@argyro no jestli dřevo není napadené, plesnivé, jestli tam není červotoč a o točivosti dřeva se píše v knížce o srubech.. ale tu točivost pozná jen odborník. Nesmí být hodně točivé, a co si vzpomínám tak by ta točivost u klád měla být stejná( pravotočivé), ale jen minimální. A ještě si vzpomínám, že na doporučení jsme dávali patní kládu modřínovou.
a na klíč jsme nestavěli, ale postupně. Všechno dělali firmy - my nejsme tak zdatní, aby jsme si to dělali sami. Takže my jsme s tím žádnou práci skoro neměli a dneska si vymejšlíme co udělat na zahradě, aby jsme se nenudili, protože na srubu je vše hotovo. :-D Nátěry nás netrápí ani po 5ti letech,kromě plotu. Takže zatím pohoda. :-D
@argyro Co se týče toho dřeva, třeba o tom točení nám naše firma říkala, fakt je to důležité,aby to pak na sebe krásně sedlo a nebyly fuky. Jsme přesvědčení, že pořádné vymrznutí a postupné topení má smysl. Díky tomu, naše kulány skutečně na sobě leží a fuky prostě nejsou.
Já jsem trochu úchyl..takže pro mě by zašedlé dřevo neprošlo. U někoho jsem viděla, že mu kulatina šedla. My chtěli mít na baráku pěkně barvu, takže se natíralo docela brzo. Mně se přírodně šedivá barva na kulatině nelíbí. Nám hodně pomáhají přesahy, ale zas je to daň za to, že pak uvnitř není tolik světla (ale oba s manželem jsem ryby..takové ty, co si rády zalezou do temných vod :.)
Co se týče údržby, tady fakt problém nevidím. Ano, zatím jsme schopný si barák zvenku natřít samy, a až nebudem moci my, prostě počítáme s tím, že se objedná parta řemeslníků. Takže jediná údržba je v tom nátěru. Uvnitř natírat nějak neplánujeme..2x do roka si vytáhnu štafle a prach setřu vodou s přidaným octem.
Nechali jsme si udělat skelet (hrubá srubovina+střecha), zbytek už pak jen my. Příčky, vyzděné z cihel, podkroví-sádroš,schody-kovová konstrukce, na to prkna-to vše dělal manžel.Vodu, odpady také, jen na elektriku jsme měli kámoše od nás. (topení a jak to vše mám být nám spočítal projektant, manžel už pak podle projektu a přítele na telefonu dělal :-) Fakt se nebát, zkusit to udělat sám, třeba si o tom s někým v místní hospodě pokecat a pak konat :-)
Jo a malá údržba je třeba u čističky..prostě kouknout, ev. tam dát bakterie, pokud je moc kalu, vybrat ho. U vody-tady je jediná údržba vyměnit filtr, máme svoji studniční vodu
Žádné šrouby už nepovolujeme, my stejně měli a máme jen jeden šroub u sloupu :-) Prostě jednoduchý, malý domek...
@argyro jojojo, přesahy jsou docela důležité a co pan Bonček z Rajce zduraznoval převelice - první sezonu topit velmi pozvolna a je jedno jestli je to sezona po roce nebo po pěti, prostě první sezona, kdy je jiná teplota venku a jiná uvnitř,,, a to jsme dodrželi, ale někde udělali soudruzi z NDR chybu, ale nám tozase tak nevadí, chodím s vlnou a cpu :)) Pan Honzík Jelinek, také každoročně zvenku cpe novou vlnu :)) je to milé,,,
Co se týče nátěru, základ lněný je asi príma a do svou let už bez základního nátěru natírat s pigmentem, jinak šedá,,,
Moc děkuji za pochvalu, potěší,,, a rajec znám malinko více než jiné firmy, a myslím, že stavět umějí, :)
v životě bych nevěřil, že bude takový problém vybrat střešní krytinu. zbývají poslední dva výrobci, o kterých uvažujeme. bramac tegalit vs mediterran zenit (cca o 40 tisíc nižší cena vůči bramacu):
http://www.mediterrancz.cz/betonove-s...
prozatím jsem na ten terran slyšel pozitivní reakce. záruku 50 let by snad měli dávat pouze na výrobek, který za něco stojí. nemáte někdo zkušenosti s tím zenitem??? díky
@tomas80 odpovím jinak - 50 let záruka mi nic neříká, nebot po 45 letech si nebudu pamatovat od koho mám střechu :) ale znova tady napíšu, jestli máš dost střehy na sever, bude tam mech a kapradí i když tvrdí, že mají milion nástřiků, leda by měli pálenou, už jsem viděla i betonářské střechařské výrobce s pálenýma, tyto výrobky vykazují nepřilnavost k rostlinkám,,, také jsem vybírala krytinu pulroku,,, nejdřív to byla španělská pálená samočistící, pak to byla španělská imitace břidlice a nakonec je to tondach, francouzská, která je přizpusobená sněhovým podmínkám a je naša :)
@kasha tondach jsem chtěl, ale je ještě dražší. ten mech bude cena za tu finanční úsporu a do levné pálené tašky jít nechci. musíme začít šetřit. jsme se rozšoupli na skeletu, tak to naženu jinde :-|
@tomas80 měl jsem úplně stejný dilema. Terran Zenit jsem chtěl ant.červenou, pak jsem ji ale viděl na srubu a už se mě nelíbila. Nakonec mě přesvědčili tesaři, kteří jsou školení a zvyklí na Bramac, domluvili mě velkou slevu a bylo to. Je sice i se slevou nepatrně dražší než Terran ale bez komplikací, jako např. že mají vychytaný všemožný doplňky, půleny krajovky atd. Mech mě nevadí, ke srubu se hodí :-)
Záruku mám jen 30 let a to jen na krytinu, protože nedávám do skladby střechy vše od Bramacu (např. folie). Jinak by to bylo taky 50 nebo 60 let, už nevím, na komplet střechu. Ty nekonečný záruky jsou stejně nesmysl, jen obchodnický trik, ve skutečnosti se nikdy neuplatní. Budu doufat, že mě přežije, že tam v 80ti nepolezu, nebo ji vymění nějaký následník trůnu.
@kasha U nás to bylo rychlé...:-) Řekli nám, že to musí být těžká střecha, aby tlačila na kulatinu. Takže se vybral Bramac a nijak jsme nepátrali dál..jen barvu jsem chtěla tu, co máme. Jsem alergická na tzv. kravínskou červeň. To byla taková ta červená, co se dávala na kravíny, a prostě to jsem nechtěla, když jsem to celý život viděla vedle sebe, na vsi. A tenkrát byly od Bramacu nějaké tašky typ max...tak nám dali tuto tašku. Za těch 10 let, co u 2 tašek urvaly takové ty malé protisněhové obloučky , když se ta masa sněhu dala do pohybu na střeše. ALe zas prý je to důkaz, dobré izolace, když se sníh drží na střeše-takže pozitivní plus.
@morana128 :) a to je radost nevědomého,,, pořád to ríkám, že když nevím, zak zvolím dobře :) a vám drží sníh jen ty háčky? a celou zimu sníh drží??? my budeme řešit, kulány na střechu, nebot když přijde obleva, tak nám to muže spadnout na hlavu :))) ta úžlabí, to je něco :)
@xavik tak to já mám zas doporučený mediterran ale fólii od bramacu, protože je údajně kvalitní :-) komedie... o těch krajových půlených taškách vím, že terran je nenabízí, proto se střecha zakládá vždy celou taškou a pak se dá celá / půlená. v tom problém z hlediska kvality asi nebude, nebo jo?
@morana128 no na to točenie si teda dáme pozor. o tom čítam prvýkrát tu od vás, takže ďakujem, že ste ma na to upozornili. Čo sa týka farby gulatiny zvonku - nám sa najviac páči taká tá prírodná, keď sa dáva skelet a nie je to ničím natreté - také keby to bolo navždy tak super. Pozrela som tvoj album, máte to tiež krásne a veľmi útulné. Hm, na tie presahy nás staviteľ upozorňoval - zvlášť keď chceme plné druhé poschodie, vraj tam dávajú tzv. sukienky - ukázal nám to aj v katalógu.
My sa budeme snažiť robiť čo najviac prác svojpomocne - ale vzhľadom k našim schopnostiam a samozrejme času.
Prvý rok necháme skelet stáť a aj druhý rok vraj treba kúriť pozvoľne - toto nám ale vôbec nevadí, nie sme nejakí zimomriví, 19-20 stup. nám stačí zväčša aj cez deň a v noci aj menej.
@argyro :))) 19 je na první zimu hodně :-D, nejpřírodnější barvu co jsem kdy nyšla byl kreidezeit-nová bříza, to zatím máme,,, tmavit mužeme kdykoliv - máme tkaé sukénky,, ale neumím si představit valbovou střechu a sukénky,,, to budete mít okolo celé budovy sukénku?, podívej se na @kanavi, mají valbovku,,, nepochopím, jak by šlo se sukýnkou,,, a také jsme zvažovali zelenou střechu, ale opravdu musíš mít minilální spád - tam pak nejdou přesahy,,, a nebo tomu nerozumím a ráda se poučím @krocandurman, někde v mysli mám že jsem viděla i sedlovou, porostlou, ale fakt jsem velmi zvědavá, jak to pujde,,, držím palečky a budu sledovat, jestli se podělíš, budu ráda!
@kasha hm tak budeme musieť nosiť svetre a vlnené papuče :-N
No tá valbová ešte nie je na 100%. Hm asi áno, sukienka okolo celej budovy - neviem toto sú detaily, ktoré ešte musíme poriešiť, priznám sa, že tá sukienka sa mi veľmi nepáči, snáď to predsa len nejak poriešime strechou.
@tomas80 v kvalitě nic, u krajovek jde jen o vzhled. Subjektivní. Mě se to třeba nelíbilo ale bylo toho víc. Ještě hromosvodovky, sice u Bramacu dražší ale bez nutnosti nějakýho řezání tašek a shánění úchytů. Doplňky ke střešnímu výlezu a pohyb po střeše (nakonec po výběru vhodného kominíka jsem mohl úplně vynechat :) ). Pak třeba protisněhovky, který jsem nakonec taky vynechal (drahé, je jich moc, nehezké, nepovinné) a uvidím v zimě - v případě nutnosti vyměním pouze nad nebezpečná místa tašky s háky pro kulatinu, které Terran nemá. Že je Tegalit festovní si tesaři byli jisti, o Zenitu nevěděli nic. Taky věděli jak s novou úpravou Star klouže a podle toho pokládali. A možná další věci. Bramac má asi nejširší kompletnost vybavení a doplňků, Terran je menší firma. Zkus ji, reference špatné nemá a něco ušetříš.
Ale ještě víc by mě zajímala ta drnová střecha, jdi do ní ! :-D
@kashahttps://goo.gl/9mcKw9
@krocandurman tak jsem koukla na net,,, už je více informací než když jsme začínali my, také jsme toto zvažovali,,, ale s tím, že nejlevnější je krytina bonský šindel, pak plech, beton, pálená, plastová, dřevěná a slámová - podle ceny... tak ta zelená vycházela mezi dřevěnou a slámovou,,, přes 1000 Kč na m2, tož tak nevím,,, ale odkazy jsou hezky psané a střechy to jsou milé,,, ale na to prachy zatím nejsou :) https://favi.cz/clanky/jake-jsou-vyho..., http://www.ergoatelier.cz/tag/konstru...
- moc hezky o těch střechách píšou,,, poptala jsem si ted jednu, tak uvidíme,,, my máme střechu za 650 tisíc-ok hodně drahé sračičky a přes 350m2,,, tak jsem uvědavá na kolik by mně ted vyšla ta zelená :)
@kasha No, u nás zřejmě není tolik sněhu, jak třeba u tebe. U nás spíše stále fouká. Hodně sněhu jsme zažili za těch 10 let 2x, a ano, když se to urvalo na severovýchodní straně, rezonoval celý barák a po dopadu sněhu jsme se i otřásli. Ve sněhu jsme pak našly ty dva obloučky z tašek. Jinak na střeše není nic jiného. Že by celou zimo sníh držel na střeše -to ne, aspoň poslední roky to tak není, často začně hned pršet, nebo to pomalu odtává A když už se drží, tak jedině na téhle straně S-V, stíněné straně.