@tomas80 nám před stavbou nabízeli smrk, borovice, modřín, stejná cena
roubenku z modřínu jsme si byli prohlídnout , a proste se nám to nelíbilo... tak jen proto
puvodně jsme chteli borovici, nakonec to neklaplo, a když jsem videla(zažila), jak smolí smrk, byla jsem nakonec ráda
z modřínu máme dve prahové klády a ta barva je prostě jiná.. ale nekomu se líbí, tady Maruška, rammar, roubenku, od stejné firmy, z modřínu myslím má.... takže šlo jen o tohle
@petronia to je na vodu v topení, ne na pitnou, bála bych se kvůli chemii ve vodě, raději bych dala přímo schválenou na pitnou vodu, zdraví je jen jedno :)
Smrk nás přežije, ale je krásné zub času potupit dřevem... pokud vezmu v potaz, kolik takový dům stojí lidského úsílí (teď se nebavím o penězích), prijde mne to z mé strany marnivé, až nevdečné...
@matkabohu@tomas80
ja mam informaciu aj priamo od predajcu ze potrubia na vodu je na pitnu vodu.. potom je tam aj na vyber potrubia na kurenie co je na kurenie..., preto sa pytam,, dokonca su tam aj videa kde to montuju ako pitnu vodu... ... a preco to chcem na pitnu vodu? svojpomocne sa to da urobit za jeden den bez pomoci naradia okrem noznic mieru trubky..
@petronia Na tohle bych si dal pozor, může se nějaké návštěvě udělat hodně blbě (- nezaviněně samozřejmě) a následovat může vyšetřování... skončit to může i u soudu.
Co se týká zařízení s možnými následky na zdraví, tak by si nedovolil dát něco co není k tomuto účelu testovaný a schválený.
Navíc dnes ti prodá kde kdo, kde co, hlavně že prodá......
@petronia my jsme dnes dodělali vodu. Trvalo to jeden den. Odpady byly mnohem horší a náročnější na realizaci. Snažíme se taky dělat hodně svepomoci, ale rozvod vody je minimalni položka jak v matroši, tak v práci, kterou sice u vody neplatíme, takže to nemohu objektivně posoudit, ale o to teď tak nejde. Pokud znáte problematiku kolem baterií a uchycení do zdi, či sádrošu, tak to asi zvládnete. Voda a elektrika je věc, do ktere bych se určitě sám nepustil, protoze se to musí umět nejen poslepovat, ale i nachystat na sanitu a pod. Pokud se rozhodnete pro svepomoc, zjistěte si jaké chcete baterie, umyvadla, sprchové kouty atd. Bez toho se to hůř chystá- mluvím o vlastni čerstvé zkušenosti. Taky nezapomeňte nakonec na tlakovou zkoušku a samozřejmě na sedání srubu.
@tomas80
dik za info a skusenosti, my vodu budeme tahat cisto podlahou a trubky sa vyvedu cez podlahu von, takze , v stenach urcite nic tahat nebudeme a baterie na stenu vobec neuvazujeme, tym ze mame roubenkuk, baterie budu namontovane na umyvadle , vani a drese. Co sa tyka toho Hepworth, tak je to nova technologia pouzivana v skandinavii, skusim sa popytat nech mi poslu nejaky certifikat alebo nieco podobne ze to nieje zdraviu skodlive ked to ponukaju aj na pitnu vodu, a system Hepworth je zalozeny na cvakani, nie na zvarani potrubia...
Zkroucene palubky se narovnaly, do srubu se stehuji zaby vlhkost stoupla na 70 proc. v koupelne na 78
Kde je ta povestna regulace vlhkosti ptam se klad a ony mlci :-)
Uvidime co na to dubova podlaha
@geodett
vyměním :D :D my máme při dešti 40, jinak kolem 30%
a to je ted léto kdy je vlhkost nejvyšší, v zimě je i pod 20 a po ránu se nedá polknout jak je tu sucho..
@geodett že by ten barák ještě nebyl vyschlý... 8-)
My máme v zimě kolem 20 a teď je tam něco přes 50. Teď jsme byli týden ve staré zděné chalupě a ručníky do rána neuschly, peřiny se musely větrat každý den...
lidičci, dotazík,,, máme balkon :) stropáky vytažené ven, na nich modřínové 5cm fošny a do stropáků se nám dostává voda a konce černají :( co s tím??? stéjí tam i sníh,,, máte někdo dřevěný balkonek? řešíte nějak? díííky
@kasha Asi to bude chtít sundat fošny kam až dokáže zapršet a kulatinu překrýt plechem až nakonec natolik, aby voda stekla po plechu a ne po kulatině. Nám to takto doporučili Pyrusáci, než jsme položili fošny.
@kasha taky jsme chtěli balkonek a Mr. Polák mi dal levnou radu, vyser se na to, voda je prevít ať to uděláš jak chceš, stejně se tam dostane a bude problém.
Plech je řešení, ale když se dostane voda pod něj, tak těžko vyschne, snad by pomohlo to vyrobit ve spolupráci s panem silikonem.
@vorelmato dostal jsem od projektanta uplne stejnou radu, zena ze chce balkon tak ji rekl pojdte se podivat na muj, nechodim tam a akorat tam chcije voda :-D
@vorelmato krása veliká :))) dobrá rada je skutečně nad zlato,,, balkon jsme skutečně nepotřebovali, kdybychom si nevymysleli sklo v patře a aby se dalo umývat :) tedy pouze prototo a po 4 letech obývání a více letech sedání nám začalo pršet do obýváku pouze jednou a to vodorovným jižním deštěm, který je nezvyklý :), však ono to něvo vydrží a až Jiří něco vymyslí, tak dám vědět...
Ahojte srubáci. Jdu se zeptat, vy co máte ze srubu terasu, jakou máte podlahu? Pořád nevíme, co by se ke srubu nejlépe hodilo, jestli zase dřevo, nebo nějaká pěkná zámkovka nebo něco jiného? Máme ji podél celé jedné strany domu, takže 3x10m.
@hankahorakova zvažuji balkánskou rulu položenou do šťerkového lože. Pokládka do šťerku ma sve výhody. Viz.antické dochovaná architektura a suché dlažby, u níž je pochozí systém zachován dodnes. Nevýhodou je prorůstání trávy, ale mne osobně jsou sympatičtí týpci randap a deron, které v zájmu zachování kultury a existence využívám v maximální míře. Co jde vytunit, tuním.
http://www.chatar-chalupar.cz/dlazden...
@hankahorakova původně to měla byt zámkovka, ale ke srubu se nám to přesně rovné už vůbec nehodí :) pak jsem chtěla vyšší dřevěnou terásku, aby tam mohly žít ještěrky a ježci, zatím to vypadá na travičku,,, vše má své priority :) když je to na jih a je to kámen, tak bude sálat teplíčko,,, travička mezi kamenem je pro mne ozdoba, :) a
@tomas80 randap aj. je zvěrstvo první třídy (je třeba si malinko načíst co to dělá :(, než se to vezme do ruky)