@esmeralda2 Plecko na vaření se snad kupuje všude, nebo na Moravě jsou jen vegetariáni? :-) A nebo mladé kuchařky neví, kterou část čuníka tímto vlastně vařijó :-D
to kasha
zkoušel jsem "hodit prdelí" - tak to musí být umění, nedokázal jsem to!
Netuším, kde kdo bydlíte, ale budu mít autorské čtení večer 24. 4. v Boskovicích v budově bývalé synagogy a 25. ve škole v Třešti. A 27. dubna v knihovně v Liberci. Rád se s vámi setkám.
@esmeralda2 jo táááák, to pak jo :)))
@stetl pohnout prdelí je výraz pro to, aby někdo zrychlil :))) jsem docela dost daleko a ten víkend je to už 5tá akce kde bych měla být,, to se mi ještě nestalo a to má ještě i dcerenka narozeniny,,, moc ráda bych Vás také viděla naživo, ale máli se to stát, stane se to, vím :)
@esmeralda2 ,@kasha, @stetl,@sonafa
mrdnúť plecom = pohodit ramenem = synonymum ke gestu znamenajícímu cca "to je jedno
Aneb-typický pohyb puberťáka :-) U nás tedy slovo mrdnúť se používá spíš ve spojení-mrdla jsem sebou o zem. (švihla jsme sebou na zem). Ramenem se u nás píše trhá a zadkem hejbe :-)
Ale nikdy ,a nikde jsem neslyšela, co se říká tady u nás, a to už málokdo, ale naše rodina ano-svarba :-) A protože mi v knihovně projdou rukou i knihy Vlasty Pittnerové, vím že se tak u nás říkalo.A taky říkáme žlice:-)
Rád bych požádal o jednu konzultaci ohledně alternativy střešní skladby.
Původní v projektu uvažovaný byla nadkrokevní izolace s PIR panely s touto skladbou:
přiznaná krokev 160mm
záklop 15mm palubky
TOPDEK al barrier
TOPDEK 022 PIR 140mm
TOPDEK cover pro
kontralatě 40/40 + vruty TOPDEK ASSY
latě 50/40
krytina
poté, co mi přišla nabídka, nad níž jsem do večera rudnul a lapal dech, zvažuju spíše variantu mezikrokevní a podkrokevní z minerální vaty a naspod přidělat falešnou krokev. dle mých počítání na TZB by mi to jako téměř identické vycházelo asi takto:
palubky 10mm
latě + miner.vata 40mm
paropropustná folie
podkrokevní miner.vata v laťovém roštu 60mm
mezikrokevní miner.vata 160mm
ochranná folie
latě
střešní krytina
Vidíte tam na první pohled něco problematického? Po zvážení materiálových nákladů a toho, že je to sice hnusná robota, ale už jsem ji za život párkrát dělal, bych to totiž viděl jako docela zásadní prostor pro úspory v celkovém rozpočtu. Alternativně zvažuju zvýšit výšku krokve ze 100/160 na 100/240 a přidat dalších 8cm mezi krokve a jakoby i zvednout výšku konstrukce krovu nad základní podlahou. Z hlediska nosnosti konstrukce to ještě zkonzultuju s projektantem
Ohledně falešné krokve, budu také rád za Vaše názory. Skoro by se mi nejvíc líbilo mít tam trámky 10x10cm, ale asi už je to moc. U nějakých latí tloušťky např. 3x10 cm zase nevím, jestli už to nebude spíše jak pěst na oko a neponechat raději jen ten palubkový obklad (kromě toho budou v těch horních místnostech vždy 1-2 svislé trámy)
@flexaretista Moc se omlouvám, že já neodpovím..Dala bych dohromady to, co máme my, a pak , že to co jsme dali je úplně OK. Netopíme, nepřehříváme se v tropech.(jo pár dnů malinko jo) Poradit, zda to co navrhuješ, já nedokážu.
@kasha Svatba:-) Jestli někdy bude nějaká pohádka z Horácko-Jihlavska, třeba to tam uslyšíš. A mám to potvrzené i nějakou prací, dělal se nějaký výzkum, jak tady u nás stačí fakt přeběhnout kopeček a mluví se tam úplně jinak. Džama (jáma) v Uhřínovicích, přes kopec u nás normálně jáma. ŠUfánek u nich, u nás naběračka (někdo říká žběračka ). Já žiji ve vesnici , která byla německá, pak se počeštila , u nás se mluví spíše spisovnou češtinou. Přes kopec směr Třebíč je už dialekt horácký. Jo u nás se říká na houbech, bramborech. Na základní třídě jsem měla docela velký problém se to odnaučit a mluvit spisovně :-)
@kasha Ještě jsem si vzpomněla, syn , když odešel na střední školu do Prahy, tak tam umírali smíchy z toho jeho: jíjou, chcou, pracujou, mluvíjou:-) Asi to taky někdy sem tam v hovoru říkám, ale už jsme se naučili mluvit lépe :-)
@kasha@morana128@esmeralda2 protoze jsem cechoslovak, tak mam k tomu trosku jiny pohled a slovo mrdat/mrdnout ma dva velmi ruzne vyklady. To prvni bych doma nikdy nevyslovil, jednak to na zapadnim slovensku je povazovano za velmi neslusne slovo a taky jeho hlavni vyznam je podobny slovu "trtkat" ale trosku sprostejsi. Tak jednu hadanku pro nasince (prosim bez googlu)...jak slovak rekne holce kdyz je zrzka, nebo neco lehciho...jak slovak rekne červánky ? :-D
Federalum Zdar!
P.S.: dnes kolaudace 8-) , trvalo to 10 min. na stojaka. Mame to doma!
@thomson gratuluju, mně dnes debil policajt řekl, že ta žádost o rozkopání silnice, kterou jsem mu před 3 týdny dovezl, mu leží netknutá na stole a ještě ji bude přeposílat schválenou k nám na okres. s takovouhle ta voda bude v červnu :-/
@flexaretista asi ti nerozumím,,, přijde mi že tam budeš mít nějak hodně té minerální vlny,,, my máme klasiku a už ti to tady nekdo psal,,, směrem dolu se dává parotěska a paropropustná je nahoře, blízko ke krytině :)
tedy máme kuláče, na nich parotěsku, kroke 20cm mezi nimi minerální skleněná vata, paropropustka, latě kontralaltě a pálená,,, a protože jsem nechtěla klíma jako ve stanu, tak přijde ještě směrem dollu, na porotěsku 4cm latě, mezi ně 4cm ovčí vlny a na to palubka,,, :)
@thomson gratulace veliké! :) byli to rychlici, co? :)
@flexaretista urcite musi byt vespod PAROBRZDA. Jinak se ti do vaty bude dosravat vlhkost a tam ti zkondenzuje a zacne plesnivet. Jinak mit 40mm vaty nad palubkama je ok. Pak prave ta parobrzda a hlavni masa vaty. Vsechny dirky a spoje poradne utesnit. Kabely vest v tech 40mm.
Jinak pro @kasha: podle toho co pises mate vy izolace dohromady 240mm a @flexaretista 260mm. To mi jsko drasticky rozdil neprijde. Ja osobne bych ve vate daval nad 300mm. Klidne 350.
@thomson gratuluji !!! Super a perfekt! Super zpráva.
Kdybych odpověděla na Tvou hádanku, bylo by to neférové využití konkurenční výhody vůči ostatním, ale klidně bych něco přidala - kdo ví (také bez googlu) co je olovrant, co je firštok nebo co je orgován
@thomson červánky netuším, zrzka-zrzule :)))
@esmeralda2 olovrant - nějaká svačinka, firštok netuším, orgován-záclony?
a co myslíte že je "robi ve verku a mjyško na sosně"?
@jumpmans jojo, moje klasika, jsem trochu zblblá z pulmetrových střech a tak jsem 40mm viděla jako 40cm a pak mi ale nesedí vata hned na palubkách, ta nasaje a ,,,? tam bych viděla tu vlnu ovčí :), vata za parozábranu, mám pocit :)
@esmeralda2 Olovrant-svačina, to tady i sem tam někdo prohodí. Orgován-to vím, šeřík :-) Já jak blbnu s těma kytkama, tak mě to neminulo. Firštok nevím, něco jako polštář? Ve spojení dát si pod firštok peníze? U nás se říká do frštochu , že si tam dáš peníze:-)
@kasha@morana128 desiata = dopolední svačina, olovrant = odpolední svačina, firštok = futro (dveří, ne kožichu), ale když již máme takové téma, za celé ty roky se i nepovedlo najít český ekvivalent ke slovu "pahreba". Pak ještě lze hodit do fóra pro zasmátí třeba : cencúľ, osuheľ, ohreblo, haruľa, cícerok, spakručie atd (teď by se hodil smajlík, ale já je neumím)