Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
@kataw Vacsina uz bola povedana a ja pridam len jeden termin - Gaussova krivka. Ta v urcitej podobe plati stale a vsade. Pre mna za mna nech vsetci studuju ajtakovinu. Chytri ludia budu vzdy krok vpred :) Tu nie je problem v tom, ze v spolocnosti mame malo platene / nedocene profesie. Problem je, ze chcu nieco, co si ocividne nemozu dovolit a kazdy tyzden sa na modrejstreche objavuje dotaz ci zvladnu hypoteku a bla bla bla. Na rovinu, nie kazdy v spolocnosti moze vlastnit dom alebo inu nehnutelnost. Riesenim je socialne byvanie, na ktore stat jednoducho sa vykaslal.
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw no nechají, ale max. 8x9m, což bez garáže, sklepa a půdy je i na patro vlastně samostatně stojící byteček :-D
Odpovědět
@deto_oesya S poslední větou můžu 100% souhlasit .... to je u nás, bohužel, velkej průser :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime Díky za odpověď, těm rodinným vazbám rozumím ;-)
Odpovědět
@blahova_andrea že byteček 😂. Máme 7,5x10 do patra (máme i půdu) a zase tak malé to není. Aspoň toho není tolik ja úklid. Každá návštěva se diví, že z venku dům vypadá malý, ale reálně je vevnitř prostoru dost 😀😀😀
Odpovědět
Profilova fotka
@rimmer vy jste to ani nečetl, o tom, že je tam špatná (žádná) hydroizolace se tam přímo píše. Jasný adept na krásné veřejné prostranství nebo ještě tak okružní křižovatku :)
Odpovědět
@blahova_andrea ale tak stačí, ne?:))) my jsme se zas museli přizpůsobit sousedům a sousedi nám, takže od našich původních představ jsme taky někde jinde...:D Chtěli jsme přístřešek, bude garáž.. chtěli jsme tak 100 metrů, bude 120 (bez garáže) ... Chtěli jsme stavět širší stranou k příjezdovce, bude to kratší ... :D ale pořád si říkám, že i když to bude trochu monstrum, tak to bude NAŠE monstrum:-) No a kdyby se nám tam holt nebydlelo pěkně, tak to prostě prodáme (panebože, jen ať nemusíme :D)
Odpovědět
@tulda27 už jsem si myslela, že jsem četla jiný inzerát, protože tohle za půl milionu, nikdo do kupy dát nemůže.
Odpovědět
@kataw můžu se zeptat? Vy se se sousedy znáte nějak dýl? Je celkem vzácnost, že se dvě rodiny, dokážou dohodnout na stavbě dvojdomku...
Odpovědět
@rimmer ale kdyz se odstehuju na ten krasny venkov kde stary domecek bude stat par supu, bud budu bez prace nebo projezdim majlant za praci... takze jak si pomuzu? Ne vazne... dokonce jsme zdedili pulku stareho domu, ale vyplaceni 1,2mil zbytku rodiny plus to, ze by bud dum musel k zemi nebo kompletka, jsme spocitali, ze se nam absolutne nevyplati a vyplati se nam vice novostavba... kdy jsme za pozemek dali mega a zacali od nuly... ono ani u stareho domu nikdy nemas jistotu, jak velke budou opravy... prikladem je nas kamarad, ktery zdedil dum, puvodni plan byl, ze se strhne jen strecha a kdyz do toho kopli, tak nejen, ze nezbyla zadna zed, ale museli vybourat i kus zakladovky... a to se dum vsem jevil jako dobry k pouhe rekonstrukci a nadstavbe...ono to neni tak cernobile.. no a k najmu jsem se uz vyjadrovala... dum (hypo plus inkaso) nas vychazi levneji, nez najem bytu 3+1. V ramci naseho mesta a okresu. @ookami_hime to je divne, mam pozemek 565m a na nem dum se zastavenou plochou 112m a na patro... a maly pozemek mne neprijde a dum take ne...dum je samostatne stojici... takze vymluva, ze na pozemku 500-700m muzes postavit max 50m je trochu mimo misu :-) kazda obec to ma sice jinak, ale jeste jsem nevidela regulativ, kde by byla povolena zastavenost max 10% z pozemku :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote v okolí Prahy to tak ale opravdu někde mají. Obce se tím snaží předcházet přelidňování a stavbě developerských projektů, kdy nacpou na minimální pozemky maximum domů... S tím pak souvisí nárůst požadavků na infrastrukturu a služby (mateřinky apod.), dopravní obsluhu apod. (což developeři neřeší, tyhle problémy pak musí řešit samy obce).
Odpovědět
@mitote každá obec to má jinak, nicméně 50m2 zastavěné plochy a 50m2 barák jsou dvě odlišné věci. Většina v okolí Prahy se pohybuje v rozmezí 15 - 20% s tím, že se počítá i dlažba či jakékoliv jiné zpevnění kdekoliv na pozemku. Vzhledem k tomu, že jsi povinna zajistit parkovací místo na svém pozemku, tak by toto místo mělo být přinejmenším nějak zpevněno (mnohé obce ti trávník nevezmou jako zajištěné parkovací místo) i když tam nemáš garáž. Ať tak či tak, barák bez garáže mi osobně připadá padlý na hlavu. Takže s tím co všechno obce považují za zastavěnou plochu to opravdu vychází na 50 - 70m2 a polovina obcí ti to zatrhne s tím, že mají přímo stanoveno, že samostatný RD nesmí být umístěn na pozemku menším než např. 800m2, takže povolí opravdu jen ten dvojdomek nebo něco na styl pidi chatky.
Odpovědět
Článek se načítá
@mitote nebo teda ještě to hnát do výšky jako vy, ale jednak to ne každý chce/může mít a jednak tě to stejně extrémně omezuje, protože holý barák většinou nemáš, většinou jsou k tomu terasy, zmíněná parkovací stání...
Odpovědět
@nikinnna neznali :-) oni koupili první, my jsme se s nimi nejdřív přes prodávajícího seznámili a po nějaké debatě , když se ukázalo, že se dokážeme na tom důležitém dohodnout, jsme koupili... Samozřejmě by se nám víc líbil samostatně stojící dům, ale už jsme pozemek v blízkosti rodiny za pro nás akceptovatelnou cenu sháněli tak dlouho, že jsme raději udělali tenhle kompromis... :)
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna taky si říkám, že na úklid to bude stačit :-D z venku to vypadalo, že stavíme garáž nebo jen chatku dle reakcí kolemjdoucích :-N uvnitř jsou to prostě panelákové pokoje :-D ségra má bydlení stejné, jen máme o koupelnu víc, díky patru a schodiště. nás spíš mrzí, že má člověk dům, ale nemá ty jeho úložné výhody ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@kataw jo, pro nás je taky hlavní mít pro nás a děti vlastní trvalý domov. ne, to že nebude dokonalý a ve všem podle původních snů. žila jsem už na tolik místech, v tolika šílených bytech...člověk si zvykne všude. a tady to bude jednodušší. bude to naše a podle nás, aspoň to finance dovolí :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime nám se garáž nevejde. naštěstí se ale u nás asi nepočítá ta zpevněná plocha, to bychom se nevešli taky. a zajistit musíme dvě parkovací místa. ta se vejdou tak tak, my sami máme dodávku a skútr, takže návštěva leda s malým osobáčkem a když se sjede na oslavu z rodiny víc lidí, tak stejně nebudou mít kde parkovat :-N garáž nám tedy nebude chybět na auto, ale spíš jako ten úložný prostor na víc :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime kdybych měla velký pozemek, tak bych také chtěla bungalov. ale na ten nemáme, tak musíme pracovat s tím, co je. no a mít 1+1 je nám se 4 dětmi k ničemu. takže ať chceme nebo ne, tak to do patra prostě hnát musíme. ono je to tu psané ze všech stran, ale pointa zůstává stejná. málo kdo si může dovolit mít vše co chce. život je jedna velká volba různých kompromisů. zvlášť pokud jde o bydlení, protože všichni někde bydlet musíme a nikde to není dokonalé. vždy je to volba a něco za něco
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea A kde vlastně stavíte? Přímo ve Střelicích? Tam se kamárádka už roky snaží sehnat pozemek a zatím bez úspěchu. Taky jsme hledali něco s dobrou dostupností do Brna. Naštěstí jsme měli výhodu v tom, že jsme od začátku věděli, že chceme patrový dům. Takže když jsme konečně našli pozemek, tak nás nemuselo mrzet že se tam rozumný bungalov nevleze.
Odpovědět
Profilova fotka
souhlasím s @rimmer v jedné věci, né každý může mít novostavbu na zelené parcele za několik milionů v těsné blízkosti města. I na vesnicích je spousta krásných domků k rekonstrukci. My zvolili cestu částečné demolice v dědině 20km za Brnem a platili jsme cenu de facto jen za pozemek....Pro nás to byla jediná varianta, jak mít něco vlastního. Nikdo nám nic nedá a ani nic, díky bohu, nezdědíme. Ale domek v Dolních kounicích za necelý mega bych nechtěla ani za zlaté prase!!!! Kolikrát se divím, co ti lidi za takové domky, hlavně co se týče velikosti pozemku a umístění, chtějí.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda ano, přímo tam. ale my dostali kousek zahrady od přítelových rodičů, takže jsme měli štěstí a tím i danou lokalitu a velikost a vše. moci si vybírat, tak volíme jinak. ale bohužel jsme z těch, pro které je bydlení fakt záhul, takže muset si brát o milion či dva víc na pozemek, tak opravdu nikdy nebydlíme :-( staví se tu hodně, ale hodně právě se rozdělují staré velké pozemky a staví se z druhé strany, kde je tedy možný příjezd a nebo pak developeři, celé nové ulice, ale to jsou teda strašné pálky. jsem nedávno koukala, že za školkou vyrostla nová ulice moderních kostiček, jen o fous větší pozemek a domeček než stavíme my a na netu nabídka v základním standardu před dokončení 8mil. :-. když si představím, že někdo dojde, bude chtít něco jinak nebo kvalitněji a hned je za pár úprav třeba na deseti? no šílenost. u prahy ok, ale u brna? :-p my tedy původně měli také namalovaný patrový, ale cca o 2m větší. o místnost nahoře i dole víc. ale pak na nás přišli s tou zastavěností a bylo po srandě :-N ale to už se počítalo s velikostí tohoto pozemku. u nás šlo hlavně o to mít dům. ty naše čtyři zvířata by do paneláku dát nešlo. sousedi by nás vystěhovali ještě než bychom vybalili krabice :-D a přítel je prostě odsud, je z velkého domu a je to takový ten klasický kutil, co nechce být zavřený v městském ruchu mezi zdmi. nebyl by ve městě šťastný. já jsem sice městská fiflena, ale co nadělám. spokojenost ostatních členů rodiny je mi přednější a nějaké výhody bydlení tady si prostě postupně vsugeruji :-D a vy máte jak veliký pozemek v jaké lokalitě nakonec?
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Ty ceny teď takové opravdu jsou. Známí teď za střešní byt (novostavba) 4+kk, 90m2 + 90m2 terasa (zařízený) v Bystrci dali 9 miliónů. K takové částce se doufám ani zdaleka nepřiblížíme. Koupili jsme pozemek v Lelekovicích https://mapy.cz/s/1IEY5 (1130m2), bungalov tam moc nešel, protože je tam čára 17 m od hranice pozemku, kterou jsme nesměli překročit. Na sousedním pozemku sice bungalov mají (vlezl se) ale my tam máme to obratiště a se všemi nutnými odstupy a parkovacím stáním by ten bungalov moc velký nebyl :-) Na patro se nám podařilo naprojektovat krásných 170m2 obytné plochy (8.2*10.6). Jinak Střelice jsou podle mě moc krásné s dobrou dostupností. Taky jsme nad nimi uvažovali a kdybychom tam něco vhodného našli, tak asi neváháme. Kdybyste si mohli vybírat, co jiného byste volili? Jinak Vašemu příteli rozumím, taky pocházím z rodiného domu, ale od přestěhování do Brna jsem si na byt nikdy pořádně nezvyknul.
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda mě to tedy přijde jako šílenost. takové ceny jsou pražské. v brně na to moc lidí nemá šanci vydělat :-N ale díky tomu, že to vidím toto si říkám, že díky stavbě svépomocí bychom pak při konečném odhadu měli mít dům s hodnotou 2x vyšší, než co do něj vložíme. což by při případných problémech a prodejem bylo fajn, ale raději si budeme říct, že to bude fajn při fixaci a refinancování :-D přítel totiž opravdu chce moderní dům, takže podlahové topení, tepelné čerpadlo, rekuperace, kuchyně na míru, stropní podhledy, led osvětlení, zabudované venkovní rolety, chytrá domácnost...tak jsem na to zvědavá. i jak moc blízko se přiblížíme pasivu pozemek to máte krásný a kousíček od brna :-) my bydleli pět let s tišnově, takže přes českou jsem často jezdila a přítel momentálně pracuje v kuřimi. ale je to teda síla. tak obří pozemek a stejně si tam nemůžete postavit pořádný bungalov. u nás jsou asi v tomto benevolentnější. naproti nám bungalov stojí. uliční čára se tu asi moc neřeší. co tam koukám, tak i starší zástavba na hlavní ulici je cik cak :-N nám se hodně líbilo v tom tišnově. tam jsem to vzala za domov a kdyby to šlo, zůstala bych tam.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea To omezení u nás byl dáno ochraným pásmem lesa a biokoridoru. A o omezení jsme věděli předem, což se odrazilo i na výsledné ceně. Bez toho bychom si to určitě nemohli dovolit, protože v Lelekovicích se běžně prodávají stavební pozemky za 6-7tis za m2. Ale jak říkám, od začátku jsme věděli že chceme patrový dům kvůli striktnímu oddělení klidové a obytné části. Navíc si říkám, že až se časem děti odstěhují, tak pokud tam pořád zůstanem, bude možné patro předělat na samostatnou bytovou jednotku a třeba ji pronajímat. To by mohlo být žádoucí přilepšení na důchod. Můžu se zeptat s jakou cílovou částkou za stavbu svépomocí počítáte a jakou budete mít celkovou obytnou plochu? Klidně do IP. Necháváme si stavět dům na klíč, tak bych si rád udělal představu co za to pohodlí přeplatíme.
Odpovědět
@jakuda Jen na okraj - stavba svépomocí není zadarmo. @blahova_andrea rekuperace do pasivu smysl má, tepelné čerpadlo ne, to jsou vyhozené peníze - návratnost investice cca 15-20 let. Přemýšlejte, co doopravdy v tom domě potřebujete a uvidíte, že dokážete snížit náklady na stavbu docela výrazně ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda s tou plochou moc nevím jak na tom jsme, ale když vezmu vytápěnou, kterou teď aktuálně vím, tak ta je 100m2. hypo jsme si brali 2,5mil., jsem zvědavá kolik z toho tedy zvládneme ufinancovat, protože bychom samozřejmě rádi i nějaké ty úpravy okolo domu a zařízení, což už můžu být naprostá utopie. ale chlap nemá problém ani s nábytkem. co je jisté, že si necháme udělat, je kuchyně. u nás tedy dům na dvougenerační nebo pronajimatelný předělat nepůjde. je dělaný opravdu jako jednorodinný. nás akorát mrzí, že se nám dolů nevešel pokojík na víc, který byl původně v plánu. měl to být pracovna, kutloch pro muže, pokoj pro hosty... a na stáří by z toho byla naše ložnice, až bychom měli problém s tím patrem. no ale tak žít se dá i bez toho
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius já tomu nerozumím ani to nevymýšlím. a chlap sem nechodí, takže si do toho mluvit nenechá. pasivu se chceme přiblížit, ale pasiv to zřejmě nebude. ono nejde vždy o to, co člověk potřebuje, občas někdo prostě něco chce;-) já netuším, proč muž chce zrovna tč, ale on jistě ví proč. nějak tu vodu do podlah ohřívat musíme, ne? a co je teda lepší podle vás? když vezmete v úvahu, že nebude mít ani krb ani plyn jinak je mi samozřejmě jasné, že bychom mohli stavět i mnohem levnější dům. vždy lze vynechat spoustu technologií nebo vybrat levnější materiály. ale přítel nechce obyčejný dům. když už se zadlužil na celý život a něco sám buduje, tak už chce vše, jako většina mužů je to megaloman :-N
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius "Jen na okraj - stavba svépomocí není zadarmo." To je mi jasné. Naopak si myslím, že ta úspora v mnoha případech není až tak velká aby se mi to vyplatilo (když započítám můj čas a to že bych neměl téměř žádný čas na kluky).
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda @atilius stavba svépomocí je v tomto ohledu velmi drahá. ten čas s rodinou prostě vrátit nelze :-( ale kdo nemá peníze, aby mohl platit druhým, musí holt investovat ten svůj čas. drahé jsou obě varianty, jen jinak
Odpovědět
@jakuda hele my jsme na patro, zastavena 112, u Brna, stavime castecne svepomoci a castecne drobni remeslnici a jsme na 3,4mil vc zastreseneho bazenu, kuchyne, predokennich zaluzii, inteligentni instalace, krbu a jinak spise vse nadstandart (podomitkove baterky, podlahy cementovy poter, podlahovky atd...). Na klic bez kuchyne, bez bazenu a nizsi standart jsme meli nabidky 5,2mil
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?