Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Díky za tipy. takže to vidím také na igelit. A jak jste řešili utěsnění nad okny? To že si dřevo s vlhkostí dokáže poradit, jsem se snažil vysvětlit prodejci v jednom nejmenovaném velkém koupelnovém studiu, ale pán evidentně nebyl fanda těchto staveb a docela nám to dal najevo. Zkrátka tolik dřeva v koupelně je špatně a za pár let nám to údajně sežere dřevomorka, nejlepší řešení by prý bylo srubovinu zazdít.
Odpovědět
Profilova fotka
@piskotdc zalit do betonu z obou stran, znacka ideal 🙂 🙂
Odpovědět
@angelyn Před Vánoci 2021 nám "odešlo" TČ AEG s náklady levné el. 50 000,- Kč/ročně a tak jsme také vybírali kotel začali jsme uvažovast o Atmosu a nakonec jsme našli šikovnou moravskou firmu BLAZE a už se 6 měsíců po zaplacení kotle těšíme na nový kombi kotel (pelety, dřevo, brikety). Kotel je doplněný aku nádrží a 3 poli trubicové fototermiky (ta je, pokud slunce svítí opravdu za hubičku). TČ vzduch -voda šetří jen 50 % el. energie a to je dnes málo, možná dobré pro pasivní dům. Asi bych si nechala prostor někde u zdi, kdyby jste bez kachlových kamen nemohli být tak doplníte externí komín kdykoliv později a kamna postavíte. Jinak nepořádek z kamen je i u těch interiérových kachlových...
Odpovědět
Zdravím vespolek! Dá-li vyšší moc, tak do 14 dnů dokončím základovou desku na roubenku, kterou mám od léta rozestavěnou. Poté izolace Glastek a na ni.... (?). Na to bych se vás rád zeptal, jak to máte. V projektu mám klasické děrované cihly Porotherm, 30 cm šířka, jedna řada a na to teprve přijde základový hranol roubenky. Vše je spočítané tak, aby se ve výšce cihly utopila podlahová izolace, podlahové topení, mazanina a krytina, tudíž krytina v místnosti bude na stejné úrovni jako základový hranol. Ale na co to založit? Roubenkář mi říkal, že běžně zakládá na cihly vyplněné vatou. Stavitel, co bude dodělávat desku, mi říkal, že je to blbost, protože v rozích nebude žádná vazba a že by to udělal na ztraceném bedněné. Když jsem viděl, jak ztracené bednění rádo praská, tak bych do toho nešel. Nejvíc se mi líbí děrované cihly v provedení AKU, které mají větší únosnost a není to takový "papír", ale je fakt, že vazba tam nebude. Roubenkář na to dá tenkou desku z polystyrénu a pak už první hranol z modřínu... Další otázka se týká izolace. Roubenkář mi říkal, že do základové desky se skrze izolaci navrtají díry, do kterých se dá tyčovina/závitová tyč. Tak jak tak dojde k porušení izolace. Tak si říkám, jestli cihly s vatou nejsou na to zbytečné... Budu moc rád za vaše zkušenosti. Díky. Ať se daří.
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 ja mam zalozeno na hranolu, ktery je pouze polozen na ZD, zadne kotveni do desky nema, podle mne to je zbytecne, s barakem tezko neco hne a pokud treba zemetreseni pak uz je to asi jedno 🙂 a pokud to kotvit budes tak staci podle mne zavitovku natrit nejakou tekutou izolaci vim ze se tu kdysi resilo zda ten zaklad zdit nebo dat hranol a mam pocit ze drevo vyhralo jako jednodussi vec
Odpovědět
@geodett Díky. Beru to tak, že 25 cm od spoda sejně utopím v polystyrénu a betonu či anhydridu, proto se mi tam to dřevo od spodu nechce dávat. Navíc přidám 25 cm ve vzdálenosti upravený terén - dřevo. První trám by tak mohl ležet i 50 cm nad zemí a být lépe chráněný před odstříkavající vodou.
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 namísto 1. hranolu máme věnec ze ztraceného bednění, takovou vanu. Přibližně tolik je i skladba podlahy. Faktem ale je, že pak musí být dům úplně přesně. Slušné firmy (srubařské nebo roubenkářské) si přijdou základovou desku před výrobou předem změřit
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 ano, je to tak
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 Dobrý den, tato konstrukce je velice specifická a nemáme pro ni proto připraven typový detail, který by byl odzkoušen a vyhodnocen jako 100 % funkční. Doporučil bych ale použití vatové soklové cihly Porotherm 30 TS Profi, protože mají výborné tepelné vlastnosti nejen zpředu dozadu, ale i shora dolů díky vyplnění vatou, tedy nebudou vám dělat tepelný most. Věřím, že v tomto choulostivém místě soklu nebudou zbytečné. Cenově ta jedna řada také nebude znamenat větší prodražení stavby. Mnoho zdaru se stavbou a ať se Vám v roubence hezky bydlí! Za Wienerberger Martin Tichý, Product Manager Porotherm
Odpovědět
Zdarec, dnes vylito. Snad březen - duben začne stavba roubenky. 😎
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 to se bude stavet na takovy rovny desce, zadnej adrenalin 🙂)
Odpovědět
Profilova fotka
je tu nejak mrtvo, tak to trochu ozivime pokud mate nekdo napad porizovat si sprchovy box, nedelejte to, prijde chvile kdy to kolem nej dost navlhne 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@geodett pěkný, čeká mě něco podobného. Vanička u sprcháče netěsní ke obkladům. Ikdyž zapatlám silikonem, po čase se utrhne a voda zatéká pod ni. Jsem zvědav, co tam objevím.
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett My máme také za sebou výměnu sprchového boxu -dávali jsme si nový, parní box. A tak jsme měli možnost to pořádně zkontrolovat a dobrý...ale před 3 lety najednou koukám, vlhká zeď vedle koupelny a schodiště...a tak se musel box odsunout a taky jsme našli mokro, ale problém byl v odtoku, pohnulo se to tam (vůbec nechápeme jak, ale pohnulo) a do odtoku nešlo vše...Ještě vlastně díky, že to šlo do té zdi a tak jsme to poznali.
Odpovědět
Profilova fotka
@morana128 ja uz box nikdy nikam
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett čo budeš dávať ? Chcem dať rohový box, podlahu mám betónový poter, jedna stena drevo jedna tehla Tebe to pretekalo alebo tam bol kondez?
Odpovědět
Profilova fotka
@stano300 2 pricky z ytongu, obklad a sprchovy dvere, takze zdeny sprchac obcas proteklo spodem kolem vanicky, protoze se nedarilo to uplne utesnit (a to jsem mel silikon z obou stran) a ted ve finale se uvolnil nejaky spoj na ty masazni trysky a strikalo to z nej na stenu kdyz jsem to odpojil a vysunul abych zjistil kde to tece, uz jsem to tam nevratil s tim ze zdeny bude lepsi reseni - mel jsem to tak udelat rovnou od zacatku, ale na nektery veci holt musi clovek prijit casem 🙂
Odpovědět
Ahojte, dlho sme tu s manzelkou neboli, kvoli casu, tak ani neviem co sem nove pribudlo. Chcel by som sa spytat na plesne a kondenzaci vody, v rohoch sikminy v presahu, ako to mate riesene so zaizolovanim? Mame od 2015 roubenku, byvame v nej od 1/2018, postupne sme dorabali, vrch, kym nebola hore podlaha,a priecky, bo to ok, uz su priecky aj s podlahou. Vlhkost mame 60 percent co je moc, mame 2 male decka, cize 2x tolko sa pere a vesia pradlo, pribudlo aj akvarko, ema krycie sklo. To vsetko su dovody na plesen? Tvori sa v tepelnom moste v presahu, poradte co stym dakujem
Odpovědět
Profilova fotka
@petronia je tam dobre spravená tepelná izolácia? Mám z toho pocit akoby tam išiel chlad z vonku a zráža sa to na parobrzde Drevo nieje tepelny vodič, namal by tam byť tepelný most
Odpovědět
Ahoj vsem po dlouhe dobe. Verim, ze se mate vsichni fajn, tesite se na Vanoce. My jsme se rozrostli o dva cleny najednou a neni cas ani mrknout jednim ockem co kdo pise. Ale porad mame problem s okny a dverma. Neznate nejakeho soudniho znalce v oboru stavebnictvi se zamerenim na drevene spaletove okna a drevene dvere? Jsme z okoli Vysokeho Myta. Pokud nekoho znate, dejte prosim vedet do zpravy, nevim, jestli bude tolik casu na cteni v diskuzi, kdyz tam pribyvaj prispevky jedna basen. Dekuji.
Odpovědět
Profilova fotka
všem přeji hezké svátky, a ať je ten Nový lepší 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj všem, mějte kouzelné svátky, ať ty sny se plní a hlavně, ať je prožijete ve zdraví a v kruhu lidí, kteří vás mají rádi a vy je. Hezké vánoční svátky.
Odpovědět
Profilova fotka
Všem drevačkům přeju krásné a klidné vánoční svátky hodně zdraví v novém roce 🎄🍷❄️
Odpovědět
Profilova fotka
Krásné Vánoce a hodně zdraví v roce 2023!
Odpovědět
Profilova fotka
všem dřevomilcům i ostatním hlavně klid, žádný stres a jasnou mysl v roce 2023 https://beruna.cz/misc/pf2023.jpg
Odpovědět
Rovněž se připojuji s přáním všeho nejlepšího v roce 2023! Pokud vše půjde jak má, tak se i my v příštím roce přidáme k dřeváčkům. Tož jsem si řekl, že je třeba nasbírat moudra a zkušenosti od těch, kteří již mají postaveno. Včera jsem začal číst "Kanadské sruby a zkušenosti s ním". Jsem na straně 39. A kolik je 689? Už se těším, kdy se poprvé (v kterém roce) objeví místní stálie. Esmeralda už tam figuruje... 🙂 Ať se daří! Ladin
Odpovědět
Profilova fotka
Zdarec všichni, hledal jsem nějaké fotky, tak jsem sem po dvou letech zavítal... Jak vám to hnije 🤠? Jo a v Novém roce přeju klídek a pohodu všem lidem dobré vůle a škarohlídum 2x.
Odpovědět
Profilova fotka
@pekbit @geodett ahoj, dlouho jsem tu nebyl, tak uz asi mate vyreseno.... pokud nahodou ne, tak doporuceni: 1. do koupelny a zejmena pod box radeji Cetris - ten se ve vlhku nerozpada jako OSB 2. silikon je na ho... a po par letech se odlepi kazdy. Pouzijte polyuretanovy tmel - ten vydrzi. Mam dobrou zkusenost s SikaFlex FC 11+ - dela se v ruznych odstinech.
Odpovědět
Profilova fotka
@vorelmato Čau po dlouhé době 😎 , srub nehnije, ale nezadržitelně tmavne, hlavně spodní tři kuláče dostávají od sluníčka i deště pěknou sodu. Ale problém je u zábradlí, které je na západní straně. Do spodního dřeva se dala trámovka a nedokázal jsem ji vypudit. Není to jak to zakrýt, aby na to nepršelo, takže má pořád z čeho vegetovat. Nevím, jak to do budoucna vyřešit, málo tam svítí i fouká. Ali jinak se bydlí skvěle a neměnil bych 😄 😄 😄 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@jumpmans dík za tip, to mě nenapadlo
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?