Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
@esmeralda2 A to mate taky od srubu Polak??🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@nikola_cvancarova ne, z ciziny
Odpovědět
Profilova fotka
@piskotdc Ahoj, my skladuje palivo v dřevníku, ale někdy máme energie navíc a objednáme si ještě fůru dřeva navíc a tu už pak dáváme ke zdi -část podezdívky až ke srubovině . A také se nezdá, že by to nějak vadilo. Máme teda tvrdé dřevo... Viz foto, dřevo je vidět za kytkama, je hned u vstupu, pod střechou. Využili jsme prostoru, kde je velký přesah a využili ho. Jinak co u nás nového? 🙂 Teď v srpnu je to 16 let, co v domečku bydlíme. Nového máme akorát soláry na střeše a včera dovezli řezivo a budeme před garáží budovat kryté stání, abychom nemuseli zajíždět s autem dovnitř . Tak pak se pochlubím s novou stavbou. (konečně se dodělal ten příjezd z kamene, tak se může stání dobudovat) Jinak už moc na domku neměníme-přece jenom se dostavěl dům syna , mají od prázdnin kolaudaci a tak jsme si pracovně blbli u něho 🙂
Odpovědět
Dobry den, mám možnosť kúpiť zrub v dobrej lokalite za primeranú cenu. Jediná vec z čoho mám strach je, že bola použitá sklená vata na izoláciu gulatiny. Všade, kde som volal, mi povedali niečo iné - každá firma podľa toho s akým materiálom pracuje. Je to veľký problém teraz alebo môže byt v budúcnosti? Dakujem za akékoľvek rady ideálne aj podporené logickými argumentami 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@michal_lestinsky ja myslim ze skelna vata by zasadne vadit nemela, ja mam napr. technicke konopi a ta konzistence je podobna jako skelna vata problem by byl kdyby to byla PU pena, ale ja osobne bych asi s vatou problem nemel - ano neni to moc prirodni, ale to nemam na domu vic veci 🙂
Odpovědět
@geodett toto som našiel, zaujímavá je časť o redistribucii vlhkosti. Nevyzerá to dobre čo sa týka tej minerálnej izolácie 😞 https://www.asb.sk/stavebnictvo/zatep...
Odpovědět
já bych tedy měl se skelnou vatou zásadní problém, protože při nevyhnutelném proudění se vám budou mikročástice zafukovat do interiéru. Asi by to šlo řešit velmi pečlivým zatmelením zevnitř, ale stejně bych hodně váhal. Redistribuce vlhkosti? To je zase nějaký marketingový výmysl výrobců? Tu vlhkost tam nechceš vůbec, je úplně šumák jestli bude distribuovaná nebo ne. Nasákavost vaty/konopí je irelevantní pokud máte dostatečné přesahy a na kulatinu a spáry nebude pršet. Samotná vzdušná vlhkost zpravidla nepředstavuje problém. Pokud přesahy nemáte, je to špatně postavené a je potřeba od toho dát ruce pryč.
Odpovědět
@obludak presahy tam su ale neviem ci dostatocne. Vobec sa do toho nevyznam bohuzial. Pridal som fotky do albumu kde to najlepsie vidno (aj ked neviem ci dost dobre na to aby to vedel niekto zhodnotit 🙂 ) Myslim ze prsat tam bude iba vtedy ak nejako velmi zafuka a sneh viac menej to iste. Co sa tyka tych mikrocastic tak viem ze to byva problem pri manipulacii ked sa montuje. Otazka ci sa to dostane az dnu 🤔
Odpovědět
Profilova fotka
@michal_lestinsky tie bočné presahy sú veľmi male, drevo bude mokré už pri slabom vetre počas dažďa
Odpovědět
Profilova fotka
@stano300 souhlas ty jsou opravdu velmi male a ty stity z kulatiny se take nedoporucuji, ale predpokladam ze uz je to sesednute a tudiz se to jiz nebude hybat
Odpovědět
@barbkra @geodett ... tak jsem se tu zase po 5 letech vyskytl ... zdravím! Z ekopanelu jsme dělali stropy a příčky - poud tedy mluvíme o těch z lisované slámy, třeba je pod tím rozuměno něco jiného... Jinak popis naší roubenky je pod mým jménem tipuju tak někde mezi stránkou 10-30, ale už jsou to roky ... Stále bydlíme, takřka nic neplatíme za energie (to asi dneska naštve), a čas letí ... Je tady ještě Karin? pic, dřeváci!
Odpovědět
@michal_lestinsky Mikročástice jsou problém jen při montáži, u běžné stavby. Během montáže se zabalí do nepropustné fólie (vmitřní konstrukce), nebou jsou otevřené jen do exteriéru (fasády, střechy). U srubu toto neplatí. Izolace mezi kládami je, z pohledu mikročástic, volně a trvale otevřená do interiéru a k proudění tam rozhodně dochází, takže kontaminace interiéru bude pokračovat i po ukončení montáže, dřevo stále pracuje - proto, jedině zatmelit a to velmi pečlivě. Přesahy na fotkach nic moc. Jak jsou ty fotky staré? Skoro bych si tipnul že není možné aby po pár letech ty štíty tak dobře lícovaly ke střešnímu bednění, leda by to byla rámová konstrukce s přidělanými půlkuláči zvenku....
Odpovědět
Článek se načítá
Zdravím vespolek. Chtěl bych se vás zeptat, ohledně zateplení soklu u roubenky/srubu, zda-li je nutné sokl u nepodsklepené roubenky/srubu izolovat extrudovaným polystyrénem? Náš plán, je takový, že bychom ztracené bednění - základy pod první masivní kládou obložili rovnou mrazuvzdorným obkladem. Čistá podlaha v interiéru nám začíná cca 2 cm nad první masivní kládou. Je zde i tak nějaké riziko tepelného mostu, popř. kondenzace vlhkosti v případě absence izolace soklu? Jak to máte řešené vy? Děkuji za odpovědi 🙂
Odpovědět
@obludak zrub na fotkách ma asi rok a pol.
Odpovědět
Ahoj za mě je určitě lepší mít zaizolovanou desku ex.polystyrenem kvůli promrzání,vlhkosti a celkově jsou základy lépe chráněny. Jelikož nám kulatina nepřekryly na koncích základovou desku o pár centimetrů právě kvůli vystouplemu zateplení tak sme pod první kladu umístili okapnicku kvůli odtoku vody a ta nám překryla zároveň zateplení soklu.viz fotoalbum
Odpovědět
Profilova fotka
tak a je zatmeleno, ted uvidime co na to rekne podzimni sychravo a zima
Odpovědět
Profilova fotka
@alman no sokl jsem nevyresil dodnes, mam desku od 5-10 cm vetsi nez je zakladni hranol srubu, tak tam budu taky muset vyhledove dat nejakou okapnici, ale zase se tam pekne chodi kockam po tom presahu 🙂)
Odpovědět
@geodett nám ještě firma vysunula kulatinu ještě ven ze základovky cca o 10 cm a ještě to nezakrylo úplně celou desku po zateplení. Ale vypadá to nakonec docela dobře jak to ta okapnicka rozděluje. Akorát to máme vložené pod první kladu teď se to to tam bude špatně zasouvat jestli to ještě bude vůbec možné.
Odpovědět
@geodett chci se zeptat ten tmel je možné nějak obarvit.
Odpovědět
Profilova fotka
@alman po vytvrdnuti cimkoliv jen v tom nesmi byt aceton, tmel se dela v 6 odstinech, ale tohle je napr. tmave hneda akorat je dost do svetla
Odpovědět
Ahoj roubenkáři, konečně po 2 letech jdeme s projektem do finiše (mezitím jsme měnili pozemek, tak proto taková prodleva...) Teď řešíme vytápění. Proto jdu k vám pro radu...Do roubenky patří prostě kachlová kamna s pořádným ležením, že jo...takže počítám investici cca 300k plus dřevo (les máme). Jenže nechceme k nim akumulačku. V plánu jsme měli podlahové topení na plynový kondenz.kotel a protherm soláry na vodu. Jenže situace na trhu se změnila,že...do oka nám padl kotel (Blaze Harmony) dřevozplyňující. Líbí se mi jeho funkčnost (teplovodní podlahovka,ohřev vody). Ale! Nemáme v projektu kotelnu - jen TM a tu jsem si představovala čistější než zaprášenou od dřeva a kotle. Dál cenově jsme kolem 250k...a to už mi přijde jako rozežranost - mít dvě věci na dřevo, dát za kachláky a tenhle kotel min.půl mega... TZ máme vypočítané na 7,2kWh na cca 91 m2. Což ale nebude odpovídat, protože necháme obytné roubené stěny bez izolace (lepený profil, trámy 24*24). Kamnář zas doporučil dát levné TČ z Polska cca 50tis..ale při těhle cenách EE? Potřebuju do toho trochu kopnout a ráda bych pohled od Vás, příznivců dřeva. Cihlová lobby je neúprosná i oblasti vytápění.
Odpovědět
Profilova fotka
@angelyn no asi bych se prvotne ridil tim co projde dnesnimi predpisy, kazdopadne souhlasim ze mit na drevo kachlaky i kotel s akumulackou je uz moc
Odpovědět
Profilova fotka
@angelyn @geodett to už je fakt příliš, už teď z toho musí bolet záda. Než dostavite, tak to bude zase jinak, kachláky na topení jsou ale jistota! A vůbec nevadí, že budete mít oficiálně nějaký kotel, který použijete pouze při zimní dovolené, nebo pro TUV, ale neexistuje jedno správné řešení 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@geodett My tmelily jen větší praskliny, ale je fakt, že ten jejich tmel je fakt dobrý. Máš to hezky upravené.
Odpovědět
Profilova fotka
@angelyn Ahoj, držím palce a přeji krásnou cestu při výstavbě..ať vás to baví a ty starosti kolem se ustojí 🙂 My už pár let bydlíme, přemýšlím, zda bych udělala něco jinak. Máme krbová kamna s výměníkem, v suterénu vypnuté radiátory (ty se tam snad ani nemusely dávat, kromě dílny u manžela, ale v garáži, ve 2 technických jsou stále vypnuté) V patře-tady jen podlahovka a dva radiátory+jeden v koupelně-žebřík. V podkroví není vůbec nic. V záloze elektrokotel..je tam jen že tam je..puštěný snad 3x..Zatím jsme nic neměnili, akorát po 15-ti letech jsme vyměnili klasický bojler na bojler s čerpadlem a vzali jsme menší, už není třeba ohřívat 160 l, když tam jsme jen my s manželem.Jen tahle výměna nám sundala přes 1,5MWh spotřeby elektriky (my jedeme vše na elektriku-čovka,studna, čerpadla u krbu..manželova dílna s laserem...klasická spotřeba) Lehce jsme přemýšleli, zda jsme neměli napojit ohřev teplé vody na topení z krbu (syn to tak má, má obrovskou aku nádrž a když topí, ohřívá si i vodu) ,ale nakonec při našem způsobu života a hlavně tou změnou bojleru , je to takhle nejlepší. No a letos jsme teda ještě pořídili soláry..V dnešní době, kdy se čerpadla hodně dávají, jsme také přemýšleli, co budeme dělat, až nebudeme moci dělat dřevo kolem topení 🙂, tak pak asi půjdeme raději do klimatizační jednotky..ale zatím to není na pořadu dne. Pro nás asi nej je ten pohled na hořící dřevo , co vidíme v kamnech, ty plameny..(mimochodem co je levné čerpadlo z Polska-máš konkrétní typ?) Děkuji moc.
Odpovědět
Profilova fotka
Jo a zdravím všechny, u nás novinka-viz foto 🙂 Nejvíc si manžel pohrál s tím ručním hoblováním, aby to dřevo bylo jako staré s viditelným hoblováním a aby to trochu ladilo s baráčkem . Pak mě pobavil jak dělal staré krample zase aby byly hezké krample-v ohni je rozpálil a pak zchladil v oleji, takové jak se kalila ocel 🙂 čekáme ještě na to ukončení tašek, to nedodali s taškama .
Odpovědět
Ahoj, opět se obracím na odborníky kteří mají reálnou zkušenost. První věc se týká zaizolování obložek oken. Má cenu řešit nějaké dokonalé olepení parozábranou, nebo parobrzdou? Mám v plánu tam dát ovčí vlnu, která by si měla umět poradit s vlhkostí stejně jako mezi kládami. Jak jste řešili vy? Druhá věc se týká fólie na prkenný záklop stropu. Pár stránek zpět jsem se tu dočetl že dáváte například obyčejnou černou netkanou textilii, třeba jak se dává k jahodám a to kvůli prachu. Touto cestou se chci vydat, ale napadá mě zda je to rozumné i nad koupelnou, kde bude často zvýšená vlhkost. Skladba podlahy v podkroví by měla být prozatím Ekopanel, který mi zbyde a vyrovná mezery mezi prkny a když ještě zbydou peníze, tak na to Steico floor a palubky, vše paropropustné, takže by si to s vlhkostí podle mě mělo poradit. Nebo dát raději igelit? Díky.
Odpovědět
Profilova fotka
@piskotdc nad okny mam ovci vlnu, z obou stran nasroubovane prkno (4 roky to bylo jen s vlnou) a zadny problem, jen obcas profouklo a nebo to kocka vyhazela tu vlnu 🙂 na zaklopu mam igelitovou folii, ale myslim ze je to jedno, jde skutecne jen o prach - v koupelne je sice vlhceji ale srub tu vlhkost bezproblemu zvladne, nikdy za 6 let se mne nestalo ze by v koupelne bylo treba zamlzene okno po koupani
Odpovědět
@piskotdc Přesně jak píše @geodett , žádné problémy s vlhkostí. Zvýšenou vlhkost v koupelně jsem zaznamenal pouze jednou, když déle nepoužívaná hlavová sprcha na plný tlak reagovala tryskáním okolo těsnění ... vodní kámen ucpal trysky... Celý strop zlitý, ze záklopu kapala voda, no jako v jeskyni. A i v tomto případě bylo do druhého dne vše pryč, bez jakéhokoliv vysoušení, když nepočítám stírání podlahy.
Odpovědět
Profilova fotka
@piskotdc Ani u nás se nikdy žádná zvýšená vlhkost do podlahy nad neprojevila a to máme ve spodní koupelně i parní box. Ono to nějak funguje 🙂 Jinak my použili stejně jako geodett igelitovou folii .
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?