Ahoj, s přítelkyní a prckem žijeme v podnájmu 2+1 v Ostravě a chtěli by jsme už dávat peníze do svého bydlení a ne někomu do kapsy.. Chtěli by jsme malinký domeček. Nejsme nároční a nepotřebujeme luxus. Koukali jsme na nabídku od CENTURY 21 REAL TIP. Ti nabízí postaveni domečku na klíč vč nám dostupného pozemku blízko Ostravy za 1 350 000 + pozemek celková cena je 1 803 000. Plot kuchyň dlažba samozřejmě chybí ale to už by jsme si postupem času doplacali sami. Zajímá me jestli neexistuje ještě levnější varianta jak se dostat do novostavby pod 2 000 000... Sami stavět rozhodne nebudeme nemáme na to kamarády nervy na vylitavani povolení a bydlet nechceme za 2-3 roky. Budu opravdu všem vděčný za tipy a rady aby jsme se konečně dostali do vysněného domečku určité se najde někdo kdo řešil presne to co my. Děkujeme
@klarushe a myslis, ze s detmi uz nebudes chodit na akce, na koupak, na pivo a podobne? S detmi uz budes sedet porad jen doma? :-) Urcite nebudes chtit, tak si s detmi vase vydaje zdvojnasob, abys mela predstavu. Prijde mi zvlastni, ze ted utratite ve dvou cca 16 tisic a potom budete mit ve ctyrech cca 14 tisic a ty si myslis, ze to bude pohoda :-)
@klarushe ale tak jo, no...člověk ti tu chce nastínit, že ne všechny sny jsou v reálu tak růžové, jak prvotně vypadají, ale prostě zkušenost je nepřenosná, to je jasný :-)
Je spousta variat řešení, jen člověk nemůže koukat jen tunelově, ale chce to vidět trošku obšírněji.
Pokud teda za každou cenu chceš ten domek, tak bych prostě škudlila, škudlila i v té garsonce, když to nejde jinak. Pořídila si mimčo a pak bych šla do stavby domu. Dítě bych kvůli domu neodkládala, ona se to pak nemusí vyplatit, mít ten svůj dům, a pak třeba zjistit, že už je na dítě pozdě nebo že to prostě nejde a i x let čekat na nějaký zázrak :-/
@lendy1 Akce, akce a slevové kupony :-D Papírové utěrky nepoužívám, tablety do myčky opět v akcích, ale většinou nádobí umývám ve dřezu... Nepoužívám žádné šminky, extra krémy, drahé parfémy, spreje na vlasy, atd. - na to jsem nikdy nebyla. Přitom si teda nemyslím, že bych byla nějaká šmudla, ale prostě to neumím. Na tom asi opravdu hoooodně ušetříme.
@lenka5731
To samozřejmě věřit nemusíš.
Boty rozhodně nekupuji všem naráz. My s manželem nemáme každý rok nové boty. Vůbec to není potřeba. Děti mají kvalitní nové boty z obuvi, ale tam se mi daří vychytat akce, takže nekupuji za plnou cenu v sezóně, oblečení Pepco nebo bazary (nevidím důvod kupovat triko za 300, když stejné můžu mít ze sekáče za 50), přesto chodíme hezky oblékaní.
A právě když se vyskytne opravdu nečekaný výdaj, tak na to máme tu rezervu. Ale to už jsem psala výše, že bez rezervy to nepůjde.
Prostě nesmyslně neutrácíme (teda až za děti, ty toho mají možná až moc, na těch fakt nešetříme). Ty našetřené peníze se teď při plánování stavby a braní hypotéky hodily. Ale samozřejmě se už taky těším do práce, až se příjmy zvýší. Na to je ale ještě čas...
@mirai promiň, ale to, co ty vypisuješ, tak taky nepoužívám, využívám slev, letáků a prostě mi to nevychází podle toho, co jsi vypsala ty a co vím, že reálně člověk koupit musí :-(
Oblečení nakupuji pouze ve slevách, pro malého bych teda v Pepcu nic nekoupila na sebe, stačí zapátrat na netu, ale to je zase o něčem jiném. Bohužel i sama jsem si udělala zkušenost, když jsem synovi koupila 100% bavlnu. Tričko po jednom vyprání hadr, slezla totálně barva a žmolky všude. Tomu neříkám výhodná koupě, když je to na jedno použití. To raději zajdu do HM, Reservedu a v akci mu koupím tričko za 79,-Kč a je super-nové a kvalitní.
Sekáč, ať si říká co chce kdo chce je kolikrát dražší než věci nové v obchodech. Osobně tomutu druhu pořizování oblečení a obzvláště pro děti neholduji. Ale chápu, že každý to má jinak, min. po tobu rodičáku se to asi dá, no...
A boty pro děti, to je kapitola sama pro sebe. 1x sandály letní, botasky na běžné nošeni min. 2x do roka, spíš vícekrát, zimní boty 2x, bačkory 2x (i do školy), boty na tělocvik, co zůstávají ve škole, další boty na kroužek. Promiň, ale to jsou tisíce i v akci za jedno dítě.
@lenka5731 Žijeme v bytě, na jehož výstavbu jsme si brali úvěr, ten bude doplacen akorát ve chvíli, kdy budeme platit celou hypotéku a je zhruba ve výši té hypotéky, takže se naše finanční situace moc nezmění. Dům budeme teprve stavět, ale je jen 3km (nebo 5? teď si nejsem jistá...) od místa, kde bydlíme teď, takže ani zde se moc měnit nebude. Manžel je zedník - obkladač, takže veškeré práce kolem domu a na domě do budoucna zvládne sám, takže ani zde žádné extra velké výdaje neplánujeme. A ano, s výdaji kolem domu už máme své zkušenosti, protože jsme investovali do domu, kde teď bydlíme, nad rámec výstavby, kterou jsme provedli.
@lendy1 Zhruba tak nám to skutečně vychází, výdaje jsem si několik měsíců zapisovala.
Co se týče oblečení, tak jak kdy a jak co... Vyplatí se třeba kupovat balíky oblečení od maminek na aukru, ve městě občas maminky pořádají výprodeje, Pepco jsem dala jen jako příklad, kupujeme tam opravdu věci spíš do tělocviku nebo z čeho malý rychle vyroste. Občas jsou tam i kvalitní věci.
Bot, pravda, tolik dětem nekupuji. Letní, botasky, druhé botasky na písek a odrážedlo v akci v Tescu (ano, vím, že to je není zrovna super, ale na ten písek na chviličku to je fakt ideální a tu sezónu to vydrží), bačkory jen do školy, doma máme od země teploučko, boty na tělocvik a jelikož kroužky mají děti ve škole/školce (výhoda malého města), nemusí mít další...
Ale přiznávám, občas taky zhřešíme a něco extra si dopřejeme, ale na to je ta rezerva. Momentálně se nám daří dávat něco stranou, až budeme platit plnou hypotéku na domeček, pak tolik volných prostředků nebude, ale to zas za chviličku půjdu do práce, tak se situace změní.
Jak už jsem psala, po dobu rodičáku to jde. Až jsou děti ve školce/škole, příjem se tazatelce přece zvýší, spolu s náklady na dítě.
@mirai takze sekacku a tech par nezbytnosti uz mate? :-N A deti nemaji kola a odrazedla? To auto je vase nebo sluzebni? Technickou, vydaje se servisem, opravy neplatite? Nenosite treba bryle nebo cocky, co zvysene vydaje na zacatku skolniho roku, vanoce .... Stale dokola.
No odpovidat mi uz nemusis, diky za tvoje odpovedi, ale v tvem vyctu toho spousta chybi.
@lenka5731 Sekačku a pár nezbytností už máme :-) Vybavení je započítáno v hypotéce. Děti mají kola i odrážedla, v těch 14 tisících je započítáno i zhruba 500-1000 měsíčně, co se odkládá na narozeniny/Vánoce a z toho jsou kola, odrážedla, hromada hraček... Brýle potřebujeme nové zhruba jednou za 3-5 let, prostřední dceři vyšly na 500 (velké slevy od pojišťovny).
Stále dokola, bez rezervy by to nešlo! Ale bavíme se tu přece zhruba o třech letech rodičovské, a to se zvládnout s přehledem dá. Kola, odrážedla.... to jsou přece výdaje, až bude tazatelka zpět v práci.
Každý má životní standard jinde. Taky mi trvalo, než jsem zvládla rodinné finance zkrotit, ale podařilo se, snad úspěšně, a proto vím, že to jde. Jen s tím budou muset začít ještě před plánovaným dítětem, jestli chtějí všechno plynule zvládat...
Ale opět a dokola - natrvalo to samozřejmě nejde! A bez rezervy jen horko těžko!
@mirai vypada to, ze vis o cem pises ;-)
ted je otazka, jaky zivotni standard maji ti, kteri se tebou chteli inspirovat, treba zakladatelka teto diskuse nebo ty nicky, ktere tu aktivne vystupuji. :-) Kdyby uvazovaly jako ty, tak uz pravdepodobne 10/15 tisic mesicne setri.
Dobrou noc :-)
@lenka5731 Jé, já to rozhodně nemyslela nějak zle! Doufám, že to tak nevyznělo.
Samozřejmě je to hodně o odříkání, je měsíc, kdy nejdeme do restaurace, pizzu si taky nenecháváme vozit každý týden. Dovolená? Co to je?
Ale hodně je toho způsobeno tím, že jsou děti zatím fakt malé a bohatě jim stačí jednou za čas výlet, škola v přírodě a školní akce. Taky už se těším na dobu, až budu moci provětrat peněženku a nepřemýšlet nad každým výdajem. No teď bylo důležité a téměř nezbytné šetřit, tak se šetří.
Jen jsem chtěla poukázat na to, že jistou dobu se tak žít dá.
@klarushe jestliže teď ve dvou rozfofrujete 16tis.,tak jsi opravdu hodně naivní, když si myslíš, že ti pak pro rodinu s dětmi bude stačit 13tis. Je to úplně typický.. neušetříte si teď nic, ale hlavně že na mateřský to pak najednou půjde. Tohle jsem viděla mockrát.. končí to pláčem, stěhováním, rozvodem atd. Možná jsem nudná, ale na rozdíl od tebe mám zkušenosti. Bohužel nepřenosný. Jsou lidi, kteří umí ušetřit a žít skromně, ale při vší úctě.. ty mezi ně nepatříš. S příjmem 2x20tis máte už teď půjčky a nenaspoříte nic?
@mirai ja jsem to taky nemyslela zle ani jsem to tak nebrala od tebe.... ono omezenou dobu se to prezit da, ale za jakych okolnosti ... rezervu mate, domacnost mate plne zarizenou, nejake veci pro dum a zahradu uz mate. Kdybys to mela z teto castky vse kupovat a zarizovat, bylo by to zase o necem jinem.
Omezenou dobu muzu mit vydaje klidne pod 10 tisic, vyji se spajz a mrazak, vsechny zbytne nakupy se odlozi... a pak muzu psat, ze jsme jako ctyrclenna rodina zili pul roku s 8 tis mesicne a taky to slo. :-D To taky nemyslim nijak ve zlem.
@lenka5731 Já furt nechápu, kde čtete, že bych z těch 100 tis měla brát něco na vybavení, to není vůbec pravda, dokonce mi přítel večer, když jsme se o tom znovu bavili řekl, že by na to nejradši nešahal vůbec, jen v opravdu nejkrajnějších situacích. Každopádně jsme se domluviili, že celý příští měsíc budeme každou položku, kterou nakoupíme, zapisovat, tak Vám klidně potom poreferuju, na co jsme přišli, to už budou aspoň fakta a ne furt nějaké domněnky.
@slabici Nebudu se snižovat na tvoji uroveň abych ti neustále odpovídala ;)
@klarushe Bacha na to, že za měsíc budeš mít sice přehled, ale ne kompletní. Mám na mysli různé výdaje, které se dějí jednou, dvakrát do roka. STK, povinné ručení, různá pojištění (mimochodem nový dům musí být pojištěný) a další výdaje.
A @slabici má v mnohém pravdu - největší příležitost na šetření máte teď - později to jde už jenom hůř.
@slabici vseobecne-ono kolikrat clovek ruzne cte,jak je u nas spousta kouzelniku...za roky,co zijou v partnerstvi,manzelstvi nemaji nasporeno ani tuk,z ceho taky,ze??takze vlastne bez 100%hypo se ted logicky neobejdou prece,ale budou platit to samy jak predtim v najmu a ted uz najednou jak zazrakem to setreni do rezervy pujde,max.se na matersky trosku omezej,ale to je preci jen na chvili..jinak uz vse bude happy.. tak hodne stesti..
@atilius Jasný, budu počítat kontrétní měšíc a pak celý rok, kde započítám i další náklady, které ale tedy mimochodem můžou jít z té rezervy, ale tak započítám je tam taky pro klid duše.
Ostatní - jste normální? Vždyť o mě proboha nic nevíte, vůbec neznáte moji minulost, kupovat jsem musela vše nové a na splátky proto, že jsem se stěhovala a všechny naspořené peníze mi šly na nové bydlení, které bylo krmě kuchyně a koupelny zcela nezařízené, navíc já jak říkám pracuji rok a půl s tím, že prvních 7 měsíců jsem měla 15tis hrubého, tak co tady po mě chcete, abych z toho šetřila? Nechápu, jak někdo může takto soudit, když nezná okolnosti, neřeknu, kdybyste mě znali a všichni věděli, že peníze rozfrčím, že už 10 let makám a nemám nic a že chci teď honem něco šetřit a stavět, ale takhle? Navíc my už teď máme na stavebku přes 100tis, ušetřeno dalších cca 35tis, stavět chceme, až budeme mít cca 200 tis...
Hlavně nechápu k jakému tématu se to tady dostalo, téma měsíční útraty dobrý, je to docela přínosné vědět, s čím kdo dokáže a nedokáže žít, ale to, jak moc já rozhazuju a jestli umím šetřit, to prosím, nechte @slabici na mě, já si s tím nějak poradím, ráda si sepíšu všechny nakoupené položky v příštím měsíci a sepíšu si, jaké další výdaje mě čekají během roka. Top je vše co si chci z této celé diskuze odnést :)
@klarushe Z rezervy na to můžeš šáhnout, ale počítej to tak, že na konci roku bys tu rezervu měla zase mít komplet, to znamená, že měsíčně tam musíš něco naspořit, aby bylo zase kde brát ;) Což v podstatě znamená ty jednorázové náklady rozpočítat do jednotlivých měsíců.
A není potřeba se rozčilovat na ostatní - snaží se poradit ve smyslu, abyste nespadli do průšvihu, protože to jde velmi lehce. Prostě počítej, počítej a uvidíš, co Ti výjde. Každý si to musí spočítat na svojí konkrétní situaci. Případně si tu nechej poradit jaké jsou náklady na věci, které třeba ještě nemáte a nekupujete ;)
@atilius Tak já myslím, že tu rezervu nemusíme mít na každý rok opět doplňenou, já teda nevím jak ostatní, ale já žila bez větší rezervy v podstatě od té doby co jsem se odstěhovala od rodičů a ještě studovala a nikdy nestrádala... takže jasně, je dobré mít peníze bokem, ale když z těch 200 tis utratím navíc první rok 50, tak to přece není žádná hrůza, nebo to vidíš jinak?
Já se nechci vůbec rozčilovat, jen mi příjde, že mě tady někteří napadají s tím, jak neumím šetřit, jak si to neumím představit atd, přitom o mě nic neví. Rady beru, po pravdě jsem teď mnohem skeptičtější, než jsem byla, ale soudit se tady někým, kdo mě vůbec nezná, fakt nenechám
@klarushe já bych tady to neřešila, každý si ušetří tolik jaké má možnosti a kolik chce, někdo chce utratit víc tak ať si víc utratí však co sou to snad jeho peníze. Jsou tady někteří lidi kterým podle mě prostě dost vadí že by se mohlo stát že by mohli bydlet vedle normálně vydělávajících lidí a né jen vedle velice dobře situovaných rodin. Přece se nechtějí dívat na zahradu která není upravená od architekta atd. :-D Prostě nechápou že někdo má holt v tom životě míň peněz a dokáže s tím velice dobře vyžít když chce.
@klarushe ale prosím tě, ty se tady rozčiluješ, jak tě někteří napadají, ale napsat toto:
já žila bez větší rezervy v podstatě od té doby co jsem se odstěhovala od rodičů a ještě studovala a nikdy nestrádala
je hoooodně naivní představa při bydlení v domě a navíc mít ještě rodinu. To jako promiň, ale opravdu si ani neumíš představit, jak peníze při dětech a při domě lítají.
Já žila bez rezervy x let, právě proto, že proč...byli jsme s manželem sami dva, měli svůj byt, tak co...spousta lidí takto žije, protože ti stačí málo. Ale s rodinou a domem ti to málo nestačí, opravdu :-) A proto je lepší pár let počkat, třeba najdeš lépe placenou práci, s praxí dostaneš více peněz a pak to bude o něčem jiném :-)
A ano, rezervu je potřeba doplňovat a nejlépe navyšovat, při dětech a domě se ti 50tis. rozkutálí za pár měsíců.
@klarushe smysl te rezervy o ktere jsem psal - a u vas je to prave tech cca 200t (pocitam tvou informaci o 13t energie a bydleni, 16t ostatni a 3t statisticky vypocitane naklady na dite ve veku 1-3r) je pokryt nenadaly vypadek prijmu na dobu alespon pul roku. (nemoc, ztrata prace)
takze na tu nesmis sahnout nikdy pokud nenastane totalni pruser.
Ja mam takhle uschovanych pres 600k, nicmene nase mandatorni platby jsou vyssi...
co se tyka ostatnich pripadu typu nenadaly vydaj, na ne si musis vytvorit rezervu operativni, ktrea je ale jina.
u nakladu na dite je potreba pocitat take s pocatecni investici - kocarek, postylka, autosedacka, prebalovaci pult, vanicka .... nasbira se to.
nektere vydaje se pak opakuji. Zrovna ted jsem kupoval pro starsiho kluka nove autosedacky a 13k v prd... Presne tenhle vydaj sel z operativni rezervy, protoze jsme meli dalsi vydaje na dodelavani domu.
a co se tyka porizeni domu, pocitej s min. 10% hodnoty domu jako rezervu na dokonceni
a posledni poznamka na zaver: CNB chce na podzim zakazat 100% hypoteky (jestli to uz neudelala), takze budete muset nasporit jeste vice.
@rmarcelilinka
Jsou tady někteří lidi kterým podle mě prostě dost vadí že by se mohlo stát že by mohli bydlet vedle normálně vydělávajících lidí a né jen vedle velice dobře situovaných rodin. Přece se nechtějí dívat na zahradu která není upravená od architekta atd
to jsou zase kydy :-( Určitě tady spoustě lidí toto vadí a proto sem vypisují své zkušenosti...ach jo...
@lendy1 vás sem zrovna nemyslela vy tady píšete opravdu rady jak byste to udělala, ale jiné kteří tady napadají že někdo neumí zacházet s penězi a jiné blbosti, každý podle svého uvážení
Mě tohle prostě baví... vy musíte mít všichni aspoň 45 let a celý život jste šetřili na barák nebo všichni vyděláváte přes 50 čistého, ne? Nebo žijete v nějakém malém teritoriu, kde nevidíte ty případy, kdy baby už od 18ti rodí jak na běžícím pásu, nemají chlapy, nebo jejich chlapi vydělávají směšné peníze, žijou ze sociálních dávek a každý měsíc si půjčují peníze na to, aby přežili poslední týden před výplatou... já třeba takových lidí znám dost a pokud se porovnám s nimi, tak bych řekla, že jsem zlatý střed - do baráku/dítěte nechci jít nezaopatřená, chci mít rezervu a samozřejmě předpokládám, že můj muž bude normálně vydělávat jako doteď. Rozhodně si žádnou rezervu 600tis dovolit nyní nemůžu. Přesto si myslím, že v nějaké krizi, kdyby nedej bože nastala a já musela použít velkou částku z těch 200tis, by mi pomohla rodina, případně v nejhorším případě pojištění při neschopnosti splácet atd ne? Mě fakt příjde, že tady diskutují jen totální zbohatlíci, co vůbec neví, co to je žít normálně s normálními penězi.
@rmarcelilinka Popravdě je mi úplně buřt, co si kdo udělá s penězma nebo jak s nima umí zacházet. Klidně ať se někdo kvůli malému domku v satelitu zadluží na celý život a pak sedí na zahradě a počítá každou korunu a říká dětem, že do Alp se školou nepojede, protože je to drahé...
Co mě vytáčí je to, že za tyto lidi to nakonec zaplatíme my všichni, až z toho bude průšvih, z čeho myslíte že se asi tak budou sanovat banky... A pro příklady nemusíme chodit daleko do historie. Jenže to by jste v těch vašich úvahách musela vidět dále než kde končí hranice pozemku toho vašeho vysněného domečku...