@jptn mluvili jsme i s jednatelem firmy a zatímco někteří prezentují, že stačí průměr 28cm pro naše pásmo, tak ten preferuje výrazně více :-D a je to vidět.
jj koukala jsem i na jejich stránky, ač už se nás to netýká, jen pro zajímavost, no myslím, že cenově asi nic pro nás, aspon co jsme tam zkoušeli odhadem.... ale zase spousta bydlících bydlí v tom klasickém průměru kulatin.. a nezmrzli.... ;-)
každopádně..., na pohled impozantní...museli jsme se tam taky vyfotit :-D
také na nás udělal ten slovenský srub velký dojem
ti chlapi říkali, že když ho v hale stavěli, byl prodán dříve, než ho stihli dostavět
velký dojem na nás udělali také jasanové vyřezávané dveře do toho srubu
@esmeralda2 ano ty byly také krásné :-) srub se prodal??? to jde?? to jsme ani nevěděla, no my se tam už na nic neptali.... a zvlášt, když přímo naproti seděl Haniš :-D :-D :-D
No ten se bude vyjímat v nějakém satelitku ...
Pokud nestačí 28 cm, doporučuji alespoň 55 cm!
Sice tam kde se klády stýkají jsou ta místa, která vždy budou studná, ale prodáváš-li na m3, bude to rozhodně větší ranec...
PF
Nebyli jsme tam, ale zase máme výhodu - můžeme posoudit na vlastní kůži (a na kůži naší staré psiny Irči, irské teriérky, jedenáct let), že i ty slabší "kuláče" bohatě stačí. I ty dvacetistupňové mrazy a více byly snesitelné, pokud je všude podlahové vytápění, byť naštelované na udržovací teplotu. A když jsou k disposici krbová kamna patřičného výkonu a je dostatek dřeva, žije se ve srubu velice, velice přívětivě! Nikdy nám v těchto mrazech nebylo "ouvej", naopak jsme si celou tudobu libovali...
H.
Zdravim vospolok. Tak uz ide do tuheho. V stredu 15.2. podpisujeme konecne pozemok a zaroven aj prve fakturky na stavbu domu (pristupova cesta, zaklady, objednavka domu do vyroby). Hned 20.2. by sa malo zacat "kopat". Drzte palce, ak pojde vsetko podla planu, tak o nejaky mesiac uz snad budu prve fotky s "drevom" :) Pekny zvysok vikendu prajem vsetkym a hlavne nech sa vam uz otepli! Nam tu konci velka zima (-9 max bolo) prave dnes a uz tento tyzden sa nam ma oteplit na plus 8-9 st.
@sidzej Tak to se máš s tím počasím, u nás by sis těžko teď do země kopnul. I řeka před naším srubem má 30 cm ledu. Tak hodně pevných nervů přeji a ať to utíká..brzy ve svém :-)
@janullii Neboj bývá to i jinde jako u tebe. Jak naznačila Morana, myslím že se neemancipujeme dobrovolně. Já mám sice chlapi doma, ale těm je zase jedno, že něco nefunguje. Takže když mi vadilo, že mají děti v podkroví zimu, musela jsem jit sama odvzdušnit topení dotlakovat kotel, ten můj neví ani kde by to dělal. UPS ke kotli jsem minulý týden sháněla a instalovala také já, a to už vůbec nemluvím o tom, kdo se stará o dobíjení baterií a vyřídil už tři opravy měniče, abychom si mohli alespoň svítit. To jen co mne teď napadlo...je toho samozřejmě mnohem více... Ale spoléhám na jaro, spousta trápění s topením, zamrzlu vodou a světlem odpadne, takže se budu moci věnovat zase jiné stavební práci ... :-D Co nás nezabije, do hrobu nás odkouluje :-D
Hlavu vzhůru, nežijeme jako neandrtálci v jeskyni, tak si to bydleníčko musíme trošku vybojovat. :-| :-) :-)
@jptn já to tedy viděl jen na fotce, ale mně se ten barák z monstršpalků nelíbí ani trochu, působí to na mě dost “obludně“, možná na výstavu k zaujetí publika, ale koupit si to...? Navíc pokud je to cedr, tak. jak píše Petr, jestli se bude cena jak u nás odvíjet od kubíků, bude to docela pálka...za to přízemí nejspíš víc než za naše obě patra...tož tak.
@pavelk :) jestli mohu,,, předpokládám, že je to cedr ze sibiře a to je cena jiná a hodí se pro veliké domy,,, :) má překrásné kulatiny a občas i ty sukýnky na koncích :), cena je docela podobná smrku, snad 20% navíc,,, tož tak nějak :)
@kasha tož jsem mrkl na jejich stránky a zřejmě pro zmatení nepřítele 8-) firma Ceder doposud stavěla ze smrku o průměru 35-50 cm a nejspíš minulý rok v létě byli na výletě v Kanadě, jak sami píšou "Pre zdokonalenie nových techník a dohodnutie kontraktov na dovoz cédrovej guľatiny, sme navštívili Kanadu (časť British Columbia)."
Těžko říct, jestli ten vystavený srub je ještě smrk nebo už dovezli cedr, ale spíš bych si tipl na možnost č.1.
O cedru ze sibiře jsem tam nic nenašel - to je ten, který, jak tu jednou Petr rozebíral, stejně jako červený cedr, vlastně vůbec není cedr, ale borovice :-D botanicky borovice sibiřská (pinus sibirica).
Možná má "sukýnky" i ten sibiřský cedr (ikdyž, pokud má stavbu jako borovice, tak spíš asi ne), každopádně kanadský cedr je má - je to vidět třeba na těch jejich fotkách z Kanady.
@pavelk tož krásně jsi to našel, má se přiznám bez mučení, že jsem vycházela pouze z jiných informací, které se této firmy netýkaly, ale jiné slovenské srubařské, kteří mají cedorvé-ze sibiřské borovice a skutečně sukýnek je tam málo :))), nicméně, jestli to bude z červené thuje, tak to bude drahé jako byk,,, dokonce moje znalosti nesahají nikam, abych věděla, zda takové thuje takto dorostou :) ale dobré si tak popřemýšlet :)
kk
Zdarec přátelé
Co vy a "autorizovaný inspektor"?, začínáme nad ním uvažovat, protože náš stavební úřad je ...
A mi se silné klády líbí, nejdříve se mi to též zdálo strašně hamatné, ale když jsem přišel ke stavbě z průměrů kolem 40cm, vypadalo to velice přívětivě - ale je třeba nad tím trochu přemýšlet. Navíc to umožní klády podkreslit více než slabší dřevo, tzn. že šířka stěny ve spoji je někde kolem 15 - 20cm a to už je přece jen příjemnější, když sleduju teploměr :-o
Pravda stavba působí opticky jako pařezová chaloupka (teda nižší), protože stěna je cca ze 7 - 8 kulatin, místo 9 - 10 u průměrů kolem 35cm, ale jinak je to podle mě fajn. A tak nakupuju jedli cca 40cm ve středu (viz album)
@pekbit , @petrfrenk - do satelitu, ani do městské čtvrti bych to asi nestavěl 8-)
@vorelmato co jako máš na mysli autorizovaným inspektorem??? to jako autorizovaný dozor?,,, no stavební úřad Ti bud řekne, že to musí celé stavět firma, která má autorizovaného stavitele, nebo když to budete látat jak my, tak chtějí autorizovaného?? dozora ,,, nevím zda to musí být s razítkem,,, nevím,,, nemám razítko a mohu stavby hlídat,,, a zatím to dělám na své stavbě,, jestli to mému úředníkovi stačit nebude, tak to budeme muset pořešit jinak,,, :)
někdo to hlidat musí,,,
,,, jinak velké klacky na malou stavbu - to vypadá stejně divně jak malé klacky na velkou,,, všechno má tak nějak své parametry :)
samozřejmě čím větší průměr, tím více dřeva, tím více plochy na nátěr, na broušení na všechno :) a možná i tepleji, ale to si nejsem jistá :))
kk
u nás se tento název používá pro člověka, který nahradí stavební úřad a na základě uděleného (od stavebního úřadu) územního rozhodnutí rozhodne o povolení stavby
a protože tato funkce existuje a stavební úředník tímto ve stavebním řízení ztrácí svou moc, tak zákon mu (ouřadovi) umožňuje veškerou buzeraci již u územního řízení
a namísto aby se v územním řízení jednalo o velikosti zastavěné plochy, výšce, sklonu střechy, přesném umístění stavby, sitě, vsakování dešťovky a pod. a tvar domu a materiál se řešil ve stavebím řízení, děláme výkresy na průchodky pod plotem a jiné zajímavosti
kdybych měla ukončené územní řízení, neváhala bych ani chvíli, i když tento človíček pracuje za peníze od stavebníka a ne od daňových poplatníků
mluvila jsem s jedním z nich, a potvrdil, že povolení ke stavbě umí vydat do několika dní a když se s tím předem počítá a je sním dohoda, takse dá začít stavět prakticky ihned po udělení územního rozhodnutí
@kasha 8-) najdi si červený cedr třeba na wikipedii a uvidíš...
...dorůstá průměrů 3-4m, největší má 6m, větší už jsou snad jen sekvoje...
sibiřský cedr, jak jsem se dočetl dorůstá “pouhých“ 1,5-2,5m :-)
@esmeralda2@vorelmato trochu mi ten autorizovaný inspektor podle dosavadní praxe připomíná exekutory, aneb jak překročit svoje pravomoci a někoho obejít, většinou sousedy, jako např. tady v Brně u stavby Bauhausu - výsledek je postavená hala, žádná kolaudace, soud a Bauhaus vyhrožuje mezinárodní arbitráží