Menší novostavba do 2 000 000, je to reálné?

Zobraz úvodní příspěvek
Ahoj, s přítelkyní a prckem žijeme v podnájmu 2+1 v Ostravě a chtěli by jsme už dávat peníze do svého bydlení a ne někomu do kapsy.. Chtěli by jsme malinký domeček. Nejsme nároční a nepotřebujeme luxus. Koukali jsme na nabídku od CENTURY 21 REAL TIP. Ti nabízí postaveni domečku na klíč vč nám dostupného pozemku blízko Ostravy za 1 350 000 + pozemek celková cena je 1 803 000. Plot kuchyň dlažba samozřejmě chybí ale to už by jsme si postupem času doplacali sami. Zajímá me jestli neexistuje ještě levnější varianta jak se dostat do novostavby pod 2 000 000... Sami stavět rozhodne nebudeme nemáme na to kamarády nervy na vylitavani povolení a bydlet nechceme za 2-3 roky. Budu opravdu všem vděčný za tipy a rady aby jsme se konečně dostali do vysněného domečku určité se najde někdo kdo řešil presne to co my. Děkujeme
Odpovědět
@alisek Ahoj, děkuji za info, o koupi staršího domu jsme dlouho přemýšlela, mám sestřenku, co koupili velikánský dům za 1,4m a vše mají staré, ale postupně dělají, dnes tam žijí něco přes 2 roky a mají hotovo téměř vše kromě záchodu. I když teda nemají novou elektriku a protopí hrozné peníze.... vše má své pro a proti, já tak trochu doufám, že natrefíme na menší novostavbu, která se z jakéhokoli důvodu prodává a bude to pro nás celé jednodušší. Třeba tu, co jsem dříve sdílela - je to malinký baráček a i s pozemkem stojí 2,2m - vrazilo by se do toho ještě tak 300, protože kuchyň je hrozná a chce to vybavení, ale i tak - vlézt se do 2,5m a bydlet, to by pro nás znamenalo nižší hypo a menší dilema s tím vším placením... uvidíme, čas nás nijak netlačí, jen ty roky přibývají :)
Odpovědět
Po menším přemýšlení bych asi brala i ten byt s předzahrádkou, ale bojím se, že tam, kde bydlet chceme, nic takového nebude a zase je hloupost se stěhovat 40 km do Ostravy, aby přítel jezdil denně takovou dálku autem, to bychom rovnou mohli ty peníze dát spíš na tu hypo. Musí se vše ještě pořádně zvážit
Odpovědět
@klarushe ona je rekonstrukce a rekonstrukce...my dělali celkovou tak abychom měli do smrti klid (mě je 36 a muži 40) to znamená že z domu zbyli jen obvodové zdi, jinak úplně vše nové to je jak stavět dům a korát to bourání je navíc, zabere hodně času
Odpovědět
Profilova fotka
Procitam tuhle bourlivou diskusi a jenom fakt doporucuju poradne si to propocitat. Jako my jdeme do koupe pozemku a stavby domu. Pocitame,ze se vejdeme sakum prdum do 3,8 mio s tim,ze budeme zahradu dodelavat svepomoci, vybaveni kupovat postupne. Jsem na materske s druhym ditkem a prechazim na rodicak. Vlastnich prostredku mame rovny milion a prece mam stazenou prdel..mit min jak pul mega,tak do toho nejdu a radej koupim byt, i kdyz po domecku moc touzime Kazdopadne preji hodne stesti, at se rozhodnete spravne ;)
Odpovědět
@slabici konecne nekdo pise pravdu a realitu.Fascinuje mne dnesni doba.Chci vsechno hned,ted a na hypoteku,splatky.Nekoukam naprovo,nekoukam nalevo,na co pocitat,nejak se TO udela. Zit na hypoteku, hlavne na barak s bazenem(jinak jsem menecenna),auta na leasing,pujcku na vybaveni - hlavne,ze "mam".
Odpovědět
@vernon33 Nečetla jsem žádné příspěvky, ale moje máma loni postavila zděný domek 4+kk za cca 1,9mil + 200 tis pozemek. Stavěli jí ho řemeslníci, šetřila, kde se dalo - žádné luxusní obklady, vybavení, dlažba.. prostě pěkné levné věci. Má patrový domek, zastavěná plocha cca 70m2, nevím přesně. My teď stavíme také zděný domek, rozpočet máme na cca 1,9mil + 330 tis pozemek. Je to přízemní, 4+kk, zastavěná plocha 180m2, staví nám ho stejní řemeslníci + si manžel dělá nějaké věci sám ve volném čase a pro zábavu. Takže ano, když se chce, trošku se hledá a člověk nepotřebuje supermoderní luxus, dá se postavit menší domek do 2 mil :)
Odpovědět
Profilova fotka
Takze z diskuze he hadka mezi priznivcema a odpurcema hypotek, skeptikama a prehnanrjma optimistama... Ja nevim, my jsme asi zviratka z jiny planety...pritelovi cerstve 30, me ani to ne...druhe dite na ceste. Prijem 50 t. mesicne dakt nemame. Naklady jak uz tu nekdo vyjmenival jsou opravdu tech cca 18-20 tis. Z toho 14 tis hypo a energie na provoz. Hypouver na 10 let, urok fixni...celkove i s jidlem, benzinem dame mesicne 25 tis...a svete div se, mame nasetrena i zadni vratka a jezdime na vylety, na dovolene... Barak jsme si vydreli sami a dal na nem dreme (ano, neni hotovy, ale bydleni mame lepsi nez v kdejakem pronajmu). K tomu dve auta, pze jsme na vsi...a je nam krasne. Nerozvedli jsme se, ani to nemame v planu a o sve existence take strach nemame. Zalezi moc na kazdem, jak se svym zivotem, financema atd nalozi. Sehnala.bych plnohodnotny.pronajem bytu za 13 t. Mesicne.pro ctyrclennou rodinu sakum prdum vcetne vseho? Mozna ano, ale ja ty penize narvu radeji do sveho...po pronajmech jsem se.protloukala nejakych 7 let a narvala jsem do toho penez dost, proc bych to dal delala? Btw. Zahrada nas taky nestoji zadne zvlastni vydaje - bagr za 3tis srovnal, uhrabali jsme, rozhazeli travu...hotovo...az bude jednou na bazen, tak bude treba i bazen :-D ale to fakt neni priorita. Timto se nenavazim ani do jedne strany, ale nelibi se mi vyhrocene nazory, ktere se tady prezentuji a jen jsem chtela rict, ze i mlady muzou bydlet ve svem (ted uz je fakt jedno, zda dum ci byt - my mame dum za cenu lepsiho bytu...ale to je jedno)... Nic, jdu si dat sobotni obed ( nejsou to suche rohliky...), a pak vyrazime s prateli neco ogrilovat a pinknout si s micem. Mejte se :-P
Odpovědět
@klarushe fandím ti, že věříš svým snům a nenecháš si to zkazit:) jen ty jediná víš co dokážeš a je skvělé si věřit, být optimistická, to je i moje životní volba a tolikrát jsem slyšela, že to nepůjde, jak si můžu myslet že ano, že když neposlechnu, špatně skončím:) a vždy to říkali ti, kdo neměli odvahu na stejnou zkušenost.Jediné jak zjistíme, co dokážeme je jít a zkusit to:) Lidé nabízejí své strachy v dobré víře, že tím pomohou, ale na stejnou věc se dá dívat skrze ty strachy a nebo s důvěrou, že nic není nemožné.Takže pokud věříš v sebe a své možnosti a schopnosti, tak máš pro splnění svých snů to nejlepší, co můžeš:)Moc ti to přeju at se tvé přání vyplní, třeba to nejdřív bude minidomeček, pak větší s většími zkušenostmi a možnostmi.Lidi si postavili velmi skromné, levné domečky , jen aby nemuseli bydlet v podnájmech nebo v bytech vůbec, takže klidně to můžete mít i vy:) Ti co ti tady radí to nemyslí špatně, ale co tě chrání to tě brzdí a ty nepotřebuješ chránit, ale spíš zkušenosti lidí , co to dokázali ve stejných podmínkách a takový tady nikdo neradí, ale na netu takové najdeš:)
Odpovědět
Profilova fotka
Ano ,takovych tam najdes! Ale maloktery z nich se ti pochlubi,jak ten jeho slavny pribeh neslavne dopadl. Ale nenechte se brzdit ve svych snech a smele do toho! Tesime se na fotodokumentaci vasi cesty za snem! Fandime vam!!!!
Odpovědět
@joy_ moc děkuji za podporu, je fakt dost těžké vzdorovat takovému kvantu lidi, kteří ti říkají, ze jsi nezodpovedna a nezvladnes to, takže si s pritelem moc cenime vsech, kteří nás v našem snu podporují. Ještě po pravdě nevím, k čemu na konec dojdeme a jak se rozhodneme, je pravda, ze jsem se po hlavě pustila do teto diskuze a před tím v podstatě nevedela žádná poradna fakta. Na ty se zaměříme ted- zjistime, za co utracime, kolik muzeme potřebovat a kolik muzeme pustit na hypotéku. Asi to opravdu nebudu hnát do extrému, abych žila na těsno a bala se každého výdaje navíc. Pokud budu vedet, ze nebudeme moci dat na hypo víc než 9tis, tak si prostě budeme muset ten baracek dodelat sami, případně s kamarady. I s tou garáží už jsme upustili- dřevěná bouda u baráků musí stacit :D tahle diskuze mi, kromě spousty nervu, dala trošku realističtější pohled na věc a i když se spoustou názoru nesouhlasim, něco si přece jen odnesu:) Rada vas pak všechny budem informovat o nasich pokrocích:) jeste jednou děkuji za mila slova + @kaci2015
Odpovědět
@klarushe jsou tady na MS i lidi, kteří mají malý skromný domek, psala jsem si s některými, dokonce mají,bez vybavení, dům 3+kk za 1350000Kč, ale nedávají fotky, protože nechtějí číst jak to mají malý, jak jim chybí technická, jak nemají úložné prostory, jak mají obě děti jen jeden pokoj a podobné obvyklé reakce.Mají nasbírané kameny na polích kolem a ty tvoří chodníčky, nemají terasu ale jen slunečník nebo stůl pod stromem, , zpočátku neměli ani garážový přístřešek, mají třeba jen 75m2 obytné plochy,ale pořád mají víc než měli v bytě + zahradu a každý rok něco dodělají.Nemají podlahovku, kuchyn třeba z bazaru, nábytek zrenovovaný.Pro někoho to je vyhovující, prioritou je neplatit pronájem a mít zahradu pro děti.Takže to co chceš není nemožný, třeba nebudeš mít, to co by jiní považovali za nezbytnost a neuměli bez toho bydlet,ale pro tebe to bude radost:)A zodpovědná jsi, když tady pátráš a ptáš se:)
Odpovědět
Profilova fotka
@ klarushe Pročetla jsem celou diskuzi a nestíhám se divit, kam se to celé zvrtlo.. Sonda do měsíčních výdajů českých rodin je možná zajímavá, ale nemyslím si, že by to byla odpověď na Vaši původní otázku. Rozhodně nesouhlasím s názorem, že by se všichni mladí měli házet do jednoho pytle. Jak už tu psal někdo výše, že by se mělo měsíčně počítat s výdaji na zábavu a podobně.. my jsme také mladí a opravdu nepotřebujeme k životu měsíční návštěvy drahých restaurací, kin a nevím čeho ještě. Jednoduše takoví nejsme. Také tu padl názor, že by člověk měl počítat s výdaji na dovolenou.. nevím jak většina z vás, ale já jsem stavěla dům s cílem trávit co nejvíce času na vlastní zahradě ve vlastním bazénu, nevidím jediný důvod proč odjíždět někam k moři a "mrhat" penězi za krátkodobý zážitek.. Raději pojedu na výlety po Čechách a navštívím příbuzné. Prostě nic není černobílé a ne každý má v 25 letech výdaje jako dalších 90 procent jeho vrstevníků, podle kterých to tady posuzujete. Dům je dřina, obrovská zodpovědnost a rozhodně starost. Ale na druhou stranu je to investice do vlastního bydlení, které splňuje Vaše představy. A myslím si, že pokud je člověk alespoň trochu soudný (ano, i mezi námi "pod třicet" jsou takové výjimky) sám si musí dokázat spočítat, jestli na to při svém životním standardu má a jestli je připravený se omezit, pokud to bude nutné (protože taková situace může nastat ať je vám 20 nebo 50, na to musíme být připravení všichni bez rozdílu). Vždyť každý nemusí stavět dům s 250 m2 užitné plochy, vyhřívaným bazénem a vybavit ho za miliony. Pokud je vlastní dům pro tazatelku opravdu její sen a finančně na něj dosáhne a nelpí na výše zmíněném luxusu, nevidím důvod proč to nezkusit. Třeba by jim stačil malý domek s malým pozemkem.. Je určitě dobré přemýšlet i do budoucna, náklady na dítě a podobně.. ale zastávám názor, že kdo zdravě neriskuje, nic nemá. A nezlobte se na mě, ale dost dobře nechápu význam toho, proč stavět dům ve 40,50 letech.. abych tam sama v důchodu trhala třešně? Mám na to jiný pohled, pro své děti chci zdravé a bezpečné prostředí, žádné sídliště plné stříkaček a opilců kteří vysedávají po lavičkách za bílého dne. X let jsme bydleli na sídlišti ve městě, X let jsme platili nájem a věděli jsme, že to přesně takhle nechceme a tak jsme se "kousli" a vše podřídili tomu, abychom ten dům jednou měli. Určitě není dobré jet na krev a říct si, že ze dne na den změním svůj životní styl jen abych měla dům. Ale dokážu pochopit, že pokud je to pro někoho opravdu sen a má jen trochu finanční možnosti na to, aby si ho splnil, je schopný se uskromnit. Dnešní společnost je zbytečně konzumní. Přece není možné někoho poučovat o tom, co pro něj bude a nebude dobré nebo prosazovat názor, že než stavět malý dům, tak radši žádný. Opravdu každý je jiný a každý má úplně jiné možnosti a hlavně nároky. Nechci se zastávat ani jedné strany a nikomu nevymlouvám jeho názor, jen si prosím uvědomte, že to, že je někdo mladý, nemusí nutně znamenat, že není soudný, zodpovědný a připravený si leccos odepřít, pokud ho k tomu situace donutí. Člověk by se neměl spokojit s jistotou, život je hodně krátký na to, aby někdo čekal na "vlastní" bydlení do důchodu, pokud je to slušný a vydělávající člověk ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
http://mariarauch.pl/project/dom-dla-... http://www.wysokieobcasy.pl/wysokie-o... https://www.facebook.com/beSlow/posts... pro někoho splněný sen o životě se zahradou, ve svém, pro někoho nepředstavitelné - to radši nic než tohle, to radši v pronájmu.Všechno je jen úhel pohledu:)https://smallhousebliss.com/2016/02/24/patrick-frey-bjorn-gotte-sommerhaus-piu/ nejznámější web o malých domech. U nás se taky staví http://www.atelier38.cz/rodinny-dum-j... -zastavěná plocha: 84,3 m2. http://www.nejdrevostavby.cz/bungalov... nebo takhle to jde taky http://bydleni.idnes.cz/rekonstrukce-... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@wildsweetie Úplně s tebou souhlasím. Většinou se už z několika vět pozná, jestli to někdo v hlavě má nebo nemá srovnané, přemýšlí, počítá a rozmýšlí. U tebe věřím, že to v hlavě srovnané máš a proto by mě ani nenapadlo ti cokoliv vymlouvat. Jen bych trochu polemizovala nad otázkou, proč stavět dům "až" v 40-50 letech. Nezazlívám ti to, jsi mladá a tenhle věk je pro tebe asi hodně daleko. Ale věř, že život padesátkou nekončí a spousta lidí má chuť zkusit něco nového. Má i životní zkušenosti, nějakou pracovní historii a většinou mnohem lepší finanční možnosti. Má za sebou životní etapu výchovy dětí a před sebou dobu, kdy si tak trochu můžeš dělat, co chceš (a ještě pořád na to máš dost síly). Sídliště nejsou jen o stříkačkách a opilcích, alespoň já to nezažila a žili jsme celkem spokojeně. Proto jsme dali přednost pohodlí dostupnosti všeho, co je pro děti třeba, před svým pohodlím na vlastní zahradě. A zrovna tak jako ty si raději postavíš dům a dovolené budeš trávit na zahradě, jiní volí byt s menším dluhem (nebo žádným) a víkendy trávené pokaždé jinak. Každý jsme jiný.
Odpovědět
Profilova fotka
@slabici Nechtěla jsem, aby to vyznělo, že život končí v tomto věku. To vůbec ne :-) Jen je to přesně o tom, že každý máme jiné možnosti, nároky, sny a jak podotýkáš, tak i životní zkušenosti. A dokážu pochopit, že zrovna stavba domu může být dobrým impulzem ;-) Každý se musí rozhodnout podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.. osobně si myslím, že zakládat podobné diskuze na sociální síti a čekat, že mi někdo cizí konstruktivně poradí je tak trochu sebevražda, protože ať to člověk myslí sebelíp, zaručeně se pokaždé potká i s názory, které se mu líbit nebudou nebo nebudou správně pochopeny :-) Chci věřit, že všechno co tu kdo tazatelce napsal, bylo myšleno v dobré víře a že si z toho dotyčná odnese to nejlepší ;-) Ps: Naše zkušenost s městem je opravdu špatná, někdo jiný nedá na město dopustit. Tak je to jedině správně, my jsme se rozhodli pro venkov od "mládí" a jsme za to rádi. Nemyslím si, že bych v dnešní době s dvěma auty nebyla schopná dopřát dětem vše potřebné, co bude dostupné v blízkém městě (ano, zase je to otázka financí a proto jsem psala, že není dobré žít "na krev"). Ale to je zase jiná úvaha, my to v našem věku prostě vidíme jinak, není pro nás problém jezdit třikrát denně do města apod. Náš život je dost aktivní a to byl jeden z důvodů, proč jsme se stěhovali - víme, že zůstaneme v kontaktu s městem i nadále, ale zároveň budeme mít doma oázu klidu a venkov nás nebude v ničem omezovat.. ale je to výsledek letitého procesu, kdy jsem například studovala vysokou školu při práci místo abych si užívala studentského života a podobně. Existuje hodně možností, jak být mladý, aktivní, vydělávat peníze a plnit si sny. Jen se pro to člověk musí nadchnout a jít si za tím ;-) Jinak domeček se Vám hezky rýsuje, ať se Vám tam dobře bydlí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijes možná jo, možná jsi zvířátko z jiné planety, když to píšeš... protože ať počítám, jak počítám, nějak mi to nevychází. Hypo máte na 10 let a s enrgiemi platíme 14tis, což znamená, že hypo je tak cca 10tis, což při úvěru na 10 let odpovídá tak možná milionové hypotéce? Řekla bych i méně a to určitě není 100% hypo, jistě jste někde museli vzít finance na pozemek a na dům. Když někdo napíše A, tak by chtělo napsat i B. Tady šlo o to, že si někdo chtěl brát 100% hypo pro splnění svého snu bez žádných financí. Což asi neodpovídá vaší situaci. Nehledě na to, že ne každý má čas, možnosti a nechce nechat roky a zdraví na stavbě domu.
Odpovědět
Profilova fotka
@wildsweetie píšeš, že jste aktivní, ale dovolená ti nic neříká, do kina a na večeře nechodíš, v čem tedy spočívá aktivní život? Píšeš, že chcete zůstat v blízkosti města, ale v předchozím příspěvku zase píšeš, že aktivity města vlastně nepotřebuješ... Někomu vyhovuje trčet u domu a někdo musí pryč i o víkendu, nehledě na tu dovolenou-pro tebe mrhání peněz, pro mě úžasný 14denní relax, kdy můžu plně odpočívat, o nic se nestarat, zapomenout na práci...a klidně za ten odpočinek, poznání nových míst, lidí, prožití nových zářitků...nějakou tu částku obětuji, protože to je pro mě život. Ne trčet u domu, kde nic nezažiju :-) Miliony lidí žijí na sídlištích a některým se bydlí i krásně, jsou sídliště, malé paneláčky, kde se žije lépe, než v nějakých pidi domech :-) A jinak se to točí pořád dokola-nájem nebo dům...Jsou i jiné možnosti, bydlení v bytech, bydlení v řadových domkách...tady na MS prostě kdo nemá dům je pomalu podivím a nedej bože, aby si to nestavil sám, nenechal na tom zdraví své a x dalších lidí, roky života se stavbou a to pak jo, to je pak bráno za to, že to je něco. Ano je, ale lidi, co bydlí v bytech z jakéhokoliv důvodu nejsou proto nějak méněcenní, i v bytech se dá bydlet krásně a nemusí všichni bydlet jen v domech. Mít dům není zárukou ničeho-ani bezpečí, ani klidu...nikdy nevíš, kdo bude tvůj soused. Takže mít dům není nic extra, jako je to bráno tu na MS a i bydlení v bytech má své plus. Každý, kdo platí nájem je tu na MS vehnán ostatními do otázky a proč nestavíš dům? OPRAVDU není možnost jen nájem a stavba domu!!! Jsem asi ten už "starší" ročník, ale kolem sebe mám spoustu lidí, kteří teprve uvažují, že by se přestěhovali do domu, když děti jsou pryč z domu a proč ne? Osobně si třeba neumím představit situaci, že bych postavila dům, nějaké 5+kk, v 25letech a pak zjistila, že vlastně nechci nebo vůbec nemohu mít děti...co pak s takovým domem?
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 Nevím proč se do mě navážíte ani odkdy si tykáme ;-) Napsala jsem svůj názor a nemyslím si, že by byl v čemkoliv méněcenný než ten Váš. Zřejmě jste absolutně nic z toho, co jsem psala výš, nepochopila.. Aktivní život nejsou jen dovolené, restaurace, kina a exotika. Může to být klidně in-line bruslení na stezce, která mi tu vede nedaleko, jasně jsem napsala že upřednostňujeme dejme tomu cestování po ČR spojené s návštěvami před mořem.. a co má být? :-) Ano, chci žít v klidu na venkově ale rozhodně nemusím uvažovat, jestli mám peníze na to, abych odvezla dítě do města na kroužek a dokonce mi ani nebude zatěžko se od toho bazénu zvednout a někam vyrazit. A snad se tu nebudeme bavit na té úrovni, že někdo se zrelaxuje u moře a někdo je tak strašně "líný", že nevytáhne paty od domu. Já si žiju po svém, Vy žijete jinak a mě je srdečně jedno co Vy považujete a nepovažujete za dovolenou :D Samozřejmě že existuje spousta forem bydlení, ale základní otázka byla jasná a to jestli je možné postavit dům do 2 milionů a já nevidím důvod proč někomu tvrdit že byt je pro ni lepší :D Logicky když někdo takovou otázku položí, zřejmě by ten dům rád a budete se divit, ale pro někoho to opravdu může být sen, mít svůj dům a svůj kousek "země" :-) A pokud nejste nebo jste nebyla ve svých 25 letech natolik vyzrálá, abyste nebyla schopna odhadnout, jaký život, respektive život kde Vám bude vyhovovat víc, pak asi není potřeba další diskuze.. některé komentáře a argumenty tady jsou opravdu úsměvné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wildsweetie do nikoho se nenavážím, tykáme si tu všichni-viz. pravidla :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 jo, to mas pravdu...hypo neni 100 procent...byla 1,5...uz nejakou dobu splacime. Neco jsme meli... Ale to nemelo byt to, co jsem.prispevkem chtela rict. Me se nelibilo navazeni se do jinych, kteri dle druhych chteji mit vsechno hned atd...a ze to vsechno chteji mit mladi a kde na to vlastne vezmou atd. Atd... Jen jsem chtela rict, ze to jde, a ze ne kazdy potrebuje bazen a kuchyn za 300 t....jde to i za normalni penize. Neznamena to, ze kdyz jsem mlada a chci bydlet tak musim bydlet v pronajmu. Muzu si stejne jako nekdo ctyricetilety dovolit koupit si vlastni dum nebo byt...
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 To nemění nic na tom, že ta reakce byla trochu nepřiměřená a ty vykřičníky snad nebyly úplně nutné ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wildsweetie asi jsi nečetla diskuzi a nemusíš mě urážet...to je zase typická ženská vztahovačnost. psala jsem obrazně, ne, že já nevěděla, co s životem ve svých 25, takže klídek. Nevíš, co mám za sebou :-( A je spousta lidí, kteří nevědí, co v životěm ani ve 40, natož v těch ještě sladkých 25, když jsou někteří ještě na škole a nemají ani páru, co budou kdy dělat. Nikdo nepsal o lenosti, jen o tom, že každý má jiný způsob života, to tak prostě je a neznamená to to, že když mám dům, musím být uvázaná u něj. Vůbec ne a právě proto by si člověk měl popřemýšlet, jaký život mu vyhovuje, zda je pro něj opravdu plus bydlet v domě nebo ne a podle toho pak zvážit své finanční možnosti. Sny jsou krásná věc, ale ne všechny jsou reálné. Ale tady se dostane rada, jak své sny naplnit jakkoliv, za cenu čehokoliv, tak kdyby mi někdo poradil, jak třeba vyhrát ve Sportce, budu ráda :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijes ano, tak to jo. Ale pak zase musíš napsat i toto, jinak to vyznívá, že to je vlastně brnkačka a to není, pokud jste neměli nějaký základ a hypo máte takto celkem nízkou. To se to pak dá, to plně chápu a při této hypo se dá i krásně šetřit.
Odpovědět
Profilova fotka
@wildsweetie ale já už to psala několikrát o tom nájmu a domu-je to prostě pořád dokola, celý příspěvek není psán jen tobě, nejde tu bohužel oddělit, co píšu konkrétní osobě a co obecně, tak se snažím psát alespoň odstavce :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 no jasne...psala jsem a psala abych se dostala k hlavni myslence, ze me ani nenapadlo tohle dodat. Kazdopadne je pravda, ze kdybych si mela brat stopro hypo, mela bych pekne stazene pulky...
Odpovědět
Profilova fotka
@lucijes ale ono to tak bohužel je, dneska chtějí všichni všechno hned, je prostě taková doba. A je jedno, jestli jsou lidi mladí, nebo staří. Ti mladí to bohužel ale berou jako samozřejmost. To je bohužel fakt. Málokdy vidím někoho skromného. Ale dnes má každý x půjček, hypotéky, vše kupují hned...když mi bylo 25, bydlela jsem v bytě, který jsme postupně zařizovali, ale za své, až jsme si na vše vydělali a ušetřili, nikdy jsem si neříkala o pomoc rodičům, nebrala si půjčky a dala se to přežít i na půjčeném plastovém zahradním nábytku, který nám sloužil jako stůl a židle v kuchyni a zoroveň i v obyváku. Místo světel jsme měli žárovky a šlo to...nemuseli jsme mít vše hned, jako dnes. I v domě, když jsme ho měli jako holodům, tak jsem slýchala-a proč si to hned nenakoupíte, nedoděláte...a proč? Až na to bud mít, tak to udělám a jestli to bude za měsíc nebo za 5 let, no a?
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 Nechtěla jsem se nikoho dotknout. Pokud jsi četla mé příspěvky, jasně jsem napsala, že pokud dotyčná není kdovíjak náročná, mají slušný příjem a touží po skromném domku, není to nemožné. Psala jsem taky, že každý nemusí stavět honosné vily s vybavením za miliony. Jen mi přijde trochu mimo přesvědčovat někoho, kdo se tu jasně ptá na dům o tom, jestli zvážil byt/řadovku/nájem/podnájem atd. Každý má možnost volby, nikdo tady na střeše za nikoho nerozsekne to, zda nakonec postaví dům nebo koupí byt. Otázka byla, zda je možné postavit dům za 2 miliony a já tvrdím, že pokud není člověk přehnaně náročný, má slušný příjem a dokáže domyslet, co všechno dům obnáší, pak to jde. A ano, spousta spokojených rodin žije v panelácích a já pocházím z jedné z nich, nikdy jsem neřekla, že člověk z bytu je méněcenný než někdo s domem.. :-) Souhlasím ale s trendem tady na MS, mám pocit, že už to není jen "kdo má byt jakoby nebyl" ale setkala jsem se i právě s názorem, že "než malý dům tak radši žádný". A to mi přijde jako velká škoda, protože jak psala Joy_ , je tu asi spousta lidí, kteří jsou šikovní a žijí v menších, útulných domečcích ale právě proto, aby nemuseli pořád poslouchat, proč nepostavili větší, se tu vlastně nijak nezapojují. Přitom by to mohlo spoustu dalších inspirovat :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@wildsweetie to ano, to je mi jasný, ale právě klarushe vůbec neměla představu o tom, co to vše obnášé, 1,5 roku po škole, půjčky, naspořeno skor nic. Tak to ale v takovém případě bych si svůj sen nechala ještě pár lett jen snít. A malý dům je tu taky na MS pomalu tabu, všichni chtějí prostor 5+kk, ale pak v reálu ten prostor vůbec nemusí využít :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 @wildsweetie Přesně tak. Snažili jsme se klarushi vysvětlit, aby spadla zpátky na zem. Neuspořili si ještě nic (to rodiče jim spořili na stavebku), naopak si od rodičů ještě půjčují, vydělává pár týdnů i s dovolenou, o dětech nemá představu žádnou. Ale ví, že to s tím příjmem, který tu nastínila, zvládne. Lidi jí tu vypočítávali, že nejspíš nezvládne. A ona se jen urážela a vztekala. Kdybych nedělala finanční rozvahu už několika takovým podobným lidem a nemusela se koukat, jak se z toho hroutí, když mají poplatit dluhy, protože to prostě rozjeli ve velkým a přerostlo jim to přes hlavu, tak jsem zticha. Ale tady to byl téměř ukázkový příklad :-(
Odpovědět
@slabici Nikdo nikoho neurazel to uz jen vy tady řešíte samé blbosti. Otázka zněla za kolik se da postavit 4+kk. Tak uz tady prosim nepište myslim ze jste se vyjádřila dost. Toto téma uz je jen samy spam. Byl bych pro jeho smazání. Ted si treba poplacejte na rameni jak jste dobrá, a myslim ze uz stačilo.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?