Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@tulda27 26 -28 tisíc? Kolik tak za ty kroužky platíte? U nás ve škole stojí školní kroužky tak 600 za pololetí, nejdražší je tenis za 3 500 za pol. Družina 200/měsíc
Odpovědět
15 let jsem bydlela v nájmu za 10tis + inkaso 1500kc . Nyní v novém domečku hypo 10tis + inkaso 3000kc . Když to spočítam tak budeme platit celkem o cca 2tis měsícne více se vším všudy. Škoda že jsem do toho nesla dříve. Mohla jsem byt v polovině hypotéky
Odpovědět
Profilova fotka
@damada ono se to nasčítá se vším kolem, některé kroužky stojí 800/pololetí. Angličtina je za 1400,-, ale je 2x týdně, vytvarka zase 1100,- na celý rok. Většinou dáme cca 3,5 tis za dítě za 4 kroužky /pololetí.
Odpovědět
Mě jen překvapuje při takovýhle diskuzi. Jak moji rodiče nás mohli vychovat dopřat nám fajn dětství a k tomu mít hypotéku když měli ani ne 20 000 čistého :-D Když podle některých je velmi riskantní při příjmu 35 000 s jedním dítětem mít hypotéku
Odpovědět
@mstrecha máme hypotéku a splátku srovnatelnou s nájemním bydlením v Brně. Komfort mnohem vyšší. Jsem ráda, že jsem do hypotéky šla už v 25 letech, protože ji budeme mít doplacenou ještě v relativně mladém věku. Zvednutí úroků nás taky nenaštve, protože MD jsme naplánovali právě za současných, nízkých úrokových sazeb. V momentě kdy se vrátím do práce, se nám příjmy značně zvednou. Když jsem to spočítala, tak nás nájem před hypo, stál půl milionu. To je pěkná suma, které je mi zpětně líto. Nepřipadám si jako blázen, když máme hypo na 86%, protože si nemyslím, že cena nového RD v lukrativní lokalitě, by neměla nějak významně klesnout, ale spíš naopak. Úspory máme tak na pokrytí 3 platů, protože zbytek šel do vybavení domu, na které jsme si už nepůjčovali. Kdyby měl nastat dlouhodobější výpadek příjmů, máme 2 auta, které můžeme okamžitě prodat. Situace se dá vždycky řešit a nájem není žádná výhra. Raději budu mít jistotu, že má dítě domov než, že mi neprodlouží smlouvu na nájem a dítě se bude muset častěji stěhovat. Taky předpokládám, že platy během následujících dvaceti let porostou, spolu s cenou nájmu, ale na hypotéce se mi bude měnit pouze úrok...
Odpovědět
Profilova fotka
@smajlik345 my dáme jen za hypo a náklady na bydlení pro 4 lidi 22 tis měsíčně i kdybych byla kouzelník za 20 rodinu s dětmi neuživím. Máme starý mini panelových byt v Praze, kupovaný za tržní cenu v roce 2009 (40 tis /m2). Jinak naši dali splátky na byt a péči o jedno dítě + auto s podobnými příjmy, ale i ti měli myslím trochu víc - no před 20 lety :).
Odpovědět
@nikinnna Uf, teď jsem si spočítala nájem před hypotékou (po odchodu z koleje, sdílený se současným manželem, takže to počítám za oba) a dostala jsem se na 700.000.... asi tak.
Odpovědět
@jakuda no dum na klic jsme meli nacenen na 5,2mil, svepomoci s nadstandartem vc bazenu jsme v tom za 3,5mil... mne to teda prijde jako docela slusny rozdil
Odpovědět
Profilova fotka
@gustinovi já si brala v roce 2004 svou první hypo (v kombinaci se stavebkem) při úroku 5%, 1,1 mil. dohromady, a jeslti se nepletu platila jsem cca 8 tis. na splátkách a 2,5 tis. na službách (Praha). Byl to asi dvojnásobek co by mě stálo tou dobou spolubydlení v bytě jen s jedním člověkem (6 tis.). TAkže jsem do toho šla i jako jedna osoba, už jsem chtěla po třicítce žít sama a to bylo v nájmu skoro za stejné peníze :). Dnes by za stejnou splátku měl člověk půjčeno určitě o polovinu víc, musíte také brát v potaz jak se ohromně změnili za těch 15 let podmínky hypotečního trhu, před 15 lety by většině lidí nikdo na bydlení nepůjčil a také si tolik lidé nepůjčovali. Naopak během posledních cca 5 let co spadly úroky pod 3 procenta už je srovnání bydlení v nájmu x hypotéka úplně někde jinde.
Odpovědět
Před pěti lety jsme si brali třímilionovou hypotéku, já skončila bez práce (nevzali mi dítě do státní školky), muž jediný živitel, hypotéka a náklady za bydlení ve výši 50% příjmů, teď už chodím do práce, muž má vyšší příjem, takže hypo + náklady na bydlení dělají 17% příjmu. Nemusím řešit, jestli boty dítěti do školy koupím před nebo po výplatě, jestli si můžu zrovna koupit věc, kterou potřebuji. Přežít se to dalo, ale teď je to daleko jednodušší.
Odpovědět
@vineta je to obrovská částka, když si to spočítáš. Navíc nájem, je položka na celý život, ale hypotéka je srovnatelná položka, na 20-30 let. Teď přemýšlím, že až nám skončí hypotéka a dítě odroste, nevím co s tolika penězma, co nám budou zbývat, budeme dělat. Asi půjdu předčasně do důchodu 😂😂😂
Odpovědět
Profilova fotka
@vineta taky mi to přijde blbost. já třeba v životě na průměrnou mzdu nedosáhla. byla doba, když jsem těch 8-10 sotva vydělala, tak jsem je těžko mohla ušetřit :-D na brigády jsem chodila od patnácti a vždy jsem byla spořivá a neutrácela zbytečně a stejně jsem milion nenašetřila. chtěla jsem být samostatná a ne viset na krku rodičům a to holt taky něco stálo. u rodičů bych ten milion našetřila, ale za jakou cenu :-p taky mi počty mstrecha přijdou trošku mimo mísu :-N @damada i toto mi přijde jako možné řešení krize. prostě nemovitost prodat a koupit případně tedy menší, levnější. tak nějak mi po těch xy letech přijde skoro vše lepší než nájem :-N
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@nikinnna konečně si tu se svým pohledem na problematiku nepřipadám jako exot :-)
Odpovědět
@blahova_andrea mam vysokou skolu, dalsi vzdelani, 28let a nastupni plat v Brne v mem oboru je 16tis hrubeho... asi delam neco spatne, ze nemam nastupak 25tis ve 20ti letech... :-S jinak kdyz bude problem... muzu dum pronajmout, prodat, vzdycky se to da resit... problem je pouze kdyz to clovek neresi a necha hnit...
Odpovědět
Profilova fotka
@vineta uff, fuj. tak to asi ani nechci počítat kolik mě do teď bydlení stálo :-N ale dřív hypo nešla, no, tak nemá cenu nad tím brečet
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote tady totiž nikdo nedělá za tabulkový platy... jsem na tom stejně - VŠ, nějaká ta praxe a nástupní plat na moji pozici byl v roce 2012 úžasných 16500 hrubého :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote no to je teda zoufalé, protože to já bych ráda dostala po dětech víc i s obyčejnou maturitou :-N máš nějaký obor, co se musí dělat srdcem a ne pro peníze, co? :-( ono to fakt není vždy jen o tom, že by člověk dopředu nepřemýšlel, že by byl nezodpovědný. ale fakt nemůžeme být všichni programátoři a žít v praze. a řešit se dá fakt hodně věcí, pokud člověk nestrká hlavu nezodpovědně do písku, i když to není lehké
Odpovědět
@mitote @zmrz_lina Ake mate tie VS ukoncene? Nechcem si z toho robit srandu, ale asi boli na houno ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya když myslíš ;-)
Odpovědět
@zmrz_lina ja pujdu asi na OSVC, proto mam o dalsi certifikovane vzdelani, vydelam tak vic a budu svym panem... ale pobavila me hlaska ve 20ti 25tis 😂
Odpovědět
@blahova_andrea myslim, ze ten obor je oboji... nejen ho delat srdcem, aby jsi druhym pomohl, ale zaroven potrebujes prachy na dalsi vzdelavani, ktere je prakticky celozivotni. @deto_oesya Mgr a zvazuji ze pujdu i na PhD. Manzel ma VUT a po skole mel nastupak 15tis, nastesti se uz vypracoval jinam. Jinak me to moc vtipne neprijde, rozhodne si nemyslim, ze by Masarykova Univerzita nebo mij obor byly na hovno ]-(
Odpovědět
@blahova_andrea myslím, že spousta lidí se jen raději nevyjadřuje :-). Ne každý dědí, má bohaté rodiče nebo vydělává velké peníze a vlastní bydlení chce skoro každý :-)...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote no, já až odrodím a odchovám to, co mám v plánu, tak taky nehodlám zůstat ve státním. V tuto chvíli mám, myslím, velmi slušnou praxi, kterou mohu nabídnout (mimo jiné; ale že bych byla netáhlo, co se šlo do státního flákat, to se říct nedá, to bych se nevrátila do práce v roce malého). V mém oboru se aktuálně platy pohybují na dvouapůlnásobku až trojnásobku toho, co beru já v rámci tabulkového platu...
Odpovědět
Profilova fotka
@hajglish My jsme brali 2 000 000 na 30 let s 5-ti letým fixem. Příjmy máme nyní nižší, protože jsem doma se synem a hypotéka prošla a platit to zvládneme. U nás je to trochu jinak, protože přestavujeme dům, tak se hypo platí až po kolaudaci a dočerpání, to už budu v práci...Jinak splátka tam byla něco málo přes 8 000 i s životkem. Tam by se taky dalo ušetřit, přítel to má do 100% výše a já na 50%. Dali jsme to tak, kdyby náhodou se něco stalo ať nezůstanu teď sama s malým na mateřské, až se vrátím do práce budu si taky dávat na 100%. Pojištění domu se platí jednou ročně a na 2 500 000, které to musíme pojistit je tam cca 2 200 za rok. Jinak co se příjmů týče, nevím odkud jste, tak neposoudím zda je to standart, málo nebo moc. My měli, když jsme oba byli v práci cca 42-50 000. Na náš kraj je to třeba dost peněz. Jinak jak už někdo psal, je to i o tom co jste schopní a ochotní udělat si na domku sami, aby jste si tím ušetřili náklady. My jedeme celou stavbu svépomoci, kromě věcí jak okna ,dveře a elektrika. A věřte mi, že to co jsme koupili my za těch 200 000 vyžaduje značné úsilí, aby to vypadalo k světu. Taky se nám nelíbil navýšený rozpočet a měli jsme chuť se na to vykašlat, ale nechceme bydlet u tchánu v 1+1 se synem do smrti. Nejlepší bude, když si o tom popovídáte s přítelem/manželem a pode pocitu si sami vyberete jestli do toho jít či nejít. Nám to rozmlouvala spousta lidí, ale my se rozhodli to zkusit a zatím toho nelitujeme :) Přeji hodně štěstí, ať už se rozhodnete jakkoliv :) :) @rimmer Kdyby to tak člověk řešil nepořídí si nic a nikam se nepodívá, jen by šetřil a šetřil. My měli také našetřené pro nás slušné peníze, ze kterých bychom leccos pořídili, ale dům ne. Za mě je rozhodně lepší koupě nemovitosti na splátky než třeba auta u kterého hodnota klesá astronomickou rychlostí. Dále jste psal něco o ekonomice, ta může poté zase narůst a za 15 let můžou být 2 000 000 naprosto směšná částka a to co z ní zbude si člověk s radostí splatí. Vše má dvě strany. A nájem?? To mě vždy zvedne ze židle, když se moje babička rozčiluje nad hypotékou a sami platili 40 let nájem a nemohli si dát ani police na zeď. Platili a platili až na to neměli a nebýt jejich syna bydleli by pod mostem. Kamarád má 2+1 byt, který po rekonstrukci pořídil za 1 300 000, kupoval to vloni s vidinou toho, jak ušetří na všem možném a bude jezdit na výlety :D Jasně :D i s hypotékou (má na 25 let) platí přes 12 000 každý měsíc. Je to sice pohodlnější, ale já si radši sednu na terasu a obětuji pár víkendů sekáním dřeva na topení, než platit za pohodlí takové prachy. Jinak nic proti Vám, každý má svůj pohled na svět a názor, podle kterého si žije :)
Odpovědět
@zmrz_lina tak to je podobne... ted jsem se divala, ze po zkusebce je u me tabulkovy 20tis hrubeho, kdyz budu delat osvc na plnej a budu mit klienty, po odecteni najmu budu mit hrubou 54 😳🙄 To je rozdil jako krava, ale i na polovicak bych vydelala vic jak ve statnim nebo neziskovym... a neutopila jsem 150tis ve vycviku proto, abych zbytek zivota byla ve statnim 😎
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna  @mstrecha @blahova_andrea osobně si myslím, že dluh s nízkou úrokovou sazbou, navíc krytý majetkem s reálnou hodnotou, je díky postupnému znehodnocování peněz, jednou z nejlepších investic. A tvrzení, že by si člověk měl brát co nejnižší hypotéku k poměru k hodnotě zástavy, považuji za úplnou blbost. I kdybych mohl financovat z vlastních zdrojů celou nemovitost, vzal bych si na co největší část hypotéku a vlastní peníze raději investoval jinam.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda To není špatný nápad, ale člověk si musí být 100% jistý, že to zvládne.
Odpovědět
@mitote Masarykova rozhodne nie je zla, ale aj tam sa najde kopec oborov, ktore stoja za milu... :) a ich uplatnenie v praxi je nulove, ergo plat je nizky. O VUT to uz plati menej, ale vynimka potvrdzuje pravidlo. Nicmene u nas absolventi pod 30k nejdu ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@deto_oesya Ono například nástupní učitelský plat moc vysoký není, ale rozhodně si nemyslím, že by pedagogické obory stály za h..o. A takových oborů se dá najít spousta. Ono třeba ani absolventi architektury nemají příliš vysoké nástupní platy. Musí se k nim dopracovat. A to nějaký čas zabere.
Odpovědět
@jakuda Preto sa uprimne divim vsetkym, ktori idu ucitelstvo studovat a pracovat do skolstva. Za tie prachy a nervy by mi to asi nestalo ;)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?