@ammma zhruba měsíc po tom, co postavili hrubou. Barák už měl střechu, přijeli vyřezali a položili strop.
Piliny v drážkách nebyly, izolaci tam sponkovali až při stavbě.
mam dotaz na ty, kteří již absolvovali nátěr srubu. Čím to jde nejrychleji? Budeme natirat tím kraidezaitem, na Palubky, krov a nesámky tvrdoolej, srubovina ze vnitřní strany olej a z venku medová(základ plus Lazura). Nemáte nějaký fígl, abychom to všechno nemuseli šudlit štetkou? Někde jsem to tu kdysi četl, ale nemohu to najít... Diky za pochopeni :-)
@tomas80 Hoj, my vevnitř natírali oleje obyčejnou houbou (saflorový olej i Kraidez.). Bochemit na palubky jsme jeli malým malířským válečkem, venek los kompletos štětcem (remmers)
@tomas80 Jenom štětcem, širokým na kulány a pak jsem měla klasický štětečkový, plochý , co jsme měli na výtvarce ve škole na malování a tím štětcem jsem vždy projela spáru mezi kulatinou a nebo kolem okna a tak.
@tomas80 proběhla tu diskuse o použití stříkací pistole, ale pokud si dobře pamatuji, pistole udělala jen povrchový povlak a bez poctivého roztírání se to špatně a nepravidelně vsakovalo, takže ten experiment pouze ukázal cestu kudy ne.
Tak jste mě potesili. Čili štětce ]-( mohl by pak nekdo přijet a ukázat mi, jak se s tím štětcem děla??? Kdyby nekdo z vás natřel alespoň 3 strany domu, myslim, ze bych to pak snad pochopil a zbytek zvládl sám :-)
Zdravim ja palubky natiral prirodni lnena fermez s pomerancovyn olejem.
Srub vaham cim natrit.
Kolikatkou smirkovy papir brousite?
Me srub dovezli celkem cisty bez sedych fleku.
Suky zabrusuju flexa a smirk na suchy zip jinak mistama klasicka bruska.
Pak cely kulac v ruce smirk 320,400 a pak 600 na dolesteni
@tomas80 - Celý srub štetcem, pěkně poctivě. A palubky také poctivě štětcem :D Ale je pravda, že když se do toho pustí víc lidí, jde to celkem rychle. Celý srub, 2 nátěry, hotové ve 3 lidech za 5 dní. Ale přálo nám počasí, takže to krásně schlo a je pravda, že 5 dní od rána do večera. V práci si vzal chlap volno a dítě bylo přes den na hlídání...
Stříkací pistole prý není vhodná, firma, která nám dodávala srub to také nedoporučovala. Barva se musí do dřeva vetřít.
@Jumomans 120 smirk nemas pak stopy po brusce? Srub je necim osetren proti hmyzu. Dela to bilou "krupici" na kulacich- hidne to zanasi smirkovy papir.
Zkousel jsem to odstranim hubkou s ekologickym jarem. Smirk 600 velmi hladke na dotyk a zadne stopy od brusky
@ammma zadne stopy. Ale mozna je to tim ze nepouzivam flexu ale excentrickou.
Jinak tou 120kou mi brousili i podlahove palubky a naprosto v pohode i po natreni.
@jumpmans já také 120, zevnitř i zvenku.. stačilo to až až.. zvenku dřevo povětrnostními vlivy stejně lehce rozpraská, i když je barva vetřená do hloubky..ale hrubé není ani tak :) největší problém udělala barva a olej který zatekl do spáry ve dřevu a ta spára se časem zatáhla, nebo se udělala jinde - to pak trochu "vyleze" a udělá takové hnědé krupičky..ale nic hrozného, dá se to jen nehtem strhnout.. :)
@ammma@tomas80 broušeno fíbrem na P80. 600 mě přijde extrémní piplačka, ale jestli na to máš čas a nervy...
Smirek na sucháči jsem zkusil a dle mé zkušenosti nesmysl, výdrž má jen fíbr na úhlovce. Krom broušení vnitřku jsem brousil vše sám, nátěry s pomocí jednoho čl. Jsem rád , že to mmám za sebou, už jen dotřít pár drobností druhé vrstvy. Vše natíráno samozřejmě štetkou (šířka 100 za 150,-/ks, vystačil jsem se 3 kusy), pouze přírodní oleje, předtím stříkáné bylo Deronem (kromě vnitřku). 2x broušení, ometání, ofuk kulatiny zvenku 14 dní (1 člověk), ušetřil jsem za broušení tak 40 tis. Uvnitř to srubařům (3 lidi) trvalo 2 měsíce neprtavidelně po kouskách a ještě se mě to moc nelíbí, místa broušená brigádníky jsou ble. Nátěr uvnitř jen v jedné vrstvě zabral 1 celý den (1 člověk). Zvenku 2 dny kulatina (1 člověk) + další 3 dny druhá vrstva komplet.
U všeho taky záleží na členitosti a velikosti srubu, já to mám relativně malé a snadné ale i tak se člověk riskantním akrobaciím a joginálním polohám nevyhne. Jo taky jak máte na staveništi bordel, výšky terénu, možnosti lešení, já dělal jen s 3 dílným hliníkovým žebřem a různě jsem ho podepíral na haldách desek, někdy fakt o hubu, spadnul jsem jen jednou :) Když si člověk broušení a nátěry dobře logisticky rozvrhne, tak se to dá zjednodušit a urychlit, co šlo, tak natíráno před montáží (podhledy, štíty, kleštiny, strop), po sestavení jen kulatina a druhé nátěry, stropáky broušeny před usazením (u mě bohužel stejně díky prodlevě zešedly a přebrušovali se), podlomenice vyrobeny po nátěrech.
Nátěry dělány velmi poctivě, první vrstva (lněný, světlic. olej) pořádně promáčená, hoblované desky před montáží z obou stran, druhá vrstva (tung.olej) pečlivě rozetírána bez kapek a loužiček. (po zaschnutí jako nalakované tvrdým lakem).
Náklady X:
úhl. bruska Narex EBU 15-16C 3752,-,
brusné kotouče (fíbry) cca 800,- ,
Deron Plus 2.118,-
olej světlicový 6.750,- ( z 50l, zbylo cca 6l)
olej lněný 13.000,- (z 200l zbylo cca 30l)
olej tungový 28.000,- (z 200l zbylo cca 150l, kdyby měl někdo zájem)
olej pomerančový 8.000,- (z 50l zbylo cca 3l)
doprava 900,-
Odečtu-li alespoň ten velký přebytek tungového oleje, který doufám, že prodám, jsou celkové náklady X cca 42.000,-
+ cca 30.000,- brus interiéru, který je v ceně hr.st. + vnitřní omítky cca 6.000,- + vlastní práce cca 1 měsíc života.
Je to takový ekvivalent omítek ku zděnému domu. Píši to pro představu, že to je vlastně úspora vůči zděnému domu, kde komplet omítky ext. i int. přijdou na několik set tisíc.
@xavik diky za vycerpavajici odpoved.
Presahy strechy mam vsude 150 cm takze jedna z moznosti je z venku zatim nenatirat a az se srub hezky zabarvy od slunicka tak mozna osetrit lnenou fermezi nebo necim podobne prirodnim.
Snazim se brousit co nejmin- hlavne se zbavit postriku ( bila krupice) at zustanou na kulacich plosky od porizu.
Dohlazeni smirkovy papir v ruce uz neni tak slozite.
Tak jsem myslel ze "bila krupice" na kulacich je postrik ale ze to je vykrystylizovana pryskyrice smola.
Taky se vam to objevilo? Pokud by to nedelalo bile tecky tak by mi to nevadilo.
@ammma Ano, po obroušení se na kůlanech, hlavně na slunečné straně, vypotili kapičky smoly a ztvrdli. Ale bílé teda nebyli, normálně průhledné jako smůla, viděné jen zblízka, cítěné přejezdem dlaně. Moc jsem to neřešil, něco smetl smetáček.
Ahoj te, reagují na pro nás aktuální téma. Natirali jste deronem všechno? Myslim tím i Palubky do podkroví a srubovinu uvnitř? Krov, desky na zaklopy mam ošetřené, ale už mě to nebaví :-)
@tomas80 jestli mas palubky vysusene, tak to je imho zbytecne...
u te sruboviny necham odpoved povolanejsim.
my jsme cedr natirali jen zvenku. Ale je to za A cedr a za B byl vysuseny na 12-15%, takze tam nic nemelo sanci prezit.
@tomas80 nee. Behem stavby na firme, se kulatina strikala bochemitem, ten se asi vyplavil desti,potom po premisteni na pozemek jsem to zmenil na deron a strikal jsem po obrouseni jen zvenku. Venkovni podbiti, stity a krovy tez. Vnitrek jsem uz vice jedy nesytil.
@jumpmans palubky i desky jsou vysušené, takže vlhkost je pasé, ale např. červotoč leze do suchého dřeva, takže by bylo vhodné mu připravit přivítaní, co vy na to??? :-)
@misa2015 cervotoc potrebuje 15-18% coz u palubek vevnitr asi nebude. Ty se susi na 8-10%.
Ale pro klid duse proc ne. Jen pozor at pak treba neolizuji steny male deti ...
čusík všem :) 80 bruska zvládla do hladka všechno,,,, 600 snad se dává jen na nábytek? už i ta 80 nám občas dělala spálená kolečka, často se musely měnit, nedovedu si to ani představit :)