Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@atilius Čímž nechci říct, že se zbytkem vaší odpovědi nesouhlasím. Každý musí zvážit své možnosti.
Odpovědět
@vineta Já jsem tím chtěl, než co jiného, naznačit, jak těch 20 let je dlouhých a co všechno se může přihodit. Samozřejmě na válku člověk asi nemůže být připravený nikdy, ale že je ekonomika jednou za čas v recesi, úroky jdou nahoru, lidé přicházejí o práci, tak to je fakt. A pokud si to dnes spočítám tak, že to je na hraně, pak můžu mít v budoucnu velký problém.
Odpovědět
@atilius Tak to souhlasím 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius proč troje plavky na plavání? a pokud ploutve a šnorchl, tak to není plavání, ale potápění, ne? :-N jinak souhlasím. je to o možnostech i o prioritách. kolik tak k těmto výdajům s třemi školními dětmi projíte? to jsem v rozpočtu nenašla
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 vlastní práce dokáže uspořit mnohem více než jen 100 na baráku. je jasné, že ne všichni toho dokáží tolik jako můj muž. ten staví opravdu prakticky sám. nám se pak ta úspora 100 tisíc ukazuje téměř na každé jednotlivé položce rozpočtu. když sežene výhodně materiál a ušetří za práci, tak jsou to závratné sumy. méně neprostavíme, prostě za méně peněz postavíme vyšší standard než by nám za tu sumu postavila firma :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vineta :-D tak to přemýšlíme dost podobně. ne, že bych chtěla být lehkovážná a nezodpovědná, ale i toho přemýšlení a počítání moc škodí. stejně člověk vymyslí 20 krizových situací a jejich řešení, aby to zvládl a nakonec nastane varianta 21., která ho vůbec nenapadla a stejně to bude muset zvládnout.
Odpovědět
@vineta tak nejak... nevim co je horsi, uvrtat se do hypoteky, nebo platit ve vetsine pripadu jeste vyssi najem, nez je hypo...tady by nas opravdu najem 3+1 vysel draz nez hypoteka na nas dum 5+kk.
Odpovědět
@blahova_andrea Kolik projíme, to nevím :) Nakupuje manželka a já v tomhle nemám moc přehled. Troje plavky jsou potřeba na závody, kdy mají několik startů za den a musí se převlékat, aby nenastydly. Ploutve jsou takové kratší a trénuje se s nimi kraul a znak. Šnorchl není potápěčský, takže není vedený kolem ucha, ale středem hlavy přes nos (nedotýká se:) ) a trénuje se s ním kraul (soustředí se na techniku rukou a nohou, nemusí řešit dýchání). Pak ještě stačí, když sem tam někde zapomenou brýle a je další výdaj na světě :(
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote jsme stejný případ. no asi raději budu platit za vlastní podle svých představ, budovat, nemuset se pořád stěhovat nebo hádat s majitelem o blbosti a prostě se víc snažit to utáhnout, kdyby přišly problémy. předražený nájem mi fakt nepřijde jako lepší řešení. někdo to bere tak, že v případě, že na nájem nemám, tak se prostě odstěhuju do menšího levnějšího. očividně tito lidé o bytech nic neví. úměra mezi velikostí a cenou bohužel není. budu mít o 20m méně, mačkat se v jedné místnosti a přitom platit stejně nebo jen o 500 méně :-p a pro rodinu s dětmi mi fakt přijde stokrát lepší skromnější žití, ale někde, je to domov než je co rok či dva stěhovat jinam 8-(
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius jo, tak to už není jen o kroužcích pro zábavu, ale lepší úroveň :-N? je fakt, že já jsem tímto zatím nepolíbená, děti jsou ještě malé
Odpovědět
@blahova_andrea Ale to se vyvíjí z té zábavy. Holky začínaly v přípravce a postupně přešly na závodění. Já jsem tím jen chtěl naznačit, že každé září a leden při placení kroužků jsme zralí na další hypotéku :-D A to jsou výdaje, které nás dřív ani nenapadly.
Odpovědět
@hajglish Já si myslím, že s rozumným přístupem a dobrým pojištěním pro případ neschopnosti splácet to zvládnete. Samozřejmě se může vyskystnou tisíc situací kdy můžete o dům přijít, ale takto by 90% populace dům prostě nemělo. I člověk se statisícovými příjmy může přijít o práci, nebo onemocnět. Každý kdo si bere hypotéku jde do rizika.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Jen pro představu jsem si zrovna teď počítala rozpočet (celý ho sem nedám ;)), ale máme 2 děti 5 a 7 let, jedno ve školce, jedno ve škole ( platíme SRPŠ, 1x školku, 1xdružinu, 2x jídlo). Mají kroužky jen ve škole a školce, relativně levné, jen mladší syn bude chodit na angličtinu ta je dražší, a mají každý 3-4. Jezdí se školou a školkou 1x ročně na týden na výlet. Plus v létě je nemám kam dát, takže jsou na příměstských táborech apod placených aktivitách - těch nejlevnějších co v okolí jsou k dispozici. Za rok mě jedno dítě přijde jen na těchto "školních" výdajích na 26-28 tis. A kdybych stáhla ty "dobrovolné aktivity" tak budu na 16-18 tis. na jedno dítě. Jsou v tom i náklady na školní potřeby toho staršího, akorát aktovky nosí Ježíšek, takže to je v pohodě :). Rovnátka nás taky nejspíš čekají :).
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson včetně pozemku?
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea souhlasím, jak jsem psal, pokud nemá člověk keš, musí to dohnat svépomocí. v tom má každý jiné možnosti a předpoklady. jelikož stavíme dřevostavbu, zvládáme dost věcí sami. u zděného domu bych se moc nechytal. na počátku jsem si koupil za 30 tisíc nějaký vercajk (nejsem řemeslník), zjistil technologické postupy a najel na to. fakt, že člověk ušetří statisíce, je na místě. někdo tak ušetří milion, někdo 100 tisíc. to je těžko. mně příjde celkem automatické to, že pokud nemám peníze na dům na klíč, musím postupovat svépomocí. jiná cesta mě nenapadá...
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 + pozemek 400.000,- ten jsem bral ze stavebka.
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 nám už v nářadí a dalších pomůckách zahučelo slušně peněz :-D :-N ale tak ono se to zas prodá nebo půjčuje a kde co se jednou za čas bude hodit, tak to holt bude doma :-) mě by se třeba i líbila ta varianta, že tím, že člověk staví svépomocí, že postaví levnější domeček a bude splácet méně let nebo menší částku. bohužel mám náročného muže a když už, tak už, takže chce vymazlený moderní dům se vším všudy. ideální bude, když konečný odhad bude dvojnásobek vložené a budeme spokojení :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkonson jasné. myslel jsem si, že je to cena za dům bez pozemku...
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea bez vercajku nic. to je jako by šel člověk štípat dřevo bez sekery :-D i kdyby ten vercajk měl doma nadosmrti ležet, vydělá si na sebe na stavbě za 14 dní :) my už stavíme dva roky, takže tak :-D
Odpovědět
Profilova fotka
ještě bych dodal, že pokud se člověk rozhodne stavit svépomocí, bude muset trávit na stavbě defakto 6 dní v týdnu, jinak se to protáhne na 20 let. v mém případě to znamená , že mně děti odrůstají před očima (2 a 4 roky). táta je pak spíš spolubydlící, který se tam po práci nají a rychle pospíchá na stavbu, odkud se vrací až děti spí. už to ale vydržíme. dali jsme se na to, nečekali jsme, že to bude takový šrumec, ale pokud nám budou fungovat záda, nějak to už dokopeme :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea máme to stejně, akorát jsme na začátku, doufám, že nám nedojde dech a úložné prostory na nářadí :)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 a v jaké jste po těch dvou letech fázi. u nás je to vlastně dnes přesně rok, co jsme namalovali vápnem domek do trávy :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 máme doma stejného tatínka. děti občas vezmu na stavbu, aby na toho pána nezapomněly a když už se objeví aspoň u jídla, je to velký svátek a je o něj rvačka. ale tak snad už budeme brzo zase rodina. mě jako ženě přijde šílené, že bych přišla o rok či dva života dětí. ale holt to jinak nejde
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 tak nám už teda dech slušně dochází a úložné prostory chybí. co jde, je u tchánovců, něco různé po stavbě. nebudeme mít ani sklep, ani půdu, ani garáž, takže docela problém :-N musíme pak udělat aspoň zahradní domek :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Mě to příjde šílené i jako muži. Nevěřím, že bych na stavbě svépomocí mohl ušetřit tolik, že by mi to za to stálo. Ještě bych byl ochoten se do toho pustit předtím, než se narodili kluci, ale teď už ani náhodou.
Odpovědět
Příjem 34 tkč. Znamená to, že jiný příjem není na obzoru? Něco dalšího na příjmové straně? Hypo na 2mio znamená, že budete platit cca 8-10 tkč mešíčně splátku. Plus další náklady na bydlení (energie, pojištění atd. atd) a budete na pravidelných výdajích na bydlení na cca 1/2 veškerých příjmů. Další výdaje (zbývá Vám 17 tkč) jsou jídlo, ošacení, cestování (za prací, do školy apod.), případné náklady na auto, apod. Budete mít v dohledné době nějakou možnost mimořádných příjmů, aby jste mohli snížit anuitu? Třeba dědictví apod? Nebo event prodej nějaké další nemovitosti, kterou vlastníte? Protože pokud se uvážete k hypo, tak ji budete platit hodně dlouho. A je potřeba počítat s tím, že splátka bude růst jak budou růst úroky. Co vybavení bytu/domu? Vše se opotřebovává, jenom nová kuchyň může být v řádech statisíců. Dávám příklad. Co děti a náklady na jejich potřeby? V současnosti jsou malé, ale jakmile začne škola, tak kroužky dětí jsou sice chvályhodně, ale pokud začnou dělat nějaký sport (např.), tak náklady rostou proporcionálně (třeba na dopravu na turnaje, startovné, oblečení, apod.). A co teprve, když děti pojedou na výlet do zahraničí (což je např. v kontextu zlepšení jejich jazykové výbavy určitě lepší, než chodit 1x týdně na angličtinu 20 minut). Dávám příklad, ale je potřeba počítat i s tím, co bude za pár let. Co oblečení? Jaké máte náklady na oblečení pro 4člennou rodinu měsíčně. Průměrně. Atd. Všechno si dejte dohromady ať víte, na čem jste. A v případě nějaké nenadálé události, bude mít finance pokrýt hypo a měsíční výdaje s tím, že můžete mít výpadek v příjmu na několik měsíců? Co je potřeba udělat pro růst měsíčního příjmu, abyste neměli příjem cca 35 tkč, ale třeba 50, 60 tkč (netto)? Je hezké, že chcete být ve volném čase u bazénu (jáké jsou náklady na bazén ročně? v % vašich příjmů) ale co budete dělat následujících 15 let? Pořád to samé? Vejdete se s celou svou rodinou do stávájícího bydlení i za 10let? Protože i v tomto období budete platit tyto náklady na hypo. Neříkám, že je to ok, nebo není, jen je potřeba si vše spočítat. Rozhodnutí je na Vás. S příjmem 35 tkč mně osobně příjde hypo na 2 mio jako hodně velké sousto. Vím, o čem mluvím. Budeme si brát v dohledné době hypo na podobnou částku s tím, že aktuální hypo máme splacenou a čeká nás stěhování do většího. A to příjmy máme násobné. A částka, kterou si budeme na hypo brát bude relativně malá s tím, že cca 1 mio z hypo budu mít jen jako jistotu - jsou to levné peníze a mohu je použít na cokoliv. Máme 2 školní děti a moc dobře vím, jaké jsou celkové náklady, resp. jak rostou v průběhu času. A je potřeba na to reagovat (oba na podzim pojednou např ze školou do zahraničí a najedou je to 20 tis. navíc.). Ano, děti můžete nechat doma, ale vysvětlíte to tím, že jste si koupili před 10-ti lety byt a máte bazén? Ale na druhou stranu pokud máte nějakou vidinu zvýšené příjmové stránku (na kolik %?), tak co je pro to nutné udělat? Přestěhovat se, zvýšit si kvalifikaci? Více cestovat? Je potřeba si občas odpočinout, nemůžete jet v jednom kuse. Co prázdniny? Dovolená s dětmi může být levná, v zahraničí u moře začínáte na 50 tis s tím, že většinu věcí si musítě zařídit sami. Kde budou děti na prázninách (hlavní 2 měsíce, plus pár dalších týdnů přes rok? Kolik stojí letní tábor, event. zimní lyžák, příměstský tábor apod? Nebo budou děti 2 měsíce doma? Ano, toto jsou samozřejmě zbytné výdaje. Ano, nemusíte do děti investovat vůbec, můžete jim pořídit tablet a je hotovo. Ale co to udělá s jejich motivací? Znamená to, že sice od nich budete mít "klid", nízkonákladově, ale co z nich vyroste? Budou mít motivaci se v životě snažit, například studovat v zahraničí a tím pádem sice také Vaše relativně vyšší náklady v budoucích 15-ti letech, ale s vidinou toho, že budou mít poté realtivně vysoké příjmy? Co auto? Potřebujete ho? A pokud ne, budete ho potřebovat? Např kvůli dojíždění za lepší prací apod. Bude Vám stači jedno? A jeho měsíční náklady na provoz? Co se stane v případě konce konjunktury? Obstojí Vaše kvalifikace? A co v případě stěhování? Jaká bude cena Vaší nemovitosti? Je na lukrativním místě, nebo bude problém ji prodat a event. jaká bude případná ztráta? Chápu, že na spoustu otázek může být problém odpovědět, nebo je jejich výsledek neznámý. Ale berte to tak, že děláte rozhodnutí na x let (možná desítek) let dopředu a je potřeba počítat s různými variantami. To, že Vám něco stačí teď neznamená, že stejné potřeby budete mít za 5, 10 let. Varianta hypotéka (a tím se zafixovat na jedno místo na x let) nebo nájem, což znamená určitou míru volnosti? Všechny tyto aspekty bych opravdu zvážil. Chápu, že vlastní bydlení může být super, ale je to o nákladech a o míře rizika. Protože až hypoteční bublina za pár let praskne, bude to ještě velká legrace. A můžete se vsadit, že to praskne. A ty 80% a více hypotéky budou pro spoustu lidí dost velký problém.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda tak on ne každý tatínek je tatínkem srdcařem, který má potřebu být fakt u všeho a prožívat to s dětmi. což mě na toho našeho často mrzí, ale teď je mu kvalitní výmluvou právě stavba :-N dřív měl blbou práci a hypotéku by nedostal, takže stavět před dětmi nešlo a někde s nimi bydlet musíme. jsme rádi, že stavíme teď než až třeba na stáří :-D a my teda šetříme fakt velké částky. materiál máme často přes známosti velmi výhodně a práce je kolikrát dražší a za tu šetříme. když vezmu, že člověk ušetří stovku na podlahách, stovku na fasádě, stovku na koupelnách...jako kdo na to má, tak je fajn si to zaplatit a být s rodinou. ale i tak je to spousta starostí a neustálý dohled, aby mu to někdo nezfušoval. my na to nemáme, tak holt musíme co nejvíc sami s dětmi za zády. aspoň víme, kde co přesně máme, že to máme jak jsme chtěli, jak to má být, že tam máme opravdu to, co jsme objednali a zaplatili...a pro mě to bude i víc domov, když jsem se na tom podílela vlastním potem a krví než když si jen přenesu trička do nové skříně v novém domě :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha no my tedy stavíme jeden dům na celý život a z toho prostě pojedeme v rakvi. nehodlám zvažovat věci jako je stěhování a jeho prodej. (zatím bychom ale byli při prodeji v plusu :-)) to by se muselo hodně něco stát, ne že bychom se jen tak rozhodli, že už nás to tu nebaví nebo je nám to malé. nejsme v americe, kde se lidi na místo a dům nevážou a pořád migrují a vše mění. já bych takový život nechtěla ani pro sebe ani pro děti. užila jsem si stěhováních do teď až dost. už se chci usadit a zapustit kořeny :-D se spoustou těch věcí k zamyšlení a spočítání souhlasím. také jsme to udělali. ale tedy jen v rámci přítomnosti, do budoucna jsme neřešili jaké k čemu budou náklady a jak na to budeme reagovat. se vzrůstem příjmů jsme ale počítali a to se daří, takže snad to zásadní problém nebude. docela nechápu kolik lidí tu od hypoték všeobecně zrazuje jako kdyby bydlet u rodičů nebo v nájmu bylo kdo ví jaké lepší terno :-N
Odpovědět
@blahova_andrea docela nechápu kolik lidí tu od hypoték všeobecně zrazuje jako kdyby bydlet u rodičů nebo v nájmu bylo kdo ví jaké lepší terno Myslím, že to je trochu nedorozumění. Tady se často lidi ptají, jestli se dá s takovým a takovým příjmem hypotéka zvládnout. A na to, ani při stejných číslech, neexistuje univerzální odpověď. Každý má jiné výchozí a i budoucí podmínky, jiné nároky, jiný život. Takže ta jediná univerzální rada potom je, buďte opatrní, dobře počítejte. A to může znít jako zrazování. Ale nemyslím, že to tak je. ;-)
Odpovědět
@atilius taky je potřeba připočíst to, že ne všude jsou nájmy stejný, jsou lokální místa kde jsou nájmy více než dvojnásobné oproti nějakému průměru, a ten kdo pak žije v průměru, tak si říká, proč si blázen bere hypotéku, kde bude platit 12000 (když já sem v nájmu 3+1 i s energiema za 7000), ale už nedokáže ani pochopit, že ten co si bere tu hypotéku může bydlet v garsonce za 15000 + 2000 energie ...to tady taky nikdo nezmiňuje...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?