Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@blahova_andrea tak da se ten cas s rodinou take resit, cele leto mela dcera na dome piskoviste, bazen a manzel makal a ja litala mezi makanim a dcerou a taky to slo :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote Já mám rozpočet na klíč pasivní dřevostavba zastavěná plocha 100m2, 170m2 užitná plocha, včetně poměrně vysokého standardu a základních venkovních úprav na 3.8mil. Když od toho odečtu 480tis dotaci tak jsem na 3,32mil
Odpovědět
@blahova_andrea Asi nejsem "většina mužů", ale to už je vážně odbočka :D Podle mě stačí elektrokotel. Ať si to zkusí spočítat a taky následnou údržbu toho TČ.

ale kdo nemá peníze, aby mohl platit druhým, musí holt investovat ten svůj čas.

No, ono je totiž otázka, jestli pak není levnější pracovat jinde a vydělávat a z těch peněz platit tu stavbu s tím, že třeba i něco zbyde. Ale to je potřeba všechno zvážit...

Odpovědět
Profilova fotka
@mitote tak zastřešený bazén a krb v plánu nejsou, takže bychom se rádi dostali na nižší částku, ale za podobný standard. my teda máme jen beton z betonárky, od firmy krovy na střechu, okna a vchodové dveře a tu kuchyni.
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote tak mě nejde o to, že bych neměla na děti čas já, ale spíš že toho tatínka sice vidí z písku, že tam něco dělá, vědí, že tam je, ale to není společně strávený čas. tatínek se jim nevěnuje, neučí je, nevychovává. je to jakoby tam byl cizí pán.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda a tu dotaci máte jistou? taky bychom rádi, aby nám vyšla. tím bychom měli více na ty okolní úpravy nebo zařízení :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius u všeho jsou výjimky potvrzující pravidlo :-D u nás to většinou probíhá tak, že já si něco přečtu a jdu se zeptat, proč on to plánuje tak, když jiní to dělají i jinak a on mi dá několik vysvětlení a argumentů proč se tak rozhodl a já jelikož tomu nerozumím, tak to beru tak, že on tomu rozumí víc než já a podřídím se. aspoň v těchto technických věcech, na to můj mozek fakt nestačí. není levnější pracovat jinde, protože ne každý má práci a plat, u kterého se to vyplatí. a najít si druhou? tak kdy zas bude s rodinou nebo dohlížet na stavbu? to není řešení. kdo má slušný plat, ten si to nechá postavit. kdo nemá, musí přiložit ruku k dílu. přítel je od fochu a ví jak to chodí. na klíč bez vlastního dohledu bychom do toho nešli ani náhodou. nikomu se nedá věřit.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea asi záleží i jak jsou děti velké. Mě třeba u nás přijde, že to že tatínek staví a oni si vedle hrají je víc přínosné, než když jsme třeba na společném výletě na kole (to táta šlape vedle nich a učí je jen svým příkladem, max. sem tam rada - šlapej :)). A že by spolu něco vyráběli nebo stavěli to jsme stejně dělali jen v zimě, snažíme se volný čas trávit venku. Loni společně stavěli modelové kolejiště - letos pasy ;). Někdy kluci i fakt pomáhají, vyhazovali kamení ze základové spáry, vozí se mnou hlínu na záhonky, zalévali pasy :). Když nechtějí být na stavbě běhají vedle na louce, mají tam už svoje projekty. Jen na práce, kde fakt potřebujem klid zůstávají doma s babičkou. Ale my to máme daleko, manžel je většinu dní večer z práce doma jako dřív (pozdě ;) ). Zatím po půl roce spíš pozitivní změny :). A jaká z toho bude úspora to jsem sama zvědavá, zatím máme rozpočet na svépomocné základy 240 tis. tak nevím kde je chyba :).
Odpovědět
Četl někdo? Jsem ráda, že už hypo máme, protože tohle je mazec a v budoucnu by jsme měli pravděpodobně smůlu... https://www.seznam.cz/zpravy/clanek/s...
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Pokud se něco zásadního nezmění, tak v podstatě ano. Už mám k tomu všechny potřebné dokumenty, vyhovující energetický štítek a projektové výkresy konkrétních detailů stavby. Už stačí jenom dostavět.
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna já to sleduji, ve sněmovně je to už půl roku a dostali se ke druhému čtení - ale jsou ve fázi rozpravy už 3 měsíce beze změny. Zatím to není zařazeno ani na pořad žádné sněmovní schůze. Volby jsou v říjnu. Můžete si ten návrh zákona přečíst, ty ukazatele bude ČNB vydávat vyhláškou (tudíž zatím není jasné jak budou nastaveny vysoko) a banky smí poskytnout 3% rizikových úvěrů. https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw...
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna jo a původně chtěli, aby zákon platil od 1.7.2017, protože chceme za necelý rok čerpat hypo na výstavbu hlídáme si to, nesplnili bychom po dobu stavby o pár tisíc jeden z ukazatelů a museli bychom se vejít do těch 3% :).
Odpovědět
Článek se načítá
@jakuda tak to mas dobrou cenu... ted je jeste uhlidat, at to udelaji poradne... :-) @blahova_andrea tak to dcera delala i s tatinkem... typu dostala kyblik, vodu a stetec a malovala na zed... vedle stal tata a pracoval a byli tak spolu... samozrejme to ne vzdy slo a ne vzdy bylo idealni, ale snazili jsme se minimalizovat dopad na dceru... ja jsem pak s dcerou ugrilovala veceri, vsichni jsme ji spolu snedli...
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 nám tedy přijde stavba jako poměrně nebezpečné místo. my máme děti ještě malé a hodně divoké a když jsou s námi i ti starší, tak to rozhodně lepší není :-N dokud se stavěla hrubá, tak to bylo fajn. být s tatínkem u práce. ale teď už má tatínek spíš nervy, že si děti někde ublíží, že mu zničí nějakou práci nebo materiál. oni si také hrají venku v hlíně, ale pořád chtějí komunikovat, něco potřebují, chtějí pomáhat...u těch prací uvnitř už se to moc nehodí a spíš to zdržuje
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna no to je fakt strašák pro hodně lidí. opravdu pak vlastní bydlení bude výsada jen těch hodně majetných a ostatní budou jim ty byty a domy splácet, protože v nich budou bydlet v nájmu. mí rodiče to tak měli. celý život v nájmu, protože nikdy neprošli sítem bank. to, že hypo na danou částku by byla třeba 7000 a oni musí v nájmu platit 10 nikoho nezajímalo. v nájmu bylo všem jedno, kde na to vezmou. banka chtěla krytí. jednou byli moc mladí, pak moc dětí, pak zas moc staří. vždycky o fous o pár drobných. na hypo byli chudí, na dávky moc bohatí. dávno mohli mít splaceno vlastní bydlení a mít klid. takže se na stará kolena co pár let stěhují. je to finančně nákladné, o psychické a fyzické síle nemluvě. ač jsem šli podle někoho do bláznivého rizika, tak jsem ráda, že jsme se v jediné možné chvíli tím sítem procpali a dostali aspoň šanci mít se lépe než mí rodiče. teď už jen makat na tom, abychom si ten "luxus" udrželi
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote no mít jen jedno dítě, tak je to snazší. čím víc jich je, tím více požadavků, tím větší divočina a těžší to uhlídat, aby přežili všichni ;-) hlavně já pak vlastně jsem k ničemu, jen k dětem a chlap z nás má akorát nervy místo klidu na práci
Odpovědět
@blahova_andrea je to fakt děs :-(. Máme obrovské štěstí, že se nám povedlo ve správné době, najít správný dům. Většina mladých rodin, už si to co my, nebude moct dovolit a je to smutné, protože není nad to, když má dítě opravdové doma. Je smutné, že to rodičům nevyšlo. Na stará kolena budou muset řešit z čeho v důchodu zaplatí nájem, místo toho, aby měli klid ve vlastním :-('
Odpovědět
@nikinnna Huraaa konecne! Snad nehnutelnosti mierne padnu a prikupim nieco do portfolia pre deti ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 KOPÍRUJI Z ČLÁNKU, KTERÝ POSKYTLA NIKINNNA O STRAŠÁKU JMÉNEM BYDLENÍ.... Hypoteční banky například spočítaly konkrétní příklad bytu 3+kk v Praze za pět milionů. Zatímco za současných podmínek by na hypotéku na něj dosáhl člověk s měsíčním příjmem 35 tisíc korun, pokud projdou všechna zpřísnění požadovaná ČNB, pak tento nutný příjem dosáhne 75 tisíc korun měsíčně. ČILI JSEM POCHOPILA, ŽE ČLOVĚK DOSÁHNE NA HYPOTÉKU PĚT MEGA, KDYŽ MÁ ČISTÝ PŘÍJEM +- 28TIS?
Odpovědět
@blahova_andrea to je jasny... ted uz mame dve, i kdyz je mimi zatim uzasne hodne, tak stejne mam nekdy hlavu jako balon :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Kolega říkal, že po třetím dítěti jde výchova stranou a priorita je zajistit jejich přežití (aby se nepozabíjeli). Po čtvrtém dítěti je priorita zajistit svoje přežití :-) Ale ověřovat v praxi to nehodlám.
Odpovědět
Teoreticky - nepíšou hypotéku na 5 milionů, ale na byt za 5 milionů - pokud počítáme s 80% hypotékou na 30 let ještě s 2% úrokem, je to necelých 15 tisíc. Se 13 tisíci lidé běžně vyjdou, i v Praze. (Respektive počítejme i s poplatky, že zbude cca 11-12 tisíc na život po zaplacení bydlení - to není zvlášť nízká částka). Ale obvykle protože jim nic jiného nezbývá - pochybuji, že by si to tak někdo vybral, když se dá ještě celkem snadno sehnat byt za 3 miliony.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda no tak nějak to asi bude :-D
Odpovědět
@zuzana_ka myslím, že se tam počítá s hypotékou 80% a těch 35000 je myšleno čistý měsíční příjem, kdy žadatel nemá žádné jiné závazky (ani děti)...
Odpovědět
@deto_oesya taky postoj. Mladé rodiny ať vám tam zatím platí nájem, aby se byt zaplatil, než děti odrostou.
Odpovědět
A možná tím spíš myslí čistý příjem, hrubý tady nemá cenu uvádět (při 35 hrubého podle mě ani člověk bez dětí nebude mít 28 tisíc. Spíš 26 čistého). Pak by taková 15 tisícová hypotéka nebyla vůbec zvlášť vysoká.
Odpovědět
Profilova fotka
@h_jiz_mor @nikinnna Právě, že ten "příklad" neříká nic konkrétně. Člověk si to může vyložit jakkoliv, jestli plat je hrubý či čistý apod. a jestli je to bez závazků to jsem se nedočetla
Odpovědět
@zuzana_ka Právě proto bych předpokládala, že je to spíš čistý a určitě bez závazků - s těmi se přece v takovém případě musí počítat. To by musel psát úplný ignorant, aby je neuvedl.
Odpovědět
@zuzana_ka ČLOVĚK DOSÁHNE NA HYPOTÉKU PĚT MEGA, KDYŽ MÁ ČISTÝ PŘÍJEM +- 28TIS? Myslíte si, že s 35 tis je ok mít hypo na cca 4mio? Opravdu? Jednoduchý výpočet: 4mio, z toho jsou 2% 80tis, tzn. měsíčně musíte dát cca 7 tis jenom na splácení úroků, jistinu zatím nesplácíte. Zbývá Vám 27 (z 35). Musíte něco splácet, řekněme také 8 tis po dobu 30 let (cca, odhaduji). Zbývá Vám 19-20. Z toho musíte zaplatit služby (voda, elektřina, popelnice) - další 3-4 tis. Máte 16. Co třeba telefon, televize a podobné věci? Zbývá Vám 15, 14. Musíte jíst, oblékat se, investovat do udržení standardu (třeba koupit nábytek, vybavení do bytu, věci se opotřebovávají), cestovat (za prací, do školy - benzín, mhd), nějaké pojištění. Máte děti? Děti musí jíst, oblékat se, jíst ve škole, také jsou školy v přírodě atd. atd. A na tohle všechno Vám má stačit ani ne 15 tis měsíčně? Asi ne, takže pak vidíte, že mít příjem 35 tis netto a hypo 4mio je fakt hodně hraniční (slovem "hraniční" nahrazuji slovo "nesmysl"). A to se zatím nerozvíjíte, vůbec do sebe neinvestujete (kultura, další vzdělání, cestování, sport apod). Kdybyste měla 4mio a někdo za Vámi přišel s tím, že chce půjčit na 30let s úrokem 2% a tímto příjmem - půjčila byste mu za těchto podmínek? Myslíte si, že by to zvládal? Jaká je z toho cesta - buď snížit své požadavky (nevěřím si), nebo zvýšit svou kvalifikaci. A ještě je potřeba brát i fyzický fond - člověk v 35 v této situaci, kdy do sebe dlouhodobě neinvestuje, je v neustálém vypětí, řeší jak situaci utáhne, tak na tom asi nebude úplně fyzicky nejlépe. Samozřejmě situace počítá s tím, že nemáté úspory a 4 mio si opravdu potřebujete půjčit. Takže 35 tis na půjčku 4 mio je asi opravdu málo, tady se není opravdu čemu divit a ČNB dělá jen dobře že pravidla zpřísňuje. Za pár let to bude vidět.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka tak pokud projde jednou zákon o ČNB tak jak je připravený a ČNB nastaví všechna 3 kritéria pro posuzování rizikovosti jako povinná tak jak se nyní odhaduje (LTV max. 80% možná i méně, LTI max. 5x roční příjem, DTI max. 50 %) vyjde vám, žepro ten modelový případ je třeba splnit: 1. na byt hodnoty 5 mil. Vám půjčí max. 4 miliony (včetně ostatních dluhů, budeme ale modelově počítat, že jiné dluhy rodina nemá) 2. musíte mít roční příjem na žadatele 800 tis. (67 tis/měsíčně) 3. splátka nesmí být víc než 50% všech příjmů = 35 tis. Banky ale budou mít možnost poskytnout i pak 3% úvěrů rizikových - tedy nevyhovujících těmto 3 kritériím. Banky např. ten bod 3. už dnes posuzují samy při stanovování bonity klientů - te´d mi to akutálně potvrdili z ČS - 50% je ještě ok. (ideálně se doporučuje 30%) Jinak ČNB to bude stanovovat vyhláškou - tudíž není nikdy jisté co vyhlásí. Dál ten zákon zatím nestudovala víc, jelikož jeho schválení zatím nehrozí. Oni tam měli ještě nedávno na stránkách sněmovny, že k tomuto zákonu doporučují svolat seminář, ale jeslti ho svolali to už jsem zase nehlídala :).
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?