@geodett nám ted v noci na nedeli taky neco strachalo.. ale nic jsme zatím neobjevili.. tak to budeme ted sledovat....
@tomas80 myš ti tam vbehne dveřma, oknem.. to ani nepostřehneš...
@tomas80 pracovna je v patre, takze predpokladam ze prolezly do stitu kde nejsou zalistovany okna a pak pekne v teple skrz vatu, ale nevim jak vylezly z ty zdi dovnitr protoze zadnou diru jsem tu nikde nenasel, kazdopadne mys se dostane vsude
@dadajanko moc gratulujeme! A tesime se na fotecky!
@geodett ty blaho, kuny se bojime jako cert krize. S myskama tady spoluzijeme uz dele, byly v satne, dokonce jedna v kuchyni, ted jsme dali pasticky i kolem domu a v dome je od te doby klid
Dobry vecer, chcela by som vas velmi pekne poprosit co by ste mi osporucili ako nater zrubu. Nevieme sa rozhidnut medzi remmers a kreidezeit. Dakujem velmi pekne
@moon126 ahoj, podle mě je důležité to, ať to nemusíš nikdy brousit, protože z toho by se člověk pos..., takže ideální je olej. my jsme natřeli poprvé kreidezaitem, ale dnes už bych do toho nešel. je to zbytečně drahé. nakupuji tady:
https://www.cestadreva.cz/page/obchod...
jediné, co bych ještě dokoupil, je sikativ, aby to pořádně vyschlo. stačí natřít hypsterem. obsahuje borovicový dehet, který je vůči broukům toxický.
@moon126 tady máš ten sikativ. musíš dát ale přesné množství! jinak by se to mohlo "loupat".
https://www.kreidezeit.cz/produkty/oc...
všechny přírodní oleje jsou čiré. abys měla barvu s pigmentem (ochrana proti uv a šednutí), musíš do olejů přimíchat buď zemní pigmenty nebo dehet (používám už jen dehet). u dehtu pozor na jednu věc. z počátku je barva taková nepěkná, ale po měsíci se krásně zbarví do hněda, takže se toho nebát. oleje můžeš míchat libovolně. já dávám na exteriér: dehet, lněnou fermež, tungový olej, terpentýn. ideálně tak 1:1.
většina z nás ti tady poradí oleje. záleží na tobě, kolik do toho chceš investovat. je to o tom, že vstupní suroviny lze koupit mnohem levněji. také jsem to prvně nevěděl.
My už topíme každý den. A dost řešíme v této teplotě kolem 0, že z jedné strany jde mezi kládami citelný chlad dovnitř. Myslíte si, že až si to za pár let sedne, že bude líp? Třeba v kuchyni mám hroznou zimu, i když topíme.
A můžu se zeptat, kolik polínek do krbu denně hodíte? Teď to u nás valí, tak nevím, na jak dlouho nám dřevo vydrží. My teď poslední dva dny tak 10 kousků tvrdého denně. A nejsou to úplně malé kousky. A počítám, že to bude v nadcházejících měsících ještě víc.
@hankahorakova
Hanko, my tedy topíme vždy až pozdě odpoledne, kromě pár třísek, protopíme tak 5-6 polen. Tři se hodí hned k těm třískám a když už pak to valí a hoří, přihodíme další 2-3. Teplota nám lítá 20-22 st, když se netopilo, nespadlo to pod 19 st. To mluvím ale o patře, v podkroví je teplo tak nějak samo o sobě.
A topilo se i třeba obden. My jak to zřejmě máme rozumně velké, tak se tam teplo drží jen z naší přítomnosti :-) Jediné místo, kde nám to táhne, je schodiště, vede od suterénu do podkroví, vršek vycucává teplo do ložnice a koupelny (druhé dva pokoje jsou nevyužívané) Třeba včera v neděli, svítilo z jihozápadu sluníčko do oken a to jsme oheň udělali až v pět hodin odpoledne.
@jptn A pořád se nedaří? Mně by to také znervozňovalo. Letos nás potrápila lasička , nebo kuna. Vlezla v autě do sání, prohryzala si tam přes filtr otvor , natrhala polstrování ze spodku krytu motoru a to natahala do hadice sání.
My teda mezi klády nemuseli nikdy nic cpát, ono ani nebylo kam, vše sedělo úplně nadoraz. Ale v rohu, v jednom místě, tam bylo cítit profuk, a protože máme v zásobě hodně metrů takové kulaté izolační pásky, tak se to do těch spojů pracně nacpalo. A pak vlastně ještě máme v rohu ozdobné lano. Tak se to utěsnilo.
Jinak za ty roky to funguje v pohodě.
Jo a konečně, po tolika letech, co tam bydlíme :-) mám bukovou plovoučku v ložnici. Měli jsme tam koberec-prý pro začátek :-) Než bude postel, protože jako "mlaďoši" jsme spali jen na matracích. Postel už je 3 roky-taky buková :-) Tak se tenhle víkend malovalo a položila se plovoučka. Já blázen na prach to vše uvidím hned ;-)
@morana128 vypadá to hezky :-) .. ale s tím prachem, na koberci by nebyl tolik videt.. :-D :-D :-D . já jsem teda s tím prachen tady uplně na mrtvici.., to v bytě nikdy nebylo, co je tady...
@hankahorakova jedno zatopeni mam cca 9 polen az polinek, celkem tak 10-12 kg dreva, do nuly venku topim jednou denne, nekdy 3x za 2 dny, kdyz je celodenni mraz tak zatapim 2x denne, kdyz je kolem 5-10 stupnu tak staci jednou za 2-3 dny - a zalezi hodne na vetru, mam mista kde mne profukuje porad i kdyz uz tam nemam co kam nacpat