Pro pobavení publika mám další požadavek našeho stavebního úřadu. Náš pozemek sousedí s komunikací, která patří městu. Při rozhraničení se zjistilo, že asfaltový povrch nesahá až k hranici městského pozemku, tudíž my budeme asfaltovat = stavět na cizím pozemku. Ten rozdíl je nějakých 50 - 60cm. A tak jdeme dělat projekt k asfaltování tohoto kousku a žádat o nějaké to zjednodušené řízení a žádat magistrát o povolení stavby na cizím pozemku - včetně sítí a podobně, o zřízení věcného břemena ve prospěch této stavby. Navrhovala jsem, že si nechám uříznout plech kotlák, kterým přikryji tento kousek, aby se na něm nemuselo stavět, ale to mi bylo zamítnuto.
@thomson na Tvém místě bych si velice nenápadně vyžádala šmírák plánovací smlouvy. To ani netušíš, co to může být za průšvih. U nás plánovací smlouva znamenala asi tolik : úředník se chytil za ... a řekl, že podle něj kapacita komunikace není dostatečná (ač je to v intravilánu, ulice, kde jsou rodinné domy) a naše auto by se tam již nevešlo. Tudíž bychom měli (samozřejmě na naše náklady) odkoupit od lidí kolem té ulice po kusu pozemku a rozšířit tu kominikaci (= náklad hrubě přesahující 10 mil. Kč a odhadem 5 - 10 let). Ale ta obec může být na nás hodná a umožní nám uzavřít s ní plánovací smlouvu (podle § 88 stav. zákona). V praxi to znamená, že obec zřídila nějaký fond, kde úředník od stolu se chytne za ... a určí, kolik právě Ty do toho fondu přispěješ, a z toho fondu se pak ty ulice opravují. Nemáš žádnou záruku, že se opraví i ta Tvoje ulice, nebo jestli se tak stane dřív, než za 20 let, ovšem pak mávnutím kouzelného proutku se tam to Tvé auto najednu vejde. Takový názor úředník může říci jen tak, nic k tomu nepotřebuje. Pokud Ty chceš vyjádřit jiný názor, potřebuješ podporu znalce z oboru.
@fredd1e právě čtu poslední sruby & roubenky a Daniel Vlček je na straně 13 :-D a podle článku to vypadá, že už něco se dřevem dělal ;-) , ale neznám. Já můžu doporučit stejné jméno jako Kasha, páč s ním spolupracuji a hodnocení je pravdivé.
@esmeralda2 HUPSSS, vím, že u Tebe to je denní realita, proto to neberu na lehkou váhu. Mj. obec přiznala, že neví jak ji napsat a proto do toho tento týden vstoupil náš projektant (to potrzuje Tvůj příspěvěk ...na babu s projektantem :-D ) a společně to s obcí dává dohromady (ten vzor co obec sehnala na úřadě nebyl použitelný !?). A to paní starostka chodí na úřad do města kvůli naší stavbě jak do houslí. Zaplať pán... za ni.
@fredd1e ad projektant: možná jsme to tu už psala nám projekt dělal byli jsme s ním velice spokojení, ani ted, když bydlíme se nedá stavbě nic vytknout.., elektrikář, vodák, střechař, všichni říkali, že podle tak dobrého prjektu dlouho nic nedělali... ;-) . já bych ho vřele doporučila
@fredd1e Zdarec
Jestli to tu už bylo se potom omlouvám, ale pro jistotu. Měl by sis na obci pokud možno osobně nejdřív zjistit z územního plánu - jaké stavby a za jakých omezení lze stavět, potom bych se rozhodoval, jestli koupím pozemek.
Jinak souhlasím s holkama, je lepší nevolat, ale zajít tam osobně - většina úředníků se chová jinak při osobním kontaktu, než při anonymním telefonátu.
@thomson,@jptn ,@esmeralda2,@vorelmato - díky za cenné rady. Rád bych dobře začal a s radami od Vás (z praxe) to je určitě jednodušší, rychlejší a v konečném, důsledku i levnější :-)
Dík
Dnes jsem listovala v novém vydání časopisu "Srouby a roubenky": hned v prvním článku je opět vidět zhýralost českého úředníka. ]-( ]-( Majitelé si koupili nádherný prostorný pozemek, chovají koně, žádná chráněná krajina... a úředník nepovolil, neb podle něho prý sruby patří do Ruska! Je toto vůbec možné? :-S ]-( :-| A co ty desítky či téměř stovky srubů po ČR, o těch asi chudinka úřednice ani netuší... Vyrovnali se tím a postavili tedy atypickou roubenku, ale myslím, že srub by se jim v tom jejich velkém hospodářství vyjímal lépe. ;-(
@sonafa jojo, úředníci, to je někdy děs :( dost dobře nechápu o co jim jde a nechala bych je opravdu celospolečensky vysvětlit proč a nač to a to dělají! jinak časopisek hezký :)
všem přeji kouzelný víkend :)
kk
také jsem ten článek četla. Podle všeho to je stavební úřad v České Lípě, kde sedí jedna zarytá odpůrkyně srubů. Přesně tam sídlí pan Bernát a ač dělá sruby po vlastech českých i evropských, tak u sebe doma nemůže, on sám jako srubař si pro sebe musel postavit roubenku.
MILI SRUBOMILCI, to jste všichni už zazimovali, jako mědvěd Brtník :) :-D ... u nás docela "!teplo!", všude se připravuje dřevo na zimu, zahrádky vysmejčený a vyhlíží se ten bílý kůň :) Včera na joze nám popisoval náš Jožin, jak se dobré se zbavit rýmy proléváním nosních dírek slanou vodou,,, našla jsem velmi levné řešení, tak posílám: http://www.zdravi-az.cz/Odstraneni_dy.... Papa všem, bez rýmek a chřipeček, bo to je velmi obtěžující záležitost :)
kk
@kasha já raději než nosní dírky slanou vodou, prolévám krk kvalitní slivovičkou z vlastních švestiček nebo meruňek. Imunitní systém je neustále v pohotovosti :-D
@kasha teplo, teplo 8-) , právě si říkám, jak se mi daří můškátům (stále ale pořád na paneláku). Tímto bych se chtěla zeptat, máte někdo na srubu či roubence v oknech převislé muškáty, vlastně je to vhodné, aby se ty převisy dotýkaly dřeva?
S tím prolévání frňáků, no nevim jestli k tomu najdu odvahu :-)
@moonnca
no kdyby vadily muškáty, musely bychom asi zakázat přírodě, aby pršela, minimálně na stěny našeho domu.
Ne, muškáty nevadí...
@barborka53
velmi, zvláště s tím na podlahu
@vši
do nosu slaná voda, do hrdla švestky! Ať se nehádáme.
Právě jsem za 2 týdny skoro zdělal - nařezal, rozštípal a vyskládal - 30 metrů dřeva, no je to radost!!!! Kdepak fitko, kalač a jedem!
@barborka53 Osmocolor ok. Máme z něj uvnitř vše-kuláče, nesámovky, palubky, dubová podlaha, schody, i nábytek v kuchyni. Mají na vše jiný druh. Myslím že funkčně je správně, je hodně přírodní, vsákně se jako olej a přitom udělá jemný povlak jako lak, a není to lesklé. U opracovaného dřeva (nesámovky, palubky) si ale předem rozmyslete, kdyby jste chtěli jinou než bezbarvou verzi. Pokud uděláte bezbarvý nátěr, už se pak pigment na to hladké nechytne. U kuláčů to bylo úplně jedno, ty máme i přetírané barvou přes bezbarvý a je to stejné jako naopak.
Měla bych dotaz na trošku jiné než srubové dřevo. Máte někdo zkušenosti nebo informace čím nejlépe natřít exotické dřevo, konkrétně teakový nábytek? Vím, že se to nemusí, ale potřebuji v interiéru trošku sladit velký rozdíl barev a vzhledu, tak bych potřebovala něčím trošku teak přitmavit, ale ne lakem. ;-)
@kasha u nás dole je smog a mlha, zima, :-| tak jsme se opravdu asi raději zazimovali. Dnes jsem byla v Praze, je to tam ještě horší. Jak u vás hore?..... svítí?.... asi tam máš lepší náladu na písání... :-)
@sonafa :)) hojky hojky,,, u nás tedy konkrétně v okolé domu bylo dnes krásně slunečno,,, ale ted není vidět na krok :(,,, a veselo a milo by mělo být stále, nebo? :)
kk
@kasha Ty se máš :-N taky se snažím být veselá, ale u nás za posledních 7 dní vysvitlo slunko jen jednou, a fakt to vypadá dosti pochmurně. Tak si posvitíme nějak jinak.... ;-) :-)
@sonafa jeje, doopravdy? to je divočina a tady skutečně kromě asi dvou dnu svítilo sluníčko,,, a tak si zasvit svíčičkou, nebo hnedle dvěma a napiš nám něco o té tíkové posteli, to mně zajímá :) Kontejner dorazil někde z thajska? nebo? :))
kk
@moonnca muškátky jsou krásný, ale také je tam nemáme právě z téhle obavy, aby to raději nezničilo dřevo. Báli jsme se aby květy neudělali barevné skvrny na dřevu.
@sonafa já pouze ošetřuji teak olejíčkem a dneska konečně vykukuje sluníčko... ale mě to stejně nějak nebaví, když je zima. :-S
@kasha tak já jsem zrovna včera celý den byla naložena v solných lázních a saunách... tak jsem se prosolila celá včetně nosu. a dělá mi to dobře. :-) jo a dnes dám do hrdla švestky, jak radí Petr... neb slavíme maminky jubileum.
Ahoj srubomilci :-) Zdravím pod delší době, stavba pokračuje, i když pomalu... Mám na Vás prosbu, dotaz - sháníme brusku k vybroušení rohů srubu, vůbec si nevíme rady, kde ji sehnat, popřípadě spíše zapůjčit, ... Jak jste brousili rohy Vy? Už jsem psala Kanavi, měla v albu jakousi brusku do rohů, odkázala mě tady na MS na Misheel, od které obrázek je, ale ta se mi neozývá... Díky moc a přeji krásný den 8-)
@tetraska_ :)) jojo, ahojky, my jsme to řešili, ale to co mají holky na fotkách, to je neskutečně neúčinné :( tedy to co jsme meli my :(( nic jsem s tim neudělala, tak jsme se domluvili, že při trošce času nekdy za par let, budeme dělat kousinek po kousinku dlátkama :))
kk
@tetraska_ Ahoj, dost záleží jakou budete mít barvu (odstín), taky jsem to řešil a bylo mi řečeno ať to nepřeháním, protože si na to časem zvyknu a vůbec si nebudu všímat, že je to někde nahrubo. Průser byl že jsem to na jednom místě vybrousil 80 šmirglem - normální malou flexou s Baumaxu za 499,-Kč (prům. kotoučku tuším 120mm, kterou jsem mimochodem vybrousil celý barák = malý zázrak) no takže už jsem musel brousit všechny rohy aby to nevypadalo blbě. Nicméně jenom tam kde jsem se dostal a ještě velice zhruba, aby to nebylo příliš chlupaté. Při naší barvě ty rozdíly nejsou absolutně vidět.
Čela kmenů doporučuju nebrousit vůbec - bohatě stačí jak to vybrousila firma 30, nebo dokonce 10, vůbec to nevypadá špatně.
Za mě shrnu - broušení nepřehánět.... :-) škoda energie
tyto detaily nikdy nikdo zkoumat nebude a ničemu jinému to nevadí, pokud teda nejsi perfekcionalista. Prach z venku se na tom bude držet úplně stejně, škrábance po broušení tam taktéž budou vidět tak či tak.
Kdyžtak nafotím detail
@kasha Díky moc, aspoň vím, že zrovna to co je na fotce ani nemá cenu shánět... :-) Takže jste to antřeli bezbarvým uvitř i přes ty nevybroušené rohy? Chápu to správně?
@vorelmato Zvenku to právě už máme obroušené i natřené, tam jsme rohy neřešili, máme to natřené novou medovou a nejde to vidět (to jsem zapomněla dodat, omlouvám se :-D ). Jenže teď dobrušujeme zevnitř, 80tkama, ale úplně do rohu se s tím nedostanem - a bude to natřené jen bezbarvou, ten přechod je dost výrazný.... :-| Uvidíme, snad něco seženem, ... S tou energií máš pravdu, té už nám to broušení vzalo až až 8-) Fotka by se hodila, předem děkuju
@tetraska_ :)) my jsme nakonec brousili celý barák 80tkou, zvenku i zevnitř,,, masakr :) celé prázdniny :),,, jak píše MAŤO, šetřit energií, časem to všechno dostane medovou barvu, celý domek uvnitř jsme natírali základním olejem kreidezeitu, (udělala jsem si několik zkoušek a všechno vyšlo na jedno-až na finance :)))), tak se neboj, zaoleluj to a vše bude ok :)
kk