Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@plaintruth Ale to je součást nějaké další rozvahy, kdy je potřeba zvážit, co je pro mě v tu chvíli jednodušší. Řešením může být i stěhování jinam, kde je levněji atp. Já neříkám, že to rozhodování je jednoduché ;) Nám to trvalo dost dlouho, než jsme se upsali....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius tak pokud by to vyznělo jen jako buďte opatrní a dobře počítejte, tak to zní lépe. ale často tu čtu fakt spíš věci, co jsou jasné zrazování. každý druhý je vlastně blázen, že si bere hypotéku. no možná jo, ale tak co dělat jiného? i já považuji naši hypo za bláznovství, ale jít jinou cestou by lepší nebylo. prostě budeme doufat a snažit se a to asi každý, kdo do toho jde.
Odpovědět
@blahova_andrea nehodlam zvazovat věci jako stěhování.. Já také ne, jenom říkám, že je potřeba při příjmu, jehož 1/3 padne na hypotéku zvážit, jak všechno zvládnu. A musím počítat se všemi variantami. Když se podívám, jak to bylo u nás před 10-ti lety, tak by mě ani nenapadlo, že se někdy v budoucnu budeme stěhovat někam jinam. Bydlení nám v té době přišlo ideální a fakt jsem neřešil, že hypotéku budu za pár let splácet. No a po 10-ti letech je všechno jinak. Prostě klasický vývoj, nic jiného ;). Já nikoho od hypotéky nezrazuji, je mi to upřímně jedno. A v našem okolí? U většiny našich známých u porovnání v době před 10-ti lety a teď je v cca 75% případů všechno jinak (bydlení, vztahy apod.). Naše příjmy nejsou malé ale i tak si při závazku na desítky let uvědomuji, že případný výpadek na straně příjmů je potřeba něcím nahradit. Třeba prodejem další nemovitosti. Například. Myslíte, že by se musel hodně stát, aby se u Vás něco změnilo a například jste řešili prodej, nebo já nevím co? Myslím, že se může stát hodně málo. Například Vám někdo na hlavní silnici nedá přednost a je to hned. Ta hranice je opravdu tenká a nechci malovat čerta na zeď ale to, že mně se nic stát nemůže není tak úplně pravda. Ano, je to otázka pravděpodobnosti ale i s ní je třeba počítat. Hypotéka je super věc. Ale v případě, kdy mě to opravdu finančně nezatěžuje. Protože se jedná o závazek u velké části lidí na většinu produktivního života a v rovnici o více neznámých je hypo jediná jistota - kolik musím měsíčně pravidelně vydávat v dalších desítkách let.
Odpovědět
Příjem to je dost nahraně. otázka zda z toho pkryjete vše potřebné do domu nebo budete několik roků šetřit a dokupovat zařízení. my si brali hypo asi 1.800 z toho splátka je kolem 7tis. po refinancování, a každý rok z našetřených peněz nakupujeme něco do domu, ono už jen stačí zda máte i zahradu, potřeba je sekačka a další věci. pokud to bude byt tak jste na tom daleko lépe. a náklady další: pojištění domu a domácnosti cca 3500,-,, dále měsíčně na 4 osoby ( 2děti a 2 dospělí) pojištění všech se spořením dětem to jsou 4tis., penzijní 2tis., školka dětem cca 1500-2000,- měs.. Pohonné hmoty, auto a telefony neplatíme, to máme bonusy z práce, takže šetříme pomalu 10tis. měsíčně. Jídlo-a spotřební zboží tak 5-6tis. měs....nevím to nepočítám popravdě. Ale stačí že dětem po 2-3měsících jdu koupit boty a 2+ tisícovky jsou pryč. Syn ted nastupuje do školy takže další výdaje, kroužek... Chce to prostě počítat.
Odpovědět
Profilova fotka
@plaintruth tak přesně to jsem měla na mysli :-)
Odpovědět
@blahova_andrea každý druhý je vlastně blázen, že si bere hypotéku Není. Proč ne. Ale v okamžiku koupě něčeho na dluh je dobré odhadnout, jakou cenu bude mít daná věc za x-let i s ohledem na opotřebení. Ano, asi to moc dobře nejde, ale aspoň se o to pokusím. Co např. územní plán v okolí? A za další je poměrně zásadní, na kolik % hodnoty si hypo berete. Podle mě je nesmysl si brát hypo na 75 a víc % v případě, že jsem rodina s dětmi a jen tak tak jsem schopen pokrýt měsíční splátku. To si v budoucnu koleduji o dost velký průšvih (již jen vědomí vysokě procentuální měsíční splátky emočnímu zdraví moc neprospívá). S dětmi jsou měsíční výdaje v čase opravdu neklesající. Berete si hypo na 10-20%? Vzhůru do toho, proč ne. Maximálně proděláte pouze na tom, že cena nemovitosti klesne, ale nedostanete se do existenčního průšvihu.
Odpovědět
úplně to sem neptaří takže píši jen na zamyšlení... Mnozí píší že necestují a jejich veškerý čas budou trávit na zahradě u domu. Mě to teda přijde špatné, chce to něco poznat, porovnávat, mít rozhled. A proč k tomu zavazovat i děti, mám syna co miluje cestování, tak mu řeknu ne, budeme sedět doma na zadku a nikam se nepodiváme, je to zbytečné, vždyt máš doma trampolínu, bazén, možná i hřiště..co bys ještě chtěl??? Přijde mi to dost krátkozraké. Pro mě osobně je priorita celé rodiny aby poznávala, učila se a snad víc než na důchod šetřím na studium a vzdělání dětí...sice základní budou mít asi státní ale pak nevíme..a co kroužky (nemyslím jen sport), jazyky..to není zadarmo
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha tak my už máme dost za sebou a nejsme typy, u kterých by hrozilo, že se budeme chtít stěhovat do prahy nebo do zahraničí. tak nevím proč zvažovat stěhování. tak leda, že bychom šli od sebe a to bych se musela stěhovat já, tam je to asi jasné :-( no spíš jsme ale ti, co to spolu prostě nějak dožijí, právě kvůli dětem, hypotéce. my už chceme dostavět a mít klid a ne to za čas všechno řešit znovu. ale ano, člověk mění, život mění. ale většinou jsou to situace, které člověk stejně nevymyslí a i kdyby, nikdy nevíme, jak kdo budeme reagovat a řešit to. prostě to budeme řešit až to případně přijde. samozřejmě, že je základem je dobré pojištění a nějaké úspory. ale katastrofální scénáře si prostě předem vymýšlet nebudu. a pro vás je vážná autonehoda něco málo? pro mě to třeba spadá právě do kategorie, musí se hodně něco stát :-D ale to bych nesměla vylézt z baráku, kdybych takto negativně uvažovala. nemohla bych nic, kdybych vymýšlet jen to černé. říct, že je hypo fajn věc jen pro lidi, které finančně nezatěžuje je blbost. znám i takové, kteří mají hypo v příjmech totálně zanedbatelnou a stejně z toho mají těžkou hlavu, už jen proto, že ji prostě mají.
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha hypo 10-20% hodnoty? nevím o jediném člověku, který by to takto měl :-N kde mají teda podle vás bydlet lidé, kteří nemají průměrné a nadprůměrné platy? mají stanovat na obecních loukách? ono i ty méně vydělávající profese společnost potřebuje a co ti lidé, kteří je vykonávají? ti nemají právo na domov? kde nebo do kolika let mají podle vás z obyčejného platu našetřit 80% ceny domu, aby si mohli vzít nezatěžující hypotéku? to je prostě blbost! hypotéka je vždy závazek a vždy zatěžuje. někoho jen psychicky, někoho omezuje v dovolených a jiných nadstandardech. ale upřímně, raději budu mít vlastní domov a trvalou adresu, než děti brát 3x do roka na dovolenou, ale vláčet je každý rok do jiného nájmu :-p za předpokladu, že nájem by byl levnější než hypo, což v mnoha případech opravdu není, takže je to další blbost jako úvaha! :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@alisek taky bych nechtěla, aby náš svět končil plotem u zahrady. ale není potřeba jezdit každý rok několikrát nebo do drahých destinací. dá se cestovat a poznávat i jinak. mě třeba ubíjí být nonstop jen na zahradě a děti taky. máme toulavé boty a chceme "víc" :-N ale zas nejsme nároční zatím to, co je to víc:-D
Odpovědět
@blahova_andrea tak nevím proč zvažovat stěhování. tak třeba proto, že najednou budu mít výpadek v příjmu. Vážná autonehoda? Já neříkám vážná, ale švagrovi před měsícem nedal někdo přednost a odneslo to auto. Chybělo málo, naštěstí to bylo v malé rychlosti a odneslo to jenom auto. Já jsem lehce spadl na horách (technická závada na lyžích) a odnesla to ruka. A to jsem, říká mé okolí, velmi dobrý lyžař. Kdybych byl stavební dělník tak jsem bez práce, prst je doživotně poškozen. Dávám příklad, že se takové věci stávají. Ale všechno souvisí pouze s tím, zda jsem schopen tyto situace finančně pokrýt (pokud se stanou) a ne, že negativně přemýšlím. Vše záleží na přístupu k riziku. Můj přistup je pozitivní, beru ho. Takže třeba nemám tolik pojištění jako ostatní lidé. Např. Ale i tak je třeba počítat. Ok, berte si hypotéky na vysoky poměr k příjmu. Proč ne. Ale tam ta pravděpodobnost pádu do defaultu je podstatně vyšší, než u někoho s malým poměrem, dobrým vzděláním a dobrým uplatněním se na trhu práce. To je celé, nic jihého to není. Pravděpodobnost ;). A ono to nějak dopadne :). Na druhou stranu si nedovedu představit, že bych byl celý život s někým, kdo by byl neustále vyklepaný z toho, že musí splácet hypo a buhví co, kontroloval si každý výdaj jenom kvůli tomu, že má dům s bazénem. Každý svého štěstí strůjce. Buďme rádi, že ty možnosti jsou :).
Odpovědět
@blahova_andrea Tak já nepsala o žádných drahých destinacích, nic o nákladech..prostě cestovat at po české republice nebo v okolí ČR a nebo dál za moře, oceán, podle toho jak na co kdo má...ale je dobré prostě nezůstávat jen doma na zadku...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@mstrecha a jako co? když budu v nájmu a budu mít autonehodu nebo výpadek v příjmu, tak to bude jiné než s hypo? naopak. u nájmů jsme nebyli komplet pojištění. u hypo jsme to udělali, i máme rezervu na dobu, než by začala plnit pojišťovna. v tom přece není žádný rozdíl. když se stane něco tak špatného, tak je to problém vždycky, pro celou rodinu, kolikrát i širší okolí a je jedno, kde dotyčný bydlí. to není důvod ke stěhování. to jsou problémy, ale často se dají řešit, ano je to horší období, ale často ne nepřekonatelné. když přestanu platit hypo, tak mi vezmou dům. když nebudu platit nájem, tak mě vystěhují taky. takže kde je ten rozdíl? proč takový argument? já přece neříkám, že je dobré si brát drahou hypo s malým příjmem. říkám, že je to prostě pro řadu lidí v podstatě nevyhnutelné zlo, pokud chtějí bydlet.
Odpovědět
@blahova_andrea hypo 10-20% hodnoty? nevím o jediném člověku, který by to takto měl Hypo si budeme brát +/- na toto číslo, spíš cca 10-15%, z čehož na samotné dofinancování bude třeba částka pod 10%. Myslím, že po delší době v pracovním procesu a se školními dětmi je to ideální poměr. Samozřejmě koupě nové nemovitosti znamená prodej stávající a tím pádem základ financí je jasný. Určitě bych nekupoval stávající nemovitost na 80% a vyšší hypo. Nejsem finanční sebevrah.Prostě bychom šli jinam. O jakém právu na domov tady píšete? Nic takového nezmiňuji. Jenom říkám, že lidé s nízkými příjmy si berou vysoké hypotéky aniž by na ně všichni měli. To je celé. Nic víc. A až tato hypo bublina praskne, tak to bude trochu problém. Nejen pro ty, kteří nemovitost vlastní, ale především pro pracovní trh. Každý chce mít (má) velkou televizi, velký telefon, velká auta, ale ne každý na to reálně má. Pak roste zadluženost domácností vyšším tempem, než je zdrávo. A pak to dopadá tak, že v Praze je pro střední třídu problém sehnat nové bydlení. To je prostě fakt. Ano, samozřejmě mohou mé úvahy být blbost. Máte na to právo. Ale je to prostě tak. S manželkou se oba snažíme, děti se pokokušíme rozvíjet směry, které je baví (sport u nich drtivě vyhrává nad youtube), na dovolené jezdíme pravidelně v létě i v zimě (proč ne, možnosti jsou). Ne 3x, ale 2x stačí (většinou), alespoň se člověk těší ;). A je opravdu příjemné si párkrát za rok oddychnout, než se pachtit kvůli každé ušetřené koruně. Ale někdo to má jinak a radši bude mít dům s bazénem. Proč ne. Každého volba. Moje volba ale je mít nížší hypotéku, volnost a ušetřené peníze věnovat na poznávání s rodinou. Někoho volba je za ušetřené peníze si pro sebe koupit silniční kolo za 100tkč. Proč ne. Je to o té volbě. Nikdo Vás nenutí mít děti a brát si vysoké hypotéky. Také jsme nejdříve bydleli v menším, bez dětí a následně jsme zvyšovali komfort bydlení. Ale vždy to bylo postupnými krůčky. Ale třeba je to teď jinak. Já nevím (no, možná že vím, ale nezajímá mě to) a je mi to jedno. Není to můj problém. A já osobně jsem rád, že si hypo na 80% nemovitosti brát nemusím. To je celé ;).
Odpovědět
@mstrecha hodně štěstí se získáním hypotéky do 20%, pokud teda nekupujete zrovna nemovitost za 30 milionů ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha Pokud někdo zdědí/dostane nemovitost - to se mu pak jednoduše bere hypotéka na 10% :-D Pokud někdo nemá na hypotéku skrz plat, tak to si ohlídá sama banka...
Odpovědět
@blahova_andrea když budu v nájmu a budu mít výpadek v příjmu, tak to bude jiné než s hypo? Ano, bude. Pokud budete mít hypo na řekněme 30tkč a dlouhodobě nebudete schopni splácet, tak máte smůlu. Ano, krátkodobě Vám banka vyjde vstříc, ale z dlouhodobého hlediska máte problém. Pokud budete mít nájem za 30tkč ve stejné situaci, tak můžete jít do nájmu za 20tkč a 10tkč jste měsíčně v plusu. Pokud je ale oboje cca 10tkč, tak je to samozřejmě jedno. Ale s tím rozdílem, že pokud budu mít nájem za 10tkč a zlepší se moje situace, tak si mohu vybrat, co budu dělat. Ale pokud mám hypo na 20, 30 let, tak už moc možností nemám, neboť jsem uvázán. U nájmu ale můžete mít také pojištění. To, že máte v hypo pojištění není žádná výhoda. Prostě si platíte pojištění vedle anuity. já přece neříkám, že je dobré si brát drahou hypo s malým příjmem - To máte samozřejmě pravdu. To říkám také a myslím si, že to je to hlavní. Lidé si berou drahé hypo s malým příjmem. Uhodila jste hřebíček na hlavičku. To je alfa omega všeho. Všechno ostatní s tím souvisí, včetně zdraví lidí. Jasně, podle mě to toto naprosto zásadní. Hezký den!
Odpovědět
@zuzana_ka Pokud někdo zdědí/dostane nemovitost Ne. Pokud někdo prodá vždy stávající nemovitost a na první nemovitost měl z velké části společně našetreno. To je rozdíl. Dědictví by primárně šlo na umoření dluhu, ale nic takového nehrozí.
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha Z velké části našetřeno? Mám průměrný plat v česku a kdybych z něj měla šetřit na nemovitost tak, abych měla na hypo jen 10% tak mám první dítě ve čtyřiceti - ne děkuji, raději si vezmu tu hypotéku. My nic od nikoho nedostaneme - nemovitost už vůbec ne! Pro nás je opravdu jen jediná možnost ta hypotéka a stavět vlastníma rukama...
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha vy to ale pořád stavíme jinak než to myslím. hrozně černobíle. ono nejde jen o finanční negramotnost, když si lidé berou vyšší hypotéku než na jakou mají. prostě mají práci v lokalitě, kde levnější bydlení třeba ani pořídit nejde. vůbec neberete v potaz to, že nájmy se nevyplatí. že také nesou rizika. že často hypo vyjde levněji než nájem. ano, je třeba pro domácnost moc, vzít si dva miliony na hypo a postavit si domeček. ale co mají dělat, když byt by je stál o milion víc a nájem by převyšoval splátku hypo i s energiemi? proč by tedy do hypotéky neměli jít? jak by tedy takovou situaci měli řešit? tady nejde o to jestli mám na tři auta k tomu domu nebo na obří bazén a dvě dovolené za rok. myslím teď čistě a jen to bydlení jako takové. je jasné, že člověk se pak často rozmlsá domem a chtěl by i ty další věci. tam to chce opět rozum a zůstat nohama na zemi. když sotva zaplatím hypo, tak nemůžu myslet na dovolené. je blbost si na ně půjčovat a dál se zadlužovat. ale v nájmu si nepomůžu. taktéž zaplatím půl rozpočtu jen na bydlení a taktéž nikam na dovolenou nepojedu. nehledě na to, že platím někomu do kapsy a sama budu mít celý život holý zadek a dětem po mě nic nezůstane. ano, nikdo nás nenutí mít děti a brát si hypotéky. to je pravda. ale že se narodíme jsme si nevybrali a nějak žít musíme. myslím, že už teď vymíráme dostatečně rychle a ne ještě řešit, že nejdřív budu mít dům z úspor, abych neměla vysokou hypo a pak budu řešit statisícemi neplodnost, protože prošvihnu reprodukční období. prostě lidé, kteří nejsou výdělky na špici žebříčku a nebo nedědili nemají šanci se dostat k bydlení jinak než hypotékou. jasně, že je lepší našetřit co nejvíc nebo si pak co nejvíc udělat sám, aby byla úspora jinde. někomu se to daří víc, někomu méně. nechápu, že někdo nenašetří ani na lednici nebo dovolenou, ale hlavně, že si chce brát 100% hypo a nemít žádné rezervy. ale to už je extrém. myslím, že největší procento lidí si bere právě něco kolem těch 60-80%. ale nejsem finanční analytik. beru to jen podle okolí a toho co čtu tady třeba
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha jeden o voze a druhý o koze :-D pořád tu řeším případ, kdy je hypo stejně jako nájem. takže ne nájem za 20 a hypo za 30! také jsem psala, že v nájmu jsme si nic nepojišťovali, nebyl důvod. k hypo jsme pojistky uzavírali. bokem. ne, že jsou přímo k hypo. to jsou jiné, základní, které vyžaduje banka. my pojistili pak jinde sebe i děti. prostě proto, že jsme si brali hypotéku.
Odpovědět
@mstrecha V současné době se lze k první nemovitosti (dům, byt) bez dluhu nebo rodinného jmění dostat hodně obtížně. Pokud tedy hovořím o většině krajských měst.
Odpovědět
@blahova_andrea Navíc přestěhovat se při vhodném výběru nemovitosti lze též- byt s hypo 30 za 30 pronajmu a odstěhuju se do nájmu za 15... třeba. @mstrecha
Odpovědět
Asi není důležité, jaký je poměr hypotéky k ceně nemovitosti (to je číslo nic neříkající), ale jaký je poměr k příjmům domácnosti. A pokud je tento poměr vyšší jak 1/3, nebo 40%, tak to může být dost problém. Pokud mám průměrný plat a ušetřím sám 8-10tkč měsíčně, tak je to za 10let 1mio (100 tkč ročně). Druhý partner je na tom podobně, takže ve 30-ti letech máte dohromady 2mio. Jaká je průměrná cena 70m bytu? Myslím, že 2 mio starší byt pokryjí z cca 70-80%. Jasně, tahle úvaha je úplně debilní a trapná, ale určitě to není 80% hypo. A nemusí to být byt hned byt ve V-tower. Jak říkám, každého volba. Ale to, že někdo si vydělával již při studiu na VŠ (od 18, 19) event. již na SŠ a někdo studoval vědy, které nemají v praktickém životě využití, nebo šel na učňák s tím, že se nemusí již nikdy vzdělávat, tak to je o té volbě. Potom ušetřené finance jdou použít jako základ prvního bydlení. Nebo si mohu vzít vysokou hypo na 70m byt v novostavbě a pak se divit, že se tam za pár let s dětmi nevejdu a řešit to znovu. A nebo to někdo vymyslí tak, že si postaví dům a ten mu bude třeba celý život vyhovovat. A bude i vyhovovat jeho dětem. A nebo nebude a může mít pak problém, neboť trh se někam hne. To asi nejde odhadnout. Ale pokud si budu brát hypo s menším poměrem k příjmu než s vyšším poměrem, tak mám větší manévrovací prostor při případných životních turbulencích v životě. Prostě ta životní loď toho pak vydrží víc. Ale i tak se může potopit. Viz Titanic. Ten byl taky nepotopitelný.
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha Banka vám nedá kolik si řeknete.... sama si spočítá jestli na to máte nebo nee... Dle vaší úvahy o šetření do třiceti - mamahotel to jistí co? Potom nejlépe ještě nějakou nemovitost dostat a mám vystaráno :-D
Odpovědět
@blahova_andrea jeden o voze a druhý o koze Přečtěte si to ještě jednou. Nikde neříkám, že každá varianta je jiná. Dávám příklad. Hypo můžete mít i bež pojištění (všemocná síla trhu, někdo vyžaduje, někdo ne). Ale ok, když chcete hypo, tak si ji vemte. Nikdo Vám v tom nebrání. Máte pojištěné děti? Ok. Proč ne. Já radši volné peníze investuji, neboť pro mě je částka za riziko prostě drahá a výnos jinde vyšší než ho dávat pojišťovně. Ok. Každý to má jinak. To je fajn. Ano, máte pravdu. Nejvíc lidí si bere hypo kolem 80%. A to je průšvih. Nevím, zda to vidím černobíle. Prostě pro mě je nájem kolikrát lepší, než se uvázat na 30 let. Práve kvůli té volnosti. Prostě pro mě je ta volnost strašně důležitá, než být někde zavázán. Co když vám tam někdo za pár let postaví supermarket a cena nemovitosti půjde drasticky dolů a budete mít problém? U nájmu nic podobného nehrozí, ale také má své nevýhody. Proto mám také hypotéku ;)). Když jsou ve Vaší lokalitě nízké mzdy? Co s tím? Co třeba se přestěhovat tam, kde ocení mou práci lépe? Mnoho mých kolegů se přistěhovalo, někteří ze zahraničí. A problém jim to nedělá. Vybrali si to a jsou spokojeni, tak proč by to například nešlo? Dávám příklad. Mnozí mí spolužáci pracují v zahraničí, i se svými rodinami. Nemusím lpět na jednom místě. Pokud nechcete, ok, ale ta možnost tady je. Je to opravdu každého věc, nájemní bydlení má své výhody a nevýhody. A apriori to určitě není tak, že hypo je základ a nic jiného není možné.
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha v tomto uznávám naši finanční negramotnost. investovat jaksi moc není co a ani jeden tomu absolutně nerozumíme a nemáme nikoho, komu bychom v tom důvěřovali. pojišťovali jsme sebe pro případ rizik při hypo. je fakt, že těm pojistkám nevěříme. raději bych ty peníze měsíčně někam ukládala jinam než je házela pojišťovně. takže nájem je lepší jen ve volnosti? no a když někdo po ní netouží tolik jako vy? když se někdo usadit chce a stěhování už mu lezou krkem, tak kde je pak výhoda nájmu, když o volnost nikdo nestojí? ;-) upřímně? kéž by nám tu postavili supermarket :-D ale to tu právě asi jen tak nehrozí. já se teda rozhodně zlobit nebudu, když se to za deset let stane. nejde jen o nízké mzdy. jde i o to, že ne všichni lidé můžou být inženýři a lékaři a it hlavy. kdo by potom doopravdy pracoval? i jiné profese jsou potřeba a bohužel nejsou zrovna extra placené. a rozhodně není řešením, aby se všichni přestěhovali do prahy, protože tam je práce více a lépe ohodnocené. rozhodně není hypo základ a možností je více. ale my už si kde čím prošli a už nám to stačilo. právě tou otázkou volby jsme došli k tomu, že raději chceme hypo a uvázat se, zakotvit, než všechny ty volnostní výhody, které se líbí vám ;-) přiznávám, že raději bych domek stavěla jinde. ale každý podle toho, nač má, tak holt zapíchnu tam, kde je to možné
Odpovědět
@mstrecha Pracovat od 20ti při škole, 10 let šetřit 8-10 měsíčně s průměrným platem (ten se udává v hrubým, pokud se nepletu) a pak šťastně najít partnera, který to má stejně a společně sehnat byt za 2 milióny (kde? V Praze možná před 5 lety garsonku na sídlišti).. proč mi to přijde naprosto nereálný, a to i s naprosto využitelným vzděláním 😏? Myslím, že to vidíte dost nereálně. Jako myslet ve 20 na potřebu rovnátek svých hypotetických dětí, kterou budu moci naplnit pouze výše uvedeným způsobem, tak skončím na psychiatrii.. My jsme koupili byt v Praze, místo dobrý, při normální situaci cena jen tak nepadne, na předvídání krize věšteckou kouli nemám, platíme stejně jako za nájem, když neseženeme práci v Praze, tak už nikde, příjmovou rezervu máme a ještě zvládáme šetřit, až budu na RD, bude to samozřejmě horší. Za sebe jsem v klidu, protože podělat se samozřejmě může kdykoliv cokoliv, ale to už je holt život. Jinak je pěkné mít spočítaný všechna rizika, ale s jedním většinou lidi moc nekalkulujou a přitom je asi nejčastější, a to je rozvod/rozchod..ono to leckdy stačí.
Odpovědět
Profilova fotka
Co se tyce dovolenych.Myslim si,ze tady kolem nas kde bydlime mame dost zajimavych mist.Staci nam jet do adrspachu do skal atd..Mame radi stanovani ano i to neco stoji,ale netvrdte mi,ze si nedokazeme za ten rok na toto vydelat treba .Nemusime hned k mori
Odpovědět
@mstrecha hypotéka na 30 tis. to už je pořádná nemovitost.... nehledě na to, že pokud dojde k dlouhodobému výpadku příjmů, neznamená to nutně, že mi ji banka sebere. Pořád ještě mám možnost nemovitost prodat, hypotéku splatit a jít do toho podnájmu... Případně pokud mi zbyde dost, koupit si někde malý levný byteček.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?