@esmeralda2 To je v pohodke,aspon si sa mi snazila pomoct ;-)
Este tu vystrihnem cast co mi p.Kaspar napisal:
"anhydrit v podlaze nemáme,....ale už bych ho tam dal,taky....beton obyčejný ne.
Máme cetris desky 2x přes sebe,samozřejmě izolace atd. Podlahové topení máme i v patře a právě pro ten různý pohyb bych už udělal jedině anhydrit"
Ale preco anhydrit ano a beton nie,to som sa uz nedozvedel...
Zdravíme z Opavy,
všem vám přejeme krásné svátky a hlavně pohodu, klid s rodinou. Do Nového roku vše nejlepší.
Pod stromeček jsme si udělali hydrogeologický posudek :-)
@mioniname setkala jsem se s jiným názorem (od jiného človíčka) - do srubu ne anhydrid, ale beton, neboť anhydrid nemá rád vlhko a to je ve srubu trošku větší než v těch "moderních" domech
@esmeralda2 nepřijde mi ve srubu vlhko, naopak to do sebe cucá vodu takovým stylem, že pomalu nemusíme ždímat prádlo, s vlhkosti bych měl strach spíš v OSB skleníku bez automatické rekuperace, co vím tak tam neusuší ani 2 pračky a už se rosí okna atd.
Caute,zhanam nejaku partiu na dokoncovacie prace na zrube, ktora ma skusenosti so specifikami sadania zrubu...som v stadiu zastreseneho skeletu, stavba sa nachadza na Myjave,cize v pohode aj nielto z Moravy by mohol byt.Ak by ste o niekom vedeli,dajte mi prosim vediet...
Ako ste napriklad riesili vodovodne trubky?Ze vraj sa tam robia nejake slucky?Ale ako presnejsie?
Na kanalizaciu/odpad ste pouzili zasuvacie elementy od geberitu alebo ako?
Srubové domy z kulatin - Dalibor Houdek, Otakar Koudelka
Predpokladam ze tuto knihu mate niekto. Stoji za to si ju zadovazit,dozviem sa tam rozne detajly vystavby ako napr. ako riesit vodarenske,elektrikarske,kanalizacne veci...?
Vdaka
@mioniname cau, jak to popisujes, tak to jsi celkem strelec 8-) . Rika se, ze je lepsi jednou videt nez 10xslyset, pokud mas cas, tak si zajed do Zlatnicke doliny u Skalice na salas, kup si u baci kilo syra a ten ti to ukaze, nebo hned za hranici v Sudomericich je dalsi srub...a pokud pojedes kolem Prerova, tak se muzes stavit na kafe...vse ukazu a co vim sdelim ;-)
Všem srubákům přeju krásné prožití svátků v našem milovaném dřevěném obydlí.
My máme stromek až za plotem, ozdobený jediným červeným řetězem, já jej stále upravuji na japonský, pokud chcete návod, poskytnu.
Jedna z "našich" srnek ochutnala řetěz, ale nechutnal, je jen posunutý. Ony se mají, já dal kompost za plot na kraj lesa a ony si tam chodí vybrat, co jim šmakuje.
Safra, zobrazil se mi nakřivo, umíte to někdo napravit?
Jsou ty Vánoce, tak si dovolím smutnou úvahu.
Milí přátelé, svět se stal podivným místem k životu. Nejsem pesimista, ale přesto se bojím. Mám k tomu důvod, patrně už víte, že jsem t.zv. "ukrývané dítě", že jsem se narodil za války židovské mamince a ta se s námi, tedy mnou a bratrem, schovávala v malé české vesnici.
Od té doby těžce nesu jakékoliv nebezpečí a mám na ně jakýsi šestý smysl.
A proto Vám radím to, k čemu jsem sáhl - když jsme obnovovali po osmi létech vnější nátěr našeho srubu, sáhli jsme k tmavé barvě.
Není dobré na sebe upozorňovat a čerstvé dřevo, svítící do dálky, říká, že tady bydlí někdo, kdo"na to má". A útočníci, zloději a dnes bohužel i vrazi netuší, kolik úsilí a jakých obětí nás naše vysněné bydlení stálo.
Přemýšlejte nad tím, prosím.
A až budete stát o té slavné půlnoci přes svým srubem či svou roubenkou, pomyslete na nás všechny, které spojuje teplo a vnitřní klid našich útulných obydlí. Já to udělám...
Kamarádi,
asi už jste mne odepsali nebo v lepším případě na mne zapomněli ... ale stále jsem tu a občas sleduji Vaši stále zapálenou a plodnou diskusi. Jen tak dále a houšť i v roce 2016!
Maťo, jezdíš ještě občas někdy na jih?
Mějte se a mnoho zdaru!
A na návrh Honzy Š. navrhuji celou naši (i tak dostatečně malou) republiku zahalit do tmavších mračen, třeba si nás nevšimnou ... a my se zase po čase odbarvíme a všem to vybarvíme ... na to jsme kabrňáci!
Petr
Na radu pánů od Pacáka jsem uzavřel skoro všechny otvory do baráku a tuším, že to není blbej nápad - ty inverzní mlhy nám tu i to, co je pod střechou, nechají navlhnout jak kdyby to bylo normálně pod oblohou. V té chvíli jsem byl docela rád, že ty folie na střeše opravovali a že mi tam ty sundané nechali, je to na to super matroš :-D
vzhledem k teplotnímu výhledu bohužel odkládám soklové polystyreny, ranní mrazík mne přesvědčil, že to nebude ono.
@flexaretista ja jsem taky vse zadelal folii a naopak se mne tam drzi vlhko, takze jsem dnes udelal aspon ve stitech vetraci otvory at to muze luftovat
Moc vás po svátcích všechny zdravím.
V domku bydlíme už pár let, zvládli jsme už 8 zim, ale že bych během vánočních dnů zatopila na Štědrý den jen kvůli večení vánoční atmosféře, si fakt nepamatuji. V týdnu jsme určitě 3 dny nezatápěli vůbec a zbývající dny to bylo pár polínek-no naše hromádka vedle krbu se za týden nespálila :-) No a že 27.12.vezmu kolo místo běžek a budu pálit snězené cukroví pohybem na kole, už vůbec ne :-)
A že bych seděla u baráčku na lavičce a při pozorování blbnutí psů se opalovala, si taky nepamatuji. :-) Já bych té příprodě i nám ten sníh dopřála.
Jsem věčný optimista, a budu nadále. Když pak příjdu o tohle, už mi nebude co vzít a bude mi vše asi jedno. Barák jsme sice natřeli na tmavo, ale hlavní důvod byl, že se nám to líbilo a že mi přišlo přirozenější tam u nás mít spíše tmavší dům než ten svítivý...
Nedávno jsem byla na jedné besedě, o historii a vůbec žití jihlavských židovských obyvatel. A autor besedy, který se této oblasti hodně věnuje, vykládal , jak mluvil s jednou židovskou paní, jak dokázala přežít koncentrák...a ona že říkala, že si pořád říkala, že to bude dobré, že se těšila, na tu pampelišku, co tam rozkvétala, že se těšila, zda tam přiletí ta sýkorka v zimě..že to ji dalo tu víru. Kdyby přišla o ní, když už přišla skoro o vše, o celou rodinu, že by to byl její konec..Myslím, že měla i štěstí..a to štěstí se ji pak asi více drželo, když prostě věřila.
Takže já na dálku připíjím na ty světlejší myšlenky, jak píše fredd1e, ať se nás drží a ať v nás pořád jsou. A na zdraví-to je hodně důležité.
@morana128 máš pravdu ve všem
tento způsob vánoc a zimy, mi nedělá žádnou radost, fotku jsem dala s nadsázkou.. néé že by mě to těšilo =-) a když vidím zahradu, jak všechno kvete a je napučené a ted maj přijít docela velké holomrazy...... ;-( nj nenaděláme stejně nic.........takže ta naděje a světlejší myšlenky- určitě a zdraví stopro..... ;-)
@morana128 Romanko. Zlaticko. Krasne to pises. Ja jsem uz skoro dospěla do stavu : vse je dobre. Nikdy nemuzeme videt proc se ci deje. Mame na toto pristrihnute senzory. Snazim se těšit ze vseho. I nelogicky.
Všem vam mili drevacci preji novy rok stastny a radostný.
Dneska jsem dostala žihadlo od čmeláka... je to možný? v prosinci? :-D Tak to se mi ještě nestalo. Ale mohla jsem si za to sama, chtěla jsem vyčistit jahody od plevele,a asi jsem ho přisedla... chudáčka.
Jinak mi to, že není zima nevadí...sedím si na terase a vyhřívám se a opaluju... 8-) 8-) 8-) .A každý den jsou krásné západy slunce jako na jaře.
Užijte si Silvestra