Chci se zeptat jen pro info. Když se vezme hypotéka 2100000 Kč Stačil by přijem 34000Kč. Dalo by se to zvládnout? Spíše mě zajíma kolik by cca byla splátka a jaké jsou výdaje ohledně pojištění domu atd.. To nejnutnější. Moc děkuj.
Nuz, ja zase nepoznam ludi v Brne, ktori by brali pod 30 mesacne ;)
A vlastne zopar poznam, to su osoby typu "podrz taska", bez napadov, invencie, ktori chodia do prace si odsediet svojich 8 hodin so snahou co najviac oj...at zamestnavatela a vecne sa stazujucich nato, aki su vsetci zli ;)) Namiesto toho aby pohli zadkom a nieco pre svoju buducnost aj urobili :)
@ookami_hime no tak mě tedy pozemky na jižní moravě za 1-2mil. nepřijdou levné. k tomu zmíněný levný dům také další 2-3mil., když to člověk neumí sám a to jsou tu platy na hony vzdálené tomu, co píše mstrecha ;-)
@deto_oesya tak to jsi mě krásně zhodnotil, protože já se v Brně nedostala výš, než lehce nad 20tisíc. Nebudu ti to vymlouvat a zároveň jsem natolik inteligentní, abych ti tady nenapsala, co si myslím já o tobě.
@nikinnna skoda, ze Te muzu lajknout jen jednou :-D
@deto_oesya je mi Te vlastne trochu lito... vis... pod 30tis v Brne bere hodne lidi... vetsina ucitelu, prodavacky v obchodech, lide na poste, pracovnici v call centrech, specialni pedagogove, pracovnici pomahajici lidem v jakekoli oblasti (pocinaje pecovatelkama o seniory, pres pracovniky, kteri pomahaji napr tyranym zenam a zneuzivanym detem az po psychology). Take spousta pravniku bere pod 30 a mohla bych jmenovat do aleluja. Mozna bys k nekterym zminenym profesim mohl mit trochu respektu a ucty, protoze krom zminenych prodavacek, call center a podobnych potrebuje vetsina lidi VS a musi se cely zivot vzdelavat a jejich prace neni vubec snadna. A takovyma lidma Ty opovrhujes. Ale myslim si, ze az budes senilni dedek, budes rad, kdyz Ti nekdo prebali zadek a poda zuby.
@mstrecha nesouhlasím, že startovní podmínky mají všichni stejné. někdo vyleze z děcáku s holým zadečkem a bez pořádné přípravy na realitu, bez pořádné školy, bez zázemí, spoření a jiný je z bohaté rodiny, kde v 18 dostane auto, zaplatí mu studia jaká bude chtít a za promoci dostane byt nebo tučné spoření.
to jsou občas hlášky tohleto... :-N :-S
ano, nikdo nikomu nebrání se přestěhovat za prací. ale ona ta zlatá praha taky není nafukovací. jak by se asi pražákům a ekonomice líbilo, kdyby se najednou všichni sebrali s ranečkem a chtěli kotvit v praze za 50+ ?=-) :-N
@mitote
Neopovrhujem, ale realita je kruta.
Do dnes nechapem, preco si ludia vyberaju neperspektivne studijne odbory...
Napriek tomu si myslim, ze mnozstvo profesii je tazko nedocenenych (skolstvo, zdravotnictvo, etc) a ziadalo by sa tieto profesie docenit hlavne financne.
A nakoniec, u mna si clovek ziskava uctu svojou personou a nie sedinami alebo diplomom ;)
Howg!
@deto_oesya jeslti to nebude tím, že ne všichni chtějí žít jen pro 30 tis. měsíčně a poplácávání po zádech kolik toho zase za den firmě vydělali, ale Vy se asi s takovými lidmi nepotkáváte v té své kruté realitě. My co žijem v normální realitě mezi normální lidmi co studovali či dělají to co je jim blízké a milé zase nechápeme takovéto řeči :).
To by mě zajimalo jestli nejsme s přítelkyní také blázni když sms si vzali hypotéku na výstavbu rodinného domu na 4mil na 30 let s fixem na 5 let se splatkou na 14 700,- a jsme tedy bezdetni a příjmy v čistém máme 62 tis čistého dohromady (přítelkyně pracuje v německém zdravotnictví 3 roky)a já v ČEZ a s. Pritelkyni je 23 let a me 27
@blahova_andrea no jo, jenže cena za pozemek 1 - 2 mil. je zas na hony vzdálená pozemkům v Praze a blízkém okolí. Pokukujeme v dané oblasti už skoro rok a ceny začínají tak na 4 mil., ty vhodnější se ale pohybují v rozmezí 6 - 8. A jestli za barák 3 - 5 mil. nebo 7 - 12 mil. je docela rozdíl.
@blahova_andrea ano, nikdo nikomu nebrání se přestěhovat za prací. ale ona ta zlatá praha taky není nafukovací. jak by se asi pražákům a ekonomice líbilo, kdyby se najednou všichni sebrali s ranečkem a chtěli kotvit v praze za 50+ ?emoticon emoticon // však přesně to se už delší dobu děje. Akorát se zapojuje samoregulační mechanismus, takže ceny začínají být docela extrémní i pro lépe vydělávající profese.
@ookami_hime ono jde hlavně o to, že ty malé levné pozemky se snad už ani neprodávají. všude jsou ty obří, které samozřejmě stojí více, ač by stačila půlka za ten 1-2mil. vím, že u prahy je dráž. ale třeba kamarádka na vyškovsku už před deseti lety kupovala pozemek za mega a to ne nijak extra velký. nevím, kde pokukujete, ale kamarádka kouká taky a našli i levnější než za 4mil. ale ono je to fakt o tom, co člověk čeká i okolo a tu velikost. pozemky mají různou hodnotu, ale stejný dům se postaví za stejné peníze na mostecku i u prahy. ale ano, uznávám, že někde stačí hypo 3-5mega na vše a jinde se pod deset těžko dostává. no ale zase tak vysokou hypo si mohou dovolit jen vysokopříjmové rodiny. takže obyčejná prodavačka, ač prodává v praze, tak má prostě smolíka. té se pak vyplatí jít asi prodávat a stavět spíš jinam :-N
@ookami_hime neděje. já myslím opravdu všechny. prostě vylidníme republiku a nasáčkujeme se všichni do prahy. to, že se tam občas někdo přestěhuje je něco jiného. navíc tak nečiní jen češi, ale i cizinci.
mě prostě vadí, jak se ty vydělávající kreativní hlavy povyšují nad obyčejné pracující "podržtašky", jak tu padlo. asi by to chtělo, aby si neměli kde koupit oblíbenou lahůdku, protože jim ji nikdo nevyrobí, nenaporcuje, nezabalí, nedoveze a neprodá. protože tito lidé makají těžce a o 30 na výplatnici se jim ani nezdá. nemohou prostě všichni studovat IT a strojárnu. jednak na to všichni nemají předpoklady a jednak je potřeba i jiné profese!
to fakt chcete v praze mít jen ty mstrecha a dalších podobné? a kam tedy půjdete pak na oběd nebo večeři, kdo vám ostříhá vlasy? to jako všichni ti pro vás pracující poskoci mají ještě ke všemu dojíždět dálavu, aby vám milostivě mohli poskytnout služby? mě to celé tedy v pořádku nepřijde.
@blahova_andrea záleží co myslíš tím malý, tady se za 3 - 4 mil. prodávají 500 - 700m2. Vzhledem ke koeficientu zastavitelnosti na tom často ani nejde postavit nic jiného než dvojdům dohromady s vedlejším pozemkem.
@blahova_andrea No možná by stačilo, kdybychom se my všichni (ano i já) co vydělávají zhruba ten průměr a méně, spokojili s bydlením, na které naše příjmy stačí. Na vesnicích je tolik starých baráku za pár šupů, které se dají zrekonstruovat do stavu celkem komfortního bydlení, menší byty v paneláku v okresních městech a nebo se smířit s nájmem a za to se o nic nestarat.
Dneska každý skladník potřebuje nový barák někde v satelitu, tak OK, ale až zase fakt škytne ekonomika, tak bude v pérdeli on.
@blahova_andrea a koukáme v Praze a v jejím blízkém okolí (do 5-6 km od hranic). Dům se všude postaví stejný, ale největší částku ve výsledku dělá opravdu pozemek. Situace s byty není o moc lepší, do Prahy se nestěhuje občas někdo, do Prahy se docela masivně stěhuje kvantum lidí. Do několika let se počítá s dalším nárustem ve stovkách tisíc. A místa k bydlení nejsou. Když si vezmeš jenom kolik lidí ze Středočeského kraje dojíždí za prací do Prahy + lidi v Praze, tak to číslo se fakt den ode dne zvyšuje. To je koneckonců jeden z důvodů, proč ta byly už dosahují mnohdy i ceny 100 tis./m2 a nájmy skoro 400 Kč/m2
@blahova_andrea co znamená "to fakt chcete"? Proč to vůbec takhle píšeš? Já ty ceny nezvyšuju, jen konstatuju fakt - Praha je drahá a její blízké okolí taky. Tvrzení, že tam nikdo nový ani moc nechce, je úplně mimo realitu. Cenu zvyšují právě ti lidi, co se tam masivně hrnou a to i přesto, že vědí, že na tom budou dost možná hůř.
A přesně jak píše rimmer, nemůžeme mít všichni všechno. Když se dneska rozhlédnu na forech, tak tu vidím samé malebné domečky, pozemky až 7 tis. m2 a všichni jsou děsně happy. Ano, taky plánujeme domek, ale adekvátně našim možnostem. Taky bych chtěla koupit barák za 15 mil., ale prostě na to nemám. Rodiče zas nikdy neměli na dům, tak jsme holt bydleli v bytě. Vymlouvat se na to, že někdo ty profese dělat musí je úplně zcestné, v republice je obrovské množství lidí, kteří sotva zvládli maturitu nebo jí měli v pohodě, ale i tak jim chybí spousta znalostí a schopností. Opravdu nikdo z nich to nedělá ze samaritánství, ale protože na to buď kašlali nebo je to baví nebo prostě na víc nemají.
Když budeme všichni tak strašně inteligentní a šikovní, tak se ty platy znovu posunou. Však se podívej kolik si vydělá uklízečka nebo taková chůva v Americe. Docela rozdíl co? A u nás je to "podřadná" práce.
@rimmer a ve kterých vesnicích se dá koupit levný dům k rekonstrukci? u nás třeba staré fakt na cihlu a začít znovu a chtějí za to stejně jako nás stojí novostavba. pak nějak nevidím důvod kupovat něco starého a dlouhá léta se s tím předělávat, když si za stejné peníze postavím nový dle vlastních představ a ano, i možností.
žila jsem v nájmech dost dlouho a rozhodně to není o tom se o nic nestarat. rozhodně si nemyslím, že má každý chtít nový dům, pro někoho je lepší třeba ten byt a po domě ani netouží. ale ten byt často stojí stejně. pak lidé zvažují na kolik jsou schopní a ochotní se o dům starat a také musí zvážit dojíždění. ze satelitu je obvykle doprava na ... a bez dvou aut je rodina odříznutá. těch kritérií je samozřejmě hodně, co si kdo řeší. já bych nechtěla hypo na deset mega, ani kdybychom na ni měli :-)
@blahova_andrea záleží na tom, kde si představujete, že budete bydlet, já jsem z olomoucka a zde v dosahu 20Km od Olomouce není problém kolem 1,5 mio koupit celkem rozumný dům. btw. také žiju v nájmu a fakt se o nic nestarám..
@ookami_hime mně by zajímalo (jako upřímně, ne rýpavě), a omlouvám se za OT, proč tak lpíte na takhle těsném okolí Prahy? My jsme cca 30 minut od hranice Prahy západním směrem (po D6), a za pozemek jsme dali 400 Kč/m2 (na pozemku voda+elektřina, odpad jsme řešili ČOV). Ano, jsme na vesnici, ale obchod tu je, školka také, do okresního města, kde jsou větší nákupní i volnočasové možnosti, 10 minut jízdy. Práce tu je tolik, že okresní město patří k městům s nejnižší nezaměstnaností v zemi... Vždyť ten rozdíl ceny se Vám v životě nevrátí, a to i po započtení nákladů na dojíždění.