Ahoj, s přítelkyní a prckem žijeme v podnájmu 2+1 v Ostravě a chtěli by jsme už dávat peníze do svého bydlení a ne někomu do kapsy.. Chtěli by jsme malinký domeček. Nejsme nároční a nepotřebujeme luxus. Koukali jsme na nabídku od CENTURY 21 REAL TIP. Ti nabízí postaveni domečku na klíč vč nám dostupného pozemku blízko Ostravy za 1 350 000 + pozemek celková cena je 1 803 000. Plot kuchyň dlažba samozřejmě chybí ale to už by jsme si postupem času doplacali sami. Zajímá me jestli neexistuje ještě levnější varianta jak se dostat do novostavby pod 2 000 000... Sami stavět rozhodne nebudeme nemáme na to kamarády nervy na vylitavani povolení a bydlet nechceme za 2-3 roky. Budu opravdu všem vděčný za tipy a rady aby jsme se konečně dostali do vysněného domečku určité se najde někdo kdo řešil presne to co my. Děkujeme
Ta diskuze se dostala do úplně jiné roviny - něco jakože starý proti mladejm.
Nikdo tu nikomu neříká, že nemá snít. A klidně ať si člověk v 25 postaví dům za 6M. Pokud na to má. A v tom je ten háček. Je potřeba to spočítat a zjistit, jestli na to mám. A aby to bylo spravedlivé, měl bych stejně tak počítat ve 30,40,50 a možná, že v 25,30,40,50 zjistím, že na to nemám. Nebo mám.
Jediný rozdíl, který tu je, tak ve 40 s hypotékou a rodinou na krku máme jaksi přesnější představu co se může stát, protože se leccos i stalo a jsme v tomto ohledu víc na "straně bezpečnosti" než jít "bezhlavě do toho" za fandění kamarádů.
@wildsweetie Přečetl jsem si ty dva dlouhé příspěvky...ale usměvně působí, když jste se teprve před týdnem přestěhovali teprve do domu, takže hypotéku splácíte půl roku(?) a pokud jsem to dobře pochopil, tak jste zatím bez dětí.
To ještě nemáš vůbec představu, co všechno za výdaje tě čeká ;) plus do toho nadšení z nového domu ;)
Úplně jinak by to znělo, kdybyste tam bydleli už pět let a měli dvě děti....;)
Som tu v "Modrej streche " zaregistrovaná len pár dní, ale už ľutujem, že som sa sem prihlásila. Očakávala som ľudí dobre naladených samozrejme s nejakými problémami, otázkami, radami, informáciami, názormi, ale zatiaľ mám len nepríjemný pocit z Vašich názorov, ktoré tak vehementne presadzujete. Obzvlášť "Lendy1", z teba mám pocit ,že dom si môže dovoliť len niekto kto má nadštandartný príjem, kto je proste finančne za vodou. Dom sa dá postaviť do 2.mil Kč a zariadiť ho už je vecou síce ďalších financií, ale dá sa aj za milión aj za stotisíc. Je vhodné si počkať na nejaký výpredaj ,zľavy ,akcie a všetko sa dá. Okrem kuchynskej linky si predsa všetko ostatné kupuješ aj do bytu. Dnes ak máš tepelné čerpadlo, tak platba za energiu vyjde menej ako v byte. Ak nechceš hneď "japonskú záhradu" ako to tu niekto poznamenal ,tak aj ten kúsok záhrady zvládneš v normálnych cenách. Úprimne povedané neviem si predstaviť čo všetko je zarátané do stotisícových výdajov na dom a záhradu ročne. Predpokladám bez splátok na úver. Ak spočítam mesačne: energia-3000, voda -1000 , záhrada -???. Strom zasadíš len raz, kosačku tiež nekupuješ každý rok... Atilius, od teba tá fotka bola úder pod pás . Vernon 33 chcela od Vás radu a nie poučovanie a v určitom zmysle aj výsmech .
@okrouhlo staci si precist, co jsem vypsala, polozku po polozce, co jsme loni platili a to jsme meli jeste dlazbu za nakupku, pokladku delala firma skrz znamost, pergolu nam delal remeslnik a cena byla taky super, proti cenam firem, co delaji stejne pergoly na klic. To byli ty nejvetsi polozky, dalsi veci byli uz sem tam par tisic. Pokud vas zajima, kolik nas stalo vybaveni obyvaku, klidne vam vypisu polozku po polozce do IP a opet budeme na dost vysoke castce. Ano, mohla bych mit obyvak z Ikei za par kacek, ale diky, nechci.
@atilius Jasně, s takovou reakcí jsem počítala, děkuji za postřeh :-) Působí to možná úsměvně, ale není to nereálné a to je odpověď na původní otázku :-) Přesto si myslím, že i když jsme teprve na začátku a zatím bez dětí, dokážeme být dost soudní a při zemi. A věř že nemusím mít nutně vlastní děti jen proto, abych měla přesnou představu o tom, jak to bude nákladné až je jednou mít budu :-) Možná i proto nestavím dům za 6m jak píšeš (nikde není zmíněné, že bych byla fanoušek hypoték), ale menší domek který bude dostačující ať tam budeme žít ve dvou nebo v šesti ;-) Je to pořád dokola, všechno je otázkou priorit, životních zkušeností a každý se musíme rozhodovat podle svých možností ;-)
@okrouhlo Fotka byla pod pás? Proč proboha? To je naprosto konkrétní příklad a s naprosto konkrétní částkou za uvedení do dnešního stavu.
O výsměchu není nikde ani řeči. Naopak všechna moje argumentace je jen věcná, nikde osobní.
Já chápu, že spousta lidí si sem jde spíš pro psychickou podporu a čeká, že jim ostatní řeknou, že to zvládnou a ať jdou do toho. A tak tedy zavřou oči a doufají....a jsou pak zklamaní, když jim někdo ty oči otevře.
@wildsweetie Já jsem tím jen chtěl říct, že zatím nemáš až tak velké zkušenosti za sebou. A je klidně dobře možné, že to máš dobře spočítané. Jenže to nic neříká o tom, jestli to zvládne i někdo jiný. ;)
Pokud se podíváš do diskuze, tak my, co jsme opatrnější, sem házíme čísla z naší zkušenosti, vy, co jste nadšení a fandíte komukoli, jen píšete, že se to zvládnout dá a ať do toho klidně jdou.
@atilius vůbec netvrdím, že nemáš možná správná čísla a postřehy. Já jen opravdu dost dobře nechápu, proč má někdo potřebu pitvat své příjmy a výdaje takto veřejně, protože každý to máme nastavené úplně jinak. Co je pro někoho standard může být pro jiného naprostá zbytečnost atd. Každý musí sám nejlíp vědět, jak na tom finančně je a kam až může zajít. Jen jsem napsala, že je určitě možné postavit menší dům za tuto částku. A jestli na to dotyčný má nebo nemá, to si holt musí umět spočítat sám :-) Tímto bych to uzavřela :-)
@wildsweetie Ale s tím já přeci souhlasím. Jde o to, že sem chodí lidé s prosbou o radu a pocitem, že to zvládnou, protože na polovinu výdajů zapomněli a nebo si neuvědomují, že jsou a jak jsou vysoké.
A my, co jsme si tím už prošli, se jim snažíme pomoct/poradit tím, že jim ukážeme kolik nás to stálo, aby měli přesnější data.
Že to pak může vést ke zklamání je věc jiná....
Lendy1, žijete v jiném světě :D To pak nejde vůbec porovnávat. 8-) Pokud opovrhujete Ikeou, tak je to jasné.
A věřte , že jsem si zažila luxus i tu "chudobu" stačí si srovnat priority...jestli dovolené, restaurace, kina nebo domeček se zahrádkou, kde mě bude naplňovat to, že si vypěstuju své brambory a večer si sednu do sítě a budu koukat na běhající děti po zahradě. Už se na ty večery moc těším :)
@macinka85 ano, opovrhuji, protoze mi stacila posledni zkusenost s nabytkem z papiru, co se da pouzit jen par let. Tak jsem si dovolila poridit neco nadcasoveho, na miru a hlavne kvalitniho. I toto je o prioritoch.
@lendy1 No, ale někomu to prostě stačí....od toho se odvíjí to, kolik bude nakonec ten dům stát. Ono totiž opravdu nejde říct,kolik dům bude stát..někdo vidí standart ve 2 000 000, někdo v 5 000 000. Rozšoupnout se dá lehce a nemyslím, že dům za 2 000 000 by byl nějaký zmetek. Základ je stejný..navyšuje se to pak těmi nadstandarty.
A také bych nejraději vše na míru, protože to často stojí stejně nebo méně než ta Ikea :D
@macinka85 ale ano, to je jasny. Ale ja si treba naivne myslela, ze dum jen zaridime a hotovo a ono to tak v realu vubec nebylo. Ty investice jsou porad, nekonci to. A i toto si nekteri snilkove vubec neuvedomuji. A samozrejme je na kazdem, co se mu libi, co si poridi, zaridi.
Tak na novostavbu by se 5 let nemělo šáhnout, když je správně postavená..a úpravy kolem..záleží na každém, často stačí ruce a pár věcí jako motyčka a pak sekačka...hlavně ta chuť pracovat. To dělá divy.
Vy víte na 100% že nepříjdete o práci že nepříjde o práci váš muž? Život se vám může zvrhnout během jednoho dne. Nikdo nemá jistotu, že za 5, 10 let bude finančně tam, kde je... jen doufat, že jsem natolik schopný, že to zvládnu vyřešit.
Přijde finanční krize a jsme v prdélce všichni bez rozdílu. Jen ti, co budou mít zahrady na tom budou líp..aspon si vypěstují to jídlo :D :D :D
Tím ale nechci podceňovat to, že si to člověk musí joo spočítat. 5000 bych chtěla, aby mi zůstalo na spoření.
@macinka85 pokud to je na me, tak nemej obavy o muj zivot. Mam uz za sebou tolik zivotnich kotrmelcu, co jini nezaziji za cely zivot. Takze si moc dobre uvedomuji, ze zitra muze byt vse jinak-takovych situaci jsem uz zazila nekolik. A vzdy jsem se musela zvednout a jit dal. Nic o me nevis, tak toto si prosim odpust. Samozrejme mame vysokou rezervu, hypo mame takovou, ze ji zvladnu i ze sveho platu a nelpim na dome a dokazala bych jit i do toho najmu, kterym tu kde kdo opovrhuje. Mam jine priority a sny nez lpeni na dome. Ani dum, co mame ted neni moje konecna.
@okrouhlo já na tom byla zpočátku jako vy, zaskočená hádavostí a sebeprosazovačností svých jedině správných názorů od některých lidí, ale pak jsem poznala,že to jsou stále ti stejní a už je rovnou přeskakuju a nečtu.A našla jsem tady i skvělé rady od lidí, kteří nepíšou do diskuzí, ale objevila jsme jejich fotky nebo něco někomu kometovali a když jsem jim napsala do soukromé zprávy, poradili mi , dali tipy, reference, dokonce jsme zjistili, že bydlíme poblíž a skamarádili se:) . Někdo rád podpoří, pomůže svým příkladem, že to taky dokázal, dodá optimismus, no a někdo má potřebu "srážet zpátky na zem", důležitý je, že si můžeme vybrat koho budeme číst:)
No dobre, tak sme sa vsetci uz pobavili.
Obecne nevidim nic zle na hypoteke na dom v 25 rokoch, pokial existuje realna vidina zvysenia prijmov v nasledujucom obdobi, coz u dobre vzdelanych ludi pracujucich v ziadanych odvetviach by nemal byt problem. Ak budu naklady na byvanie tvorit povedzme 30-35% na zaciatku, po 5 rokoch to kludne moze byt len 20 alebo 15%, coz je relativne bezpecne aj popri materskej/rodicaku kedy sa tie % znova pohnu nahor.
Nejde pausalizovat a je potrebne posudzovat pripad od pripadu. Sediny patent na rozum neprinasaju.
@lendy1 Tím víc bys měla vědět, že se dá zvládnout plno věcí, když člověk chce a promyslí si to.
Zřejmě jsem se dotkla tvého slabého místa, omlouvám se...
@macinka85 ver, ze nektery veci dopredu nepromyslis ani se na ne nepripravis a oni i tak uderi. To je zivot. Proto me to naucilo byt radeji realista a spis pesimista nez blahovy snilek.
@lendy1 A mě rány života, jako odejít z blahobytu s dvěma malinkýma dětma do chudoby (nájem bez nábytku, já 10.000 na účtě), jelikož jsem měla jen rodičovský příspěvek a naštěstí tedy alimenty , naučily, že nic není nemožné a člověk má síly tolik, kolik by nevěřil. A když jsem si usmyslila, že s tou almužnou ještě zvládnu táhnout soukromou školku a drahé kroužky, aby děti nepocítily, že se mají hůře, šla jsme prostě ve volnu makat za kasu do Kaufu. Pomohla mi velmi má rodina, která půjčila na vybavení bytu a taťka mi vyrobil nádherný nábytek z palet :)
A teď jsem nastoupila do práce, chýlí se snad vyrovnání majetku v manželství a vidím svítání. Jenže já ho vidím vždy.
Mé heslo je, hlavně se z toho neposrat a dělat, co je třeba.
Každý člověk má svůj příběh..nejen ty.
@joy_ Krásný. Já si moc přála domeček ze slámy, ale nakonec bude z cihel... dřevostavba by byla při její kvalitě dražší- pořád mám na paměti, že nechci polystyren atd atd...no a partner chce raději cihlu, tak půjdeme do ní.
@macinka85 ja ti tu ale sve osobni pribehy vypisovat nebudu. Nebudeme si tu hrat na to kdo trpel vice, jo? A vim, co je zit temer s nulou. Z nekterych veci se vyhrabat da a tohle jde vzdy, kdyz clovek chce. Ale z nejterych se nevyhrabes, protoze jsou uz na vzdy a ne vzdy je ti o tech penezich.
@joy_ Škoda, že banky víra a křídla nezajímají....celá ta diskuze se točí furt dokola. Jak píšeš, dům se dá postavit i hodně levně, malý a alternativními metodami. Ale to o čem jsme se tu bavili a kvůli čemu celá ta diskuze je - mám na to? A odpověď je: spočítej si to a uvidíš na co máš. Nic víc, nic míň.
A část z nás k tomu akorát dodává: počítej opatrně a s rezervami, protože věci kolem domu, rodiny a nečekaných událostí se dokáží prodražit.
@macinka85 Trochu mi ta argumentace připomíná "Kdo ho má většího..." :-D