Menší novostavba do 2 000 000, je to reálné?

Zobraz úvodní příspěvek
Ahoj, s přítelkyní a prckem žijeme v podnájmu 2+1 v Ostravě a chtěli by jsme už dávat peníze do svého bydlení a ne někomu do kapsy.. Chtěli by jsme malinký domeček. Nejsme nároční a nepotřebujeme luxus. Koukali jsme na nabídku od CENTURY 21 REAL TIP. Ti nabízí postaveni domečku na klíč vč nám dostupného pozemku blízko Ostravy za 1 350 000 + pozemek celková cena je 1 803 000. Plot kuchyň dlažba samozřejmě chybí ale to už by jsme si postupem času doplacali sami. Zajímá me jestli neexistuje ještě levnější varianta jak se dostat do novostavby pod 2 000 000... Sami stavět rozhodne nebudeme nemáme na to kamarády nervy na vylitavani povolení a bydlet nechceme za 2-3 roky. Budu opravdu všem vděčný za tipy a rady aby jsme se konečně dostali do vysněného domečku určité se najde někdo kdo řešil presne to co my. Děkujeme
Odpovědět
@lopp cože? jakože když nškdo zbankrotuje, tak za to budete platit vy jak? nechápu? A na reakci na mě - jasně, chápu, já si ale myslím, že na ten barák mám, alespoň teď na něj s přítelem máme s našimi platy. Na mateřské to je něco jiného, tam jsou pak příjmy sníženy a musí se jít do případných rezerv. Teď na něj ale s čistým svědomím říkám, že mám (resp. na splácení hypotéky).
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe http://www.ceskatelevize.cz/ct24/ekon... takze 100% vam nedaji. tak s tim pocitej pri svych kalkulacich. odpoved tedy je: Nemate. pokud nemas usporenych min 10% hodnoty domu ktere do toho muzes vlozit.
Odpovědět
@klarushe Je to jednoduché - zařiď se, jak nejlépe uznáš za vhodné. Ten postřeh o tom, že většině tu je kolem 40 má něco do sebe - proč asi? Rezervu ve dvou mladých dospělých v podtstaě opravdu nepotřebujete. S rodinou je to jiné, ale to se těžko vysvětluje.... kdy baby už od 18ti rodí jak na běžícím pásu, nemají chlapy, nebo jejich chlapi vydělávají směšné peníze, žijou ze sociálních dávek a každý měsíc si půjčují peníze na to, aby přežili poslední týden před výplatou --> tohle není argument pro to, že vám výjde postavit barák a nijak se nestresovat. Argument, že se má někdo ještě hůř nefunguje. A tlachání @rmarcelilinka o tom, jak to zvládají i ti méně situovaní je jen a jen tlachání. To nic neříká, jsou to obecné kecy. Aby to mělo váhu, bylo by potřeba znát konkrétní čísla. A kormě toho....že to někdo zvládá prvních pět let neznamená, že to zvládne dvacet let.
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp no jistě ale hypotéku si snad vzít můžu když právě teď nemám milion na bydlení když vím, že na splátku hypotéky mít budu a ještě mám i nějakou rezervu
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius já jsem jenom poznamenala že to jde i s méně penězi než s 50 tis. čistého, my bysme třeba bez rezervy nestavěli, ale je každého věc co udělá s vlastními penězi a jestli půjde do rizika nebo snad ne
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe to je pěkný, že tě to baví, mě to spíš přijde smutný :-( Jak jsem psala, s věkem roste praxe, více peněz za práci a pak se samozřejmě počítá s financemi jinak, než těsně po škole. My se třeba máme dobře, nestěžuji si, ale pořád mám ty zadní vrátka a o domě jsme začali přemýšlet až po mém nástupu zpět do práce z mateřské. Dřív o nějaké hypotéce manžel nechtěl ani slyšet a to jsem si na mařeské přišla díky přivýdělku na hodně slušný peníze. Prostě člověk by měl mít své sny, ale taky koukat realisticky na svoji situaci a situaci kolem...a ani ve 40letech nekončí svět, věk je jenom číslo...je mi 37let, ale cítím se pořád na 20 :-D Spoléhat se na rodinu? Ano, to je krédo mladých, mě by hanba fackovala, si při svých problémech půjčovat od rodičů, ale toto uznávám, že má každý jinak a často to vidím kolem sebe. Někomu natahování ruky nevadí, mě ano, kor když vím, že by to mělo být spíš obráceně a měla bych finančně pomáhat rodičům já. Já žiju v teritorii, kde vidím, jak dopadli lidi se snem jako máš ty a s tím, že to tak dělá každý, tak já taky. Finanční, rodinné problémy je pak právě vehnali na hranici těch sociálních případů, do nájmů, k rodičům... Pojištění proti neschopnosti splácet je k ničemu, skoro nikdo nesplní ty podmínky a nic nedostaneš. Zkus se po tomto trošku popídit, jak to funguje. Je to jen vyhazování peněz.
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe Jsem opravdu ráda, že naše děti, kterým je 23-25 let, mají rozum, když vidím, jak by taky mohly vyvádět a hnát se do průšvihu. Oba vydělávají pár měsíců nebo let a rozhodně nemají pocit, že si musí koupit teď hned dům (nebo až našetří 100 tis.). Asi trochu jiná výchova ;-) Rozčiluješ se, jak jsou na tebe všichní zlí. V tom případě jsi to nepochopila. Ano, neznám tě, ale z tvých příspěvků (nástupní plat 15 tis., celková doba práce 1,5 roku, půjčky a žádné úspory) si celkem dobře dovedu představit, jak hospodaříte. A trvám na tom, že financování domu navíc s dětmi tímhle způsobem nedáte. Ale pokud myslíš, že jen blbě plkám, je to tvůj problém. Ty se dostaneš do průšvihu, ne ti, co ti tu radí. Doufej, že máš rodiče, kteří tě pak z toho vytáhnou... Je tu jen @marcelilinka, která ti říká, že to v pohodě dáš. Ano, jsou lidé, kteří to dají, kteří se umí uskromnit, umí šetřit i tam, kde to zdánlivě nejde. Věřím, že se jí to daří. To ale neznamená, že se to podaří všem ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Mne je 38. Mame dve male deti. Vlastni domek je nasim snem uz par let. Ale presto se do staveni nezeneme bezhlave a bez rozmyslu. Uz vic jak dva roky sbirame diky MS zkusenosti a osobni postrehy ostatnich,abysme sli do hypo a vysnene novostavby opravdu pripraveni. Ten pocit zodpovednosti a opatrnosti prijde vetsinou az s detmi. U nekterych bohuzel nikdy. Vubec nejde o to,zda jsem "bohaty" nebo ne. Timto se nechci dotknout nikoho.
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe A ještě jedna poznámka.. předpokládám, že těch 100 tis. ušetřených na stavebku jste dostali od rodičů, tj. nespořili jste to vy, nemám pravdu? Tak kolik tedy vlastně jste schopní ušetřit vy sami bez pomoci rodičů? Anebo opravdu počítáte s tím, že budete mít rodiče pořád za zadkem, aby vám pomáhali? To jim tedy nezávidím... Měla by ses trochu zamyslet.
Odpovědět
Profilova fotka
pro plenum: tak dle zpravy CNB o financni stabilite je prumerna vyse splatek hypoteky v letech 2015-2016 pouze 16% cisteho prijmu domacnosti. To je velmi rozumna hodnota... jeste by to chtelo nejakou informaci o absolutnim cisle...
Odpovědět
@slabici Prý výchovou, no děkuju pánu bohu, že se moje mamka nestará o to, kde a s kým a za kolik chci bydlet, to by mě asi fakt trefil šlak. Určitě máš ty "děti" ještě pěkně doma a nějakých těch pár let tam ještě budou, ne? Ideální stav=) Jo a jinak tady není jediný člověk,. který tomu věří, jen ten zbytek nemá náladu se tady s váma hádat a radši píší do zpráv ;) A já už fakt nemám sílu, takže už končím s obhajobami, stejně si to uděláme, jak chcete my, jen tu pak těm některým napíšu, kolik jsme teda utratili měsíčně a kolik cca ročně. Mějte se famfárově
Odpovědět
@klarushe Je fajn mít rodiče, kteří pomůžou, když je nouze nejvyšší - o tom žádná. Jen bych s tím asi úplně nekalkuloval. Bral bych tak, že na hraně totálního průseru mi možná trochu pomůžou, ale jinak to může dopadnout úplně jinak. Stačí, když jeden z nich příjde o práci a budou mít sami problém... Ale pojďme se, pokud chceš, bavit trochu konkrétněji. Hodil jsem do tabulky přehled základních výdajů, možná jsem na něco zapomněl, možná některá čísla úplně nesedí, ale představu to udělá. (Nafta 1000 Kč je cca 30km denně autem). Pojištění k hypotéce bude chtít banka, toho se zbavit nedá. Životní pojištění 1000,00 Pojištění domu 150,00 Spoření 2000,00 Internet 300,00 Telefon 300,00 Hypotéka 10000,00 Voda 700,00 Elektro 2700,00 TV+rozhlas 170,00 Nafta 1000,00 18320,00 Není tam žádné jídlo, žádná drogerie, žádné věci na děti atp. Tohle je podle mě základní seznam nákladů. Snad jsem na nic nezapomněl....
Odpovědět
Článek se načítá
Na stavebko si posíláme měsíčně 1500 kč, není to moc, ale k tomu si posíláme na spořící (zatím, i když nijak výhodný, vím to) účet 1500 kč, jasně, celých 115 tis na stavebku jsem nemohla našetřit sama, jelikož jak říkám, pracuju chvíli, do té doby jsem pilně studovala, abych jednou mohla mít ty platy, co tu všichni máte vy=) no a k tomu máme ještě 40tis našetřených a to jsme si tento rok kupovali za 70 tis auto (proto ta splátka rodičům), nechtěli jsme to brát z těchto peněz, které už jsou na ten barák.
Odpovědět
@slabici Paní vy jste srandovní, musel jsem si založit účet abych vám sem přispěl-jste velmí názorová- taková ta stará paní co vlastně na všechno má svůj vlastní "správný"názor a nic si vlastně v životě neužila na sklonku života si postavila nějaký dům, který možna ani nelze považovat za plnohodnotný dům a je nejchytřejší. dovolte abych vám řekl že dnes je to trošku jinačí. splátka hypotéky v častých případech vyjde levněji než podnájem bytu, samozřejmě náklady kolem domu jsou o něco vyšší - nikdy není problém dům prodat hypotéku doplatit a jít zpět do podnájmu...a jinak k tomu jak rikate ze nekdo rozfofruje 16000 kč :D jste dost směšná mi bude za pár let třicet jsme s přítelkyní pouze dva a za "život" utratím přes 50T měsíčně, samozřejmě plus náklady na dům auto dovolené atd....jinak- dům za 2,4 mil korun se dá postavit na klíč s přehledem, jen musíte použit místní firmy mě dům stál 3,6 mil korun pasiv dve plnohodnotná patra 150 m2 jedno a to je v tom kuchyn za 380000 kč, krb za 160 atd... Přeju vám hodně štěstí a ať ty vaše děti jsou hlavně zdravé když jsou tak rozumní moc si toho v životě asi neužijou.
Odpovědět
@atilius telefon máme vyšší. Spočítáme a uvidíme no. Pokud nám to vyjde nad rozpočet, pak asi podle všeho nemůžeme mít děti a budem se modlit, aby nám ještě ve 35 třeba udělat šly... protože já zase odmítám rodit do pronajatého ... leda že bychom našli byt i s malou zahrádkou nebo velkou terasou, to by asi šlo=)
Odpovědět
Profilova fotka
@nickprovas toto mě opravdu pobavilo :-D
Odpovědět
Nebo koupit starší dům a spravovat, jen záleží, v jakém je stavu... no, nebojte, ještě nic nepodepisuju ani nekupuju, máme to fakt v plánu až tak za rok nejdřív... takže buďte všichni klidní :)
Odpovědět
@rmarcelilinka I mě :D a jsem fakt ráda, že nejsem sama, kdo si to myslí
Odpovědět
Profilova fotka
@nickprovas "miluji" takové přechytralé borečky, chlapy tohle fakt umí :-( Honit si své ego, jak jen oni jsou ti borci největší a jak vše zvládají s nohou za krkem. @slabici tady má alespoň rozumné názory a příspěvky a věci pojmenovává přesně a jasně, nepotřebuji si tu honit triko jak vy s jedním příspěvkem, který je absolutně nic neříkající. Ale tak hlavně, že rozfofrujete 50T a kuchyn za 380t, toto "umění" dokáže kde kdo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe Budeš se divit, ale obě děti žijou v pronajatých bytech. Přesto se neženou do vlastního domu. A tím končím, s tebou to nemá cenu. Holt mladá a úžasná, na všechno má odpověď. Snažila jsem se jen pomoct, to ty sis začala s napadáním ("jsi nudná") ;-) Možná máš spoustu oslavných emailů, jak jsi dobrá a dáš to. Já tady ale vidím většinu příspěvků, kteří se ti snaží vysvětlit, že to taková hitparáda nebude. Ale ty máě stejně svojí hlavu, tak si dělej, co chceš..
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe leda že bychom našli byt i s malou zahrádkou nebo velkou terasou, to by asi šlo=) tak hurá, alespoň nějaký posun :-) Ještě bych dodala, že není třeba se zaměřovat na jedno konkrétní místo, ale podívat se po bydlení i někde jinde a pak třeba ten větší byt, který bude mezistupeň nájmu a domu, seženeš.
Odpovědět
@nickprovas Teda - teď jste jí to natřel. Fakt borec. A 50t měsíčně? No nekecejte - chtěl bych se mít jako Vy. :-S
Odpovědět
@klarushe Tohle je rozhodnutí, které se nedá vymyslet za jedno odpoledne ;) Navíc se životní situace různě mění a je potřeba se tomu přizpůsobit. Chce to mít jen otevřenou mysl pro všechna možná řešení. S tím bych to asi uzavřel ;) Ale pokud bys chtěla ještě nějak poradit nebo tak, klidně do IP.
Odpovědět
Profilova fotka
@nickprovas To už je opravdu no comment. Jsem o 10 let starší než vy, takže vy už jste v podstatě taky jednou nohou v hrobě ;-) A k tomu, co si užily moje děti, se nehodlám vyjadřovat. Vy je ještě nemáte, tak zklidněte hormon... Až je budete mít, tak si povíme, co si užily a jak jsou vlastně vychované ;-) A znovu mě to utvrdilo v tom, že jsem ráda, že jsou úplně jiné (s nohama na zemi a s normálním chováním), než někteří mladí a úžasní tady ;-)
Odpovědět
@slabici Jasně, já to tobě napsala totiž přímo, ty si mě napadala nepřímo tím, jak si vykládala, jak jsem strašně naivní, neznalá světa, protože pracuji ubohý rok a půl a chci něco stavět, jak dokážu rozfofrovat 16tis ani se nenaděju a zakončuješ to tím, že jsem špatně vychovaná. Promiň, ale jestli tohle bereš jako rady, pak teda jo, já jsem ta, co tě tady začala hanit. Měj se. @lendy1 Příteli jsem to říkala už včera a byl z toho celkem smutný... já vlastně taky, i když je fakt, že bychom se asi nemuseli tak moc omezovat. No, spočítáme prvně ty náklady a pak se uvidí,
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe Ty si opravdu z těch příspěvků vybereš jen to, co se ti v danou chvíli hodí. Dělej si, co chceš. Celou dobu se ti snažím vysvětlit, že pokud nešetříte a nejste na to zvyklí, s domem a rodinou to prostě nezvládnete (s polovičním příjmem a zvýšenými výdaji). Ale zachraňovat vás pak budou vaši rodiče, takže mi to může být fuk. A je. O špatné výchově jsem neřekla ani slovo, pouze jsem napsala, že moje děti jsou vychované jinak a jsem ráda. Tak to nepřekrucuj.
Odpovědět
@slabici Jestli jste jen o deset let starší než příspěvek na který reagujete, tak gratuluju, to jste měla děti ve 13 a 15... Ono je taková krásná poučka pro tyhle diskuze : Lidi, prosím, čtěte než něco napíšete...
Odpovědět
Profilova fotka
@lopp Počítala jsem, že je mu cca 30. No a mě je cca 40 (plus mínus pár let) ;-) Tohle slovíčkaření asi fakt není nutný, ne? A sice píšu o dvou dětech, ale nemusela jsem je taky všechny porodit, ne? A tím to uzavírám, nehodlám tu probírat takovéhle soukromé záležitosti ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Jsme jeste stale na MS????Na takovy typ diskuze tady nejsme zvykli."Novacci" by se meli trochu zamyslet,kde a o cem chteji diskutovat. A jestli je mi 20 nebo 40? V kazdem pripade trocha slusnosti nikdy neurazi ;-)
Odpovědět
@klarushe určitě ti nedoporučuji jak jsi napsala koupit dům starý a předělávat ho. To je nejhorší varianta co asi je pokud nebude k dispozici dost prostředku na nenadálé výdaje s rekonstrukcí. To radši ten byt ale ne starý dlm když nevíš co budeš muset všechno předělávat. my měli taky trošku růžové brýle ale když jsem "kopli" do domu tak jsem se nestačili divit, rozpočet se nám navýšil na rekonstrukci víc jak o 50% než byla naše představa. naštěsti postupně máme kde brát ale jednoduchý to není. Bydlet bych v rekonstruovaném domě s dětma nechtěla, bez dětí se dá hodně omezit a dětma dle mě už moc ne ale jsou takový, hned kousek od nás tak rodina koupila starý dům a žijí leta na staveništi, my taky máme ještě z patra staveniště ale máme vidinu že za rok tomu už nemusí být. Kdybych se mohla vrátit v čase, tak před deseti lety koupíme byt a založíme rodinu dříve a ne to nechat obojí na později..ikdyž my jsme dům začali zařizovat v mých 28 ale bohužeo jsem padli na špatného souseda, který nám stavbu zhatil a to jsem měli už koupený pozemek, udělaný projekt a vyžizovali se papíry, dnes jsme na jednu stranu rádi že to nedopadlo ale zbrzdilo nás to na dva roky, pak se nám narodilo první dítě (do pronájmu) a první zádrhel..dítě předčasně...spoustu času jen nemocnice a dítě, dům mě absolutně nezajímal, spoustu nákladu s dítětem, od dojíždění denně 2x50km do nemocnice, pak náklady na terapie atd. a to vše trvalo 2 roky od narození prvního syna...když jsme se z toho kolotoče vzpamatovali a začali zařizovat nové bydlení (starý dům na rekonstrukci) tak jsem neplánovaně otěhotněla, dítě se narodilo do demoliční doby, kdy se dům boural, řešil se projekt atd...všichni známě co to obnáší, jenže syn absolutně náročné dítě, nespal a koliky až do 6měs., což jsem nedávala na energii ohledně domu, to všechno týhnul muž sám a buch další problémy, první syn neurologické potíže , takže se roztočil nový kolotoč okolo lékařů, který trval ještě do konce loňského roku. Dnes bydlíme, celkem jsem si oddychli od těch všech zkoušek života...za rok nás čeká první třída, dodělání horního patra domu...A jsme s mužem pořád spolu ale stálo nás to hodně sil a málem i rozvod a nedokončení domu. Byli jsme připraveni napůl, manžel je velký realista ale já občas snílek..takže jsem podle mě všechno přeháněl ale měl ve všem do puntíku pravdu...mát muže jako jsem já tak nebydlíme ještě dneska. Jsou věci co naplánovat nelze ale musíš se s nima nějak vyrovnat. Snad ti můj zkrácený příběh v něčem pomůže.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?