Menší novostavba do 2 000 000, je to reálné?

Zobraz úvodní příspěvek
Ahoj, s přítelkyní a prckem žijeme v podnájmu 2+1 v Ostravě a chtěli by jsme už dávat peníze do svého bydlení a ne někomu do kapsy.. Chtěli by jsme malinký domeček. Nejsme nároční a nepotřebujeme luxus. Koukali jsme na nabídku od CENTURY 21 REAL TIP. Ti nabízí postaveni domečku na klíč vč nám dostupného pozemku blízko Ostravy za 1 350 000 + pozemek celková cena je 1 803 000. Plot kuchyň dlažba samozřejmě chybí ale to už by jsme si postupem času doplacali sami. Zajímá me jestli neexistuje ještě levnější varianta jak se dostat do novostavby pod 2 000 000... Sami stavět rozhodne nebudeme nemáme na to kamarády nervy na vylitavani povolení a bydlet nechceme za 2-3 roky. Budu opravdu všem vděčný za tipy a rady aby jsme se konečně dostali do vysněného domečku určité se najde někdo kdo řešil presne to co my. Děkujeme
Odpovědět
Už to ani cele nectu, budu reagovat pouze na příspěvky primo mne - samozřejmě, ze vim, ze pul roku budou me prijmy vyssi- myslim, ze to je 80% průměrného platu za poslední napslracovany rok? A proto pocitam rovnou s tou nizsi variantou, tedy 220 tis rozpocitanych do 3 let, tedy 7300 Kč měsíčně. Druhy příspěvek - já nechci stavet barak za 1,5mil, kde jste to četla?
Odpovědět
Profilova fotka
@bayt Pozemek Počernice a podobná místa, tj. fakt předměstí Prahy, kam jezdí běžná MHD jsou kolem 3,5-4 mil. Takže na klíč s domem do obyvatelné formy jsi někde kolem 6,5 mil. (menší rozměr). Byt v podobné kategorii (novostavba v Počernicích 4+kk) se pohybuje kolem 4,3 mil. Čučím teď na internet, takže ceny dle aktuálních nabídek. Novostavby jsou drahý a většinou i dost blbě stavěný, zlatý větší byt v činžáku, který si klidně za 1 mil. zrekonstruuju a nejsem na tak šílený částce jako u novostavby. Jen se snažím říct, že ne každý prostě má na dům, že se dá sehnat vlastní bydlení levněji. Ale každého volba, jestli se chce vyždímat na krev anebo si prožít celkem pohodlný život v bytě, kde se v létě upeče ;-)
Odpovědět
A těm, co říkají, ze v létě je v bytě dobře, přejí, aby si to zažili, my bydlime v garsonce abysme co nejvíc usetrili a ve vedrech si to tu nemame ani jak vyvetrat, protoze mame jen okno a balkonove dvere, takže rozhodne rozdíl v zahrádce u baracku a v pekárně v byte je naprosto markantní. Nestezuju si, jen se na ten svůj baracek fakt tesim
Odpovědět
Profilova fotka
@wendy_ Tak s malými dětmi v kočárku je to jasný. Na výlety jsme jezdili od cca 5-6 let. A jsem ráda, že syn sám chodil, kam zas vyrazíme. Mě to doma taky nebaví a když mám být celý víkend doma, jsem protivná jak činže. A je úplně jedno jestli doma v bytě nebo doma povalující se na zahradě u bazénu. Prostě mě to neba. Ale uznávám, že to může být i jinak ;-)
Odpovědět
@slabici hele jak kde, jak velkej...prodávali jsme tam pozemek za nižší cenu, byl ale malej
Odpovědět
@klarushe mluvila jste o průměrném platu, spočítala jsem vám jenom, že za průměrný plat se stavět asi moc nedá
Odpovědět
@bayt no vždyť já mluvím o průměrném platu:) vždyť to tu porad počítam- prijem od te horší části mateřské 27tis, hypoteka a energie za 13 a 14 tis mi na domácnost stačí. Nebo aspoň do dobynez budu zase i já vydelavat slesnejsi penize
Odpovědět
@bayt Vždyť průměrný plat je nejakych 25hrubeho,cca 20 čistého, což přítel ma. a mojich pak tech usmudlanych 7
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe 14 tís pro 3 lidi ti na měsíc prostě nestačí, to by jsi musela být kouzelník, fakt :-) Ale tak uvidíš sama...
Odpovědět
Profilova fotka
@lendy1 To nemá cenu. Někteří si prostě musí nabít sami, pak pochopí. Zvlášť když si pořídí malinký dům na kraji města a dalších 5 tis. vyhodí za dopravu. Kolik stojí dítě nemají představu. Jen ví, že teď, když jsou dva, tak jim to na jídlo a kino stačí ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe @lendy1 tak pokud je to na jidlo, dopravu a tyhle veci tak mi to prijde dost. Samozrejme do toho ale nepocitam energie,pojisteni a jine trvale platby. @klarushe My jen na trvalakach dame mesicne tak 4 litry (pojisteni,penzijko, zivotko), 4 litry energie. Za naftu tak 2 tis mesicne Jinak prichazi i neocekavane a narazove vydaje (darky,opravy auta, vylety atd atd) Mesicne tak 4 tis usetrime na sporeni Ale pozor: muz bere cisteho tak 30 tis, ja tech blbych 7, deti v poctu 2 ks ;-)
Odpovědět
@lendy1 To vůbec nemusí být pravda. Nám to třeba stačí, je nás pět, nepřijde mi, že bychom strádali. Je to otázka životního standardu. @klarushe Zkuste si alespoň tři měsíce žít s předpokládaným sníženým příjmem při započítání hypotéky. Co zůstane, odkládejte. Pokud to bude stačit a nebudete mít problém, pak určitě do toho jděte ;-)
Odpovědět
Článek se načítá
@klarushe za prvý nestačí (pravděpodobně), druhak taky záleží, jaký bude tvůj příjem tedy po té mateřské? bavíme se hypoteticky, ale průměrný příjem rodin v ČR není 25 tis. * 2 pokud máš jistotu, že vy to tak mít budete, není co řešit...a na mateřskou si holt našetřete rezervu, začni dělat aspoň na částečný někde, nebo buď doma třeba ty dva roky místo tří
Odpovědět
@lendy1 myslim, ze 14 tisic pro 3 az 4 clennou rodinu staci, urcitou dobu. Pokud jis jen zakladni potraviny, obleceni a boty mas jen par kusu ktere nosis do roztrhani, detem kdyz rostou kupujes ze sekace nebo nejlevnejsich obchodech. Kazdemu diteti doprejes jen jeden skolni, tzn. levny krouzek. Zapomenes na zabavu, jidlo mimo domov, vylety, pochopitelne dovolene. Nebudes sportovat, protoze sportovni vybaveni, kolo, lyze, brusle, atd taky neco stoji, pro viceclenou rodinu obzvlast. Dite zadny tabor, ale pak musis mit k dispozici hlidani, ktere je zdarma. K domu nutne potrebujes min. 1 auto, takze zapocitas benzin, pojistku, nejakou tu opravu..... Vsichni musite byt pochopitelne zdravi, bez vydaju v lekarne a u doktoru. Verim, ze kdyz mas stesti, tak s temi 14 tisici opravdu muzes nejakou dobu vyjit, treba rok, dva, mozna tri, nez prijdou vydaje, na ktere z tech 14 tisic uz proste nenasetris. :-)
Odpovědět
@mirai ale deti mate malickate, ne? Nebo vsichni skolaci?
Odpovědět
Profilova fotka
@mirai tak mi prosím vypiš, co vše platíte, že v pohodě vyjdete. Za jídlo dám 10.tis, ani nemrknu, spíš více. Ano, dokážu to snížit na 8.tis, ale na jídle prostě nešetřím. Drogérie za všechny 3 lidi-litr měsíčně životní a důchodvá pojistka-2lidi, měsíčně něco přez 3.tis. Telefon-jen můj 500,-Kč Benzín-počítám jen moje auto, denně jezdím do města a zpět pár km, cca 1000,-Kč. To jsou prostě výdaje, co se dát musí. Máme spoustu výhod v práci, tím měsíčně uspoříme x tisíc. Jinak by to byli vyšší částky za další auto, telefon, techniku... kdy mám výdaje na oblečení, obuv, léky, kde jsou výdaje na to, co potřebuje dítě navíc. Kde máš něco, co by se dalo naspořit, kde jsou započítané pojistky-pojistka auta, domu, dítěte...atd atd...Co nějaká zábava (kafe s kámoškou, kino, výlet), co třeba alespoň 1x za měsíc zajít jako rodina ven na oběd nebo večeři... snažím se šetřit, ráda uvítám tipy, kde snížit rozpočet...
Odpovědět
@lenka5731 Pokud jim po zaplacení hypotéky a energií zůstane 14 tisíc, pak se dá slušně žít, aniž by živořili, i s těmi kroužky, školou v přírodě a podobně. Ano, na nějaké šetření to nebude, ale po dobu rodičovské dovolené se to opravdu zvládnout dá, s přehledem - i s výletem, doktory a občas nějakého hezkého kousku na sebe. Přece až dítě půjde do školky/školy, příjem se zas navýší nástupem do práce.
Odpovědět
@slabici Tvoje komentáře jsou porad stejně a celkem dost nudí, všichni už vime, ze ty jsi nám vyvestila,ze si nabijem hubu, netřeba opakovat Zbylé vecnejsi komentare- asi mate pravdu, proto celou dobu říkám, ze si chceme aspoň tech 200tis ušetřit pro všechny tyto situace. Když mi tady ale někdo tvrdí, ze zaplatim 220tis jen na to, abych z blata kolem baráků mela normální trávník, pak na to asi fakt nemám a budu dalsich 10 let šetřit v garsonce na to, abych se v tech 40 mela lip
Odpovědět
@lenka5731 @mirai Tři děti 2-7 let. Jídlo 8000 Hyg. potřeby vč. plen cca. 600-800 Pojistka 1000 Telefony 1000 Školka a škola dohromady 1200 Kroužky, občas výlet 800-1000 Doktoři průměrně 400 (bohužel) Benzín manželovi proplácí, co si vydělám, odkládáme zatím bokem, nepotřebujeme to (zatím na rodičovské).
Odpovědět
Profilova fotka
@klarushe ale ty taky meleš pořád dokola tu svoji písničku a ještě jsi nevzala v potaz, že ta situace se dá řešit i jinak než škudlit v garsonce, jak ty píšeš.
Odpovědět
Splacime par spotřebičů, auto naším a sporime- měsíčně nám jde 17800 Kč na tyto věci, zbývá cca 16 tis na zbytek-jidlo,hygiena,atd. Každý měsíc si zajdem aspoň jednou do restaurace, každý týden si obedname pizzu, jezdime co 14dmu k rodině 100km autem, každý měsíc si něco koupime nebo jedeme na další místo a stačí nám to
Odpovědět
@mirai pocitas do tech 14 tisic i vsechny vydaje, ktere ma rodina mimo hypoteku a inkaso spojene s bydlenim? Takze treba telefony, povinne ruceni na auto, prip. dalsi pojistku, obedy detem, skolka? A nebo toto neplatite? Jak stare mate deti? A do domu nikdy nic nekoupite? Nepotrebujete nikdy treba nove gumy na auto, vymenit v aute olej, zaplatit technickou, koupit novy mixer, rozbije se sekacka na travu a tak? To taky platite z tech 14 tisic?
Odpovědět
@lendy1 jaký??? Když ti tady porad opakují, ze byty v te lokalitě téměř nejsou a když jo, jsou hrozné a nikdo by po nás byt na vesničce nekupoval/nepronajimal!!! Já nvm jak ještě to mám napsat...to je fuk, tahle diskuze jde fakt do sracek, každý nechť si ušetří co chce a staví co chce ne?
Odpovědět
@klarushe a kolik ted usetrite? To celkem chapu, ze ve dvou vam 16 tisic staci. Ja se kazdy mesic snazim jako rodina 2 plus 2 vejit do 20 tisic, ale malokdy se mi to povede. :-D Rekla bych, ze tak dva mesice v roce. @mirai a vydaje a potreby do domacnosti a kolem auta nemate zadne?
Odpovědět
@lenka5731 Výdaje jsem napsala výš, je to včetně školky, telefonů a současné pojistky. Ano, na povinné ručení jsem zapomněla a ještě po dostavění domečku půjde částka za pojistku nahoru, ale opravdu nevidím důvod, proč by to nešlo po dobu rodičovské dovolené zvládnout. Ono to opravdu jde. Pokud budou mít vytvořenou rezervu, kam případně mohou sáhnout, nevidím důvod, proč pochybovat. Však po rodičovské budou mít oba zase normální (vyšší) příjem.
Odpovědět
@lenka5731 Jaké potřeby do domácnosti? To vše už máme, na Vánoce jsem si nadělila kávovar, jinak vybavení domácnosti máme. Kolem auta ty výdaje nejsou nijak velké. Já neříkám, že se tak dá žít celý život, ale bavíme se tu přece o době rodičovské, a to se zvládnout dá. Ale samozřejmě je třeba potřeba počítat s nějakou rezervou.
Odpovědět
@lenka5731 no z tech 16tis většinou neusetrime nic, ale ne proto, ze by to neslo, ale proto ze jako bezdětní jezdime často na akce, chodime v létě na koupakx, na pivo, atd... A pokud budu pocitat ze 100tis si necham jako rezervu na MD tak mi vychází ze ze začátku vyjdem..aspoň než půjdu znovu do prace
Odpovědět
Profilova fotka
@mirai jako drogerie pro 5 lidí 600-800? Ty jo...jako dobrý, když to umíš, já ne :-( Nakupuji v DM, Lidl, tabelty do myčky-100,-Kč, prášek na praní v DM 149,-Kč, toaleťák asi 60,-Kč, papírové utěrky 100,-Kč, zubní pasty, šampony, kondicionery jen pro nás tři jsou opět za několik stovek a to nekupuji nic drahého. Když vezmu další věci jako jsou houbičky na nádobí, jar, čistící prostředky...tak užjsem někde nad 700,-Kč a to nepočítám své ženské výdaje a ty, když kupuješ plíny, tak nevím, no... kdybych měla kupovat značkovou drogérii, tak jsem s cenami ještě výš.
Odpovědět
@mirai ano, urcite s tebou souhlasim. To je ten zaklad a mame to docela podobne. Ale co ty ostatni vydaje, ktere nejsou kazdy mesic stejne a pravidelne? krome toho tam nevidim polozku obleceni .... treba boty pro 5 lidi, resp. teda pro 3 deti je docela polozka, pokud ti kamaradky nedaruji nosene ....
Odpovědět
@mirai promin, ale ja ti neverim, protoze podle me nezapocitavas vse .... tezko mate po dobu materske, takze s tremi detmi dejme tomu 5 let? jen ty vydaje, ktere jsi napsala do toho sloupecku, to je nesmysl. :-|
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?