Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
@jakuda Já bych skoro řekl, že auto jde prodat rychleji.
Realitní krize v USA byla právě vyvolaná tím, že ceny nemovitostí rostly, hypotéky a jejich úroky šly dolů a lide si půjčovali jako zběsilí.
Pak se to "zničehonic" změnilo, ceny nemovitostí šly dolů a najednou lidé nemohli prodat domy za cenu úvěru. Oni to často nemohli prodat vůbec nebo jen těžce pod cenou. A byli bez domu a s velkým úvěrem na krku. To je to riziko, které se skrývá v hypotéce, kterou si člověk v období ekonomického růstu vezme a má ji na hraně.
@deto_oesya Osobně jsem pro zodpovědnost každého, takže když se někdo cítí na 100% hypotéku, ať si ji vezme. Je to už na bance, jako soukromém subjektu, a žadateli, jestli se dohodnou. Já bych to nereguloval.
@atilius Tak ale zase tak, jak fungoval americky hypotecni trh, to je uplne jinej slagr nez kdy EVropa jen slysela... V ramci naseho regionu se nikdy treba psum hypoteky nedavali, v USA bezne a na 100%, dokladani solventnosti nikdy neprobihalo, atd. ... Tech faktoru tam bylo vic...
@atilius Rychleji možná, za stejnou cenu za jakou jsi ho koupil ani náhodou. U nemovitostí ta šance je. Nikdo neříká, že cena nemovitostní nemůže i klesat, ale ve většině případů ten pokles není trvalý. To je způsobeno tím, že nemovitosti slouží, podobně jako zlato, jako uchovatel hodnoty. Z toho důvodu je hypotéka bezpečnější produkt než například ten úvěr na auto.
Americká hypoteční krize vznikla díky zákonům, jejichž pomocí měly banky suplovat sociální programy a díky čemuž se jim vyplatilo poskytovat nesplatné hypotéky. K tomu stavu jsme hodně daleko. Jinak s Vámi souhlasím, že aktuální regulace ČNB jsou zbytečné. I před nimi si banky velice dobře kontrolovaly bonitu svých klientů a zajišťovaly se například tím, že podhodnocovaly cenu financovaných nemovitostí.
A jinak ten odhad nemovitosti se dá využít i opačným směrem, takže pokud budou banky chtít, nic jim nebude bránit nařízení ČNB snadno obejít.
vsichni resi LTV ale CNB chce PRIMARNE resit dalsi ukazatele - LTI (pomer vyse uveru vuci cistemu rocnimu prijmu) a DSTI (pomer mesicni splatky a cisteho mesicniho prijmu)
v cizine se tech parametru hodnoti vice, u nas vsichni resi LTV ale ten problem je jinde .spousta lidi si tys platky a vysi zadluzeni spocitat neumi.
@jakuda na domě za 3 milióny na klíč je orientačně cca mega za práci. záleží, co všechno si uděláš sám. ono se to od základové desky přes hrubou stavbu, střechu, oplechování, komín, hydroizolace, fasády, zateplení, vodu, elektriku, podlahy, topení, dokončení interieru přeci jen naskládá. odpověz si sám na otázku, kolik tě bude stát 5 chlapů, kteří budou měsíc skákat na stavbě? 50, 100 nebo 200 tisíc? a za měsíc se klasický barák postavit nedá... ušetřit se dá hodně, ale taky to ve finále vůči dětem není zadarmo... vím, o čem mluvím
@jirkonson záleží přeci jak dlouho to bude překlenovák a celkově na jak dlouho půjčka je a s čím se porovnává, pokud je překlonovák jen cca po dobu výstavby je to stejné, ale jinak je překlenovací úvěr méně výhodný, neumořujete jistinu jen splácíte úroky a čekáte až naspoříte. A až potom se to začne chovat jako hypo. Záleží ale také na celkové délce úvěru, aby se dali porovnávat. Pokud máte pak nastaveno rychlejší splácení můžete to ještě pořád "dohnat" a mít celkové náklady stejné. Jaký budete mít úrok u řádného úvěru?
@jumpmans Chtějí, aby výše hypo, nepřekročila 5ti násobek ročního příjmu. Celkem by mě zajímalo, jak pak bude probíhat refinancování stávajících hypoték, protože spousta lidí, na to nedosáhne. Úplně obyčejný dům, včetně pozemku, postavíte kolem 3 milionů. Takže měsíční čistý příjem rodiny by musel být skoro 60 tisíc.
@jumpmans Souhlasím. Ať to začne, to bude pro spoustu lidí také slušná rána. Protože oficiální čistý příjem se od toho skutečného v mnoha případech hodně liší.
@jumpmans tak DSTI si dnes hodnotí snad automaticky každá banka ne? A na to jak jim projde zákon, kde je LTI jsem zvědaná. Nicméně i tak bude moci banka takový úvěr poskytnout , jen spadne do skupiny rizikových a nebude tak výhodný pro klienta. Stejně jako nyní úvěry nad 80% LTV.
@nikinnna mě to tedy vychází při 80% LTV na 40 tis. měsíční příjem a to mi u rodiny s domem přijde adekvátní. navíc při refinancování už by měl mít člověk zase cca 10 % splaceno. Nicméně uvidíme jak se to bude vyvíjet :).
@nikinnna Takže měsíční čistý příjem rodiny by musel být skoro 60 tisíc.
A ještě zajímavější ukazatel je čistý měsíční příjem na člena domácnosti. Nejen na výdělečně činné. A pak je krásně vidět, že například příjem (netto) domácnosti 35tkč je ve 4 členné rodině hodně pod 10 tkč/osoba. Na druhou stranu 60tkč v roce 2017 není zas tak mnoho, jak by se na první pohled mohlo zdát.
@plaintruth tak jsou regiony, kde to opravdu není tolik. Tady se řeší hypo 3 mil., ale třeba ve zmíněné Praze jsou nájmy a ceny nemovitostí na dvojnásobku. To není bublina, to je fakt. Jo, jinde to bude levnější a tam logicky budou nižší i platy ;)
@plaintruth jo, to už jsme viděli při poslední krizi. Praha je naprosto normální metropole, jestli myslíš, že jinde to funguje jinak, tak fakt ne. Každé hlavní město je vždycky dražší a jeho hodnotu vcelku stabilně zvyšuje nárust obyvatel.
@tulda27 tak potom máte malinkou hypotéku. My máme LTV 86% při refinancování by to mělo být 75% a jak počítám, tak počítám, vychází mi to pak 50tisíc měsíčně čistého. Dřív by mě ani nenapadlo, že by to mohl být pro někoho problém, ale co když bude žena při refinancování na MD? To by manželův plat musel být víc než 40tisíc...
@mstrecha nemyslím si, že je běžné, aby oba manželé brali 30tisíc měsíčně. Obvykle jsou rodiny rády, když to bere jeden a ten druhý se pohybuje kolem poloviny.
@nikinnna nemyslím si, že je běžné, aby oba manželé brali 30tisíc měsíčně.
O tom to asi není, ale když je příjem na hlavu pod 10 tis tak Vám to přijde OK si brát hypo na 2mio? Takhle zněla původní otázka. Mně to nepřijde ok. Neboť se jedná pouze o hypo a další životní náklady je nutné také splácet.
@plaintruth mi přijde, že žiješ v nějaký bublině něco jako politici
Jasně, žiju v bublině. Už asi hodně dlouho, jinak nevím ;). Trochu nechápu takové ty narážky, že jedna paní povídala a bla bla bla. Zakazuje Vám snad někdo něco? Brání Vám někdo v přestěhování se za prací? Nebrání. Ono je totiž legrace si říkat, že támhle je plat tolik a tolik a to je o tolik víc než mám já. Ale ono to také sebou nese vyšší výdaje. A je úplně jedno, co dělám, nebo co dělá někdo jiný. Každého volba, startovní podmínky mají všichni stejné.
A když si myslíte, že ceny spadnou, ok. Ceny nemovitostí už teď jsou hodně diverzifikované podle místa (i podle domu v ulici) a ta diverzifikace bude postupem času ještě vyšší. A že ceny spadnou? Ano, někde ano (resp. budou v čase neklesající), někde naopak ještě půjdou nahoru. A když si myslíte, že ceny v Praze spadnou, tak buďte trochu konkrétnější, kde přesně. Myslítě na Starém městě? Na Praze 1? Na Vinohradech, na pláni na Pakráci? A jaké typy spadnou? Nově zrekonstruované, nebo staré neudržované byty, nebo např. novostavby ve vysokém standardu? Co přesně? Jaká velikost? Víte jaká je poptávka po bytech a kdo je kupuje? Podle toho, jaká je struktura kupujících těchto bytů to opravdu nevypadá, že by ceny ve vybraných lokalitách měly padat. K tomu opravdu není důvod.
@nikinnna to není naše hypo, můj výpočet vycházel z Vašeho modelového příkladu 3 mil, 80% LTV, z toho mi vyšlo těch 40 tis. na rodinu :). Ale jinak 50 tis. čistého v ČR je hodně slušný plat, když je medián cca 24 tis. v hrubém... Jinak zatím banky posuzují jen ten druhý ukazatel - výše zadluženosti vůči příjmu a třeba u ČS berou 50% jako ještě OK. Ten 5ti násobek mi zatím nepotvrdili, to by nám totiž na výstavbu už nevyšlo a museli bychom byt prodat dřív, tak to hlídám :).
@mstrecha legrace je, když někdo neumí odpovědět na jednoduchou otázku a politici jsou toho zářným příkladem ;-) Další tvé konstrukce už ani nemá smysl komentovat, protože to jsou nesmysly a byly tady už vysvětlovány dříve... snad jen zmíním, že já si rozhodně nestěžuju, ale taky nelítám s hlavou v oblacích jako ..někdo ;-) ... jen pro představu, já teď dočerpávám hypo na více než 3,9M, kterou mám jen na sebe, tak si vždycky připadám tak trochu jako exot, když to tady vypadá, že by se měla rodina hroutit už při hypo pod 2M ;-)
@tulda27 na začátku jsem mluvila o průměrné ceně nemovitosti, ale pak jsem to počítala ze skutečné odhadní ceny naší nemovitosti a to je 3,9milionu :-)
@nikinnna tak to je jiná! :) nicméně musíte to počítat na výši dluhu, pokud ho nenavýšíte určitě to LTI bude vycházet lépe (když to vůbec bude potřeba :) ).
@jumpmans tak asi záleží kolik měl v brně, když se mu v praze 75k nevyplatilo :-N ono i v brně je pár profesí nebo zaměstnavatelů, kde se dá slušně vydělat, ale rozhodně to prostě není standard pro většinu brněnské populace. jak tu bylo napsáno, že 30 má kde kdo. znám takových velice málo a rozhodně ne nástup
sestřin manžel je strojní ing. a také rozhodně 30 nástup nedostal. co potom "obyčejní" lidé :-N
Máte to dost na hraně, záleží na tom, jaký máte životní styl. Pokud se hodně uskromníte, můžete to podle mě zvládnout. Nám sice stouply příjmy ještě než jsme si vzali hypotéku, ale uvažovali jsem o tom už při vašich příjmech. Byli jsme rozhodnutí do toho jít vzhledem k tomu, že:
1. Nemusíme být jako všichni a mít všechno, co se tady považuje za standard. Něco ani nechceme.
(Včetně dětí. Pokud bychom je měli, dobře bych si to rozmyslela. Nechtěla bych říct dítěti, které by mělo drahé zájmy, že na to nemáme. Na druhou stranu mně to rodiče často museli říkat a zvlášť jsem tím netrpěla, bydlení v nájmu nebo dokonce stěhování by pro mě bylo mnohem horší.)
2. Platíme stejně za bydlení jako předtím. Moc jsme se nerozmýšleli, protože neriskujeme o nic víc, než kdybychom byli v nájmu. (Představa, že bychom se stěhovali za nižším nájmem, je naprosto absurdní. Platili jsme jako většina lidí, které znám, s nižšími i vyššími příjmy než my - nejlevnější vyhovující bydlení, které jsme sehnali. Ušetřit bychom mohli s velkými ústupky tolik, že by nám úspora zaplatila stěhování asi po roce.)
3. Předchozí stěhování pro nás bylo utrpením a to nemluvím ani o hledání malého bytu v Praze s domácím zvířetem. To trvalo dost dlouho a nechtěli jsme si tím projít znovu. Mít vlastní byt (a do budoucnosti dům) je pro nás prioritou. Když jsme byli v nájmu, nespali jsme klidně, a to bylo předtím, než nám ho nečekaně vypověděli.
4. Máme jistotu, že po skončení fixace bude v Praze ještě pořád nedostatek bytů a byli jsme připraveni prodat, pokud by úrokové sazby hodně stouply. (Nakonec budeme stavět dům v místě, kde bychom asi prodávali se ztrátou a pomalu a opravdu neradi, protože pozemek je v rodině dlouho - tady si teprve musíme promyslet všechny relativně pravděpodobné katastrofy a dobře se proti nim pojistit.)