Hypotéka s příjmem 34000 Kč, dá se to zvládnout?

Zobraz úvodní příspěvek
Profilova fotka
Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea tak uvidíme jak se to bude u nás vyjívej, za 2 roky až přijde na vnitřky doufám nafasují štětce ;) nebo tablety :)))) ale my tam máme tuvelikou zahradu a louku a les, kluci už budou dost velcí na to, aby sami běhali po okolí.
Odpovědět
@mitote já z vlastní zkušenosti bych stavět nebo rekonstruovat svépomocí s malými dětmi ( ne s jedním, to je asi jiné, jednodušší) už nešla. Rodič, tím myšleno otec s dětma skoro není, jen se vídá u společného stolu večer a po začátku ani to ne. Ti kdo toho jdou a navíc jsou omezení penězi tak se budou ještě hodně divit, a když se stavba nebo rekonstrukce potáhne tak to je jen horší a bohužel to vytváří negativní situace v soužití. Ale to si musí každý vyzkoušet sám. Žádná možnost stavění není ideální když je člověk omezen financemi.
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka jinak ty informace v tom článku nejsou zrovna exaktní, a jelikož je ten strašák mezi odbornou veřejností už asi půl roku, naopak se teč nečeká, že by se to nějak brzy schválilo je to spíš začátek okurkové sezóny. Ale ty ceny nemovistostí zase strašně stouply, min. na tom serveru S reality - to mají pravdu. Nicméně za kolik se to skutečně prodává to se z toho poznat stejně nedá... Kromě novovstaveb, kde je to jasně dané. @h_jiz_mor zrovna jsme se včera koukali, a panelový byt 67 m2 v dost zbědovaném původním stavu v našem okolí se nabízí za 3,2 mil... lepší stav za 4,2 :) Praha 4.
Odpovědět
Profilova fotka
@mstrecha na vaší otázku jestli si myslím, tak si mužů myslet co chci, zbytek posoudí banka:-D @tulda27 doufám, že to neprojde, hlavně s tím pětinásobkem ročního příjmu....
Odpovědět
@mstrecha Dobře, ale: Máte 35 tisíc. 16 tisíc platíte za bydlení v nájmu s energiemi. Zbytek výdajů je stejný. Jednou za čas nějaký ten výdaj za stěhování. Nejistota stejná, větší, menší, to nechť si posoudí každý sám. A rozdíl je tedy kde? Hrozí mi buď azylák s dluhem nebo bez, dobře.
Odpovědět
Profilova fotka
člověk má starý domeček, chce si na něj půjčit adekvátní peníze na standardní rekonstrukci bez nějakých specialit a pomale aby v bance zastavoval i svoje orgány. Hlavně, že v tv v každém vysílacím bloku reklam cpou reklamy na půjčky, které člověka můžou přivést do větších problémů a registrů dlužníků, než taková hypotéka, o tom, že všude nabízejí i kreditní karty ani nemluvě....
Odpovědět
Profilova fotka
@zuzana_ka taky jsem zvědavá, no náš fin. poradce je zatím hasta maňána, ale uvidíme jsem ve střehu :). Mělo by to pak dopad na všechny stávající úvěry při refinancování, spousta lidí by najednou tím sítem neprošla a jelikož banky nejsou neziskové instituce nejsem si jistá, co by to s trhem vlastně udělalo.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Zatím bych to tak horké neviděl. Rozpočtový výbor doporučil, aby se omezení stanovená ČNB nevztahovala na refinancování hypoték a řada poslanců chce navrhované pravomoci ČNB ještě více ořezat. Včetně poslanců vládních stran.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 tak to máte jiné podmínky i časový horizont :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@alisek tak omezen financemi je ale skoro každý. a my třeba považujeme za lepší mít rok a půl omezený provoz rodinného soužití a pak mít kde bydlet a tu rodinu tvořit než ty ostatní bídné možnosti. @tulda27 to by mě právě zajímalo, ten možný dopad při refinancování. přece když už jednou tu hypotéku někomu dali, tak pak není možné mu ji zrušit, že podle nových podmínek nesplňuje nároky. tak co se tedy potom bude dít? kromě toho, že samozřejmě stoupnou asi splátky. ale zas už bude část splacená a LTV tedy menší
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea Kdyby to schválili, tak by se výrazně omezila možnost přejít k jiné bance. Když zůstáváš u stejné banky a jen akceptuješ navrženou sazbu, tak se o refinancování nejedná.
Odpovědět
@blahova_andrea já se bojím, že se polovině lidí nepovede refinancovat a těmto lidem banka pěkně zvedne úrok, aby dohnala ztráty z poklesu nových hypo :-(...
Odpovědět
Článek se načítá
@tulda27 Myslela jsem byt, který si kupuje svobodný člověk bez závazků jako v tom příkladě... Samozřejmě někdo má vyšší nároky, ale většině lidí by stačila poloviční velikost a pokud to není úplně luxusní lokalita, to snad i dnes seženete v Praze ve slušném stavu za 3 mil, ne? (Je pravda, že ze 12 tisíc po zaplacení bydlení jsem žila nějakou dobu, hodně lidí musí vyjít s méně, a někomu by za to ten 5 mil byt stál. Jestli to tak půjde dál, nic jinému lidem možná nezbude. Přece jen, Praha je velkoměsto a jinde je běžné, že tam si s normálním platem byt nekoupíte).
Odpovědět
Profilova fotka
@h_jiz_mor já jednu dobu vydělávala 8500,- a byt stál 6500,-
Odpovědět
Profilova fotka
@h_jiz_mor ono to teď za poslední rok dva fakt hrozně vyskočilo, to co my před 8 lety kupovali v normálním stavu (něco jsme zlepšili narvali do toho asi 250 tis., ale dalo se v tom už žít i tak jak to bylo) za 2,5 mil (60 m2 + lodžie) nic extra, obyč příjemné sídliště na Praze 4, 10 min. na metro C nebo B a stálo pořád cca stejně teď najednou stojí cca 3-3,2 mil. ale v daleko horším stavu - stará okna, stará koupelna atd takže do toho určitě dalších 200-300 tis. dáte. Zda to za to lidi i kupují to já nevím, ale co to sleduji (2 roky) vzrostly tu kolem nás nabízené ceny o cca 20-25%. Takže to co my koupili 40 tis/m2 je určitě za víc jak 55 tis./m2 . Mě těch 60 m2 přijde už pro 4 lidi málo, dalo by se to v nouzi vydržet, vzdali bychom se pracovny a děti by měli každý minipokojík 7 m2. Ale tak těch 10m2 chybí a to žu je pak byt hned za 4 mil. Schválně se na to na Sreality či na bezrealitky koukněte, a když jsem se koukala asi před rokem naposledy byly podobné skoro stejné ceny i v Budějicích, Brně, Plzni... dál jsem pak už nekoukala :). Novostavby možná mimo velká města tak strašně nevyletěly, ale tady je to opravdu 70-80 tis./m2, já před 12 lety kupovala za 40... :). Jen pro představu byt kousek od nás - https://www.sreality.cz/detail/prodej...
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda já to také horké nevidím, vždyť to píšu, jen jsem vypsala na co naráží ten článek, který právě je úplně odtržený od reality, ale je dobré si sepsat jak by se to na člověku projevilo a právě ta nemožnost refinancovat by dávala bance do ruky stašnou moc, toho bych se v našich podmínkách dost bála, uvidíme jak to dopadne nemáte někde odkaz na to doporučení rozpočtového výboru? já jsem na hledání špatná, i to že chtějí seminář už jsem tam nenašla :)
Odpovědět
Profilova fotka
@blahova_andrea nám opravdu před 3 lety v ČS při výročí nabízeli o 1,2% vyšší úrok než byl ten co se dával novým klientům (obecně ne jen u nich), ale to už bylo běžné refinancovat, ukázali jsme nabídku se sazbou obvyklou od jiné banky a dostali ji stejnou. Ale jinak bychom prostě musela akceptovat tu jejich. Takhle jsme si mohli zkrátit splácení o 5 let při mírném zvýšení původní splátky. Teď jsou sazby v podstatě skoro nejníž co kdy budou, pod 1,75 % se to běžně nedostane a když Vám najednou stoupne úrok třeba ze 2% na 3,5% tak ta splátka u vyšší hypo strašně vyskočí. Ted to banky nedělají, protože prostě půjdete v pohodě jinam, ale když ta možnost nebude budete rukojmí banky, jako lidi dřív, kdy byly hypo třeba 8-10%. Já si ještě první brala za 5,2 %. a to už se říkalo jaká je to paráda :).
Odpovědět
@tulda27 8-10% 😵? To je dneska moc i na běžný úvěr. Myslela jsem, že takový pomyslný strop je 5-6%...
Odpovědět
@blahova_andrea pro nás je právě důležitá i dvojgaráž + místo navíc na parkování, je to jeden z důvodů, proč volíme domek :)
Odpovědět
@jakuda můžu se zeptat u koho máte takový krásný rozpočet? My počítáme se 120m2 za 3 mil. bez garáže a marně přemýšlím jak to snížit :-| za garáž chtějí 600 tis. navíc, bazén je dalších bůh ví kolik...
Odpovědět
Profilova fotka
@nikinnna teď už asi ano, tohle je 15 možná více let zpátky také tenkrát skoro nikdo hypo neměl a i ceny nemovitostí byly jinde (naši kupovali strašně drahý byt na vesnici za 450 tis.). jak píšu já si brala 5,2 % před 13 lety - a to bylo terno sazba ;). Pak před 8 lety jsme začali na 4,99% a od té doby to klesá. Teď ten pokles až na 1,75 to tu ještě nikdy nebylo. Ale ono se to vážně nedá moc předpovídat, když jsme refinancovali před 3 lety na 2,5 % tak se říkalo že dolů už to nepůjde no a poslední hypo máme s 1,79 % :). Ale největší rozdíl je ten mezi 5 a 2,5 to prostě udělá na splátce za 2 miliony tisíce.
Odpovědět
Profilova fotka
@ookami_hime no nám by se to také líbilo, ale bohužel na to nemáme, tak musíme být více při zemi. dopřejeme si jiné věci, co třeba nemá každý, protože v tomto nás tolik neomezil rozpočet jako prostor. kvůli rozpočtu třeba nemáme sklep. máme vodu už metr pod povrchem, takže by nás sklep stál stejně jako budova nad ním :-(
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius tak už vím, proč chce muž tč a souhlasím s ním. argumentů PRO měl dost :-) jelikož mi nikdo nedal žádné přesné proti, tak nemám důvod ho viklat jiným směrem :-N už jsem tu sice četla vícekrát, že proč si lidé dávají tč, že je to blbost, ale nikdo se více nerozepsal o důvodech, proč si to myslí
Odpovědět
@alisek ja myslim, ze vsichni jsme do urcite miry omezeni financemi... za 3,5 bychom mohli mit taky dum, jen asi mensi a skromnejsi... nicmene ja jsem behem dvou let stavby nezaznamenala, ze by tim nas vztah utrpel... samozrejme jsme nedelali vse sami, ale dost jo a jsme ve finale moc radi, ze jsme se tak rozhodli... pravda je, ze jsme tomu ale take vse neobetovali, i tak jsme jezdili na dovolene, nekdy na vylet... s firmou by byl dum hotov asi do roka ale po zkusenostech s firmama jsem ve finale rada, kdyz uz se tam moc zadne neobjevi. My jsme se paradoxne nejvic hadali kvuli firmam, protoze vzdy neco zmrvili... a pak reklamace a opravy byly na zabiti. Co jsme si udelali sami byla pro nas pohoda.
Odpovědět
@blahova_andrea Spočítejte si kolik vás to tč bude stát, vedle toho si spočítejte kolik vás bude stát elektrokotel. A podle TZ domu spočítejte, kdy se vám ta investice vrátí. A pak se podívejte kolik třeba stojí ty speciální čerpadla, až budete kupovat nové....do pasivu je to prostě podle mě blbost. Ale pokud to dělá z nadšení, tak proč ne....pokud na to má peníze....
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius ale tak snad se nepočítá jen pořizovací cena. ta je samozřejmě u tč nesrovnatelně vyšší už než obyčejný kotel. ale to není ukazatel všeho. přítel spočítal, že čerpadlo, které vybral do našeho domu se zaplatí za 7let, no to se mi zdá málo, ale i kdyby za 10, tak proč ne. ono nejde vždy jen o návratnost investice. těch argumentů mi dal několik a obstály. v rozhovoru byla zahrnuta i pořizovací cena. pak ale také výkon, spotřeba, údržba, ekologie, pohodlí...a už jsem i psala, že pasiv mít nebudeme. že se mu chce co nejvíce přiblížit
Odpovědět
@nikinnna Tak to se moc pleteš. My pamětníci :-D si brali hypotéku na řadovku před dvaceti lety (byla to jedna z prvních hypoték v kraji, nikdo to ještě pořádně neuměl, lítali jsme s papíry od čerta k ďáblu a výsledkem bylo krásných 11,2 %. Sice když se pak něco splnilo (už nevím co to bylo), tak o 2% banka snížila. Naštěstí jsme měli jen 500 tis. Táta mi tehdy řekl, že jsme se zbláznili, takových peněz si půjčovat, jó kdyby to dnes chudák viděl, že si lidé klidně půjčí 5-8 mil. tak by ho kleplo.
Odpovědět
@blahova_andrea Udrzba, ekologie, vykon, pohodli... to rozpravas o aute? Ci ako budete ten kotol chodit lizat, hladkat, vysedavat pri nom? :))))) Je to zdroj tepla, nic viac, nic menej. Ak by si sa spravala viac elonomicky, mozno by si nemusela tu kuvikat na co vsetko nemate ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@atilius Malé TČ se dneska dá pořídit už kolem 100tis, což není například o moc dražší než plynový kondenzační kotel. Elektrické vytápění zase často nevychází na primární energie a pokud člověk chce dosáhnou na dotaci, musí ho doplnit například krbovou vložkou nebo kamnama. A to spolu s komínem investici dále prodražuje. Doplnění klimatizací může fungovat jako alternativa ale klimatizace taky není zadarmo a navíc spousta lidí nesnáší dobře foukání studeného vzduchu. TČ může mít reverzní režim, kterým se dá i chladit. V tomto kontextu pak už nevychází investice do malého TČ tak špatně.
Odpovědět
@jakuda Kondenzační kotel 30-50t, elektrokotel, což je podle mě ta nejlepší volba 20t. To je rozdíl 80t. Ano, ten rozdíl může být pokud někdo nechce komín. Pak by to asi smysl dávalo. Ale já si zase sebe dům bez komínu nějak neumím představit a jak nemám rád zimu, tak na topení v kamnech se vždycky těším. Ale chápu, že tohle je věc osobních preferencí. Každopádně, pokud bude někdo stavět komín, tak je rozdíl v investici minimálně 80t, spíš víc. Rozdíl v tarifu je cca 30% na NT. Takže při mé roční spotřebě v NED 21t/rok je paušál cca 5t, tedy ze 16t ušetřím za rok max. 5t => návratnost 16 let => to už není ani ekologické, ani ekonomické. Nibe dává na kompresor 10 let, kolik stojí nový jsem nenašel, ale počítám, že to nebude malá položka, tipnul bych si tak 20-30t. Ještě s tou kalkulací samozřejmě můžou pohnout dotace, což je bohužel další nesmysl, ale to je na jinou diskuzi. Jinak ještě taky píše, že chtějí inteligentní dům - za sebe říkám, že méně komponentů je v domě, tím lehčí má člověk život. TCO je o dost nižší a neustálé shánění náhradních dílů a udržování celého systému v běhu je jen pro nadšence. Ale ekonomicky to zase moc smysl nedává. Pak nemá smysl si stěžovat, že mám vysokou hypotéku, když jsem se rozhodl mít koníček, na který nemám....ale to je můj názor, nikomu to nevnucuju ;)
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?