tak nějak přemýšlím nad tím kůrovcovým kalamitním běsem, který v čr probíhá a není mi jasné, jak to vlastně dopadne. podle všeho, co jsem pochytil, to vypadá tak, že během pár let příjdeme o značnou část našich lesů. fakt, že to tady bude vypadat jak na měsíci je jedna věc, ale daleko víc mě trápí, z čeho se bude stavit (nejenom dřevěnice) a jak to bude s palivovým dřevem. situace nevypadá dobře a pokud nezačne stabilně pršet, tak asi opravdu dojde na nejhorší. jak to vidíte do budoucna se zásobami dřeva?
@tomas80 par let a je po smrku, bude se to vozit z mist kde to jerste nebude tak hrozny a nebo se zacne rezat z neceho jineho, cena pujde dost nahoru a tak jak ted vozime denne tisice kubiku do Nemecka a Rakouska tak pak budeme od nich za draha nakupovat drevo
jinak jsem dnes v noci zjistil ze se mne nadkrokevkou solidne prokousava kuna, nechapu co ji na tom muze chutnat, horsi je jak ji dostat pryc nez mne sezere pul strechy
@tomas80 u mne to nema tezky nemam dodelanou strechu :) takze pod okapem je po cele delce srubu mezera 20 cm :) ale uz se na to chystam to zadelat
zatim ji poustim pres noc radio :)
Jj, lesy budou v háji, ale paliva si myslím bude dost, 3-4 roky levného a potom bůh sud. Snad jen za první republiky nežili Němci z přidané hodnoty našich výrobků, teď jsme díky našim vládcům německou průmyslovou zónou. Kůrovce si tu LČR trpělivě množí už 10 let a teď to sucho jen dotlačilo na světlo veřejnosti...
Dobře nám tak, blahořečen buď kdo má minimální uhlíkovou stopu - jedině tak lze v globále zachránit naše lesy, bohužel les neroste jak řepka, běžte s na Vysočinu honem rychle s deckama podívat jak vypada les a vyfotit se s ním, bo smrková apokalypsa přijde teprve příští rok a dopadne na celou stř. Evropu. Odhady jsou až 50mil M3 sezraneho smrku jen u nás, běžně se celkově těží kolem 16. Jinak si myslím že masivní dřevostavby asi vzrostou v ceně 😎
ahojte, zdravim vospolok. Drevenicka konecne "zateplena" - do medzier nalepena illbruck paska a je to bomba !!! ani pri tych vetroch co boli mi netahalo konecne v noci na hlavu :-) ... pomaly sa doraba sokel - uz je aspon vypeneny ... a kamna funguju ako maju - pomaly zacina topna sezona, juchuuu, ohniček takmer kazdy den :-) a vari sa na sporaciku :-)
@geodett No bude celkem problém sehnat čerstvou kulatinu, protože by měl platit zákaz těžeb nekalamitního dřeva. Ale z kůrovčáků se dá stavět taky, jenom je to trochu flekaté...
@tomas80 Téměř každá aktivita od dopravy po jídlo uvolňuje přímo nebo nepřímo skleníkové plyny. Uhlíková stopa je množství těchto plynů. Je to nástroj k měření dopadů lidských aktivit na životní prostředí vyjadřovaný ekvivalentech oxidu uhličitého CO2).
jsem to zkopíroval z netu, ale tohle to vystihuje. Uhlíková stopa masivní dřevostavby, nebo stavby z jiných přírodních, továrně neupravených surovin je oproti ostatním typům staveb zanedbatelná a to i po stránce její sanace na konci životnosti...
@vorelmato a proto naši moudří úředníci tak bojují proti stavbám z masivního dřeva, a proti srubům zvlášť. Zato domečky z bedýnek polepené polystyrénem plné chemie, to je to pravé ořechové
@vorelmato no a jak to vidíš dál? myslím tím, až budou vytěženy všechny jehličnany, které napadl kůrovec? z čeho se potom bude stavit (třeba jen dřevěné konstrukce), vyrábět osb, nábytek a jiné? to se nebavím o palivovém dřevu a jiných věcech, které mě teď nenapadají. jak to mohli nechat dojít tak daleko? existuje nějaká jehličnatá dřevina, která si poradí s kůrovcem? slyšel jsem, že borovice se mu dokážou ubránit a podle všeho se mají začít sadit douglasky. ale v lesnictví se nepohybuji, takže jenom reflektuji, co tak slyším kolem sebe... mě to strašně sere. žijeme na valachoch a nedokážu si to tady bez lesů představit. nic jiného tu totiž velice nemáme. já bych ty hajzly všechny pozavíral a propustil, až vyroste nová generace lesa.
Je to k pláči, ale muselo se to asi stát, vinu neseme úplně všichni, ale proletáři všech zemí se taky nikdy nespojí a teď mužem házet kamenem, kdo jsme bez viny.
Jiné dřeviny nejsou úplným řešením, protože klima na těch obrovských holinách je úplně jiné než na malé pasece ve zdravém lese. Schopnost zadržet vodu je jako na poli, takže skoro žádná...
Dřeviny, které zůstanou po vytažení smrku trpí suchem, buk, borovice, modřín prosychají - pomůže jen pár pořádně vlhkých let, jak moc je to reálné nikdo neví.
Jsou různé koncepce jak zalesňovat a dále hospodařit, aby zde nevznikl jednodruhovy a stejnověký les, své místo si konečně najde bříza a jiné meliorační dřeviny, zkrátka budeme muset hospodařit s tím co tu vůbec poroste, myslím tím nadmořské výšky kde je smrk doma tj. Kde patří a kde to teď jde nejvíce do kytek.
Je to hodne složité...
@vorelmato asi teď pár lidí naštvu, ale nešlo by toho kůrovce zlikvidovat nějakou přijatelnou chemickou cestou? něco jako "humanitární" bombardování :-)
Chci se zeptat na těsnící paměťové pásky illbruck. Je nějaký důvod, proč všichni, o kom vím, nebo o kom jsem slyšela, mají tyto pásky jenom illbruck? Když jsem takové pásky hledala na internetu, našla jsem jich několik. Jsou pásky illbruck nejlepší? Mají něco, co tyto pásky od jiného výrobce nemají? Nebo nejlevnější? Nebo mají nejlepší dodací podmínky?
Také jsem nějak zaregistrovala, že by to měl být to hrozně drahý špás, ale když jsem se dostala např. k těmto páskám od Den Braven, tak páska 20 metrů stojí necelých 290 Kč, to mi teda vůbec nepřijde jako něco strašného
@tomas80 neslo, zlikvidujes tim i vsechno kolem, navic ten hajzlik je schovany pod kurou, muzes postrikovat max. vytezene napadane drevo, ale realita je takova, ze k vytezeni je toho tolik, ze to zrovna ve kterym zere se vytahat nepovede a on stihne vesele vylitnout dal
@esmeralda2 Asi je to o tom, že illbruck používají srubaři, já mám denbraven na obložkách oken a dobré. Rozdíl tam vizuálně není, možná ve složení, ale to chce prostudovat technické listy. Jen si dej bacha na životnost, u dvou starých rolí jakoby ta páska ztratila paměť a "nafoukla" se až po týdnu ]-(.
Přijde mi to jako woodchink tmel, pochybuju že je na světě jen jeden výrobce..., až se začnou stavět sruby v Ćíně, bude výrobců habakuk.
Vysoká cena, no necháš v tom 15 - 20 tis. což je při stavbě nic.
100,-Kč na m3 srubařské kulatiny dělá na ceně hrubé stavby cca 10.000,- což je taky prd, ale při výběru dodavatele to už svou roli hraje
@tomas80 touhle cestou bych se nepouštěl, účinnost je mizerná, protože potřebuješ postříkat kůru, ne povrch půdy, používají se požerové jedy, aby to mělo co nejmenší devastují účinek a ostatní druhy hmyzu a je dokázané, že i při postřiku kůry v ideální fázi vývoje brouka (tzn. že akorát leze ven) je účinnost kolem 50% protože velké % brouků se neprokousává, ale použije stávající otvor v blízkosti. Náklady jsou vysoké, kvalitní kontrola (protože tu práci budou dělat zase jenom lidi, nejlépe z Rumunska, nebo Ukrainy, kterým je to jedno) je pomalu stejně drahá....
Argument že si kvůli pár milionům přece nenecháme sežrat republiku končí u ?, kdo to zaplatí?!?
Zemědělec dostane náhradu škody za sucho, za mokro, za kroupy, za mráz a nevím co.
Lesníci dostanou kulové, protože za kůrovce si můžou sami ?