Kanadské sruby a zkušenosti s ním.

Zobraz úvodní příspěvek
Ahooj tak chceme stavět teda nechat si postavit kanadský srub...máte ho někdo? vaše zkušenosti co ano či co ne, jaká jsou negativa.....? Dík
Odpovědět
Profilova fotka
@majkl1993 ve stitek mam normalni skelnou z DEKu, ve stopu mam nadkrokevku z PIR desek, myslim ze skelna nebo kamenna bude cca jedno, pokud chce byt clovek ekologicky tak lze uvazovat o drevovlaknu, konopi, apod. akorat tam je o neco vyssi cena
Odpovědět
@majkl1993 Izolovali jsme vše Knauf NatuRoll Pro 180 039. Mezi krokve 18cm + 6cm pod krokve. Pozednice asi 8cm, Štítové stěny 18cm, a obvodové zdi v podkroví také 18cm.
Odpovědět
Zdravim, mate prosim nekdo zkusenost s ekopanely?
Odpovědět
Profilova fotka
@barbkra nekolik lidi tu z nich urcite delalo pricky, ale uz nejak netusim kdo 🙂
Odpovědět
@geodett ja jsem si prave dala do vyhledavani ekopanely a naslo mi to spoustu komentaru, ale nemuzu se na ne dostat, musela bych projit skoro 700 komentaru 😒
Odpovědět
Profilova fotka
@barbkra určitě je dělal xavik a vorelmato, nejspíš i někdo jiný, akorát si na nikoho jiného hned nevzpomenu
Odpovědět
Profilova fotka
@barbkra máme 😉, co Tě zajímá?
Odpovědět
@thomson zvazujeme stavet z ekopanelu, tak by me zajimalo, jestli maji nejake nevyhody? Zatim jsem se o zadnych nedocetla a moc se mi tomu nechce verit 😄 hlavne tedy by me zajimalo, jestli se nedostanou skrz hlodavci 🙂
Odpovědět
@barbkra vyhledávání na MS stojí za ... emh, nestojí za nic. Zkuste to takto do google (prostě zkopírovat co je na následujícím řádku): ekopanely site:modrastrecha.cz případně nějak více specifikovat to vyhledávání: "ekopanely" kanadske sruby site:modrastrecha.cz ale hlavně vám to vrátí relevantní odkaz na stránku kde ten komentář opravdu je.
Odpovědět
Profilova fotka
@barbkra Pouze v podkroví, vnitřní stěny a příčky. Na Tvůj dotaz neumím odpovědět, zatím takovou zkušenost nemáme, ale je pravda, že jsem mezi panely nasypal pro ně dobrotu, kdyby se tam dostaly.
Odpovědět
Profilova fotka
@romana_smetackova 8x10.5 od pana Urbana ze Stařeče (Dříve Krahulov - Vysočina) 🙂
Odpovědět
@moncicik zdravim srub mame firma kanadske sruby polak - ono se to tu opakuje krz cely forum. Negativa ma stavba jiste. Od opakovanych nateru stavby po neustale praskani a pohyb. Strachovani o mysi a drevokazne škudce. Musi to byt srdcovka aby to cloveka neodradilo ale znovu bych do toho sel taky. PS to drevo Vam prestane vonet po cca 1,5roku bydleni uvnitr. Zvyknete si. firem je spoustu - projdete si forum a urcite najdete ja rozhodoval mezi polakem a sruby od pana Papezika
Odpovědět
Článek se načítá
@thomson zdravim, rad bych se zeptal jestli jste tmelili svepomoci nebo pres nejakou spolecnost
Odpovědět
@majkl1993 zdravim ISOVER cedicovku jsme taky davali do mezikrokevniho prostoru i podkrokevku cca 360mm
Odpovědět
Profilova fotka
@vedma1 dělal nám to pan Miroslav Malafa...najdeš ho na netu (aby to tu admin nesmazal )
Odpovědět
Profilova fotka
@vedma1 @thomson ma docela plno cekam jiz pres rok na zatmeleni 🙂
Odpovědět
Ahoj, chtěl bych se zeptat jak myjete vaše dřevostavby před nátěrem. Slyšel jsem že ideálně vapkou a klidně do toho dát nějaký saponát, ale netuším jaký. Kulatinu mám natřenou přírodní směsí lněné ferméže, dřevního téru a terpentýnu, takže bych se nějaké chemie docela bál. Potom jsem někde četl že je dobré Marseillské mýdlo, ale nedovedu si moc představit že myju houbou celý srub. Budu rád za vaše zkušenosti.
Odpovědět
@piskotdc já jsem nemyl. Se synem jsme to vzali ve dvou hrubým kartáčem na oblečení a pak ofoukat fukarem. Spáry kam se nevešel kartáč jsme brali širokým štetcem. Šlo hlavně o mechanické uvolnění prachu a pylu. Fukar se postaral o ten zbytek.
Odpovědět
Profilova fotka
@piskotdc vapkou bez chemie, příště zvažují to prismradit Bochemitem
Odpovědět
Profilova fotka
@piskotdc pred naterem ne to bylo jen kompresorem po brouseni, ale jednou za rok to myju vapkou jen vodou
Odpovědět
Profilova fotka
Zdravím Vás všechny 😊 Vybíráme zrovna nátěr exteriéru srubu . Chci se zeptat jestli máte někdo zkušenosti s nátěrem remmers HK lazura olejova tenkovrstva prémiová na bázi rozpouštědel konkrétně s barvou bílá RC-990. Chceme po vybrouseni zachovat co nejsvetlejsi barvu. Máte někdo zkušenosti se světlým nátěrem srubu po několika letech? Zda se hodně špiní, popřípadě zda,, zažloutává,,. Díky za info😊 Veronika
Odpovědět
Profilova fotka
@missalman špiní se, jak na to sadá prach a blbě se to myje, pokud nejste a) rozhodnutí, že vám to nevadí, nebo b) nevadí vám horší ochrana exteriéru (i proti UV záření) a každoroční šúrování, kartáčování a vůbec trávení dovolené údržbou krásného světlounkého srubíku
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Díky moc za odpověď. Můžete mi ještě poradit jak jste myslela horší ochranu proti UV záření? Myslela jsem, že u tohoto není rozhodující barva nebo odstín nátěrů, ale jeho složení které obsahuje ochranu proti UV záření a jen se liší barvou. Jinak určitě počítáme s tím že prach a ostatní budou více vidět...
Odpovědět
@missalman Před UV chrání pigment v barvě a z tohoto pohledu je jedno jakou barvu použijete. Pigment funguje jako mikroskopické stínítko nad ligninem, který se působením UV rozpadá na prach a pak vyplavuje. Čím více pigmentu, tím tmavší barva a tím lepší ochrana před UV. Teoreticky by mohl být funkční nátěr s bílým pigmentem, ale úplně si to neumím představit. K barevnému posunu pravděpodobně docházet bude, mimo jiné podle barvy prachu (zemědělská půda, pyl) ve Vašem okolí. Při opakovaných nátěrech dochází k postupnému tmavnutí, protože se na povrch dřeva dostává čím dál více pigmentu. My jsme začali s Remmers HK Lasur Eiche Hell, druhý nejsvětlejší odstín z palety. Po třetím nátěru je o hodně tmavší než Eiche Rustical, ale zachoval si tón, takže spokojenost. Jak tady někdo před časem poznamenal, pokud nechcete aby vám srub postupně tmavnul, natřete palisandrem 🙂 Samotné nosné médium - voda, olej, nebo syntetické ředidlo - nemá na výsledek žádný vliv, protože na dřevě zůstane jen vrstva pigmentu. Snad v případě oleje zůstává nějaká mikroskopická vrstvička v povrchu ale je to opravdu velmi málo, ten povrch není mastný už týden po nátěru. Volba olej-voda-syntetika bude ovlivňovat jen Vaši pohodlnost nebo nepohodlnost práce s barvou. Za sebe bych se hlavně díval po obsahu insekticidů a fungicidů v nátěru a vybíral podle toho. Některé super-eko-přírodní nátěry nemají v sobě skoro nic a vy pak máte přidanou práci s natíráním impregnací.
Odpovědět
Profilova fotka
@missalman @obludak dali jsme HK lasur odstín kiefer, každý nátěr to o stupeň ztmavne, počítám, že za 20 let to bude palisandr 😉....pokud to chcete udržet v kondici tak skutečně počítejte s nátěrem min. každých 5let, dokonce bych to u světlejší verze viděl na 4 roky, jinak Vás časem porazí šedá, zejména na více exponovaných místech.
Odpovědět
Profilova fotka
@missalman o ochraně proti UV napsal obludak vse, pod co bych se podepsala. Nevím, jestli by to pro vás mohlo být uklidnění, ale téměř všichni jsme chtěli světlé sruby, spoléhali na rady výrobců nátěrů, a ve skutečnosti to opravdu tmavne a všichni se pomalu srovnávají s tím, že prostě ten srub bude tmavší než původně chteli. Zatím jediný nátěr, co jsem zaregistrovala, že netmavne ale naopak zesvětluje, je dehtový nátěr, ale ten sám od sebe od začátku není světlý. Jinak dehtů je několik druhů, podle toho, z čeho je vyroben, s čím a v jaké koncentraci se míchá, stejně jako je to u jiných nátěrů. Nevím, odkud jsi, ale pokud to nemáš dalekdo severních Čech, přijeď se podívat, jak to vypadá v reálu, my máme natřeno dehtem. O dehtech se dočteš např. na olejenadrevo.cz nebo cestadreva.cz. U toho prvního je majitel pan Blachut, můžeš mu i zavolat a ochotně poradí. Kromě nás má tady ještě nekdo natřeno dehtem, jen si nepamatuji, kdo
Odpovědět
Profilova fotka
@obludak Moc děkuji za podrobné vysvětlení 👌Objednali jsme na zkoušku zmíněny remmers a taky osmo taktéž v jejich bílé. Zbylo nám na stavbě pár pěkných dvoumetrových kuláčů které obrousíme a zkusíme na ně postupně pár vrstev aplikovat až vidíme co to udělá 🤷‍♀️ I tak se začínáme po přečtení diskuzí smiřovat s tím, že tudy cesta asi nevede🙏 Máme jedli, průměr 40, přesahy střechy pěkné, celkově (si teda my myslíme 😅) pěkně konstrukčně ošetřeno. A proto se vracíme zpátky k našemu prvotnímu plánu natřít bezbarvým a nechat to zašednout. Tohle byla naše první varianta než sme začali,, experimentovat,, Vidiny světlé barvy se nám vzdávat zatím nechce 🤔 Co si o téhle variantě myslíte a je tady někdo kdo takovouhle úpravu má už delší dobu?
Odpovědět
Profilova fotka
@esmeralda2 Díky za odpověď a nabídku kouknout k Vám ✌️Stavíme u Slovensko-Polských hranic v malé vesnici u Třince takže to k Vám máme celkem,, z ruky,,. Za info k p.Blachutovi děkujeme, uvidime jakou cestou se nakonec vydáme a jestli ho využijeme 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@missalman pokud se pro něco rozhodnete, nezpochybňujte to, jinak byste se mohli utrápit
Odpovědět
Profilova fotka
@missalman ještě mě napadlo, že kousek od vás ma postavený srub Kasha, před pár lety tady byla velmi aktivní, je to taková milá komunikativní osůbka, podtabeno mají v Nýdku. Co si pamatuji, tak také brali světlý nátěr od Kreidezeitu a pak to zklamaně měnili, nejlépe se zeptat jich
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?