@jumpmans teď koukám na ten dům, takže dole hranoly a nahoře klasika sendviče? To je zajímavé! To bysme se pak možná s tím cedrem do rozpočtu vešli :D Ikdyž jediné proč bych ho volil je asi to, že ho nenapadají broučci.
@pedrop jeste doplnim - sendvic nahore mame hlavne proto ze jsme chteli vysokou nadezdivku - mame 180cm, takze v podstate plnohodnotne patro hned od vnejsi steny. V takovem pripade by byla ta cena plne roubene stavby astronomicka.
Tak máme zkolaudováno, za 15 min 🙂
Pán přišel, že je na nemocenské, že ho bolí záda, sepsal papíry, chtěl vidět jen revize. Hasičák se zeptal, jestli máme, ani na něj nekoukl, snědl dva chlebíčky a šel 🙂
@tomas80 Revizi, elektriky, hromosvodu, komínu, krbu, pak případné změny oproti projektu, předávácí protokol hrubé stavby a pak vyjádření stav. dozoru (to nám dal projektatnt, byli jsme s ním domluveni). Pak chtěli hasičák a pžární hlásič a to je myslím vše. Náš úředník byl extrémně hodný a nic neřešil. Uff, ale jsme rádi, že to máme za sebou.
@jptn děkujeme, přesně tak :-)
@hankahorakova co to je předávací protokol hrubé stavby a vyjádření stavebního dozoru? jako slohové práce umím. skáču dobře, skáču rád, pozri ťe sa, solisko :-D , ale nerozumím řeči tvého kmene :-)
@tomas80 ja musel dodat stavebni denik, protoze jsem v povoleni mel ze stavim dodavatelsky, takze jsem dal 3 papiry co jsem mel od firmy co delala skelet a urednik byl spokojen, ze jsem zbytek dodelaval sam to neresil, pokud si mel uz v projektu ze stavis svepomoci musis mit vyjadreni cloveka s razitkem ze to mas OK
@tomas80 Srubař nám na konci hrubé stavby dal protokol o předání stavby automaticky. A my si psali stav.deník a projektant nám tam občas hodil razítko (posílali jsme mu fotky, jednou přijel). A teď přijel na konci a sepsali jsme takový protokol, že stavbu zkontroloval, že je v pořádku a doporučená ke kolaudaci. Byli jsme s ním takto dopředu domluveni, že nám jako že udělá stav. dozor. Jinak do stav. deníku se nám taky nedívali.
@dadajanko Děkujeme. Energetický certifikát teď nechtěli, ale chtěli ho, když jsme žádali o stav. povolení. Takže ho ve složkách už měli.
Ahoj, pořád s manželkou přemýšlíme, zda stavět zděný dům z VPC (+ zateplení, rekuperace atd.) nebo dřevostavbu, ale „opravdovou“, tzn. roubenku nebo z masivních panelů (CLT, DEK, NOVATOP atd.). Rozpočet máme 2,5 milionu na stavbu (pozemek již máme). Architektka nám říkala, že dřevostavba musí zákonitě vyjít dráž, protože: 1) tesař bere na hodinu víc než zedník a 2) na dřevostavbě je jen minimum práce, kterou si člověk udělá sám na rozdíl od zděného domu.
Četl jsem hodně diskuzí, kde bylo řečeno, že dodělávky = jedno až dvojnásobek hrubé stavby (což potvrzují koneckonců i ceny typových domů na stránkách stavitelů) a to už bychom nedali. Včera jsme byli u jedné paní, která má postavenou roubenku 7x9 metrů ze smrku 31x31 cm, 5+1, dvě koupelny. Za hrubou stavbu včetně krovů, izolací a nátěrů (vnitřní a vnější) dala 800 tisíc. Když jsem jí řekl, že dodělávka byla určitě jeden až dvojnásobek ceny hrubé stavby, tak se začala smát. Pořád nechápala, jaké dodělávky mám na mysli a proč by to mělo tolik stát. Vodu a elektřinu udělala se živnostníkem za pár korun, stejně tak i podlahy, v patře má dřevěné. Nejdražší investice byla střecha (zateplení + krytina), okna (jedno za 10 tisíc od řemeslníka na míru - dřevěné trojsklo s vakuem) a pak kachlová kamna za 250 tisíc, do kterých se přikládá jednou za den, jsou řízena elektronicky a popel se vybírá jednou za tři týdny a je ho malá hromádka. Vytopí spolehlivě celý dům, ohřejí vodu na koupání, dá se na nich spát i vařit. Říkala, že samozřejmě mohla mít levnější, ale nechtěla. A tak se to dá dělat se vším - na něčem ubrat, na něčem přidat. Ale prý dodělávky zdaleka nebyly tak drahé, jako hrubá stavba. Kde je tedy pravda? Pokud si necháme včetně desky udělat hrubou stavbu do milionu, dokončíme stavbu za druhý milion? Reps. je od hrubé stavby roubenky k bydlení ještě dlouhá cesta, hodně práce? Díky za odpověď či osobní zkušenosti.
@caesar82 My máme srub, hrubá stavba hrubá stavba se základy 1,8mil. (kulatina + krovy), celý dům cca 5 mil. Ani nevím, kde jsme to tam utratili, minimálně 1/3 práce na dodělávkách manžel dělal sám, ale bylo to tak. Hodně drahá byla střecha 600 tis, máme ji velikou a vede přes parkovací stání i nad garáž. Jina dům cca 10x13. Krb byl taky dražší 170 tis, taky řízený elektronicky. Okna se sítěmi a s hs portálem 300 tis, podlahy (vylití + finální) přes 260 tis. Izolace střešní a v podlaze v patře, sádrokarton + práce, koupelny,.... všude spousta peněz... Pak kuchyň, vybavení... takže tak :-). Záleží na tom, co plánujete, jak velký domeček má být a kolik máte známých, kteří by vám pracovali za hubičku (my je neměli). V každém případě dřevo vřele doporučuju, je to naprosto jiná atmosféra a já teď , když už bydlíme, když přijdu do cihly, tak mi to přijde děsně studené a neosobní,... Tak hodně štěstí :-)
@caesar82 VPC nebo roubenka je pomerne zasadni rozdil, doporucuji dobre rozmyslet, ja jsem samozrejme pro drevo, jen je potreba vedet ze oproti milimetrovemu VPC je drevo zivy material takze dela praskliny, krouti se a seda :-)
souhlasim ze tesar bude drazsi nez zednik a ze hruba stavba vychazi na vetsi penize, ale toto forum je zivym dukazem toho ze svepomoci lze na drevostavbe udelat hromadu veci
u mne plati cca stejna cena jako u @hankahorakova pri velikosti 16,7 x 8,5 m, pomer HS a dodelavek je tedy skoro 3, neni to totiz jen o vode, elektrine, podlaze, strese a kachlovych kamnech, tech polozek jsou stovky a postupne se to nascita k vyssim castkam, zvlastne kdyz se do toho zahrnou jeste upravy kolem domu, plot a podobne
nerikam ze nelze dostavet za vyrazne nizsi penize jako vetsina, ale je nutne si to predem dobre spocitat a jit nizkonakladavou variantou, jen ta citovana drevena podlaha dnes vyjde min. na 1000 Kc za 1 m2
nezbyva nez procitat toto forum, zapisovat a pocitat a pocitat, drzim palce :-)
@caesar82 ahoj, stavíme (v srpnu 3 roky) svépomocí. od firmy máme pouze skelet srubu (8x10) bez střechy. dřevo na střechu jsme si sami těžily, vazbu jsme dělali s místním tesařem. sami jsme zvládli základovou desku, střechu (oplechování, krytina), nátěr, podbití, podkroví srubu, vnitřní příčky, podlahy (od hydroizolace až po finální povrch). vodu a elektriku nám dělají známí zadarmo. za práci obkladače jsme platili. máme kachláky (270 tisíc) a nadkrokevní izolaci, což je takový dá se říct nadstandart, na kterém se dá ušetřit.. cca za týden se snad stěhujeme. na srubu jsme pracovali 3 roky každodenně já a tchán. vždy po práci. v současné době jsme překročili hranici 3 miliony. za 2,5 mega se to postavit dá, ale určitě ne dodavatelsky. potom také zapomentě na kvalitní materiály atd.
@hankahorakova to bude myška,,,, chroupání máme dlouho a pořád,,, a plh, ted se budí kolem 2 ráno a nejméně 2 hodiny běhá kolečka v prostorech, které miluje, to jsou pudičky a podobně :)))
all:
zlatečka, prosím pěkně, kde kupujete ten světlicový a nebo ricinový olej,,, konečně u nás dojde na palubkové podhledy a podlady v patře,,, tak se musím malinko rozkoukat a kreidezeit je dost drahý, tak to nechám možná jen na to venkovní s pigmentem, nebot lněný se mi nechce zahřívat :) možná dojde i na něj a nebo do nich nalít ten sušič,,,, co pomáhá vytvrzovat :)
všem novým blahopřeji a raduji se snimi, nebot nových už moc přibývat nebude, když to zakážou, leda by lidé bydleli v chatách :))) určitě to nějak obejdeme,,, to by nebyl čech, none? a nebo do té doby padne EU,,, juj to by se mi líbilo :)
jo a cena? jak píše tomas80, dělali jsme si skoro všechno sami,,, i pokládku podlah, broušení, nátěry,,,, příčky, koupelny,,, všechno (kromě podsklepení-ve svahu, velmi levný týpek a s materiálem 750 tisíc, před 9 lety) a střechy bez izolace, včetně pálené-600m2 za asi 650 tisíc-moc drahá střechy, 4 úžlabí, krásná, ale drahá :), když jsme se dotkli 4,5mg, tak jsem to přestala počítat a ztratily se mi všechna data,,,, tak vlastně ani nevím kolik to stálo :) a už mně to ani nezajímá,,, bydlíme, ještě dlouho máme co dělat :) žádná nuda nehrozí,,,
tak jsem se zmínila, že KONECNE se to u nás trochu hlo a protože stále jsme milionáři pouze tou stavbou-hmotou a další nadbytky nejsou,,, Jiřík našel dost zajímavé řešení omítek neomítek,,,, až doděláme, pošlu foto-lepíme pokrčené papíry na nerovné stěny a pak ještě zdobíme bílou perletí,,, :) vypadá to zajímavě...
přeji všem kouzelný podzim,,, letos to byla úroda i tam, kde nikdy nic neroslo, dokonce jsem na zahradě našla křemenáče :) objevily se první hruštičky na mladém stromečku, první slivky, květe-teď goji/kustovnice, víno hroznové je neskutečně sladké,,,, no hojnost na každém kroku,,,
@kasha@jumpmans
z fichemy jsem bral, ale už nakupuji výhradně zde:
https://www.cestadreva.cz/page/obchod...
nevím, čím to je, ale kvalita olejů z fichemy mně nepříjde tak dobrá. snad je to tím, že to bude chemička a některé procesy zřejmě usnadňují moderními technologiemi. je to ale můj subjektivní pocit. nic podloženého, ale jak jsem psal, už bych do toho nešel.
kasho, sikativ si objednej na kraidezaitu
@kasha jéé, to se tak krásně četlo, pohodička, harmonie číší s tvého příspěvku.
Ano, u nás jsou to myši. Nejdřív byly jen v šatně, chytli jsme 4, pak jsme blbci nasypali jed a přiotrávili si psa. Uff, naštěstí jsem to zjistila hned, tak to dobře dopadlo. A předevčírem jsem našla myší hovínka na kuchyňské lince! Jako myši mi nevadí, ale toto už je dost i na mě. Manžel zapěnoval všechny velké škvíry v rozích kuláčů, tak uvidíme. Včera na mě jedna myšla opět koukala v šatně, 3 pastičky a myslíte, že se chytla? Ani náhodou. Asi si pořídíme kočku :-)
Světlicový olej jsme kupovali na www.cestadreva.cz. A těšíme se na foto omítek, každé zajímavé řešení mě zajímá :-)
@hankahorakova víš jak to je, myš se chytí na špek a blbec na nové sliby ksč :-)
ne, myš nechytejte na sýr nebo tak. nejlepší je kůrka chleba. pěnu nedávat! jednak vám nebude srub sedat a navíc se časem rozpadne kvůli uv záření. a do třetice, pěna není pro myš překážka.
@caesar82 jinak pro ilustraci. mrkni tady:
http://www.drevostavby-rychle.cz/cs/r...
ono to vypadá jako luxusní cena, ale když započteš náklady na dopravu, jeřáb a montáž, tak se dostaneš s DPH pomalu na milion. potom si připočítej základovou desku, okna a střešní krytinu a si na 1,5 mega jen to hvízdne. za milion se to dokončit nedá. to prostě nejde. dřív jsem tomu nevěřil, ale opravdu je to tak. navíc dokončení dřevěnice je velmi náročné na čas, takže to, co u zděné stavby našprycuješ ze sila za dva dny, děláš v dřevěnici i půl roku, což se ti projeví v ceně za práci. můj hrubý odhad je takový, že dva stoláři nebo tesaři budou takovou stavbu komplet dodělávat minimálně jeden rok. nábytek samozřejmě nepočítám.
když příjdeš do dřevěnice, tak to vypadá velmi jednoduše, protože na tebe koukají pouze stěny z masivu a překládaný strop. kdo ale ví, co je za tím pohledovým bazmekem za množství výdřev, izolačních materiálů, různých pásek a fólií, tak pochopí, že jde o časově náročný proces.
to ti tady potvrdí každý, kdo to alespoň z části stavil vlastníma rukama.
pokud je ale dřevěnice váš sen, vůbec se nerozmýšlejte a jděte do toho. v případě, že váháte, bych byl opravdu obezřetný. honeymoon fáze po převzetí hrubé stavby přejde a nastane krutá realita. tu ustojí pouze ti, kteří mají prachy nebo odhodlání :-D jěště měsíc stavby navíc a jdu do blázince ;-)
@tomas80 nó díky za povzbuzení :-D :-D :-D . Těším se, až tvůj komentář přečtu manželovi :-D . Myslíš, že se myš prokouše tou pěnou? Víš co, za mě by to byla dobrá infomrace,protože už jsem si představovala ten smrad hnijící myši, která nemůže z díky mezi kládami ven :-)