@vorelmato zdravim Vas po dlouhe odmlce - natiram srub po 2 letech a mam v klestine tramovku :-( bohužel jsem se k tomu drive nedostal a bojim se ze to je nejspis na vymenu - zkusim injektovat ale to je tak pro zastaveni
@tomas80 pod strechou to je ale jak starim ta klada popraskala tak když prsi z boku nebo mzi nebo je mlha tak v tech prasklinách ta voda zustava a v tech prasklinách není osetreni zadnou chemii osetreni dreva je tak do 3 mm
@vedma1 chceš tím říci, že sledujíce nové trhliny a do každé nastříkat deron, vyhnul by ses tomu? Odkud se vlastně bere trámovka? To je houba/škůdce nebo prostě práchnivění stářím? I když tak starý srub nemáš, leda by srubaře použil hodně staré dřevo?
@esmeralda2 ja mam mlady srub cca 5 let - poslu i další fotky odstanovani spatneho dreva - Injektaz jsem delal ted hnedym bochemitem aby si to ta houba do sebe natahla a chtěl jsem to postupne odkryt a nechat tam jen zdrave drevo ale dnes jsem zjistil ze je to neodstranitelne - praskliny jsou az do stredu dreva a ta voda se dostala az tam - nikdy bych to nerekl
dům mam z jedlového dreva predpokladam ze je to tramovka jedlova
tak uz Vas nebudu otravovat - jen pro Vaši představu abyste předešli něčemu podobnému
poslední už jsem to přestal obnažovat - protože bych se na živé dřevo možná už nedostal tak přišla impregnace a teď to bdu zakrývat plechem - a výměna - až bude mit stavitel čas :-)
@vedma1@esmeralda2@tomas80 , spory dřevokazné houby roznese vítr, nebo hmyz, nebo cokoliv a bohužel jim většinou stačí vzdušná vlhkost k rozvoji, jak je dřevo jednou nahnilé, stačí trocha vody a je to jak houba, těžko to vysychá a tady tyhle svině co žerou celulózu jedou pekelně rychle. Je to černá můra, na nic bych nečekal, prvního schopného tesaře patří znásilnit a vyměnit to za hranol. Já tam mám kleštiny 8x20, krásně to seschlo, není tam ani prasklinka a ráz baráku mi to nějak nekazí.
@vedma1 jinak si myslím, že proti houbám je nejúčinnější větrání, kdybys tam dal plech, muselo by to být hodně precizně udělané, pokud by se pod to dostala voda, bylo by to ještě horší. Nejlépe tam dát KVH hranol nebo kulatinu, to už praskat nebude, natřít a máš klid. Jak chceš oplechovat syrovou kulatinu tak aby se to nepovolilo, jedině už do střechy dát vyschlou....
Tohle "dobrý" příklad pro všechny, co by chtěli na podobném místě podobný prvek...
Já bych tam kulatinu nedával, rozhodně ne syrovou.
@vedma1 já bych tu kleštinu posunul až na druhý pár krovů. bude schovaná a účel to splní naprosto stejně. já venku žádnou kleštinu při stejném přesahu ani nemám (uvnitř všude zdvojené kleštiny). na stavebním úřadě se jim nelíbila. :-)
@vedma1 mnohem lepší by tam byla vzpěra (pásek) pod vaznicí (u nás i u tebe). ta vzpěra by vše bezpečně podržela a navíc by byla luxusně zakrytá. tesař mi ji tam chtěl dát. já jsem blbec kvůli estetice tenkrát nechtěl... nevím, co mě harašilo...
@bailiy jedem myslím chemii, Deron, červostop, bochemit apod. Jsou jedy...
Sezrane trámy, aspoň podle té fotky, jsou až u stropu, takže se ho to nějak týká, chtělo by to ale více fotek.
Nebo spíš kontaktovat šikovného tesaře, nejlépe někoho ze skanzenu a poradit se jestli to jde a jak.
@bailiy díval jsem se znova na fotky, ty hranoly jsou sezrane i kolem okna, to na výměnu spíš není ( to už se vyplatí to postavit znova :-o ) , možná stetoskopem zjistit jestli ty larvy ještě žerou, nebo už je brouček pryč.
Ahojte, potrebovali by sne zase poradit. Ideme zateplovat podkrovie a otazka znie. Mozeme dat tatransky profil alebo sadrokarton priamo na parozabranu. Asi nie, vsak? Dakuhem