam ;) ale kdo si hraje, nezlobi:-D
Odpovědět
@atilius aha :-D tak tenhle přístup u nás neprojde, i bez inteligentní domácnosti tu máme "součástek na rozbití" víc než dost :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?