Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
:)
Odpovědět
@kasha Dekuji - prosim te nemohla byste mi poslat na mail neco malo z projektove dokumentace - tam to urcite mate i v rezu. Byl bych moc vdecen i za nejakou cenovou predstavu za cokoli. PS to Vorelmato - boulderer nema podkrovi vyfoceno :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vedma1 Boud...má vyfoceno i podkroví, ale album vidí jen přátelé, a ty u něj nejsi. Musíš si požádat. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@vedma1 :) jjo, boudler má vyfoceno podkroví a my jsme velmi nestandardní případ. 1) nemáme vrch vubec dodělaný. je tam zatím vidět pouze parotěsná izolace a nad ní skelná vata a to ještě ne klasická, ale zbytky,, a nad tím je paropropustka a nad tím střešní krytina. Myslím, že to levněji už nejde udělat :)) no a smerem do domu bude z valné většiny palubka a občas, kde jsme si to určili, sádrokarton, kvuli bílé barvě a odrazu světla :) Téměř se nedržíme projektu :) a cenu si už nemohu vzpomenout, je to dost dávno :), asi jsem zklamala?
Odpovědět
@sonafa Dekuji Vyzkousim to :-) @kasha chapu ze nejedete podle projektu mistnosti atd ale slozeni strechy - myslim tim konstrukci krovu a sloupu ktere je drzi by dle projektu byt melo - nebo i tam jste se odchylili? Pokud by slo neco malinko pro predstavu :-) dekuji za cokoliv
Odpovědět
Profilova fotka
@vedma1 Zkus mi prosím do IP upřesnit co potřebuješ vědět, nějak jsem to nepochopila. A skladbu střechy jsem popsala :)
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím všechny, konečně jsme se rozhoupaly ke stavění a srub je jasná volba. Po přečtení snad všech příspěvků mám spoustu dotazů, ale ty se mi zcela jistě zodpoví jak budu hledat více informací. Jeden ale mám na vás všechny. Máte někdo vyřešený srub ( nebo roubenku ) tak, že je dům soběstačný?? Nevím jestli to vůbec je v dnešním světě možné pro získání stav. povolení ale v dobách kdy jsme poprvé uvažovaly o srubu mi to přišlo jako normální. Srub je něco vyjímečného a proto být nezávislý na eonu,čezu, vodárnách apod. mi příjde jako dobré řešení. Nepočítal jsem zatím investice a zda se to vůbec vyplatí, ale i tak mě zajímá váš názor a jestli to je vůbec reálné. Děkuji za reakce. :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer AHOJKY :) soběstačnost v dnešní době je z mého pohledu téměř nemožná, pakliže chceš mít domeček, který splnuje jakési podmínky běžné,,, znám paní, která žije v horách a má totálně soběstačný srub. pro vodu si chodí asi 500metru ke studánce,,, má kadibudku a kamna,,, hotovo :) dřeva okolo habakuk,,, jestli ho řežou bezmotorově, to nevím :) ,,, modernější srub - studna, kořenová čistička-dostatečný prostor okolo, a energie - fotovoltaika, soláry, tepelné čerpadlo,,, ,,, vítr,,, větší zahrada pro potraviny, stromy pro ovoce, jedlé kaštany pro mouku :), keře, byliny,,, Všechno jde :) Budu ráda, když to tady budeš zveřejnovat, také bych jednou takto chtěla žít :) karin
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Bohatě by mi stačila soběstačnost na energiích. Plahočit se na zahrádce od rána do noci se mi moc nechce. Jde mi o to, omezit ty nutné náklady za energie které každý z nás musí platit. Pro mě je jasná věc studna a topení dřevem, možná FV pro pohon čerpadla a dalších drobnosti... Jak říkám, jsme na samém začátku a rozhlížíme se co a jak. Každopádně do konce roku chceme mít projekt. Z jara základovou desku a tak dále...
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer :) to mně je bližší soběstačnost na zahradě, ale zatím také otázka vzdálená,,, není to jen tak :) ale už i tak skoro nenakupuji v supermarketech a to mně baví :) ta elektřina - to je asi největší zádrhel... :(
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer Gratuluji ke skvělému rozhodnutí :-) Srub zní skvěle, ale synonymum k soběstačnosti to bohužel není :-| ;-) Také jsem měla takový sen, obzvláště když podotknu, že jsme dostavovali před koncem roku 2012 :-D :-D Ale cca dva roky jsme si to stejně s tou nezávislostí na eOnu vyzkoušeli. Nevěděli jsme, kdy elektřina bude, takže jsme se tak snažili zařídit. - opominu TV a počítače, pokud chceš být soběstačný- toto asi nebude tvé hobby - voda byla největší problém - jakékoliv zapnutí čerpadla - zkolabovala centrála (malý výkon) -takže pokud si uděláš rumpál... :-) u WC byly neustále kýble s vodou :-S - odpad - jde to i bez kořenové čističky, jímka také vlastně nic nepotřebuje, a na samotě je to většinou jediná věc schopná získat povolení - žádné teplovodníky, akumulač.nádoby apod na topení, drobná čerpadla se dají vyřešit samotížkou, ale musíš si najít správného "odborného kutila", pokud jím nejsi, a pak mít samozřejmě jako hlavní zdroj topení kotel na nějaké pevné palivo (dřevo, eco....). -vaření na sporáku na dříví mám nejraději i teď, když už el. je. (1rok 8-) ) - pak byl problém lednice a pračka -ale pár solárů by to na střídačku utáhlo. Pro větší odběry je nutná nějaká centrála (benzin, plyn se nám neosvědčil), na drobnosti a světla by asi FV stačila. My jsme se dopočítali, že by nám výkon solárů ze střechy ale na naše domácí spotřeby nestačil neb moji tři motorkáři moc eco.., bio.., zeleno.., permakulrurní apod. nejsou. Tak nevím jak se z toho vidíš ty? Já bych to brala za reálné, když se na to člověk připravuje od začátku. Byli jsme blízko, ale nebylo to moc pohodlné. Nakonec svět přežil :-D :-D tak jsme se dočkali i té elektřiny, a ze solárů na střeše sešlo. Vycházelo to i hodně drahé.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer také gratuluji k perfektnímu rozhodnutí. Soběstačnost je dost složitá, zvláště pokud máš děti, které samozřejmě potřebují veškerý současný komfort. Tak trochu na ten styl to máme naplánováno také, akorát na postupný přechod. Neboli - vlastní studna na vlastním pozemku, také bio septik se vsakovacími studnami na odpadní vodu, ale vlastní elektřina, abys měl dostatek, je veeelmi drahá (určitě přesáhne cenu domu), to jenom tajně doufáme, že jednou bude. Velký pozemek, na něm jedlé kaštany, laskavec ocasatý, ovoce a zelenina, paulownie na dřevo na topení. Akorát ta práce a práce a práce ...
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Po víc než 4 letech teď s napětím očekáváme, že naše územní rozhodnutí nabude právní moci a že do toho již nikdo nezavoře.
Odpovědět
Profilova fotka
Moc děkuji za vaše názory. Vypadá to tedy, že zůstaneme nohama na zemi a studna a topení na dřevo bude pro zatím to jediné. Teď docela bojujeme s tím jak má srub vypadat a jak má být velký. Jako asi každý řešíme peníze a utrácet se (hlavně mě) jen tak nechce. Nechceme, když už do stavění půjdeme aby byl srub moc malý nebo zase naopak velký. Zajímalo by mě jaké velikosti máte. Laborujeme nad klasickým obdélníkem protože v jednoduchosti je síla :o) o velikost cca 10x12m. Stačí nám max 4 pokoje a vše co se teď staví ( tech.místnost, pracovna, krb,.. atd). Každopádně otázek budu mít víc než dost, ze začátku možná asi trošku chaotický, ale to se postupem času vyjasní, až se někam posuneme. Zatím díky za trpělivost :o)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer jojo, obdélník je skvélá volby a my jsme se toho nedrželi :) 8,5x13+5x6,5 (do "T") včetně podsklepení-jsme ve svahu a ten muj je kutil :) na uklízení šílené, na uložení kutilovic věcí malé :)))
Odpovědět
Profilova fotka
@kasha Na srub tvaru T bohuzel nemame pozemek. Ono vubec sehnat neco, kam by se alespon trosku hodil je velky problem. Jsme radi za to co je, ikdyz bych "T" pro jeho velikost urcite chtel.
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 držím pěsti ať vám to klapne. je to úžasnej pocit, když se podaří zlomit úředního šimla ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer Ahoj, 10x12 je už slušný srub, my jsme na 9,4x10,3 vnější rozměr s obyvatelným podroví a dnes bych ještě metr ubral (záleží kolik lidí tam chceš mít, tchýni nebrat!! :-D )
Odpovědět
Profilova fotka
Jedna rada pro všechny stavaře přes hypotéku. Protože se banky často s tímto typem stavby nesetkávají, tak konkrétně naše banka se zadrhla na tom, že při určité vyčerpané částce požaduje zprávu o stavu prostavěnosti, nicméně pouze toho co leží na pozemku....no a to je problém protože to leží ve výrobě. Tak na to myslete až si budete domlouvat HÚ a podmínky čerpání.
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer buď rád,,, při obdélníčku máš všechno levnější, jasnější, jednodušší,,, my bychom tedy další srub stavěli v obdélníku :))) jen střecha je RANEC - všechny úžlabí, nároží - děs :) prachů a prachů,, a jako bonus - většinou až do jaza hromada sněhu pod 4mi úžlabími :-D, ale střecha je to krásná,,, tojo ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer Ahoj, máme velikost 7,6 x 10,6 a myslím, že na uklízení toho bude až až :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer Zdá se že o obdelníku máš rozhodnuto, ale konenčý vzhled nemusí vypadat úplně tak jenoduše. Různými přístřešky-pro auto, nad vchod..., přesahy-třeba přes terasu apod. se dá obdelník velmi pěkně dotvořit. Prohlížej kde už kdo něco takového vytvořil-na stránkách srubařů, v časopisech, tady, ve skutečnosti... to bývá vždy dobrá inspirace. ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@thomson diky za radu, uz jsem o tom slysel. Nastesti zatim HU resit nemusime...
Odpovědět
Profilova fotka
@sonafa presne tak. Obdelnik nemusi byt vzdy nuda, da se dotvorit presne jak rikas. Vybiranim jsme travily hodne casu a porad nam na tech obrazcich neco chybelo, tak jsme to nechaly na klasiku ale s podminkou mit tam galerii. Prece jen ten prostor je fakt dost dobrej.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@thomson No kolik lidi.. Zatim jsme dva.. :) takze to vypada ze nam postaci polovina Tveho srubu..:)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer my máme 8x10, zatím nebydlíme, ale děláme vše pro to, abychom to do léta stihli :) Kdyžtak mrkni ke mě do alba, máme taky jednoduchý obdélní s terasou. Galerii budeme mít vevnitř a už jsme tam vymysleli super vychytávku, ale to až bude zrealizovaný :)
Odpovědět
@esmeralda2 tak uz se na vas konecne obratilo štěstí. Drzim pesticky pro štěstí :-) @jirkafazer ahoj , tu soběstačnost na energiich jsme meli dokonce v projektu, ale kdyz jsme si to nechali vypocitat, tak investice by byly vysoké,tak jsme se na to vykašlali. Sobestacni jsme jen v topeni - krbova vlozka, ale stejně v zaloze je plyn. Solary na ohrev vody jsme zrusili, protoze jsme museli mit min. 300 l bojler a protoze jsme dva, tak by jsme tolik ohrate vody ani nespotrebovali. Pak jsme meli v planu rozvody vody na splachovani zachodu a privod do pracky atd. z nadrze, ktera se plnila destovou vodou, ale to vyšlo tady šíleně draho. Návratnost by u nas byla hodně dlouhá.
Odpovědět
Profilova fotka
@kanavi Moc dekuji za tyto informace. Alespon vim, ze to nema vyznam. Krbova vlozka je v planu, stejne tak podlahovy vytapeni, ale plyn u nas neni, tak budeme muset chte nechte zalohovat elektrikou. Pokud se nepletu, tak krbova vlozka by mela stale nahrivat vodu v bojleru a tou vytapet podlahu ikdyz se treba zrovna netopi.. Potrebuji aby teplo vydrzelo nez prijdeme z prace, coz je odjezd v 7 a navrat kolem 18 hodiny... a pokud pujde proud na levny tarif, nemusi to byt zas takovy masakr.. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@kacckas srubik vypada moc pekne!! Jestli Te potom muzu poprosit o nejakou fotku te galerie tak budu moc rad. Moc lidi to nema a tak je to celkem vzacnost a pritom je to tak krasny. :)
Odpovědět
Profilova fotka
@jirkafazer - taky jsem to plánoval, ale ono to má taky i svoje nevýhody, máš kus prázdnýho srubu, kde ti uniká teplo z přízemí, takže při potřebě určitého nutného životního prostoru bych musel investovat o pás set tisíc víc..... Je to hezký, ale po zvážení plusů a minusů jsme bez galerie :-| .
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?