Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
@tomas80 daň z daně již platíme, a to např. v pohonných hmotách, alkoholu, cigaretách ... super, mají to na nás dobře vymyšlené
Odpovědět
ZÁKAZ ZPĚVU A TANCE ! Nařízení vlády půlnočního království č. 272/2011 Sb. o ochraně zdraví před nepříznivými účinky hluku a vibrací.
Odpovědět
Profilova fotka
@xavik hluku a vibraci - takze i zakaz vibratoru
Odpovědět
Profilova fotka
@misa2015 nevadí,,, každý jak to chce, tak to má :) však žijí lidé na hliněných podlahách,,, a na druhou stranu lidé používají OSB jako podložní vrstvu pro další vrstvy,,, jen jsem se ptala :) my máme dvoje cetris a na to pak něco uložíme-chtěla bych dřevo :) máme ho doma málo :))) Jinak, jestli to bude pochozí vrstva, tak bych to asi hodně dobře vybrousila a zatřela, ono se občas něco odloupne,,,
Odpovědět
Profilova fotka
nejhorší na těch všech daních z daní a podobně je to, že většina to ví a sklopí hlavu a jede,, jak nám přikazují,,, :(((, to je docela smutné,,, z lidí si udělali bioroboty a my co? přitom máme možnosti být tvořivými Bohy! Ale i na to dojde a cesta má dobrý směr :)
Odpovědět
Chcem poprosit, ak by ste sa dnes, teda uz po nejakom case opat rozhodovali pre byvanie v zrubovom dome, na co by ste si dali vacsi pozor, prip.ake otazky kladli stavitelovi? Vdaka.
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro :-D hodně dobrý dotaz, HODNE DOBRY!!! tak u nás. Menší domeček, jednoduchá střecha, celopodsklepený (když je to ve svahu, když ne, tak asi bez sklepa, ale vedle domu určitě nějaká šopka na všechno potřebné k domečku), dokoncčit pokud možno všechno před nastěhováním :) Určitě znova SRUB, určitě znova obrovské okno do údolí. Zrovna včera jsem si to říkala,,, ne vždy zatáhnu závěsy a jsem stále opticky venku :) baví mně to...
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro Já bych si asi prosadila větší okna, nechali jsme se přesvědčit, že kvůli statice nesmí být naše požadovaná velikost , ale menší. (máme krátké strany) A otázky jsem kladla, až se za mě manžel asi i někdy styděl :-) (zrovna v televizi běžel nějaký dokument o dřevu, co se vozí z Ukrajiny a které bylo radioktivní, takže jsem se zeptala, zda naše dřevo je zdravé :-) Jinak a to zcela upřímně, bych opět do srubu šla a nevím o něčem, co bych chtěla jinak. @kasha (Kashi-takže náš domeček, je tvůj sen:-) celopodsklepený-kde je garáž,dílny ,technická místnost,malý,jednoduchá střecha...jen to velké okno chýba :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro donutili jsme dodavatele venkovnich dveri k montazi drive nez byly podlahy, ted to zlobi. Jinak tady je par dronosti, ktere se daji remeselnikum i sobe vytknout, ale jiny kraj jiny mrav (nebo spise jini remeselnici). Do patra bych uz dlazbu bez betonove desky nedaval, ale jinak srub forever!
Odpovědět
@thomson podlaha vrzga a je to počuť až dole?
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro jedna z věcí která je zásadní - tam kde jednou uděláš díru - už můžeš udělat jenom větší...
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro tim jak neni pevna deska jako podklad, tak dlazba se odlepila ]-( a budeme muset vymenit za neco jineho :-D
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@vorelmato zacpes vatou :)
Odpovědět
@kasha " TAK NĚJAK NEVÍM, JAK MÁM TVÉMU PŘÍSPĚVKU ROZUMĚT "...úředníkem by jsi jistě nechtěla být,,, jestli si dokážeš představit, že podle zákonu musíš lidem pořád něco zakazovat a přikazovat, že jsou lidé naštvaní,,, já bych to nedělala, fakt ne, a to jsem chtěla..." aha TAKŽE UŽ NA ÚŘADĚ NEPRACUJEŠ? chápu, že se na síti lidé obvykle vydávají za to co vůbec nejsou, ale přece nemusíš vše komentovat.
Odpovědět
Profilova fotka
@morana128 ano, milá moja :))) @brik nechápu oč běží, na úřadě jsem, ale né na stavebním,,, mohu vědět oč jde?-reaguji tam, kde se mi chce a kde to tak cítím,,, vadí? :)
Odpovědět
@geodett nechtěls napsat PUR pěnou? :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@thomson Máme dlažbu ve vrchní koupelně, bez betonu, jen na křížem položených osb deskách, plus nějaké flexi lepidlo+i to spárování. Snad , že je to menší část, i když koupelna je čtvrtina celého podkroví, tak se nic neděje.
Odpovědět
Ahoj, proběhlo tu něco o čerpadlech a hygieně, tak přidám zkušenosti sousedů. Tady v okolí mají někteří velký problém s tepelným čerpadlama a hlukem. Obtěžuje to sousedy. Je to prý tak nepříjemný hluk, že podvědomě je to ruší při televizi i při spánku. Takže došlo na měření hygienou, která už u jednoho baráku používání tep. čerpadla zakázala. Nebo přesně nevím , kdo provoz zakazuje, ale už čerpadlo nesmí používat. Jak to dopadlo u dalšího baráku to zatím nevím. @argyro takže do srubové stavby bychom šli určitě znovu. Ale možná by jsme uvažovali o tom vykašlat se na podkroví a protahnou spíše srub do větší velikosti v přízemí. Nejsem si jistá, že to podkroví vyjde levněji, jak se všude uvádí. Osvědčili se nám velká okna (v obýváku až skoro k zemi). Jsme rádi ,že nemáme žádné štíty kvůli natírání (máme valbovou střechu). A hlavně hlídat stavitele stále a pořád, protože nechat je být a slepě jim důvěřovat se nevyplácí :-p Hlídat si kvalitu dřeva z kterého se staví , jestli dlouho někde neležely klády, jestli jsou správně točivé... když ne, tak pak vznikají velké průduchy při sesychání. A už mě nic nenapadá :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@xavik chtel ale uz mne dosla :))
Odpovědět
Profilova fotka
@morana128 lepidlo bude ten rozdil, u nas bylo obycejne
Odpovědět
Ďakujem všetkým za odpovede, trošku sa predstavím, uvažujeme o zrube už dlho, pred 3 rokmi sme si kúpili pozemok, je v rekreačnej oblasti pri lese a napriek tomu že na našej ulici sú skôr moderné domy tak si myslíme že zrub do takejto lokality jednoducho patrí. Tento rok, práve teraz, už môžeme začať. Ešte sme dlho zvažovali medzi drevodomom a zrubom - ale z pohľadu materiálov jednoznačne vyhral zrub. Pôdorys o ktorom môžeme uvažovať je 10x10 príp. 8*11, a keďže máme dve deti a potrebujeme aspoň 3 spálne, tak je jasné, že musí byť poschodový. Tu však vznikol trošku problém - nepáčia sa nám podkorvné izby, chceme plné priznané poschodie aj hore - našťastie firma, ktorú sme oslovili napriek tomu že taký dom v portfoliu nemá, tak v tom nevidí problém. Čo sa týka okien - tie chceme určite veľké a veľa, toto sme vedeli od začiatku či už zrub alebo nie, pretože chceme čo najväčšie prepojenie s našou krásnou záhradou - pozemok máme dosť veľký a tečie cez neho aj potok. Kúrenie chceme riešiť cez kachľovú pec+prieduchy + sa bude na nej aj variť V čom ešte nemáme jasno sú vnútorné priečky - z akého materiálu a podlahy. Čo sa týka náteru, staviteľ nám povedal že jediné čo dávajú na drevo je ľanový olej zvonku a včelí vosk zvnútra - tak to som sa potešila že je to vlastne všetko prírodné a nič viac tam netreba. Ďalej okná chceme drevené, izoláciu dávajú z vlny alebo aj trošku pur peny - ale to si môžeme vybrať, a kedže som začala čítať túto diskusiu od začiatku, ak som správne pochopila, väčšina z vás tú pur penu neodporúča. Ale teda čo nás teraz zaujíma najviac: dávali ste si robiť dom na kľúč alebo ste nechali firmu urobiť len skelet a ostatné ste si doklepali vo vlastnej réžii? Uvažujeme skôr o tom druhom. Ešte @kanavi skontrolovať drevo, no ale ako má vyzerať? čo znamená, že má byť správne točivé?
Odpovědět
No a samozrejme, chceme stavať postupne, t.j. zimná ťažba, postaviť skelet, nechať rok sadať, potom začať ostatné práce
Odpovědět
@kasha podpivničenie nebudeme dávať, nemôžeme, ale určite nejaký domček na náradie bicykle apod bude potrebný - to práve ešte nemáme doriešené že čo a ako... @morana128 haha sa smejem lebo presneee toto mi napadlo aby to drevo nebolo z ukrajiny a radioaktivne - ani som netušila že sa take naozaj vozi =-) ale ubezpečil nás, že majú drevo z okolia Žiliny
Odpovědět
a inak čítam túto diskusiu, som na 22.strane :-p ale veľmi zaujímavé a poučné a pozerám že niektorých tu vidím aj po 5 rokoch čo je super!! (Karin) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro tak ja asi odpovim trosku jinak nez ostatni.,nasi roubenku milujeme a jsme radi,ze v ni bydlime,ale.....po zkusenostech uz bych znova do teto stavby nesla,oproti "klasice"je s domem mnohem vic prace,zvlast,pokud ,jako v nasem pripade,delate dost veci sami..,mozna,kdyby nam bylo alespon o 20 let mene,bych mela jiny nazor,ale mam srovnani,soubezne s nami stavela kamaradka zdeny dum a dva roky po nas svagrova mont drevostavbu a obe komplet bydli bez dalsich nutnych praci a hrajou si se zahradou a doplnky,my bydlime 4 roky ,porad neni hotovo a uz budou potreba nove natery,coz s kazdym dalsim rokem take nebude legrace,musim taky zminit prach na kladach,ten na zdenych prickach neni,proste kazdy mame jiny nahled,a vek...jeste jednou tedy rikam,ze nelitujeme,ale na otazku,jestli po zkusenostech znovu,tak my uz ne😉
Odpovědět
@jptn dakujem aj za tento nazor, praveze si vazim uprimnost, len rozmyslam preco je s tym viac prace? My sme naopak predpokladali ze prace s tym bude menej ako pri klasickej stavbe. Skelet maju hotovy za par dni potom bude rok sadat potom okna podlahy elektrina a ostatne rozvody, dvere schody, vnutorne priecky no a kupelna a kuchyna. Preco vam to trvalo dlhsie?
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro pokud si to nechate delat na klic (coz tady podle mne nikdo takovy neni) tak to bude rychle, pokud si to clovek placa sam at uz primo sam a nebo pres ruzne dodavatele je to vzdy zdlouhavejsi, osobne jsem zdeny barak nedelal takze nedokazu porovnat zda by mne to slo rychleji nez srub, kazdopadne diky vecnemu sedani to ma sva specifika a nektere veci jdou urcite pomaleji, zase omitky jsou celkem rychle :) s casovym odhadem jsem zacinal uplne stejne skelet, par veci uvnitr a je to - pak prijde realita povoleni 7 mesicu, skelet misto "par dnu" 5 mesicu a k tem par veci si clovek postupne dopise ty stovky dalsich a po par letech je to OK zatim bych ale urcite nastoupenou cestu nemenil, jen bych nezacinal delat strechu v prosinci :-D
Odpovědět
Profilova fotka
Pricky,okna,dvere,to vsechno muzes davat hned,musi byt vse udelane kluzne,za rok ti stavba definitivne nesedne Povolujeme i po peti letech,a to udajne roubenka seda trosku mene A drevo potrebuje neustalou udrzbu,porad pracuje,natery se musi obnovovat,mezirky ucpavat,praskliny vyplnovat..jak rikam,nestezuju si a nelituju,jen jsem odpovedela za sebe na tvou otazku
Odpovědět
@geodett no na kľúč zrejme nie, to by sa moc predražilo, takže skelet firma a potom svojpomocne cez dodávateľov, uuuf som zvedavá koľko budeme čakať na stavebko, len na povolenie zoťať dva smreky sme čakali 5 mesiacov =-)
Odpovědět
Profilova fotka
@argyro pěkně jsi to popsala,,, pěkně,,, možná, když to takto píšeš, určitě bych si nedala tak veliká okna NAHORE, když koukneš na náš srub, máme obrovské prosklení v čelním vikýři, nechutně se to myje, ale už jsem si koupila robota, tak je to lepši a neřeším šíleně čistotu, jinak bych byla v Opavě-tam je u nás blázinec :)) miluji to hlavní okno, stále jako venku :) A s kým budete stavět? Rajec? a jakou tedy střechu, jak vysoký bude dum, když chcete druhé nadzemní bez šikmin? dají se zvednout pouze stěny o nějaký metr? :) My jsme to měli jasné, skelet, okna, střechu-zvlášt a skoto všechno ostatní sami a doted nemáme mnoho věci doděláno, JENZE, y si hrajeme, máme také svuj krásný věk 50plus a i tak si stále mužeme hrát,,, když jsi od žiliny, mmáš to ke mně relativně blízko, přijed, mnohé člověk pochopí až na místě,,, stavbu máme na místě od jara 2009 a tuto zimu mám to zase ještě kleslo, tedy žádných 5 let a hotovo :) ALE nemame zimní těžbu, v tom bude možná malinký háček,,, Ivanka-kanavi myslela točivost kmenů... levotočivé nejsou moc príma a on se každý strom trochu točí, je to příroda,,, Trochu mně zarazil základní nátěr - vnitřek vosk je super, vnějšek pouze lněný olej - pak je zcela jasné, že dům sešedne, ale i to má svou krásu :) a pakliže jsi na 22 straně, máš před sebou hodně čtení, ale Ti co to dali, si pochvalovali :-D držím palečky!!!
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?