@fredd1e OK, protože výkon v kabelech je, 27°C je udávaná max teplota povrchu podlahy. Takže má barák příliš velké tepelné ztráty k ploše topení.
No, blbá situace :-|
@fredd1e hoj, se zatmelenim vysoka spokojenost, jsme na vetrne hurce a po zatmeleni zevnitr se nam prestal hybat lustr :-D, odhadem to dela stupen k dobru pri bezvetri a 2-3 stupne pri vichru (pokles v prubehu noci kdyz prestaneme topit).
@fredd1e s těmi kabely to máme podobné. nicméně mně bylo při projektu podlahovky řečeno, že bude potřeba i přímotop, který v přízemí nemám. ta podlahovka opravdu není žádný zázrak. na druhou stranu množství dřeva, které spálíme v kamnech (a máme opravdu teplo) napovídá tomu, že srub izoluje výborně. tak nevím, spíš bych to viděl na nedostatečně dimenzovaný výkon. my máme v přízemí kabely, které mají dohromady cca 3,5 kw. to je asi fakt málo. na podzim jsme tím topili. pokud to není na 29, je zima, ale na těch 29 pohoda. naši mají teplovodní podlahovku a zem je opravdu teplá. z toho kabelu je to jenom vlažné. chce to příště předimenzovat...
@fredd1e abych upresnil ty stupne...pri bezvetri nam v zime teplota drive za noc spadla z vecernich 23 na ranich 20 st., po zatmeleni na 21 az 21,5 st.. Pri zimnim vichru jsme meli rano 18st, ted kolem 20,5st.
@thomson Sakra, to není až tak moc....já docela spoléhám na to, že ta nechopnost vytopením je jen únikem mezi kládami. Tak ti nevím...... nezbývá než to zkusit zatmelit , co mě jinýho zbývá, že? 😕
@tomas80 Já nemyslím, že by kabely měly málo výkonu. Podlaha mě topí dost - až na 29°C víc se to ani nemá. Vypadá to spíš zatím na to, (což ani nechci říkat nahlas ....,) že ten srub až tak nízkoenergerickej nebude. 😞
@fredd1e s tim nemohu souhlasit, ja jsem vicemene nadsen. Objektivne to budu moct hodnotit az tak za rok. Jediny z ceho nebudu nadsen,tak pri placeni, pac jedu furt na D02d.
A vy se vic otuzujte! 😁
@fredd1e tak potom zle vypočítaný výkon na stratu zrubu
Inak tých 3,33kw by bol veľmi pekná strata na tak veľký zrub😁
Mám roubenky 8x9 a mám stratu 6,8 výpočet
@stano300 já mám na 16.7x8.5 ztrátu 11.7 napoctenou a po dvou letech bydlení mužů po nejakych odhadech spotřeby říci že je to tak 6.5-7 v reálu ale pravda že my topime max na 21
@fredd1e kombinace zatmeleni a finalni sednuti srubu tomu vyrazne pomuzou a drivejsi zklamani kdy jsme to nestihali vytopit je minulosti a dnes to je v pohode. Vyderžaj pionjer!
U nas tuto zimu testovanie so zalepenymi skarami izolacnou paskou pod listami a doplnenim ovcou vlnou - vyrazne to pomohlo... kriticke miesta - vsadenie roubenej vnutornej priecky do obvodovej roubenej steny - neutesnitelne - takze do buducna uvazujeme o zatmeleni... odkedy spime v podkrovi, prefuky v prizemi tak neriesime...pri miernej zime topime 1x za den, cca 12-14kg tvrdeho dreva...sme si dovolili na cca 4-5dni odist a netopit... (hlavne topeni su kachlove kamna, zalozne nemame.... v kupelni a wc su infraziarice Pion nastavene na 22st. - tam kamna nedosiahnu)... pri teplote vonku premerne cez den 0 az 3st. a v noci priemerne -5st., vietor priemerny, slnko minimalne - pocas tych 5 dni teplota vnutri klesla na 15st. z 22st. ked sme odchadzali... dotopili sme kachlovymi kamnami a kachlovym sporakom v priebehu par hodin na 19st. v obyvaku a 20-21st. v podkrovi, na druhy den sme uz boli na normalne, cca 22-23st. v obyvaku... ked svieti slnko je to hodne poznat, dom sa rychlejsie prehreje... takze si myslim, ze zatmelenie v pripade zrubu by mohlo vyrazne pomoct...
CUSIK Srubomilci 🙂 jojo, žiju 🙂 ejchuchu,,, dokonce se stalo i to v co jsem už nevěřila, po tolika letech se pokračuje 🙂 to je ovšem otázka a odpověd Vesmíru na mé hledání harmonie 🙂 tedy všechny náramně zdravím 🙂
@thomson jen malinká technická? čím jsi tmelil? nám ty stupně padají trochu více 🙂 a jak jsem si myslela, že po 10 letech je to stabilní,,, tak nenene 🙂 třeba tuto zimu jsem si všimla, že nám zcela praskl kus zábradlí,,, zvětšila se prasklina na jedné zdi, kde víme, že to tlačí, ale nikdo neodlehčí 🙂 tedy - věřím tomu, že ten domeček našich snů s náma žije a pracuje co tady jsme 🙂
Všechny zdravím a pozdravuji 🙂
@fredd1e Čau chlape, máme zatmeleno dva roky, ale jen z venku. Tepelná pohoda při větru je mnohem lepší. To ti pomůže určitě.
Podlahovku máme vodní, z tepelného čerpadla, a když ji pustím, tak mám nastavenou teplotu vody podle venkovní teploty, do -5C tam jde voda 21C a při -10C 23C. Zatím to bohatě stačilo. Je pravda, že hadice jsou položeny v podlaze hodně nahusto a v celé ploše místnosti Kdyby snad uhodilo -20, tak by tam mělo jít 25C.
Ale letos jsem ji ještě nepustil, stačí nám krb od Biofire, akumuluje teplo po zatopení na 12h a máme 23-24C. A přitom mám strop otevřený ke až ke střeše.
Jestli není ta tvoje rohož na menší ploše, než by bylo potřeba?
@pekbit máš někde vyfocený detail toflu, by mě zajímalo jak to tmelili tam. Táhne mi jen dvěma rohama, kam se už nikdy nedostanu, jinak už jsem to vychytal.
@fredd1e možná to není ani tak plochou podlahový, ale spíš řemeslným zpracováním stavby. Mám taky celkem problem, v sedlech to není v páru pripadech zavřené, hlavně tam kde se kříží klady o průměru 60 s druhou o průměru 35, jinak si stěžovat nemůžu, ale tady to fakt přátelé nezvládli.
@pekbit Čau. Takže vlastně pořád topíš krbem a samostatně jsi to asi nezkoušel. Není liž pravda 🙂 ??? Nebo někdy jo? Podle mě podlaha teplá na 21°C, neřku-li pouze voda do ní proudící nemůže nic vytopit. Myslím, že kdybys přestal topit v krbu, tak tam máš tak max. 15°C.
Nechceš to vyzkoušet? Abych věděl, jestli to mám taky zpracováním stavby jak píše @vorelmato . Rád bych se dopídil k tomu, jestli lze vůbec srub tou podlahou vytopit a nebo ne.
@vorelmato Já docpával loni konopí, pomohlo to, ale není to dokonalý. Aj jsem si kvůli tomu koupil dálkovej teploměr, abych rozpoznal úniky.... takže teď můžu i helfnout na letišti měřit teplotu Číňanům 😄 .
To křížení je problém, Tam se spoléhám na tmelení, akorát Polák doporučuje zevnitř. I to tak vypadá. Z venku klády spíš těsní , zevnitř je to více rozšklebený.
@fredd1e@vorelmato mne zrovna krizeni problem nedelaji, mam par mist kde tahne ani nevim proc, protoze do toho nejde nic docpat
nejvetsi problem jsou u mne blbe utesnitelny kapsy nad vaznici, tim mne tahne nejvic - ale ted jsem docpal kolem baraku skoro pytel ovci vlny tak uvidime
@fredd1e vevnitř se mi to šklebí jen na pár místech a netáhne tudy, ale na to nemám co říct, topilo se jak o život hned ze startu kvůli miminku, tak se mi to na 3 místech otevřelo. Docpal jsem to konopím jen kvůli vzhledu a není to nijak strašné. Když je ficak, tak téma sedlama to teda fakt chladí velmi efektně, je jich asi 10, ale o to víc to nechápu, protože ostatní sedí ukázkově, skoro to vypadá, jak by ty blbé dělal nějaký brigádník - ok, je tam sice díra, ale ta se dá ucpat.
Největší průser, na který se nedá moc připravit, jsou ty hlavní praskliny, které nejsou z výroby odizolovatelne, do těch když začne ficet, spolehlivě to rozvedou po celém věnci a tam kde je třeba mm netěsnost, tudy to vyjede ven.
Utěsnit tyhle praskliny z venku a je vyhráno, ale Kua jak? Pěnu tam rvát nechci a konopí tam v prostředku sedla těžko dostanu až do špice...
Nemám na to čas, ale sem tam nad tím přemýšlím (když fouká) 😎
@fredd1e Když pustím podlahu, nesmím v krbu zatopit, protože je nesnesitelné horko. Letos jsem ji pustil, když jsem byl pár dní mimo domov, aby rodinka nemusela topit.
@pekbit Sice tomu až tak moc nevěřím, že dokážeš vytopit barák vodou teplou jen 21°C(podle mě ji tam máš teplejší), ale co už.....i kdyby... taky nemusím rozumět všemu 🙂
@fredd1e nahodil jsi zajímavou poznámku, protože jestli tam jde voda 21C - 23C a nebo si to hlídá teplotu podlahy a nejdřív tam pustí teplejší, to fakt nemám změřený. Můžu opravdu jenom konstatovat, že při takovém nastavení je v chalupě teplo, bez přitápění krbem. Spotřeba elektřiny za loňský rok je 7,66MW