@terirez to číslo je, obávám se, úplně mimo. Kvalifikovaný odhad je 6500,- za obestavěný metr krychlový, plus DPH, pokud děláš téměř vše svépomocí. Jenom dvoupatrová vežička 6x8 počítej tak 2 mega, a to bez sklepů a veškerého okolí domku. Obestavěný metr sklepa je podle mých zkušeností minimálně o polovinu dražší než metr nadzemní.
Částečné podsklepení nevyjde významně levněji než úplné, zejména u tak malé stavby. Při polovičním podsklepení uspoříš dejme tomu 12-15 m čtverečních stěny a obětuješ polovinu prostoru sklepa? Všechny ostatní náklady budou stejné. Navíc budeš pravděpodobně řešit problémy s nerovnoměrně sedajícím podkladem. Prošel jsem několik staveb tady u nás, všechny ve svahu a s polovičním podsklepením a všechny mají na rozhraní skep-podloží nějakou poruchu tak cca do 10 let od stavby.
Pokud to má být zeleninový sklep, je už lepší postavit (vyhloubit) samostatný objekt někde kousek od domu a na jeho stropě udělat třeba posezení nebo tak něco.
@obludak mimochodem, bavíte se o hrubé stavbě nebo plně vybaveném srubu k nastěhování, tj včetně oken, podlah, topného systému, kuchyňské linky, koupelen, záchodů.. ono i na interiéru se dá vypálit poměrně hodně
@pedrop Hodně zdaru a ať máte ze stavby radost. My garáž máme, v zimě tam auto je každý den. Prostě škrabat se mi nechce a tady u nás, na Vysočině zima umí být kouzelná :-)
Jak je vidět z fotek, my máme celý suterén pojatý jako technický, manželova dílna,pak jedna technická( kotel, vodárna, sportovní věci, kola,sekačka, má sbírka kostýmů na karneval -jo jo, vše tam jsem dostala :-), pak je tedy garáž-sem se vejde jen auto, náhradní pneu, žebřík :-) a pak ještě jednu místnost, odkud vedou schody do patra-tady je špajz,mrazáky,bedny piva :-) Máme dům 9,5 na 8. V době vyběhávání stavby jsme měli jen úzký pozemek-patrový dům byl jediné řešení. A já si vůbec nedovedu představit, tohle technické patro s garáží a dílnou nemít. Manžel v dílně podniká. Jinak, nyní syn zvažuje stavbu domu, jsou na začátku a také jsou rozhodnutý, že garáž budou mít. A pokud možno, aby to bylo součástí celého domu, aby se na pozemku nestavěla další stavba.
Ještě k tomu klima v létě..jako u nás dobrý. Zavřené dveře u nás nehrozí-máme dva psy ;-) , ale i tak v patře bylo stále 22-23 st, max. V podkroví to vylezlo na 25, když byly fakt ty tropy. V suterénu se drželo krásných 15-16 st, psi to tam milovali.
@morana128 díky za názor.. tu dílnu musím taky vyřešit, ale jako součást domu mi to přijde dost drahá sranda, už teď se tam nemůžeme v návrhu vejít, chceme tam technickou místnost, masérnu a saunu, to mu obývák a nahoře se bude spát plus dětský pokoj a moje pracovna.. garáž mě napadá jedině vedle domu nějak a propojit.. nebo úplně vedle s udělat kolem stání kryté pro druhé auto, dřevník a možná nějaký polosklep pro uskladnění zeleniny a ovoce. Mám na to ještě pár měsíců, tak to snad dotáhnu :D
@terirez já ti moc držím palce a fandím ti, možná také proto, že ti čtyřnozí přátelé jsou také moji láskou. Byla jsem na dovolené někde, kde žádný dům není větší než to, co uvádíš ty. K topení a vaření slouží pec uprostřed místnosti, široká nástavba jde do patra, případně v místnosti v patře je ještě takové to "patro na spaní", jakoby třetí podlaží - pro stavební úřad a berňák je to odkládací prostor, pro bydlícího zvětšení životního prostoru. V patře (někde dole, někde nahoře) k takové komínové nástavbě je přilepená koupelna a WC, takže nikde neřešíš rozvody ani vody ani topení. Nevím, jestli bys to za ty peníze zvládla, ale jestli nezačínáš již teď, zamysli se, jestli třeba za rok - dva nějaké peníze nepřibudou. Sice také nejsem příznivec různých slumových staveb na pozemku, ale dřevěnou kůlnu na zemi postavíš určitě levněji než sklep, a jáma vedle baráku udělá podobnou službu. Jestliže řešíš prioritně bydlení, tak toto jsou možnosti, byť ne ideální
Tak už i u nás se chroustá! A rovnou přímo v obýváku z nějaké klády se to včera poprvé ozvalo! Asi 15 min a od té doby nic! Jdu hledat pár stránek zpět, co s tím. Ach jóó! Kládu rozhodně rozvrtávat v tom místě nemůžeme. Máme šanci na zničení toho škudce jinak?
@hankahorakova stetoskopom ked zacne chrupat vyhladat skodcu. Velmi tenkym vrtakom ho obvrtat a injekcnou striekackou napustat deron plus. Malo by ho to znicit
@hankahorakova řeknu to blbě, ale mohla to být i "uvízlá" můra nebo jiný hmyz. někdy to zní podobně. ještě si to zkuste poslechnout. uvidíte. jinak jak píše kamenica deron plus
http://www.moset.cz/
@tomas80 Chtějí větší dům a půjdou do cihly :-) Ovšem s kombinací dřeva -dřevo se jim líbí, ale nejsou to takoví srdcaři do dřeva , jak my s manželem :-) Jenže...jestli neseženou stavební firmu na hrubou stavbu, tak třeba nakonec bude dřevostavba. A v rámci rodiny..Švagr s manželem by se na to vrhli. Jako střechu budou dělat tak či tak..tak se udělá i plášť :-) Jinak se jim líbí typ tzv. moderní stodola...bude to i na místě stodoly , co má rozměr 22 na 10 -dům bude menší.
@tomas80 Místo této stodoly...opět na konci vesnice...naštěstí na druhém konci vesnice, než jsme my :-) Ideál stav...dost daleko, abychom o sobě nevěděli, když nebudeme chtít, ale dost blízko, abychom spolu mohli být, když budeme chtít. A my jsme dost rodinně fungující rodina, tak jsme docela rádi, že se našlo, určitě poslední , místo u nás v obci :-)
@hankahorakova V obyváku to je blbý :-( . My si už zvykli.... nejprve šok , depka, že to sežere barák a teď už pohoda...... Už to ani nechroupá. Většinu jsem asi zlikvidoval dlátem a zbytek možná někam po vylíhnutí uletěl.
Říkám si "do klády může, ale ven musí" . Možná i ta chemie pomohla.
Srubař radil - navrtat celou kládu (nebo tam kde to chroupá - zaleží na uvážení každého soudruha :-) ) a hadičkami přivést nějakou dobrotu tak, aby byla láhev nad dírkami a samospádem bylo doplňováno papání :-) .
Nezkoušel jsem to, ale teoreticky ba to mohlo fungovat bez výrazného negativního estetického zásahu.
Každopádně dírky budou - buď od vylíhnutého brouka nebo od vrtáku :-(.
U mě to bylo jedno, měl jsem larvičky v dílně.
@tomas80 my mame vzdalenost od rodicu oba kolem 90 km :-) pravda na hlidani to neni , ale jinak pohoda, navic tchyne cokoliv nad 30 km povazuje za neprekonatelnou vzdalenost
@tomas80@geodett
Celá naše rodina jsme od sebe max 4-5 km :-) V jedné vesnice jsme se švagrem a jeho rodinou, tchánem. Na druhé straně vesnice bude asi syn. Pak mám ve vesnici bratrance s rodinou, tetu :-) Zbytek rodiny je ve vedlejší vesnici. Tyhle vzdálenosti považuji za ideál. Nevidíme na sebe, ale v případě pomoci (rodiče taky stárnou, nebo nutnost hlídat synovce) jsme nadosah.malinko se rýsovala možnost, že by postavili vedle nás..ale to jsme fakt odmítli všichni. Mladí nechtějí, ať jim vidíme do života, a my také chceme mít svůj klid :-)
Ahojte, diky vsem za rady. Cim dsl vic si zacinam myslet, ze je to neco jineho, chroupalo to jeden vecer 15 min, pres den a druhy vecer nic a dnes rano 10 min. Napadlo nas, jestli by to nemohla byt treba i mys? V druhecasti domu jsme jich par vychytali.
@hankahorakova mys by to nemala byt ale moze byt plh. Neviem ako sa to vola cesky :-) on sa zvykne nastahovat do zrubov a brusi si zuby. Pre istotu poloz lep na mysi
@hankahorakova mne tu prvni zimu porad neco behalo za palubkama, ted uz se to asi vzhledem k hluku ktery tu vytvarime radeji odstehovalo :-) a chroupani neslysim, pres den tu neco hraje a v noci spim, takze ja to zjistim az mne to spadne na hlavu :-D
Dřevomilci, co si myslíte o moderních roubenkách z KVH lepených hranolů? Ano, je tam lepidlo, což mi úplně nesedí, na druhou stranu skoro žádné fuky, všechno by mělo sedět. Není to asi úplně krásná práce dřevařů, dělá se to na CNC strojích a vše je laserově přesné, takže to není úplně přírodní. Zajímalo by mě jak se to chová v zimě,když je teplotní rozdíl třeba 35 stupňů (-10 vs. +22 uvnitř) a taky s životností.
@pedrop doporučuji ti kontaktovat firmu OK pyrus. pan koudelka je ochotný člověk, který ti vše vysvětlí. dělají jak tradiční masiv, tak i moderní systémy (nízkoenergetické roubenky atd.). většina z nás tady má nelepený masiv, takže asi nebudeme úplně objektivní. myslím si, že ok pyrus je volba, kterou ti tady všichni schválí...
@tomas80 To je opravdu z levného kraje, nechali jsme si dělat cenovou nabídku na podsklepení v terénu a cena nám naskočila na 1 500 000, takže jsme to zamítli a budeme mít jen obyč. základovou desku.
@tomas80 o OK Pyrus vím, asi budeme volit pana Harabiše pokud budeme stavět z KVH hranolů, je z okolí pozemku. Spíš by mě zajímalo jestli v tom někdo tady bydlí, zdá se, že jsou tady spíš surovisti naturisti :) Na internetu jsem našel jen jeden odstrašující případ zkrachovalé firmy z roku 2014 co byla i v Černých Ovcích..
@pedrop ne primo z kvh, ale obdoby mam roubenku ja.
dvouvrstvy sendvic ze susenych cedrovych tramu o rozmeru 185x100, napojovanych cinkovanim a frezovanych na CNC Hundegger.
z lepeneho borovicovecho dreva pak mame komplet stropni tramy a krovy - , podkrovni steny, stity pak ze standardniho smrkoveho kvh - vse rezano na hundeggeru.
byla i varianta delat obvodovou stenu z vetsiho prurezu ziskaneho lepenim tech 10cm sirokych tramu, klidne o vyssi vysce, ale nakonec jsme kvuli zvysenym izolacnim vlastnostem sli do toho sendvice. Stejnou metodu pouziva prave i ok pyrus, jen s tim, ze my mame vlozenou tvrdou drevovlaknitou izolaci (jen 6cm) a oni davaji tusim vatu. Vyhoda tech tvrdych desek je, ze pres to nema sanci profouknout.
kontakt na firmu muzu pripadne dat do SZ, jsou z Jablunkova. Pila, ktera to delala, pouziva svycarska polyuretanova lepidla s eko certifikaci, takze se nemusis bat zadnych formaldehydu a podobne.
@pedrop hranol, izolace, hranol. Ale jak jsem psal, umi i libovolne lepene samotne hranoly a umi jskykoliv material. Byl jsem se u nivh podivat i do roubenky z lepene borovice a obyc smrku.
Ten cedr je fakt drahej. Od té doby, co jsem ho kupoval já, vyskočila cena skoro na dvojnásobek. Měl jsem ho dovezený přímo z kanady, takže to vyšlo rozuměj. Borovici jsem měl dovezenou z finska.